Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 3, 2010

Sape bleh tolong gua ni?

Oleh : AdukaTaruna

Ah sudah.... gua bukan ahli agama bai... mana yang agak2 gua memberontak jer gua tulis. Tak paksa pun lu terima. Takda pun gua tampar kepala lu ala2 pengkid then lari nyorok bawah ketiak polis kalau lu tak terima pemberontakan pendapat gua. Gua kena lokap ada la. Hua3....

So, sesiapa yang boleh bantu tu, meh sini bantu. Gua pun boleh tumpang belajar.






Soalan 1 tu,

gua rasa dan main agak jer, selagi maksud lu adalah sama, lantak la sama ada ada 'asyhadu' atau takda.

Bersaksi atau naik saksi tu sama jer maksud dengan mengakui. Yang lu lurus bendul ikut terjemahan pundek Dewan Bahasa Dan Pustaka wat per? Walau lu tak pernah lihat Allah, tapi lu menyaksikan akan kewujudan Allah. Still keliru ikut DBP, lu tukar la yang lu mengakui kewujudan Allah dalam pelbagai bukti yang wujud.

Bab Muhammad saw turut bersaksi tu, gua ingat baginda just ikut format supaya ummatnya selamat dalam format. Walau Muhammad saw tak perlu solat sampai bengkak kaki untuk masuk syurga, tapi dia still gak solat sampai bengkak kaki.

Allah pun ikut format yang Dia sendiri buat. Allah tolak doa Muhammad yang meminta ummat dia tidak berpecah-belah. Format dan sunnah alam itu kan hak milik Allah.


Bab soalan 2 tu plak....

gua rasa dan main agak jer, itu corak penyampaian bergantung pada situasi semasa. Masa time zaman kemaruk dengan syair2 dan sastera, Allah turun wahyu dalam bentuk puitis yang superb. Itu yang pertama.


Yang kedua Allah tu dalam bahasa Arab. Kalau terjemah ikut DBP, bermaksud tuhan. Some time terjemah Allah kepada tuhan, some time tak terjemah. Terus guna Allah. So, mesti lu ingat Allah adalah nama khas, dan tuhan adalah nama am.

"Saya kelirulah. Kejap lembu, kejap cow."


"Saya ada seekor lembu. Bernama Cow."

Sama la tu bro. harap boleh membantu. Sambil baca bantu dari rakan lain plak.

Kemudian bab kami plak. Kami tu mungkin maksud Allah ialah kerajaan Dia. Aku pula ialah ayat direct. Takda cakap2 pindah. Dia pula adalah ayat pindah. Seni penjelasan yang Allah sendiri tahu rahsianya.

Wallaualam.

10 comments:

CUCU TOK WAN said...

jawapan-jawapan untuk soalan tersebut ada dalam Usuluddin, terutama bab Kamilat...

Nak beli tayar basikal, pi cari kat kedai kasut, sampai malaikat Israfil tiup trompet esok pun, tak jumpa, melainkan tokey kedai kasut tu turut jual tayar basikal sama...

Hanz Newman said...

what? lu dah jadi ustaz la ni AT? Mana ustaz Nasharudin nak cari makan lagu ni? Ha ha ha

On serious note, bagus la lu tolong tengok & jawab mana lu boleh... lu kena tau la mana lu tak boleh jawabkan, takut rosak la 'susu belanga' nanti. Pas ke orang lebih arif seperti Fathul Bari ke, Shahidan Kasim ka, Mashitah ka,Harussani ka, ok paham?

mahaza said...

Pi carik VCD Ceramah Ustaz Azhar Idrus - berkaitan ceramah Masyitah fasal Hudud.... dia ada cerita fasal dimana terletak keperluan Asyhadu ini. Aku malas nak tulis panjang.

SearchForHeaven said...

salam syeikh..

berkenaan soalan satu..

