Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 13, 2010

Air Johor atau air Singapura? Gua murka nih.

Sebab ada sekor sibok suh gua spiping BI, ni gua skiping. Ingat gua tak reti ke? Muahahaha
Extract out from che det.
Good article to be discuss in ur blog.
1. Next year, 2011, one of the agreements to supply up to 86 million gallons of water per day (mgd) from Johore to Singapore at 3 sen per 1,000 gallons will end.

2. I understand Johore is still buying treated water from Singapore for 50 sen per 1,000 gallons. The amount purchased should not exceed 12 per cent of the raw water bought by Singapore.

3. The agreement also stipulates that the price of raw water and treated water can be renegotiated and changed if both parties agree. Should the raw water price be revised upwards Singapore would be entitled to revise the price of treated water.
4. If, for example, under the current agreement the water price is increased to 6 sen per 1,000 gallons, i.e. 100 per cent, Singapore can insist on the same percentage price increase by 100 per cent i.e. from 50 sen per 1,000 gallons to one Ringgit per thousand gallons.

5. If both sides agree on this quantum of price increase, Singapore would actually earn more from selling treated water to Johor than Malaysia would earn from selling raw water to Singapore.

6. Almost 10 years ago Johor was allocated sufficient money to build its own treatment plant so as not to buy treated water from Singapore. I am told that for reasons unknown, despite building its own treatment plant Johore is still buying treated water from Singapore.

7. Johore sells raw water to Melaka at 30 sen per 1,000 gallons. It seems that Johore is less generous towards Melaka than it is towards a foreign country. The wisdom of this escapes me.

8. Whatever, in 2011, a new agreement to supply Singapore with raw water from Johore may have to be made, I think that despite Singapore's desalination plant, despite Newater, and new reservoirs, Singapore would still need raw water from Johore. We should be willing to supply the people of Singapore with raw water.

9. The question is whether we should sell at 3 sen per 1,000 gallons and buy at 50 sen per 1,000 gallons of treated water as before or we should extract better terms.

10. Malaysian negotiators are unduly generous and we often provide ourselves with no exit clause. I will not cite the cases.

11. The public, the Johore people in particular, should be assured that we don't make agreements which are indefensible this time.

12 comments:

Marhaen Kacak said...

apa yang ko murka ni aduka? sembang la sket...haha...


Kelantan Akan Keluar Dari Malaysia!!!

Evelyn said...

air johor la. Jual air mentah 3sen per 1000gelen tp beli balik 50sen per 1000gelen. So kalau johor nak aikkan g 6sen, spore leh naikkan g singgit per 1000gelen. Itu pasal taarif air johor dinaikkan baru ni kot. Yg gua pelik, apasal takde exit clause. Bodoh piang punya lawyer. Patut saman lawyer yg buat agreement stupid mcm tu.

Evelyn said...

3sen??

abanghensem said...

lu cakap bahasa melayu ni bahasa boddo.... tapi you sound stupid when u speak inggerih ni.... BI yang stupid ke atau lu yang stupid..... waka waka....

sam raspiut said...

Dah lebih 50 tawun umnuk memerintah plas plus dekat ngan separuh tempoh tu diperintah olih chet det yg otak telur masin... bukan je air, tanah ktmb, pulau batu putih mata, hak ruang udara johor yg jet singapore dok kornar baring, tanah wpi johor semua kalu boleh can bagi kat johor.. aikk hari ni chet det ngigau sampai aduka pun hanginn.. chet det ni taktau la tahap super nyanyuk atau super pandai wat tak tauuu..
tak payah la dengaq maha bengong ni merapu.. orang tua tu dah lama dah jual malaysia, tunggu najib la bayar lepas paklah bayar pakai batu putih mungkin boleh pakai batu pahat lak.. benggonggg

Restless said...

lu copy paste artikel dari mana ni aduka?muhaha!!!

zargus2702 said...

-AT dah makin pndai spiping bi sejak duk kelate nie..

ReentryCapsule said...

► Pengikut Aduka Taruna Pirana KopaKeBaNa ni semuanya TONGGONG dan jumud tahap SANTET PADJADJARAN BAPUTEN.Ini artikel dia Copy Paste dari Matathir Blog@Chedet.

