Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 18, 2011

Catatan peribadi..

Oleh : AdukaTaruna

Nak tulis, tak nak tulis. Nak tulis, tak nak tulis. Gitu la gua.. Tulis kang dianggap poyo plak. Tak tulis, tak dapat share. Memember bloggers pun maybe boleh keliru dengan gua kalau tak tau perkembangan cerita. Takan gua nak kol sekor2 kot. Last2, gua tulislah.

Beberapa hari yang lalu, ketika gua bertugas, gua didatangi oleh seekor brother. Time tu, ada In charge gua (bos) dan rakan gua. Bertiga lah semuanya. Brother tu minta bantuan RM10. Tayar motor Yahama SS buruk kaler merah dia bocor. Nak pergi jemput bini dia. Nanti, dia akan datang semula untuk ganti. Muka brother tu serba salah dan malu2 terpaksa.

Gua check dompet gua. Time tu gua ada cash RM5 jer. ATM paling jauh, kira2 3 km kot. Gua sound brother tu, gua ada RM5 jer. Brother tu kata boleh la. Dia boleh hutang kat kedai untuk baki. Bos gua, dan rakan gua bantah gua lah. Diorang takut gua kena kencing. Dalam hati, kalau dia kencing gua halalkan lah. Gua hadiah. Dalam hati, gua mohon, kalau Allah terima ibadah gua, Allah bantulah gua untuk beli handphone berkamera baru. Yang kena rampas hari tu gua beli second hand RM150. China punya lah.

Tapi, untuk mengelakkan brother tu aib kalau betul2 dia tidak datang untuk bayar semula (maybe dia ada masalah atau memang dia nak tipu padahal gua halalkan), dan bagi mengelakkan bos gua dan rakan mengganggap ijtihad mereka adalah benar, gua terus sound brother tu depan bos, depan rakan gua, yang gua bagi terus RM5 tuh. Tak payah datang semula. Habislah cerita itu di situ.

Time dialog bloggers / facebookers dengan Kerajaan Kelantan, memember semua ambil gambar. Gua jer tak. Hahaha. Padan muka gua sebab handphone gua kena rampas depan Hadi Awang. Gua teringat permohonan gua kepada Allah kalau ibadah gua diterima. Setiap orang, jahat atau baik, ada hubungan peribadi dengan Penciptanya sendiri. Bukan hak eksklusif kasta ulama sahaja. Pergi mampos sama dia.

On the way pulang ke Kelantan, bas singgah di stesen minyak Laloh. Gua turun kencing. Time tutup zip, gua ternampak satu dompet kat atas tangki air. Gua ambil dan tengok isi. Tu dia tebal punya not RM50. Ada RM1233 (lepas gua kira kat rumah). Nak bagi kat stesen minyak tu supaya empunya boleh patah balik, gua tak yakin. Nak bagi kat balai polis, lagi la gua tak yakin.

Sebab iman gua lemah, terutama bab2 duit ni, setan pun mula kacau. Gua boleh beli handphone. Tapi sebelum keadaan semakin rumit, gua terus maklumkan kepada rakan bloggers yang gua jumpa dompet. Jika ianya diketahui manusia, tekanan untuk gua tidak bertindak jahat adalah tinggi. Dalam dompet, gua jumpa bisnes card. Milik Lee Choon Meng dari Sun Car Motors di Port Klang. Gua check kad pengenalan untuk memastikan sama atau tidak. Gua terus telefon bisnes card (nama yang sama dengan nama kad pengenalan), tapi tak dapat. Maybe sebab ahad. Maybe handphone dia pun hilang. Takper lah gua tunggu Isnin. Jika berjaya, gua ada peluang dakwah.

Sebelum kol, gua ligat berfikir, apakah jalan terbaik untuk dakwah. Paling mudah, ringkas dan paling berkesan. Adakah gua nak selitkan risalah dalam bungkusan penghantaran? Nak tulis apa sebagai basic? Dia baca ke? Adakah gua nak membebel tentang asas beza muslim dan Melayu dalam handphone? Pening. Haha. Payah2, kita guna label yang dah sedia ada lah. Gua selit poster MB Kelantan yang gua dapat maca dialog kot.

Akhirnya gua kol. Dapat.

