Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 13, 2011

Gua bagi lu peluang kutuk gua kaw2...

Oleh : AdukaTaruna

Antara dalil yang membolehkan manusia itu mempunyai hak untuk mengasari, memukul, mengurung dan merampas harta-benta terhadap manusia lain ialah biadap.

Imam Al-Rusilai menyebut dalam tafsirannya terhadap biadap ialah :

1. Bertanya soalan kepada ulama yang mempunyai pengiktirafan antarabangsa sambil berjalan.

2. Bertanya soalan kepada ulama yang mempunyai pengiktirafan antarabangsa dalam keadaan bukan berpakaian Arab.

2 definasi biadap tersebut membolehkan manusia itu bertindak mengasai, memukul, mengurung dan merampas harta-benda.

Di bawah ini adalah pakaian gua*. So, mari kutuk secara beramai2. Ngeee...

30 comments:

budak kampung online said...

kah...kah..kah... Nabil macam lu lah... kah..kah..kah...

Contact Information said...

biadap dlm Blog,
wajib kene pukul curi diluar.^_^

HEROICzero said...

kah kah kah mcm sial~

ah biadap aku d situ. T_____T

Führer und Reichskanzler said...

Salam bro,

lu kene belajar mcm mana nk hidup n cmna n sara anak isteri lu. lu gebang psl politik mcm lu ni dh lama sgt dlm politik mcm lu ni dh abis semua buku baca. semua tu keinginan lu saja nk macam2. lu kene igt...lu pk cara kurang ajar or berani x bertempat lu tu mulia? kalau lu betul2 muslim kenapa lu x belajar ttg hormat dan hak. hormat org tua n hak org yg x mau bercakap dgn lu. kes rusila tu mmg lu bengap la. org kg lu kat N9 mesti kato mcm ni..."apo ko bangang sangat ekau ni teruno, poi masuk tompek org nk tunjuk bosa. ambik ubek...." slow down bro...sblm lu nk jd politician ke apa..make sure lu mampu tgg bini lu mkn. bkn hrp dia keje n lu back up...

zibni said...

duka,biadap bagi depa,pasai tak kena kat depa,kita yg nak tanya baik-baik kena hentam,kalau tanya dengan cara tak baik,kena bunuh agaknya..Yg batu api@fire stone dah pi dok tengok matahari saja la ni,tak mau nak kata apadah..Kalau kita pandang belakang sikit,blog dia asyik tonyoh blog penyokong PR saja..Ustaz WanJI,Blog hang,Tulang Besi.Betul-betul batu api ni belah mana sebenarnya ni?.

Führer und Reichskanzler said...

kene tgk situasi la bro. klo semua nk menang kt diri sendiri tanpa tgk cermin...semua org la kita kata jahat n kita teraniaya. klo la kita wat cara betul x kn jd x betul. org melau kata masuk kandang kambing ngembek, msk kandang rimau ngaum....nk bwk perangai tempat sendiri ke tempat org....x ke cr psl. cuba kalo aku g umah korang...nk ckp dgn famili member korang tp depa x mo...aku insist...mesti korang hangin. korang kene paham budaya or adat ke tempat org. jgn men belasah je. jgn bila kene bende buruk nk slh kn org. ada lebih baik tanya diri sendiri dulu. nanti org x kesian kat kita tp gelak psl org nanti kata..."BODO NI"

Yugimudo said...

Sy nk kongsi experience sy. Kat U, sy ada team member dr Yemen, Arab(tk sy bkn U kat Al-Azhar). Carry mark kami dpt rendah maka kami dn berbelas org2 malaysia yg len pon pg jumpe lecturer. Org Malaysia dgn didikannya, mr. Lect tu baru sergah skit, smua diam tk brani nk brsuara. Tp member sy, mr. Yemen, die sorang je dr kalangan tu yg brani 'biadap' dn mintk revise balik carry mark.