1. Kita kena bezakan pemahaman dalam bahasa melayu dan pemahaman dalam bahasa Arab..
-- bacaan dalam tahiyat Solat.. ialah bacaan yang diambil daripada Nabi SAW.. seperti hadis Nabi " solatlah kamu sepertimana kamu melihat aku solat""
- Bacaan fatihah, sujud, rukuk dan tahiyat, semuanya warid datang dari rasulullah SAW.. boleh refer kitab2 hadis muktabar dalam bab2 solat..
-persoalan saksi-menyaksi..
-saksi di sini bukan melihat.. tapi mengakui bahawa ALLAH ialah sebenar-benar Tuhan dan Muhammad SAW adalah pesuruhNYA..
-Jangan mengambil makna lahiriah daripada bahasa melayu, tetapi maknawiyah daripada bahasa Arab..

Soalan Kedua..
-- Bahasa Diri ALLAH dalam Al-Quran..
-- yang ini pun anda kena memahami bahasa arab.. dan kedudukan dalam ayat..
- dalam Quran ada ayat bentuk penceritaan-- maka sudah tentu ada kata ganti diri (dhamir) dia, ALLAH dan sebagainya..
-perbezaan dalam bentuk aku dan kami( arab: ana dan nahnu)
-kami dalam bahasa arab merujuk kepada dua benda.. jamak dan kebesaran (royalti--kerajaan)..

seperti mana bila Allah menceritakan tentang hujan dalam surah al-waqiah..
-- adakah kamu menurunkannya atau kami menurunkannya??--

Kami di sini merujuk kepada Kebesaran Kerajaan ALLAH taala (royalti)..

seperti mana juga bila seorang raja merujuk kepada Kerajaan.. beliau tak sebut aku.. sebaliknya memilih menyebut kami..
seperti..
kami akan memberi bantuan kepada rakyat..
kami akan membina jalanraya..

--ketua kerajaan tak akan sebut.. saya akan bina jalanraya..
saya akan memberi bantuan..

AdukaTaruna said...

tq cucu tok wan
tq Hanz Ameno. Haha
tq mahaza
tq Ostad Azhar Sulaiman. Eh.. Idrus.
tq sej4heven

Harap membantu sahabat terutama gua sendiri.

Taliban said...

untuk soalan satu,gua nak share satu fahaman islam yg gua pegang yg mungkin lu org tak/pernah dgr.

islam bukan sekadar agama.kalau tidak,ianya tak byk beza dgn agama buddha,agama kristian etc.islam menyeluruh dlm kehidupan manusia.islam bermula sejak penciptaan Adam & Hawa.

Sejarah syahadah juga bermula ketika Adam terjaga dari tidur kerana terkejut ada perempuan berada disisinya lalu mengucapkan lailahaillallah.lantas dijawab oleh Hawa 'Ana muhammad rasulullah' yg bermaksud gua muhammad pesuruh Allah.

nabi2 lain juga mengucapkan syahadah yg sama kerana ianya termasuk dlm rukun islam.malah nabi Adam yg mula2 mendirikan kaabah (dibina semula oleh nabi ibrahim) dan diperintahkan Allah mengerjakan haji.(perghh..mesti semua nak tau mana dalil,mana nas..check sendirila dlm hadis Qudsi - hadis Qudsi juga adalah kalam atau kata2 Allah tetapi mengapa tidak dimasukkan ke dlm Al Quran?sbb tu ada yg claim patut Quran lagi tebal dari yg ada.skrg pun dah bercampur2 hadis qudsi ni,dah mcm hindu pun ada)

balik pada kisah syahadah tadi.mengapa Hawa menyebut 'gua muhammad pesuruh Allah'?sebabnya muhammad yg dimaksudkan ialah muhammad dlm diri setiap manusia ni.luaran manusia dari tanah tapi dlm ada nur.manusia boleh jadi khalifah dimuka bumi,bukan setakat tadbir/kuasai bumi (alam nyata) tapi juga alam ghaib.taraf manusia lagi hebat dari jin dan iblis.itu yg diorang ni dengki sgt dgn manusia sampai nak sesatkan sampaila kiamat nanti sbb diorang tak boleh nak uruskan alam nyata,cuma alam ghaib saja.

