Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 10, 2010

Keburukan orang Kelantan.

Oleh : AdukaTaruna

Hari ni gua nak story pasal keburukan orang Kelantan plak. Meh sama-sama pakat ubah. Pergh... macam la gua nih takda keburukan. Hua3...

Sebab menjelang musim bola nih, gua nak sound awal2. Walau gua tahu sound gua tu kompom tak mencapai sasaran kelompok yang sepatutnya, at least, gua harap, Nik Aziz dapat tolong gua. Nasihat sket anak-anak buah dia nih. Sekali tubik jer dari mulut Nik Aziz, mesti kuar Sinar Harian Kelantan muka depan. Sebab laku.

Kelebihan yang menjadi keburukan.

Kelebihan orang Kelantan ni ialah berani. Berani pacak kedai kat rizab2 jalan walau bukan negeri dia, berani jumpa orang, berani berniaga, berani renovate rumah sampai tutup jalan, parit dan saluran perkumbahan. Pendek kata, memang  berani lah. Berjiwa penakluk. Berjiwa penjajah. Berani tu kelebihan, tapi tanpa kefahaman meletakkan sesuatu itu pada tempatnya, maka, berani tadi mula merosakkan dalam beberapa tajuk.

Berani bab bola.

Terdapat 2 kelompok yang gua pecahan ikut suka gua. 1 Kelantan Dalam. 1 Kelantan Luar. 2 kelompok ini mempunyai satu kelebihan. Yakni berani. Tapi gua memang berbulu habes dengan Kelantan Dalaman dalam bab2 bola. Nak gua lempang sekor2 kang, gua pulak yang kena lempang sekor by sekor.

Kelantan Luar gua rujuk kepada rakyat kelantan yang berhijrah, bermastautin, berkariah di luar Kelantan. Mendapat dedahan dunia luar dan kepelbagaian adat resam. Meh gua kongsi pemerhatian gua. Katakan PKNS lawan Kelantan. Situasi perlawanan ialah biasa. Bukan tahap suku akhir atau final.

Memang ramai dan penuh stadium tu berbanding kalau PKNS lawan N9. Baguslah. Kelantan ada di mana2. Hatta game Piala Thomas kat luar negara pun ada sepanduk Gomo Malaysia Gomo. Dan gua percaya, yang datang menonton PKNS vs Selangor tadi, ialah Kelantan Luar. Takda masa Kelantan Dalam nak ambil tiket bas, atau buat rombongan Cik Kiah bagi perlawanan tahap biasa.

Bila Kelantan Luar, tiada masalah. Tiada mercun. Tiada bakar kerusi. Tiada pergaduhan. Sampah tak banyak. Masuk beratur, keluar pun beratur. Takda bas kena pecah. Bagus dan tahniah.

Tapi kalau membabitkan Kelantan Dalam, ak'alaaa... macam beruk bai. Mentaliti out. Keberanian yang gagal diletakkan pada tempatnya. Bila berkumpulnya puak2 Jeli, puak Gua Musang, Gua Itik dan gua mana ntah, maka, keberanian semakin hilang kawalan.

Itulah yang bakal berlaku dan pasti berlaku pada suku akhir Selangor lawan Kelantan ini. Jenis perlawanan bukan biasa. Hari keluarnya Kelantan Dalam. Keterujaan yang meluap. So, gua harap, TGNA dapat pesan sket dalam sehari sebelum game tu.

Kalau guna blog gua nih, untuk bacaan Kelantan Luar, munasabah la jugak. Tapi untuk bacaan Kelantan Dalam, gua rasa mustahil tu. Harap2 la, TGNA sound sket.

p/s : Kalau N9 plak,yang penuhkan stadium, yang selalu jadi beruk ialah Melayu2 Felda Palong, Pasoh, bebudak Jelai, Pilah, Rembau. Melayu hutan dan pinggir hutan. Termasuk bebudak Paroi Jaya. Tak caya lu tanya Edyes.com.

19 comments:

Restless said...

pulok doh..

Che said...

kalo kat univ lak..yg gedebenye kelantan dalaman yang sdg transform nak jd kelantan luaran..pas 2,3 taun baru nampak siuman..hahaha

hidup awek kelantan!hidup awek kelantan! <-- wa yakin lu sokong kenyataan wa ni..hehehe

abanghensem said...

lu pun tau budak kelantan dalam tu dari mana biasanya buat hal.... gua musang n jeli....so paham-paham jer la..... hahaha

hafizahmad (ADMIN) said...