Moral: Kita trlampau diasuh utk dngr ckp org tua@ketua@tok penghulu smpi yg slah dn zalim pon tk brani tegur sbb 'hormat'. Kite kate nk juangkn Islam, tp kite br nk usaha brani skit, dh jatuh hukum biadap. Kalo ari tu bro ni pg bwk 5 limo, mmg ar Najeb pon cemas. Die pg 2 org, tolak care elok sudah. xpon ajak ler pg program lepas solat jumaat tuh. Dn pasal budaye tmpt len nih sy mmg tk best skit ler. Org negeri len masuk kL pon bwk budaye sndri gak. Malaysia ni baru sekangkang kera, skit2 men sentimen 'tempat org len'..

Disclaimer: Sy xde ar mnyokong aktiviti terjah2 nih. Just pndpt dr pmbcaan yg kritis. tp trpk gak, masuk kandng rimau pun, kalu mengaum pon, mgkn kena baham gak..

Führer und Reichskanzler said...

"Tp member sy, mr. Yemen, die sorang je dr kalangan tu yg brani 'biadap' dn mintk revise balik carry mark."...doesnt it refer to locals???

biar kecik mana pun negara kita..budi bahasa biar la besar....

adap kene jaga x leh men sergah, ada menegur pn rasul dh bgtau camna...jgn nk main bantai jek...

sam raspiut said...

aduka biadap? biasa la orang muda..
orang biasa biadap.. biasa la tak berilmu..
pengikut ulama biadap.. biasa la taksub nak masuk surga..

ulama hadi biadap... luar baiasa..!!
biadab luar biasa ulama taknak jawab salam dan tanya..
biadap luar biasa ulama tak layan tetamu datang bertanya..
biadap luar biasa tak jaga maruah dan keselamatan tetamu datang bertanya..
biadap luar biasa ulama tak jaga maruah akhlak ulama..

bukan ulama hadi.. kalu tak bersabar dengan orang muda..
bukan ulama hadi kalu takut orang tanya..
bukan ulama hadi kalu pemarah dan berdemda kena cerca..
bukan ulama hadi kalu masuk rumah bagi can pengikut bantai tetamu dia..
bukan ulama hadi kalu berbohong dan biar pengikut buat cerita dusta..
bukan ulama hadi kalu biadap dibalas dengan super biadap..

kalu hadi ulama.. gua pun ulama.. sebab gua dengan dia sama.. sama biadap!!!

ammar said...

gelak dulu...kahkahkah..encem siot cam dr rozmey !!

quote Führer und Reichskanzler:cuba kalo aku g umah korang...nk ckp dgn famili member korang tp depa x mo...aku insist...mesti korang hangin. korang kene paham budaya or adat ke tempat org. jgn men belasah je.

>>masalahnya bro fuhrer mr presiden PAS bkn org biasa tapi digambarkan sebg presiden sebuah jemaah islam (PAS for all lagi...)yg 'mudah'berurusan,sedia menerima teguran ala-ala saidina Umar r.a w/pun dgn ujung pedang, dll...yg indah khabar dari rupa rupanya ekoran kes langgar hadi...
**praktizieren, was Sie predigen

Nizam Mahmud said...

Fuhrer,

Aku boleh setuju dgn hang.

Cuma satu ajer syarat nya, yang perasan ulamak tak yah mengaku pewaris Nabi.

Nabi orang Arab.Pakai serban, jubah itu ikut adat siapa? Bukan adat Melayu berserban & berjubah. Itu adat Nabi, adat orang Arab. Jadi sunnah sebab Nabi pun buat ikut resmi kaum Arab.

Ini ulamak pakai jubah, pakai serban, ikut adat Arab. Tapi bila time adab, ikut adat Melayu la pulak. Apa main separuh-separuh ni?

Mulut berbuih cakap Arab, pakaian cara Arab, tapi bila bab tingkah laku, tak ikut lak Arab-cakap terus terang direct to the point?

Kalau hari ini dia mengaku bukan pewaris Nabi tapi pewaris Melayu, aku janji tutup mulut.

Tak suka orang cakap lain tapi buat lain.

