Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 18, 2010

Malaysia vs Vietnam

Oleh : AdukaTaruna

Seperti yang kita ketahui, player Vietnam tak cukup. Player utama diorang la. Tapi sebenarnya, player Malaysia pun bukan yang pes eleben. Terutama pertahanan. Rita Rudaini dan Zamani Misbah enjured la plak. Defend seken eleben, alhamdulillah semakin matang, walau kucar kacir dek 3 player Selangor masa mula2 nak serasi pes game lawan Indon dulu.

[1]

Walau Amri dan Safee tajam menjaringkan gol dalam AFF Kawasaki ni, gua harap Sultangopal kekal menurunkan Norshahrul. Kerana pada gua, inilah jentera serangan yang banyak menjana idea, berkemampuan ala2 Messi membelah pertahanan lawan.

So, as penyudah kepada kelicikan Norshahrul, hanya perlu ambil antara 2 player. Sama ada Amri atau Safee. Kalau masuk ketiga3, akan wujud faktor lebihan posisi dan tatkala diserang, ianya akan mengganggu defend seperti game lawan Indon.

Harap2 Sultangopal baca blog gua. Hua3...

[2]

Tengah Malaysia, terlalu bergantung kepada Shafiq. Kalau Sultangopal masih kekalkan status quo kekuatan tengah Malaysia, dan Malaysia bertemu Indonesia di perlawan akhir, gua ramal, Indonesia akan menjadi juara. Mungkin 2-0.

Jika Malaysia mengikat 0-0 sehingga penentuan penalty, gua harap Norshahrul diletakkan sebagai penyepak pertama. Ini cerita kalau final Indon vs Malaysia la..

[3]

Gua lebih minat kalau Sultangopal meletakkan Norshahrul bersama Safee sebagai serangan. Kerana kedua-dua pemain ini jenis 'langgar'. Dan tak berlakon macam C. Ronaldo. Kalau Sultangopal mahu bertahan di gelanggang Vietnam bermati-matian dengan kelebihan 2 gol, gua ingat, letak Safee sekor sahaja sebagai striker. Bila dah minit ke 88, keluarkan Safee dan masukkan Norshahrul.

Ini bagi mengurangkan risiko Norshahrul injured di final. Safee kalau injured, Malaysia ada Amri. Kalau Amri sakit perut time final, panggil jer AbangBotak Licin.

[4]

Untuk final, dalam tajuk penentuan sepakan penalty, gua harap Rajagopal dapat memberikan butiran hitam putih sasaran bola yang perlu disepak player. Sebagai contoh :

Player 1 : Norshahrul : Perlu menyepak bola ke arah kiri atas gawang gol.
Player 2 : Safee : Perlu menyepak bola ke arah Kanan atas gawang gol.
Dan seterusnya.

Ini bagi mengurangkan tekanan dan bebanan terhadap player. Kesemua hasilnya, sama ada berjaya ditampan gol lawan atau tidak, jurulatih yang tanggung kerana berada di atas kertas. Hitam dan Putih. Syarat tambahan, jangan bagitau mana2 orang la, terutama ahli UMNO. Kompom bocor.

Begitu juga gol keeper. Perlu ada butiran atas kertas, hitam dan putih, mahu layangkan badan di mana. Tapi gua syorkankan, mengikut ilmu kebarangkalian matematik, Fahmi hanya melayangkan badan di satu arah sahaja dalam 5 kali fasa tendangan pertama.

Jika berlanjutan ke fasa kedua, dah tak boleh buat dah. Kena ramal sendiri atau ikut kertas yang disign oleh Sultangopal.

Pada gua, penalty yang diselamatkan gol lawan adalah normal. Tetapi penalty yang keluar terus dari pintu gol adalah celaka, dan wajar dikutuk.

[5]

Penutupnya, gua ucapkan selamat maju jaya kepada player Malaysia. Main dengan penug semangat. Jangan bimbang, kalau kalah. Gua janji takan maki lu orang. Gua maki seltan-seltan nirrojim tertentu dan kaum kerabatnya sahaja. Ngeee...

Rakan2 gua, sila isi kredit anda untuk upacara memaki Seltan nirrojim malam ni. Hua3...

1 comment:

Contact Information said...

awal-awal dah tahu,
Msia menang
dari mimpi ^_^