Rapidshare, Hotfile, Megaupload PREMIUM termurah!!!!!

http://rapidsharepremium-murah.blogspot.com/

" we have experience almost a year selling premium account "

LAYARI BLOG DI ATS UNTUK TAHU TESTIMONI CUSTOMER YNG DAH BELI DARI KAMI

LPS PAYMENT , TERUS DPT.

BukanCalon said...

sekor by sekor beb!

wakaka

Al - Mu'allim said...

Tok guru pese doh ari tuh

joecharlie said...

Ramai susah dan lari cari makan kat negeri orang sejak dijajah PAS dan ramai sakit jiwa macam afghnistan.......Over 60 percent of Afghans suffer mental health problems

KABUL, (AFP) - Scarred by decades of war, social problems and poverty, more than 60 percent of Afghans suffer from stress disorders and mental health problems, officials warned Sunday.

"This is a major problem," Suraya Dalil, Afghanistan's acting public health minister, told a ceremony in Kabul on World Mental Health Day. "More than 60 percent of Afghans are suffering from stress disorders and mental problems."

The picture is particularly grim in parts of the country where government healthcare workers are unable to provide basic services because of Taliban insurgency, she said.

"Extreme poverty, insecurity, violence and gender disparities are the major factors contributing to worsening mental health in Afghanistan."

The World Health Organization (WHO) confirmed that more than 60 percent of Afghans, mostly women, suffered from psychosocial problems or mental disorders.

The WHO said that because only a fraction of the health budget is spent on mental health, a large majority of people suffering from these disorders received no care at all.

"There are only 200 beds for psychiatric services in the country, with only two psychiatrists in the country covering the entire population," said WHO representative Peter Graaff.

Public health ministry spokesman Ghulam Sakhi Kargar Noryghli said the 60 percent estimate dated from a study carried out with the WHO in 2004.

"Since war has continued, poverty or economic problems have increased in some parts of the country. We believe that the number of those suffering from mental illnesses has increased and now it is more than 60 percent," he said.

The population of Afghanistan is estimated at roughly 28 million.

Restless said...

who are this fakin joe charlie?yu know nuthing bout what u saying bloodyhell...go and die yu fakin asshole..kahkahkah

fndrocka said...

Meh berharap slgr menang jer lah.hehek

Edyes said...

wei... budak paroi jaya (yang belah2 kedidi) masuk stadium tak payah bayar tiket bhai... itu atas royalti sebab buat stadium tu atas padang bola kitorang dulu... parking kereta tu asalnya 'trek basikalcross' tu...

ATikah Mustapa said...

penggunaan bahasa (sekor by sekor)yang tidak spatutnya kerana jika geng kelantan begitu,,,maka anda juga adalah golongan sekor by sekor..kerana mereka juga adalah manusia sama seperti anda

sekdar renungan bersama

abanghensem said...

wah!!! bab kutuk kelate ramai plak post... tak sangka plak aduka ni ramai kawan baik... yer la kalau ikutkan teori SAPA POST DALAM BLOG ADUKA ADALAH KAWAN BAIK ADUKA.... kahkahkah

saye said...

Abang Hensen masih terasa hati hehe

abanghensem said...

takde la teraa hati.... tapi tak sangka.... kalau wa nak terasa hati tak masuk dah berforum n berblog.... ahhhh.... buang masa jer hati ni nak terasa....

mdnazili said...

apa tujuan ko buat artikel ini wahai aduka..(cuba fikir balik).kalau niat untuk menjatuhkan atau mencerca ko mesti ingat tuhan ada dan ko tak berhak nak mengadili semua nih..kecuali la ko tu bukan Islam..so xkisahlah ko nak cakap apa..apa-apapun balasan Allah untuk orang yang menimbulkan fitnah dan menceritakan aib seseorang..Ingatlah balasan ko mungkin lebih berat dari apa yang ko kata kat org lain..

FALIHAH said...

pasal org kelate gedebe lah aduka lari sampai ke kelantan bila polis nak tangkap.

Don Balon said...

Astaghfirullahal azeem..
Tak pasal2 dapat dosa kering..

izzuddin saufi said...

cepat melatah daaaaa korang ni

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體