Taliban said...

amdang81 kata biadap sbb AT mengasak Hadi berkali2 utk menanyakan soalan.

sfh pulak kata biadap sbb tanya Hadi masa dia tgh berjalan.

come on la.cuba tukar perkataan Hadi tu dgn org muslim lain.Najib ke,Husam ke,Nizar ke..org politik dah biasa bro kena asak dgn soalan dgn reporter2 time berjalan ke,time dlm kereta ke..BIADAP ke wartawan2 ni semua?ntah2 wartawan tu pun memukimakkan (kata2 negatif) org yg di interview dibelakang (di kedai makan, diblog mungkin)

kalau lu ckp AT buat rakaman secara sulit tanpa kebenaran org yg ingin ditanya,mungkin ada unsur biadap.wartawan pun mtk izin nak record,nak siarkan,kaburkan muka,nama samaran etc.

sudahla,mengaku je 'saya sebenarnya sayang dan taksub pada makhluk Allah bernama Tuan Guru Hadi Awang'.

what ever it is said...

kat sini kita terlalu ikut perasan n rasa n betul je. kdg2 kita kene tgk betul2 apa yg jd bkn apa nk jd. kene cermin diri. dia ulamak ke apa ke 2nd story tp mcm mana kita. ulama pn manusia, pewaris nabi pn sama la gak...x maksum pn. so expectations tu x leh la spai cmtu skali. bnyk bende kene pikir dulu sblm kita mula point finger pd sesuatu masalah. Allah bgtau tiap2 sesuatu kejadian ada hikmah dia. baik buruk kene terima tp kene la kita tgk balik pd diri sendiri. Sapa kita, apa kita buat, mcm mana kita buat. Maybe niat aduka tu baik tp niat x melambang kan perbuatan kan. Klo semua ngaku islam n kene tolerate..knp kita cr jln terbaik. Dgn wat andaian n start bg cemuhan atas 1 kejadian dh cukup nk bukti kan sesuatu? Aku x suka blame mana2 pihak tp dlm hal ni kita x leh cpt salah kan org sbb sesuatu yg buruk telah terjadi. Being so protective among kariah kat rusila tu mmg biasa. maybe Tan Guru x nk lyn Aduka psl dia x nk lyn temper or semangat "semacam" aduka tu. Or dia sedar maybe dia x leh nk handle aduka tu. Bab pakai jubah ke serban ke apa tu jgn la jd kan isu psl tu sunnah...hak masing2...iman dlm hati bkn kat serban. Singh pn pakai serban.
So kat sini...aku cdg sbg sesama islam ada baik di jernih kan keadaan. Aduka sbg org muda kene hormat org yg lg tua. berbalah x de pekdah pn. Adab dgn org tua, adab dgn pemimpin, adab dgn ulama, adap dgn guru, adab dgn musuh pn ada...pe kata kita seme ni perkukuhkan diri dgn ilmu2 cmtu sblm kita mula blame org......daaa

BasiRoN97 said...

ikut la hok mano betul, hok mano salah pung..hak masing2...masing2 ada hujah..

cuma yang pasti, matlamat menegakkan daulah islamiah jgn dilupakan..

Yugimudo said...

""Tp member sy, mr. Yemen, die sorang je dr kalangan tu yg brani 'biadap' dn mintk revise balik carry mark."...doesnt it refer to locals???" by Führer und Reichskanzler

Dok aih, mmg Yemen pon. Dia International Student. Akhlak die baik cume sy puji smngat die dlm menegakkn kebenaran. Patut ler Palestin xleh tumbang walau kena bom n sekatan ekonomi. Kalo local, kena sergah skit, suara ilang dn perkara yg salah jd betul.

zargus2702 said...

-pergh, old skol siot gmbar ni..zaman2 cite azura nie..wa ngah pkai lampin lg mase nie..hehehe..janji rock!!

-wa sokong ngan taliban, AT lu kalo nk terjah ala2 wartawan melodi, lu kena ckp yg lu wartawan dr agensi berita fakap..senang cite..

-ape2 pun wa minat siot ngan rayban pakcik tu..

Setiawan said...
This comment has been removed by the author.
Setiawan said...

Woi aduka(dgan izin), wa rase lu ni cam penjenayah politik dialam maya yang suka mnimbulkan provokasi sesama islam yang xkenal erti bermasyarakat dan tamadun....lu ni xubah seperti pembunuh upahan, sape yg taje lu ha?

