Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 14, 2010

Beruk2 bola pundek Kelantan bikin busuk nama Kelantan.

Oleh : AdukaTaruna

Penat gua fikir caner nak kurang genjala nih. Kalau tak kerana persepsi model Islamic State di dalam kepala otak non muslim dan majority muslim sekular; akan negeri Kelantan ni, pergi mampos la. Buat letih gua jer.

Tapi dalam fasa politik Malaysia yang terkini, tatkala pelbagai sistem selain Islamic mempunyai modelnya sendiri, contohnya sistem unknown PKR melalui model Selangor dan sistem Malaysian Malaysia DAP melalui model Pulau Pinang; beruk2 bola pundek Kelantan bikin hati gua rimas dan rasa tersekat.

Syndrome Nafi Halim Napi boleh membariskan sejuta point konspirasi. Medialah, memang dirancanglah, tapi dalam mencari pembolehubah, faktanya mengapa masalah berlaku dengan dasyat hanya apabila membabitkan perlawanan penting Kelantan?

"Mereka memprovok kami."

"Lancau. Yang lu orang EQ tahap sampah mudah dimanipulasi apa kes?"

Asal lawan Kelantan jer, perlawanan tahap penting, mesti benda2 bangsat yang menjahanamkan persepsi model Islamic System berlaku. Dey awe.... grow up la.... lu orang macam duta dan jurucakap model Islamic State ni. Walau hakikatnya, gua percaya, beruk2 pundek bola Kelantan ni jenis UMNO, gua juga percaya, penyokong malah ahli PAS pun ramai yang masih dibelenggu genjala setan ini.

Lu tahu kaedah nak siasat komponen rosak tak. Katakan hard disk. Lu cabut hard disk suspek rosak tu, pastu lu masuk kat PC Kedah. Rosak. Masuk kat PC Bukit Jalil. Jahanam. Masuk kat PC Kolumpur, punoh. Tak payah tuding media la... dah tentu la hard disk tu kong. Mana sahaja perlawanan penting Kelantan, yang melibatkan beruk2 Kelantan Dalam turun, pasti jahanam. Pastu lu memekak salahkan itu, salahkan ini. Tionaseng.

Lu berani, memang gua akui. Tapi please la jangan kacau impian gua. Memang impian gua sukar. Dah tahap awan yang tak berjasad. Tapi, kalau lagu ni bro... awe2 sekelie.... lu dah bikin hasrat gua ghaib terus dah. 22 juta pengundi dihidangkan dengan 4 model sistem setakat ini. Sama ada secara fakta atau secara persepsi. 2 benda alah yang menyebabkan keputusan mereka memilih yang mana.

1. Model BN yang membusuk dan pasti luput tidak lama lagi (Malaysia dan negeri BN. UMNO tidak pernah mempunyai negeri sendiri.)

2. Model Islamic State yang terbina dalam keadaan sukar 20 tahun. Kelantan. Kini Allah bagi satu lagi. Kedah. Terengganu ada Allah bagi gak dulu. Tapi sibuk utamakan kerja2 no 1000. Sita Tadika Kemas, bergaduh dengan rakyat bukan pengundi PAS.

3. Model unknown yang rojak dan pelangi. PKR melalui Selangor.

4. Model kesaksamaan cara DAP melalui Pulau Pinang.

So?

Kamon la We....

Sampai bila nak jadi lagu ni. Muslim sama muslim pecah kepala kerana bola assobiyyah. Macam sial. Siyes. Macam siyal. Apa lu dapat tunjuk lu punya gedebe. Apa lu dapat We? Apa lu dapat Che? Apa lu dapat Nik? Lu orang macam beruk, lu tahu tak.

Ni.. ni.. lu tengoklah ni. Apa lu dapat ni? Lu tengok la. Apa lu dapat dengan jadikan sukan sebagai medan perang kedaerahan?

Ni pulak. Lu tengok si baju belang. Gaya dah macam Sam PKR dah. Apa dia ingat, dia pakai baju belang, dia kuat dan merbahaya macam harimau la. Ak'alaaa.....

Apa salahnya kalau lu kalah bola, tapi lu tawan 22 juta pengundi Malaysia dengan akhlak? Apa salahnya lu tawan 22 juta pengundi Malaysia sambil menang pula perlawanan. memang lu orang bijak. Tapi bila kita nak jadi bijak yang sepatutnya? Nak ikut England ke? Gedebe2 England pun, bola dia lagu mana We... Tu pun gedebe2 England tak berani game kat America Latin. Pernah lu tengok England lawan Paraguay dekat Paraguay? Dekat Mexico. Khahkk Ptuih!

Peranan PAS. Peranan KAFA.

Bagi PAS pula, sembang organisasi PAS bukan organisasi politik mutlak. Dia adalah gerakan bla bla bla. Biar ulama kalah asal Islam kalah 2 kali rebah 8 kali undur 10 zaman. Bla bla bla. Sembang macam blogger2 UG. Upload gambar orang sini-sana. Tapi dayus sembunyi identiti. Dalam party identiti warak, dalam blogger rasmi ayat warak. dalam blog UG dah jadi pundek. Potong telur, rebus, buat air wuduk la bai..

