Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 29, 2010

Gua seekor ulama Melayu.

Oleh : AdukaTaruna

Nama gua Samad. Gua baka Melayu. Mak gua Melayu Felda. Abah gua Melayu kampung yang nyaris-nyaris hutan. Gua diperbuat di satu kawasan pinggir hutan bernama Loi Selatan. Sejak nenek moyang, Melayu2 kat kampung gua sering ditipu mengenai pembangunan. Pilih BN dapat pembangunan. Padahal Cina Bukit Bintang tak pernah undi BN, tapi pembangunan yang mereka dapat seribu tahun beza dari Melayu hutan tempat gua. Punyalah pukimak spesis gua nih. Bodoh teramat.

Abah gua ulama surau kampung. Mak gua suri rumah. Gua dididik atas silibus didikan tipikal Melayu. Sejak kecil, semangat inkuri gua dikembiri. Pantang gua nak explore lebih sket, abah gua akan kata :

"Ha.... ambil la momok..."

Mak gua plak kata:

"Jatuh kang!"

Barua punya abah gua. Ulama Melayu haram jadah.

Akhirnya gua menjadi apa yang abah gua nak. Anak yang taat dan lurus. Gua belajar dan belajar. Jangan sesekalo melawan. Ikut waqi semasa dan budaya turun-tenurun.

Akhirnya gua masuk asrama. Gua jumpa seorang budak. Jahat nak mampos. Selalu buli gua. Gua nak lawan, gua tak reti. Gua belajar 25 jam sehari, budak jahat tu gua tak tahu bila dia belajar. Tapi time result pekse, gua dengan dia sama tahap jer. Baru bab pelajaran tu. Blom bab sukan lagi. Tak biasa gua kalau main bola tak pakai kain pelikat sambil pakai serban. Gua takut abah gua marah.

Gua belajar dan belajar lagi. Akhirnya gua dapat masuk University Al-Azhar. Satu kilang melahirkan ulama sunni bodoh produk Hosni Mubarak. Semua kat situ akan jadi ulama. Musuh kami ialah Syiah dan Iran. US dan Israel adalah mudarat lebih kecil. Mo Man Tai.

Bila habes study, gua balik Malaysia. Nak cari kerja gila payah. Gua hidup untuk kerja. Lepas kerja kawin. Lepas kawin, dapat anak. Lepas dapat anak, gua mati atas katil. Itu ulama sunni. Itulah ulama Melayu. Pantang derhaka kepada ketuanan Melayu.

Gua semakin takut bila takda kerja. Takan ulama Melayu nak kerja pasar malam kot? Gila kotor la jubah gua. Lagi pun abah dan mak gua pasti tak mengaku anak. Nak tak nak, apply ulama JQAF. Tapi kena masuk UMNO. Ah... UMNO kan pembangunan. Wajib masuk UMNO.

Last sekali, syukur pada Allah, gua diserap masuk sebagai Ustaz. Gaji gua RM2000. Masalah nak kawin plak. Bukan rupa takda, tapi gua segan siot. Ah... tolak dulu lah. Gua nak rasa pakai Honda Civic. Gua buka mudah.com. Caner nak cari mudah.com ni aa? Gua pun dengar dari kengkawan jer nih.

Memula masuk google. Pastu taip mudah. Eh.. apsal masuk blog ISA nih? Ni citer apa pasal politik nih? Bodoh. Gila berpolitik sampai hancur semuanya. Apa nak jadi? Tak takut kena buang kerja ke? Nak bagi anak bini makan apa?

Dari Abu Hurairah Ra bermaksud : bla bla bla....

(bersambung ikut suka... gua nak balik Seremban. Mahkamah sms gua suh datang esok)

2 comments:

baginda® said...

kahkahkah cool bro! rosak2 mu nih... haha

sam raspiut said...

ini crita baguss.. tipikal ulama melayu punya realiti kehidupan!!
cuba aduka kembangkan isu ni... saya rasa ini adalah akar punca masalah ulama yg jarang sape2 sentuh selama nih!
syabas bro..!!