"Hello. Can I speak to Lee Choon Meng?" Poyo jer gua cakap BI. Pyco awal untuk bagitau muslim adalah berpendidikan dan Melayu adalah tidak.

"Yeah.. yeah. Lee Choon Meng."

"Sir, I mau tanya you. You ada hilang barang tak?" Terus cakap BM balik. BI gua tahu intro jer. Ngeee...

"Ada.. ada. My credit card. Tapi I dah batal. Apsal?"

"I jumpa dompet you la."

"So, you mau apa?"

Dia tanya gua macam tu plak. Terus terbakar gua. Failed gua jadi pendakwah.

"Weih tailo.. lu jangan langsi sama gua la. I mau pos you punya barang ma. Duit ada seribu lebih, right? I tarak ambil, ma. You mau ke tak mau?"

"Haiyoo.. tailo. Sorry ma. Banyak terima kasih ma. I ingat you mau apa tadi."

"I mau pos la. I nak sure lu punya address sahaja. Alamat ini bisnes card, bukan?"

"Ya.. ya. Port Kelang. Tq tailo. Sorry ma, tadi.. I just pelik saja. Apa pasal lu mau pulang."

"I, Nik Aziz punya olang, ma." Gua jual nama TGNA as label yang dah sedia ada. Mudah sket.

"Hoiyoo.. itu Kelantan punya orang aa.. time kasih banyak aa." Padahal gua N9, bai.

"Tapi, taiko, I mau cakap terus terang sama you, aa. I ambil RM20 tau. Isi minyak pergi pos office, and bayar itu pos laju."

"Eee.. taiko. You ambil itu RM200, ma. I kasi belanja."

"Tak mau. I nak RM20 saja."

"Jangan itu macam kawan. Kalau lu tak mau, lu angkat itu RM200, kasi lu punya bini, lu punya anak. Cakap gua kasi belanja. Sun Car Motor, Port Kelang belanja."

Pendek cerita, gua rembat RM200. Sama ada beli handphone sekenhen, atau tukar beteri kereta gua. Thanks Allah.

Wallahualam.

27 comments:

Restless said...

terbaek!

Pencacai Semalaysia said...

perghh... klo gua,da lama gua rembat.. kahkahkah..

pape pun,teladan yg baik untuk dituruti... caya sama lu bro..!!

teruskan misi lu,gua akan terus menyokong lu bepandukan tajuk lu je..hahahaa

Pena Marhaen said...

lu mmg baik hati laa aduka...

Hanz Newman said...

See ! That's the different antara orang Islam-kafir, atau iman-kufur, kita & mereka... PAS & UMNO? hehe .. sempat juga UMNO kena hamput. Tapi ya .. in most cases.

Syabas AT .. lu kena uji bagai-bagai sama Allah, our One & only God. Lu mintak Allah lu dapat la. InsyaAllah. Cepat & lambat saja. Semoga kisah tu menguatkan iman lu sama Allah. InsyaAllah rezeki lu pun makin baik, lor.

Telok Bakong said...

salam

caya sama lu aduka..phewett

ag said...

wa pun hairan jugakla,
wa ahli pas hardcore walaupun PJ negeri wa perpaduang.
kalau wa dakwah kat org, wa pun sebut TGNA.depa yg kena dakwah senang hati mendengarnya.

AdukaTaruna said...

tq bro semua. Istigfar byk2... makiah.. dah mcm ulama siot gua. Hua3..

Sokong gua ikut tajuk.

tuan komrad said...

alhamdulillah,syukur

tengok..rahmat dan berkat dari Allah SWT...ada hikmahnya..

setiap kebaikan akan dibalas kebaikan jugak...

biar muka pecah rumah,tapi hati mau baik maa...

Contact Information said...

ada mende wa blajo dari n3 lu ni,
thanks bro.
sharing is caring.

patut lu kata guna Rm30
so nanti mamat tu kasi rm300.^_^
startegi bro...^_^

Isa said...

Gua rasa terharu dan sedih pulak baca n3 lu nih.... hahaha...

Itulah sifat seorang yang bukan ulama bro... ooppsss... sori salah taip... "Sifat seorang Muslim".

Walau nampak rock, walau brutal giler... tapi BerIman... daripada pakai jubah berserban tapi rembat duit PASTI, rembat duit masjid...

Apa barang kan.... hahahah...

AdukaTaruna said...

