Skip to main content

Apa muslihat Khir Toyo didakwa?

Oleh : AdukaTaruna

1. Mungkin Taib Mahmud berkeras dengan Najib untuk tidak berundur. Sedangkan APCO memberi amaran petanda kemenangan DAP di Sibu adalah berpunca sikap jelek rakyat terhadap kekayaan Taib Mahmud. Menjelang PRS nanti, dakwaan yang dikenakan terhadap Khir Toyo, mungkin boleh dibaca sebagai amaran kepada Taib Mahmud seandainya, BN tumbang di Sarawak sebagaimana BN tumbang di Selangor.

2. Terdapat pergolakan yang berlaku pada UMNO Selangor. Team reform vs team konvensional. Di mana, pembaharuan transformasi adalah penting bagi mengembalikan kepercayaan rakyat Selangor kepada UMNO. Dengan mendakwa Khir, sudah cukup melumpuhkan team konvensional. Selangor adalah lubuk emas kepada perbelanjaan mewah UMNO.

3. Melarikan tekanan yang dihadapi UMNO akan isu dasar penswastaan celaka air milik rakyat kepada kumpulan kapitalis. Khir Toyo didakwa sejurus selepas MB Selangor berjaya mencetuskan gelombang bantahan.

4. Arahan TDM kepada Najib supaya mengecilkan persaingan terhadap Mukhriz untuk PAU akan datang. Serangan TDM memang berbisa. Ianya terbukti akan kekalahan Paklah dan sentimen anti Khairy yang berjaya dibentuk TDM dalam tempoh 4 tahun.

Apa pun, gua ramal, Khir Toyo akan selamat dengan hukuman apabila memeterai perjanjian tidak melawan kembali UMNO secara terbuka.

Comments

  1. sama la ngan wa.... wa pun rasa kes khir toyo ni kes cantas mencantas sesama UMNO..... bukan maklum la PRU dah dekat.... ramai mengidam nak jadi MB selangor ni....

    ReplyDelete
  2. khir toyo da menjadi kain buruk.... pasal lepas ni ezam mungkin akan ditabalkan menjadi MB selangor (kalau berjaya rampas la... Biasala..besar jasa ezam pada juak2 UMNo

    Ketuanan Melayu vs Ketuanan Rakyat : Rasiskah Kita vs Bersediakah Kita?

    ReplyDelete
  3. gua rasa kes khir toyo ni sbb nak tutup mulut bloger pasal harga barang sama minyak naik....

    xbyk blog crite pasal harga minyak naek dah....

    no sifir yahudi...

    lu bwt isu lagi best untuk tutup isu yg hanya best biase2 je....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.