Setiap ayat yg lu bariskan xcukup utuk menpengaruhi org laen utuk sokong lu sebagai suara bebas(ntah ape2) sbb baris ayat lu xcukup hujah n xmatang. lari drpd tujuan sbnar. pikir aduka?

wa nak nasihat kan lu lau nk jumpa hadi or pemimpim lu kena lah berjumpa dgan asst terlebih dulu sbb lu tu sape(bukan wartawan).namecard pom xde, so pakai otak next round. banyak benda lu kena belajar....nt orang cakap lu ni orang gilak!

Führer und Reichskanzler said...

"wa nak nasihat kan lu lau nk jumpa hadi or pemimpim lu kena lah berjumpa dgan asst terlebih dulu sbb lu tu sape(bukan wartawan).namecard pom xde, so pakai otak next round. banyak benda lu kena belajar....nt orang cakap lu ni orang gilak!"

thats referring to ADAB....seme bende kene ikut peraturan bukan main redah....Setiawan made up his point very clear here. Aduka..lu kene blaja cara diplomatik dulu sblm lu nk jd politician or nk tegur orang. Seme org ada hak utk deny org ats alasan hak masing2...so the best thing to do is...learn more rather than showing ur little tiny knowledge to public. Muhasabah kn diri tu. Belajar dn terus belajar. X mudah nk wat terbaik and x semua yg x baik tu buruk. perkukuh kan diri ko aduka...feeds your family well tu lg bagus dr ko wat hal mcm ni.

Nizam Mahmud said...

"thats referring to ADAB....seme bende kene ikut peraturan bukan main redah...."

Dengar tue Aduka. Hadi pemimpin parti politik. Pernah jadi MB. Jadi kira status VIP.

Ingat, dia VIP. Jadi ikut cara VIP. Buat appointmen, pakai segak-segak, kemas-kemas, soalan pun siap2 dah bagi awal-awal, ajak PA dia minum dulu, bodek-bodek PA dia dulu supaya cepat buat appointment.

Ingat! Hadi adalah VIP Melayu. Kalau nak jumpa pewaris Nabi sebenar baru boleh selekeh, tanya direct to the point, jumpa kat jalan pun boleh tanya lagi.

Jumpa pewaris Nabi yang tulen boleh ikut cara orang dulu jumpa Nabi. Dah nama pewaris Nabi, mesti la ikut stail Nabi. Confirm hang tak kena pukul. Sedangkan Badwi kencing dlm masjid pun Nabi larang sahabt pukul dia pastu terang elok2 dekat Badwi.

Tapi tu utk pewaris Nabi yang tulen la.

Tapi kalau setakat perasan pewaris Nabi tapi stail ikut cara VIP Melayu, lu kena ikut protokol.

Bab pakaian, poligami ajer yg ikut Nabi. Bab protokol ikut protokol VIP Melayu.

Führer und Reichskanzler said...

ADAB tu x kira la dgn VIP ke ulamak ke, atok ko ke, abah korang ke....seme perlu adap...ADAB ni lbh krg cam tatacara......
Nizam Mahmud - go n learn better...ur comment doesnt much but much too ignorance and arrogance. suggest u to learn and do lots of reading

Pue said...

knape tok guru nik aziz relax je boleh jawab kalau diterjah oleh sesiapa???hurmmm...kat situ kita blh nilai sape yg pemimpin yg bnr2 berkaliber.... aku rs presiden PAS kn tkr presiden baru..

Contact Information said...

wa try listkan adab-adab bertemu dgn HAdi sapa2 yg kureng setuju leh perbetulkan, moga2 semua dapat manafaat :-

1. Pakai serban, rambut sikat ikut sunnah.

2. Pakai jubah, yg elok kaler putih atau kaler2 sunnah..BIRU wa x pasti.^_^

3. Minta izin utk bertanya, jgn bertanya semasa berjalan..kureng pahala.

4. Jgn mengejar andaikata ingin bertanya..kureng pahala.

mungkin bro.SFH leh tambah lg kot.
or sahabat2 lain.

Nizam Mahmud said...

Fuhrer,

Aku setuju dengan hang. Macam-macam jenis adab ada dlm dunia. Ada yg ditunjuk oleh Nabi, ada yg ditunjuk oleh VIP Melayu, ada adab utk bermacam jenis orang.

Itu sebab aku suruh Aduka beringat & berhati-hati. Jgn hanya kerana ada pengikut yang pondan panggil pemimpin mereka pewaris Nabi maka mudah tertipu. Siapa suruh percaya bulat-bulat?

Sebab itu mungkin saja itu cuma gelaran oleh mereka yang taksub tetapi hakikatnya status mereka di dunia & akhirat adalah status VIP Melayu.

Jadi Aduka kena bijak lah sikit. Dan jelas dlm kes ini, beliau telah tersilap memilih adab. Adab yang Aduka patut guna kan adalah adab VIP Melayu. Buat appointment, hantar surat, belanja PA/Setiausaha makan, pakai segak-segak, kemas-kemas sikit.

Kepada Aduka, lu dah kena kencing la bro. Siapa suruh percaya Hadi tu pewaris Nabi?? Salah lu gak bangang. Hadi adalah pewaris VIP Melayu. Itu ajer dia tue. Tak lebih, tak kurang.

Lain kali nak jumpa Hadi, ikut prosedur pewaris VIP Melayu. Baru tak kena pukul.

Taliban said...

<<
1. Pakai serban, rambut sikat ikut sunnah.

2. Pakai jubah, yg elok kaler putih atau kaler2 sunnah..BIRU wa x pasti.^_^

3. Minta izin utk bertanya, jgn bertanya semasa berjalan..kureng pahala.

4. Jgn mengejar andaikata ingin bertanya..kureng pahala.
>>

satu list yg cantik bro contact utk panduan kita semua.sape la kita ni.rakyat bawahan,bukan ahli pas,bukan org Rusila,bukan wartawan etc..so elok listkan dan print utk sebaran ketika ceramah pas,adab2 bertemu pemimpin pas.wa tambah sikitla dgn izin

5.muka kalau boleh jgnla mcm penjenayah.selain bersikat dan baju masuk dlm seluar (kuang3) kurang2 buhla janggut ala2 sunnah gitu.lagi cantik kalau pegang tasbih ke sambil bawak buku iqra' ke.

6.sejauh mana pun dtg bersusah pyh semata2 utk berjumpa pemimpin pas,kalau org tu dah kata sibuk atau takde masa walau 5minit,maka baliklah dan carilah masa lain kali utk bertanya.kalau mendesak jugak utk kali ke2 ke3 apatah lagi mendesak byk kali,dikira biadap.

7.walaupun anda petani,nelayan,penoreh getah,jaga dsb rakyat mesti kena ikut protokol.buat surat dan serah pada setiausaha pemimpin tersebut walaupun mahu bertanya satu soalan.kegagalan mengikut protokol adalah biadap walaupun secara kebetulan terjumpa pemimpin tersebut di dlm masjid atau di pasar malam.

8.Jika dikepung,dipukul,dimaki,diramas dsb oleh pengikut pemimpin pas tersebut,maka jgnlah melawan.kalau melawan dikira biadap.

harap kita semua beradab dgn pemimpin pas lagi2 yg jawatan atas2 tu.kalau jawatan ciput je takde ape sgt.Islam tidak membezakan harta,pangkat dan keturunan tapi kalau sikit2 nampak ada perbezaan pangkat tu jgnlah amik hati sgt.siapalah kita...

budok said...

assalamualaikum, knp x berbalik kpd islam..... (Al hujurat:2), ilmu x byk mn pun tp sekadar berkongsi, adab dgn pemimpin sdh diajar oleh Utusan Allah, Nabi Muhammad S.A.W. Cara menegur pemimpin bkn dgn menerjah, ada adabnya, islam dh gariskan, jika kita xnk ikut islam, nk ikut dri kita???? oleh sbb itu As Syahid Imam Hassan Al banna meletakkan 'Faham' perkra yang paling penting utk kita bergerak kerja di dalam perjuangan islam, di dalam Faham pula, AsSyahid Imam Hassan Al Banna meletakkan usul 20 untuk memberi kefahaman kpd kita, cubalah mendalami ilmu haraki. Jika kta bljr hdis perlu ada ulumul hadis, jika kita blajr fiqh, usul fiqh jgn ditinggalkan, dan seumpamanya. Makin belajar makin byk yg kita x thu, jd belajarlah agar tiada salah faham antara kita dgn pimpinan. Jgn jdkn akhbr rjukan tertinggi tp b'baliklah kpd Al Quran dan As Sunnah,agar kita tergolong dlm golongan yang benar.

budok said...