Aiseh.. tangkap lentok la plak, lu ISA. hua3... tp betul beb cakap uma.

Kalaulah gua sebut RM30 ke, RM40 ke.. uma boleh jadi penasihat gua kalau gua jadi Menteri Kewangan nantih, nih.

Muahahahaha...

maLin said...

alhamdulillah..bab ni aku puji nko.

cuma aku nak tanya,apasal nko pakai nama Tok Guru Nik Aziz? apasal tak pakai nama Tok Guru Haji Hadi? dia Presiden PAS lebih dikenali ramai, dalam dan luar negara...

aku rasa kalau nko pakai nama Tok Guru Haji Hadi, berkat karamah dan kemuliaannya, Cina tu insya Allah masuk Islam...

jawab jgn tak jawab..

saye said...

Wa amma bi ni'mati rabbika fahaddis

abang botak said...

AT, kalau lu sebut nama penuh lu pun,

Cina tu kenai beb...



kahkahkahkah........

~ngee~

HEROICzero said...

alhmadulillah. suci lagi lu neh. haha!

muslim adalah berpendidikan dan Melayu adalah tidak. terbaik bro.

=)

maymot said...

20 persen..!!

Manjungmari said...

Itulah ciri-ciri nak jadi Mursyidul Am PAS.....

Yugimudo said...

Adoi, boleh masuk kes Ripley's believe or not, ahahahaha. Anywayz, syabas.

kamarul said...

Kah Kah Kah konpem batuapi jeles saham aduka ditutup tinggi melebihi paras biasa berikutan minat belian saham2 reform mengatasi saham2 UG yang ditutup bercampur-campur.situasi luarbiasa ini didorong tersebarnya berita2 kujujuran@amanah presiden reform menambahkan minat belian.Laporan ini di petik dari kosm0 edisi selangor yang menemuramah Lee Choon Meng dari Sun Car Motors di Port Klang.

abanghensem said...

alhamdulillah.... berkat lu tinggal di neger TGNA....

Taliban said...

walaupun lu terpaksa poyo tulis n3 ni, at least wa dpt pengajaran sikit.kalau lu bgtau, "wa muslim, hati mesti mau baek" contohnya, mungkin sekadar membantu mengubah tanggapan cina tersebut pada org islam malaysia keseluruhannya.

tapi sbb lu jual nama nik aziz, satu lu dpt bantu naikkan persepsi dia pada islam dan dua, lu dpt bantu naikkan persepsi pada parti pas, dpt 1 undi dari dia akn dtg mana tahu.dan kalau dia cerita dkt kwn2 dia,maybe kwn2 non muslim lain pun undi (meletakkan keyakinan pada) pas.

tapi lu kena igt bro,persepsi2 ni ade ke tak dlm Quran & Hadis? lu nak berjuang kena berbalik kpd dua tu.satu lagi,undian sikit boleh menang dgn undian byk,lu yakin & tawakkal je (tangan ke dada,mata ke atas)

Gomo de Fuckers al Juburi said...

gua tunggu komen dr Searchforheaven al Rusilawi.

ngeee.....

Contact Information said...

dah cantek ijtihad lu bro, dlm mjuai nama nik aziz.


cume mcm biasalah,
ijtihad wa.
niat kene cantek..
klu sekadar nak kasi nik aziz glamer utk pegang jawatan lg bg wa kureng ummph laa..
tp klu guna pakai nik aziz utk letakkan PAS disatu tahap yg bagus dlm mencilok agamaNYA tu lebih bagus.

kita guna pakai nik aziz utk memenangkan PAS.
kita korbankan HAdi pon utk memenangkan PAS.


tiada kepentingan individu,
tp kepentingan kemenangan jemaah yg perlu diberi keutamakan.

sam raspiut said...

canteeek lu punya dakwah bro...
lebih baik dari ceramah kat rusila

a said...

alhamdullilah..Rm 5 dibalas Rm 200..teruskan perjuangan..

۞мŘ╬äҖŽĽäŊ۞ said...

bagus jugak ko ni aduka...wlaupun agk2 poyo sket tulisan ko ni..

Dong_Sanchai said...

Salam,
Tiba2 terjumpa blog ni, rasa nk komen. terharu pulak baca entry. Kun fa ya kun. Teringat abg saya pun pernah ada cerita yg sama. :)