Apa lu tak tahu ke beruk2 pundek Bola Sepak Kelantan ni adalah liabiliti kepada PAS SeMalaysia. Pasal Kelantan itu memegang jenama Islam secara persepsinya. memegang jenama PAS secara budayanya. Ini semua tanggungjawab bersama. Masalah kita bersama.

Untuk jangka masa pendek Jumaat ini, dan untuk jangka masa panjang, gua ingat, atau gua cadangkan PAS Malaysia ambillah masalah ini sebagai masalah pusat. Kita bersaing dengan PKR, kita bersaing dengan DAP.

Caranya, minta tolonglah letakkan 'PASUKAN PENGAMAN' atau 'PASUKAN PENYEJUK'. Lu orang kan terkenal dengan Unit Amal. Kalau Dewan Ulama kata nama tu tak best, lu letakla nama Arab pun gua tak kisah. Melayu ni, babi tu tukar nama Arab pun nyaris2 halal dah tu.

Kelompokkan 10 orang Unit Amal untuk keluasan tertentu pada penyokong Kelantan. Kalau 100 untuk 10 Unit Amal, penyokong pasukan lawan kepada Kelantan tu, bolehlah 200 untuk 10 Unit Amal. Maybe. Jadi. kekuatan dan fokus yang lebih harus diberikan kepada Kelantan. Tugasnya mendamaikan, memeluk, mengusap, mengajak istigfar, mengedar risalah ilmiah, memohon secara baik barangan merbahaya jika ternampak.

KAFA pun maybe boleh bentuk skuad pendidik mereka sendiri. Dari Kelab Penyokong mereka sendiri. Kalau Unit Amal berniat menjaga nama dan model Islamic State, KAFA at least boleh mengelakkan dari di denda teruk di masa hadapan. Pendek kata, walau idealogi berbeza, tapi titik keperluan semasa itu sama.

Jumaat ni.

Awe2 sekalian, Nik2 semuo, Abe2, kakak2.. mintak tolong la weih.. janganla jadikan sukan sebagai medan pertempuran kedaerahan sempit dan pundek. Ada pulak bas Selangor kena bakar la, satu Kelantan mati, 10 Selangor mati la. Aduss... gua duduk zaman batu ke apa ni?

Wan2 sekalian, Che2 semuo... lu orang baka dari China. Jangan pulak Jumaat ni nak jadi baka Indon. Konsert jadi medan bunuh dan peperangan kedaerahan. Sukan jadi medan bunuh-membunuh. Ni zaman pundek mana ni? Takan sampai nak gua seret Nik Aziz suruh bagi kuliah dan taklimat sebelum game.

Plis la We.... Ak'ala....

10 comments:

HEROICzero said...

"Ni pulak. Lu tengok si baju belang. Gaya dah macam Sam PKR dah. Apa dia ingat, dia pakai baju belang, dia kuat dan merbahaya macam harimau la. Ak'alaaa....."

hahaha celake.

apa2 pun, selagi tak melibatkan kematian, aku suka bola yang havoc2 mcm ni. xde la ngantok, ye tak?

AdukaTaruna said...

Jumaat ni gua turun stadium KB. Gua nak bunuh siapa saja yang sokong Red Devil.

Siapa budak Man U sini angkat tangan!

saye said...

betui tu nanti jadi modal lak: "inikah tarbiah tuan guru selama 20 tahun pegang negeri? pasal bola pun emosi tak leh kawal, islam apekebenda?" he he

BukanCalon said...

wakaka...

wa sokong red devil bro.. kalu lu nak bunuh wa wa bunuh la lu balik...

bukan susah pon..lerr..

wakakaka

Restless said...

melayu..mati sbb bola.mati sbb hiv,mati sbb rempit,mati naik bas,mati kena bakar.mati sbb Islamic State?alalala!!~

abanghensem said...

alah lu tak yah layan la gaduh bola ni..... sama jer memana pun .... mesti ada gaduh pasal bola.... kat argentina pun pernah beraku palyer kena bunuh sebab bola... england laaaagi la teruk... alah EPL yang lu dok layan tu.... pundek sama level la ngan FAM.... lu layan gak bro..

ReentryCapsule said...

Memang bodoh la Mat Kelantan ni.Tak boleh nak cakap apa lagi dah.Kesimpulannya memang MEMBODOH lah.

Manjungmari said...

Bro...

"Potong telur, rebus, buat air wuduk la bai.."..

Sedikit pembetulan...bro...
Air wuduk tak boleh,,, tak sah, dah jadi air mustakmal... buat air ubat lah... ubat keras..

molokov_cocktail said...

football hooligan la bro.....

tp dua2 grup ramai2 je brani bro..kalo sorg2 kecut perut smua.....
apepon gua pon sokong kelantan mlm ni bro.......gua predict nt yg lyk msuk semi..kelantan,n9,kedah johor fc...ngam la tu 2 PR 2 UMNO..hahaha

Katon Tin Ton said...

sekurang2 nya penyokong kelate telah menghidupkan kembali bolasepak malaysia yang hampir pupus ... asyik epl jer