Skip to main content

Cerita Tok Janggut di alam akhirat.


Oleh : AdukaTaruna

"Bangsa bangsat manakah yang bercita-cita mati di atas katil?"
"Bangsa bangsat manakah yang bercita-cita mati di atas katil?"
"Bangsa bangsat manakah yang bercita-cita mati di atas katil?"


Khalid Al-Walid tunduk dan sedikit lesu. Walau dianugerahkan pelbagai kemuliaan pada hari itu, ada riak segan di wajahnya.

“Eh… Panglima Khalid. Silakan.”

Sapa seorang lelaki berwajah bercahaya. Tetapi tangan dan kakinya kudung. Parut berselirat. Manusia seumpamanya, cacat di sini sana menoleh dan beranjak member penghormatan kepada Khalid. Di alam itu, siapa yang tidak kenal akan nama Khalid Al-Walid? Siapa? Oh.. yang itu memang la tak kenal. Warga Felda Melayu Hutan.

"Tidak mengapa. Biarkan aku di sini. Kalian lebih mulia dariku. Akulah Khalid yang mati di kalangan manusia2 mati di atas katil."

"Bangsa bangsat manakah yang bercita-cita mati di atas katil?"

Penuh semangat. Membakar jiwa yang hadir. Begitu ramai. Walau sudah berakhir, di alam yang sudah tiada lagi dosa atau pahala, namun, itulah dia. Pejuang tetap pejuang. Darahnya hidup, jiwanya sarat.

"Bangsa bangsat dan dayus manakah yang lahir ke dunia dan bercita-cita mati di atas katil dan dikelilingi oleh anak cucu?"

"Bangsa Melayu...." Bisik seorang lelaki berjanggut perlahan. lemah dan kesal. Menggeleng2kan kepala. Badannya penuh dengan kesan siksaan.

"Siapakah lelaki itu?" Tanya Khalid Al Walid. Fokus matanya dituding ke arah lelaki gelap dan berjanggut itu.

"Owh.. Itu namanya Tok Janggut, wahai Panglima Agung. Niatnya menyahut seruan jihad dari Uthmaniah Turki menentang British diterima Allah. Syahidnya diangkat mulia.

Khalid bergerak menuju ke arah lelaki itu.

"Assalamualaikum."

"Waalaikumussalam."

"Tiada lagi saudara kita dari kalangan bangsamu?"

"Ada, tetapi terlalu sedikit. Ada di sebelah sana."

"Mat Kilau?"

"Itu hanyalah samseng kampung yang marah kerapa British kerana menggangu wilayah sempitnya. Hanya 2 askar Benggali British memburunya, sudah membuatkan dia lari lintang pukang. Diangkat pewira oleh buku teks Melayu kerana Melayu memang bangsa bangsat yang tiada wira."

"Dol Said?"

"Itu sekadar Ketua Kampung yang marah apabila kuasanya memungut cukai diganggu British. Setelah ditawar pencen, dengan Naning sekali menjadi milik British. Diangkat pewira oleh buku teks Melayu kerana memang tiada siapa yang boleh dimasukkan dalam buku teks."

"Siapakah bangsa bangsat yang mengharapkan kematian paling dayus dikatil empuk, di dalam air-cond, tetapi mati kerana HIV dan rempit?"

"Wahai saudara ku yang begitu bersemangat.. dari tadi aku ingin bertanya kepadamu." Tok Janggut mula bersuara.

"Silakan."

"Seghoti. Aku tahu mu sebaka denge ku. Tapi aku nok tahu baju pere hok mu tu. Nipih, warno meroh meghe ado numbo pulok alik belake."

"Owh... yang inilah baju hok Red Warrior."

"Nate gapo tu? Mu mati kano gapo?"

"Gocoh denge penyokong Selangor. Gomo Klate gomo!"

Comments

  1. langkah pertama-pembetulan ya dia meningal bukan ghojoh dgn penyokong selangor dia meningal sbab sesak nafas di ercayai dia kene asma sblm nie......

    ReplyDelete
  2. bro..... lu taip ni kecek kelate ko kecek siam.... kahkahkah

    ReplyDelete
  3. Adus... kire failed lagi la BM Kelantan gua ni bro? Huhu....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.