► Bapok Jawa Sunda Kepualaun Sulu pun boleh buat mcm ni kunun nak tunjuk pandai speaking London.Kesian betul aku tengok korang ni.Cakap pung pang pung pang tapi SATU SEN PUN TAK BERGUNA.

► Apa che det tulis tu pun korang bukan paham sangat pun.Itu pasal ada yang main HANTAM membuta tuli tak tentu pasal.Tak tau hujung pangkal cerita terus main HANTAM je.Takbir je la korang tau.Lepas takbir balik rumah baring sambil garu-garu telor.Chaitt..!!!

► Nik Ajis Thumb Up Lee Kwan Yew.Lee Kwan Yew sayang Nik Ajis.Apa kata semua anak belia Kelantanese BERHIJRAH kerja di Singapura.Lee Kwan Yew mesti suka KELANTANESE masuk ramai-ramai kerja kat sana.Wakakakakak..BERHIJRAH kat KL tu HARAM,ARAK,RASUAH,UMMNO lepas tu semua orang kat KL BODO-BODO sebab cakap banyak cakap Bahasa Melayu.


► Tak dapat dinafikan Bahasa Inggeris tu penting sebab dia dah jadi Language Of Communication<--(Paham ke?).Tapi jangan la sampai menghina dan membakulsampahkan Bahasa Ibunda sendiri.Kau ingat orang JAPAN,PERANCIS,GERMAN,RUSIA,KOREA tu bangga sangat ker dengan English.Mati hidup balik pun diorang tak nak cakap English kecuali terpaksa.Wakakakaak....

Think Again.

Thank You.

Terima KaseeYYY....!!!

BasiRoN97 said...

rrrrrrrrrrrrr.......KAPSUL MASUK KEMBALI.....KL tu umno ke?.....kahkahkahkah....bodoh...zulhasnan sekoq ja umno kat kl..kahkahkah...

hajat dihati nak berbahas dengan encik KAPSUL MASUK KEMBALI.....tapi x sampai ati plak....tahap dia ni KAPSUL MAKJUN TONGKAT ALI je ni...kahkahkahkah

Hanz Newman said...

Ni apasal pulak sebut nama Che $$$? Dah mampus ke?

Dia nak tulih apa lagi malaun ReentryCapsule u bloody arrogant .. masa Che Det jadi PM dulu dia buat apa dengan hal air tu? Tak cukup lebih 20 tahun tadbir negara pun tak boleh settle hal tu? Now he's rambling wtf? Enough said! Oh dia nak bahagian dia?

Ok, back to topic ... isu ni as many others biasa la pemimpin UM?NO yg urus negara buat kerja, mesti la ramai orang UM?NO, proksi nak bahagian dia. Semua dah nganga siap dah! Salah UM?NO la sapa kita nak tala lagi? Lembu?

Takkan kita rakyat biasa ni - AT once pernah terlibat kes ni - kita nak salahkan Sultan Johor dulu kot? Gila apa? Sultan pantang disentuh. Daulat Tuanku! Hamba salahkan UM?NO saja. End of!

ReentryCapsule said...

Dah jangan nak MEMEKAK dekat sini.Jom tengok posting comment aku yang terbaru dekat blog CheDet.

http://chedet.co.cc/chedetblog/2010/11/water-agreements.html

ID aku kat sana Reentry777

► Hanz Newman kau kata aku arrogant.Aduka Taruna ni plak HOOLIGAN Padjadjaran Santet Baputen Ketiak Masin.


Terima KaseYY.....!!!!

Hanz Newman said...

Ok tang AT sorang hooligan aku boleh setuju sama ReentryCapsule. AT memang fan-atik pasukan bolasepak nogori. Tapi bukan la hooligan yang ceroboh masuk padang masa game tanpa seurat benang tu. Ha ha ha

Hey ReentryCapsule, u pun kritik keta nasional yer? Jadah betui...Lu dengan ni sah tak patriotik. Kah kah kah ... tapi betui mana tak tepat lu kritik la ..this is a free country! Have your say then~ Me too!