Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 3, 2010

Klu pilihanraya dari Najib.

Oleh : AdukaTaruna

Ditanya mengenai pilihan raya umum akan datang berikutan petanda-petanda awal tersebut, Najib berkata: “Itu bukan petanda awal tapi ia (pilihan raya umum) boleh jadi awal, boleh jadi lewat... biasalah.”

Menjawab soalan lain, Najib berkata: “Keputusan muktamad... bila sampai masanya, boleh jadi cepat, boleh jadi lambat. Biasalah.”

Lepas gua bagi 15 dalil PRU13 jatuh pada 2011, kita peroleh satu lagi mungkin dalil yang lebih spesifik.

UMNO tangguh pemilihan selama 18 bulan. Setahun lebih tu bai. Sampai pertengahan 2012. Mandat plak berakhir Mei 2013. Lama lagi tu.

Jadi, gua tafsir begini. Mungkin Israel mencaturkan begini. Penangguhan PAU selama 18 bulan ialah stanby dalam stanby.

Mandat Sarawak berakhir pada Julai. Dan dalam kekalutan dan kecemasan UMNO mahu menggantikan Ketua Menteri Sarawak setelah tewas Sibu, Taib Mahmud terus berdegil dan mengumumkan mendapat ilham memanggil PRS pada Mac 2011. Mungkin penangguhan PAU oleh Israel selama 18 bulan ada kaitan dengan ini.

PRU13 dan PRS akan diadakan berasingan. Jika PRS menyaksikan kemenangan selesa kepada BN, maka, pada waktu sekejap itu juga PRU13 akan diumumkan. Jika PRS menyaksikan kemenangan kurang selesa apatah lagi kalah, UMNO mempunyai sehingga pertengahan 2012 untuk cool down the tsunami. Mak aih.. cane plak gua bleh spiping nih?

Ke guane gu?

Tajuk lain.

Negara spesis cerdik dah lama takwim pilihanraya. Negara spesis bongok, punyalah kelam-kabut.

No comments: