Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 9, 2010

Apa muslihat Khir Toyo didakwa?

Oleh : AdukaTaruna

1. Mungkin Taib Mahmud berkeras dengan Najib untuk tidak berundur. Sedangkan APCO memberi amaran petanda kemenangan DAP di Sibu adalah berpunca sikap jelek rakyat terhadap kekayaan Taib Mahmud. Menjelang PRS nanti, dakwaan yang dikenakan terhadap Khir Toyo, mungkin boleh dibaca sebagai amaran kepada Taib Mahmud seandainya, BN tumbang di Sarawak sebagaimana BN tumbang di Selangor.

2. Terdapat pergolakan yang berlaku pada UMNO Selangor. Team reform vs team konvensional. Di mana, pembaharuan transformasi adalah penting bagi mengembalikan kepercayaan rakyat Selangor kepada UMNO. Dengan mendakwa Khir, sudah cukup melumpuhkan team konvensional. Selangor adalah lubuk emas kepada perbelanjaan mewah UMNO.

3. Melarikan tekanan yang dihadapi UMNO akan isu dasar penswastaan celaka air milik rakyat kepada kumpulan kapitalis. Khir Toyo didakwa sejurus selepas MB Selangor berjaya mencetuskan gelombang bantahan.

4. Arahan TDM kepada Najib supaya mengecilkan persaingan terhadap Mukhriz untuk PAU akan datang. Serangan TDM memang berbisa. Ianya terbukti akan kekalahan Paklah dan sentimen anti Khairy yang berjaya dibentuk TDM dalam tempoh 4 tahun.

Apa pun, gua ramal, Khir Toyo akan selamat dengan hukuman apabila memeterai perjanjian tidak melawan kembali UMNO secara terbuka.

3 comments:

abanghensem said...

sama la ngan wa.... wa pun rasa kes khir toyo ni kes cantas mencantas sesama UMNO..... bukan maklum la PRU dah dekat.... ramai mengidam nak jadi MB selangor ni....

Marhaen Kacak said...

khir toyo da menjadi kain buruk.... pasal lepas ni ezam mungkin akan ditabalkan menjadi MB selangor (kalau berjaya rampas la... Biasala..besar jasa ezam pada juak2 UMNo

Ketuanan Melayu vs Ketuanan Rakyat : Rasiskah Kita vs Bersediakah Kita?

MUAZ Nawawi said...

gua rasa kes khir toyo ni sbb nak tutup mulut bloger pasal harga barang sama minyak naik....

xbyk blog crite pasal harga minyak naek dah....

no sifir yahudi...

lu bwt isu lagi best untuk tutup isu yg hanya best biase2 je....