jadi syahadah itu ialah pengakuan antara kita dgn Allah.dlm solat pun yg ada kita dgn Allah saja.lailahaillallah utk Allah dan muhammad rasulullah utk pesuruh (kita).dlm surah mana gua tak igt nabi isa kata nabi yg akan lahir bernama Ahmad (utk tidak mengelirukan syahadah tapi dinamakan juga muhammad supaya manusia berakal dpt berfikir.tu yg majoriti tak berfikir,start2 surah dah kena 'lembu',ikut je.

gua stop sini dulu la.x sedap la menaip ni sbb kena cite ikut topik tapi pasal islam ni semuanya ada kaitan,tu yg kejap gua cerita lain.soalan 2 jawapan sama dgn org lain.

Hanz Newman said...

Ha ha ha AT, Hanz Ameno??? jangan la kait mengaitkan aku sebaris ayat dengan UM?NO tu...geli siot! Eeee ... tak boleh bla.

Taliban, lu 1 olang lagi ... Nur Muhammad ka apa lu cita ni? Tapi boleh jugak la sebagai intro dakwah pasal keistimewaan Muhammad s.aw... TQ ... Lain kali bagi la dalil aqli & naqli baru ada ummphh!

Taliban said...

Nur muhammad yg difahami kebanyakan org, lain dgn fahaman gua.org lain kata nur muhammad tu ialah cahaya nabi muhammad yg kat mekah tu.siap gaduh kata mula2 yg Allah cipta ialah nur nabi muhammad ni.punya istimewa kononnya nabi muhammad ni sampai semua nabi tarafnya kat bawah dari nabi muhammad ni sbb nur tu**.mintak maaf,tapi tu bukan fahaman gua.fahaman gua,nur muhammad tu bukan nur nabi muhammad.perkataan nabi tu pun kalau lu check2 balik takde dlm syahadah.muhammad yg gua maksudkan ialah yg dlm diri kita.mim ha mim dal tu ada mksd dia tapi gua lupala pulak.gua belajar pun tak abis lagi.haha.kalau nak faham bodoh2 punya,cuba lu tulis muhammad dlm jawi tu dan pusingkan lwn jam 90°.nanti nmpkla mim tu kepala,tgn,bwh pusat dan kaki.simbolik kepada diri kita manusia la tu.

**(ada org taraf dia lagi hebat dari nabi muhammad,dan nabi kena tegur dgn Allah secara halus bile turunnya ayat yg cerita pasal nabi sulaiman dgn ifrit tu,last2 ade sorg manusia lagi tinggi ilmu dari nabi sulaiman boleh alihkan singgahsana lagi cepat dari ifrit.nabi sulaiman kena tegur la tu.kalau dia hebat kenapa tak dia je yg alihkan singgahsana tu)

abanghensem said...

wah!!!

hebat-hebat gak penjenguk blog lu ni bro.... persoalan lu bagi tu memang mantap... tapi ilex jer dijawab.... terutamanya bro SFH ( bro lu tak takut ke kena label sebagai kawan baik aduka....hahaha) n Taliban....

jannah said...

Islam adalah islam.

Jangan sampai perbincangan ini menjadi sesat. Banyak2 berlindung dengan Allah, tunjukkan kebenaran yang nyata.

Sejarah syahadah, jangan dibuat2. Rujuk AlQuran, Al-A'raf:172. Baca tafsir fi zilal, atau ibn kathir, atau mana2 yang menjelaskan secara detail. Seeloknya berguru, cari yang dipercayai ilmunya dan keyakinannya.

Jangan panjangkan hujah dengan justifikasi akal semata-mata, ia terbatas.

Jadilah muslim yang islam. Kerana islam itu indah, begitu juga kita menurut perlakuan zahir dan batin, hanya sekiranya benar-benar mengaku islam.

Moga Allah mengganjari setiap usaha kita mencari hidayah.