Tambahan, kita merupakn golongan yang boleh berfikir, sekadar membaca dari sblh pihak akan membuatkan kita merasakan pihak tersebut betul, jd knp tidak bndingkn dgn pihak yg satu lg, dan buat keputusan berdasrkan kefahaman anda tntng islam, anda semua ulul albab, jgn jdkan fikiran anda dimanipulasi oleh ideologi yang bertentngn dgn islam..... (http://nazrulnasir.blogspot.com/2009/05/ulama-kepemimpinan-dan-perjuangan.html) link ini menceritakan tentang kepimpinan ulama berdasarkan nas yang Sahih.... buatlah kptsan slps membandingkan kedua2 hujjah tersebut......wallahu'allam.

SearchForHeaven said...

hahaha...

wa dah cakap dah..
jenis tak ngaku sendiri.. wakaka..
ramai gak hantu belakang yang menyokong.. wakaka..

adukataruna banyak penyokong tapi hanya pada nickname jer laa..wakaka..

jemaah rusila mungkin tak betul dan dimanipulasi keadaan oleh adukataruna..

wakaka.. ini teori BLOGGER CENANGAU..

masih defend beradab.. wakaka..
mana ulama pukimak??
ulama boroi??

itu adab mukaddimah nak dapat kebenaran berhujah ke??

wakaka..

blog lain.. realiti lain??

ajaran siapa ni?? wakaka...
tulisan ni.. ALLAH tak kira ke??
kiraman katibin buat tak peduli ke?? wakaka...

kompem pegi attack point lemah jemaah rusila punyer...
wakaka..

AmenoWorld said...

Okey aku nak menyampuk plak.

Benda neh senang je beb.

1. at nak tanya, so biarkanlah dia tanya.

2. biar tgha jawab sendiri seme soklan2 at.

3. samada dia beradab ke tak beradab ke dalam blog, biarkanlah juga.

4. at tulis mcm2 dalam blog sbb dia bukan leader, dia rakyat dia takde guideline ataupun etika pemimpin.

5. tgha berbeza. dia patut jaga reputasi.

6. dalam bab neh aku tak rasa tgha bersalah tp aku tidak mengatakan penyokong dia tak bersalah plak. aku mmg rasa tindakan mengurung at adalah keterlaluan. itu kawan2 kita, so watpe nak berkasar sesama sendiri dan memaki hamun plak?

7. kalau taknak terima pandangan at balas guna hujah.

8. aku setuju jgn guna bahasa kasar.gunakanlah bahasa yg elok, mungkin nak buat nada keras tp ada ayat2 yg sesuai juga.

9. kesimpulan nya penyokong2 tgha usah cepat melenting dan membelasah org sesuka ahti. penyokong2 at pulak, kurangkan guna bahasa kasar pada sesama sahabat.

10. mmg benar tgha kelihatan tidur tetapi hak at dia nak tanya, patutnya berikan dia ruang utk tanya dulu apa pun dia tanya dengar dulu, selepas itu nak terima nak jawab atau tidak itu hal lain.

11. perbuatan ini merosakkan pas.

12. selaku penyokong/ahli pas kedua2 belah pihak bertindak keterlaluan.

aku tidak suka at di pukul dan di kurung. dalam masa yg sama aku tidak suka at keterlaluan dalam berbahasa.

kalau boleh jumpa dan berbincang cari jalan penyelesaian.

nak bincang pasal konflik dalaman secara terbuka buat apa? nak bagi umno modal utk kaut kelemahan pas?

dan lagi 1, kenapa nak jaja citer at kena tanggung dengan bini sendiri lah apa la.. hal2 peribadi bawa masuk dalam sini buat apa. bini dia tak bising tp ko pula bising lebih2 kenapa. adoiii hal2 keluarga dok jaja dalam blog.

Restless said...

Protokol bangang² seme ni sape buat?nk kena buat appointment ni seme Yahudi buat ni,ikut sgt buat apa?apa nk kecoh sgt pasal protokol ni?Apa kes?kah kah kah...sembang pasal adab,masuk blog org ckp berdegar degar ni adab berok matyeh mane ambik?wahahaha