Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 25, 2010

Analisis AdukaTaruna Final Piala Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna

Memula sekali, baru2 ni, ada lah gua terikut sket dengan perkembangan bola Malaysia nih. Bukan poyo beb. Tapi, gua tak berapa minat, walau gua memang suka bola dan aktif main bola dedulu sebelum gua dilanda penyakit buatan sendiri. Yakni kegemokan. Tak payah Malaysia la bai.. EPL ke La Liga ke…gua ambil tahu gitu2 jer.

So, bermakna, maybe analisis ni sedikit sebanyak melucukan pada org yang mengikuti bola Malaysia dengan dalam, apatah lagi berpengetahuan dalam bidang nate nih.

Suka gua nyatakan pendapat gua, yakni, pembolehubah terbesar dalam bola sepak ialah kekuatan tengah. Dari tengah kita boleh ramal keputusan. Mungkin kebetulan atau mungkin sememangnya benar, gua telah meramalkan Sepanyol menang Piala Dunia secara bertulis sejak awal2 lagi. Malah memberikan spesifikasi 1-0 (atau penalty ketika dalam masa sebenar). Tapi memang kebetulan jer.. hua3..

Jadi, gua nak test plak, masa ada pembolehubah tengah boleh digunapakai dalam keadaan bola Melayu, atau gua masih belum cukup memahami keadaan tengah pasukan2 bola Melayu. Mendaya Melayu, Memperkasa Bangsa. Khaakkhh ptuih!

Kelantan 1.


Pada gua, Kelantan memiliki perancang stategi (jurulatih untuk bola Malaysia), yang bagus dalam kelompok sesama Malaysia. Penting.

Keduanya, Kelantan memiliki pengurus (Presiden bola negeri) yang agak professional. Setiap bidang dibiarkan sepenuhnya kepada ahli. Tak la macam zaman PAS Terengganu. Akulah Presiden Bola, Akulah Menteri Besar, Akulah PJ Negeri, Akulah Ketua Rusila, Akulah poligami, Akulah ADUN, Akulah MP, Akulah Presiden PAS, Akulah Menteri Luar Negara PAS. Semua aku. Yang lain ubat tamat tempoh. Kepala ayah dia tu. Khakkhhh ptuih!

Rosmah-Hadi zaman dulu nyaris2 takda beza. Melayu jenis lancau. Dia ingat, dia menggubal hokum Islam, dia boleh kencing semua Melayu. Sori bai.. dengan izin Allah, tak dapat dengan gua. IQ gua tak seanjing ahli PAS. Allah merakamkan sejarah tanpa sia-sia.

Selain itu juga Kelantan memiliki penyokong yang gila babi. memberi bantuan moral, dan kewangan yang konsisten.  Bila semuanya berjalan lancer, pengurusan birokrasi baik, pengurusan emosi manusia juga baik. Semangat para pemain tidak terjejas. Ini memberikan nilai tambah utama kepada kekuatan pasukan. Bola bukan Rambo. Bola adalah pasukan.

Sembilan 1.


Lari kejap dari tajuk, gua nak ubah kepala otak Melayu. Negeri Sembilan adalah satu2 negeri yang perlu disebut oleh Melayu bersama word NEGERI. Kalau Sembilan semata, otak Melayu akan reject. Ianya akan ditafsir ganjil. Kerana word SEMBILAN itu merujuk kepada angka. Ada makna selain dari nama negeri.

Tapi, situasi yang sama, untuk Perak, otak Melayu boleh terima pula. Sedangkan Perak juga merujuk kepada logam tanpa word NEGERI.

Negeri PERAK boleh disebut Perak. Negeri SEMBILAN tidak boleh disebut Sembilan. Kalau pun boleh, disebut Negeri. Bukan Sembilan. Bodohnya kepala otak Melayu dalam menetapkan falsafah, dan menafikan situasi dwi standard. Lu orang faham ke tak ni? Ah... mampos la.. anggap jer gua bobe bobe sensorang. Haha.

Berbalik semula kepada tajuk, untuk bab perancang strategi (jurutalih), Sembilan juga memiliki yang bagus dalam kelompok Malaysia. Wan Jamak Wan Hasan. Seb baik tak jimak.

Keduanya, Sembilan juga memiliki pengurus (MB N9) yang agak professional. Kalau banding zaman Isa Samad, adoiyaii... pada gua isa Samad adalah bukti kebodohan Melayu Sembilan zaman itu. Pembangunan Sembilan di zaman itu adalah zaman mati. Tak payah sebut bab integriti. Tapi kita sebut bab pembangunan sebab sinomim dengan parti kerajaan pusat.

Tetapi, kekurangan Sembilan ialah, ia tidak memiliki penyokong tahap Kelantan. Penyokong setia Sembilan hanya berlegar dikalangan Melayu hutan dan pinggir hutan. Secara keseluruhan, Sembilan hanya mempunyai penyokong bermusim. Musim perlawanan penting, ramai la. Musim perlawanan biasa, Melayu hutan sahaja berminat.

Kelantan 2.


Kelantan memiliki tengah yang baik pada gua. Yang ketat, yang kasar dan tinggi elemen penguasaan bola. Perancangnya Badri Radzi. Pada gua, budak ni, kalau Sembilan letak sekor as marker, jangan benarkan dia berfungsi 100%, hancur idea2 team Red Warrior nih. Sembilan maybe boleh guna Idris Karim sebab Idris lebih defending midfield. Manakala Rizal atau si Halaim boleh fokus pada idea2.

Key player bagi Kelantan adalah Indra. Tapi Indra ada kelemahan yang mudah diekploitasi pada gua. Yakni EQ. Mental Indra mudah calar. Kalau kena dengan player luar negara, mereka dengan mudah sahaja mengeluarkan key player Kelantan (Indra) secara kad merah, seawal babak pertama lagi. IQ standard Melayu, EQ pulak jenis Halim Napi, petik jari, settle. Main 10 orang, dengan 10 pemain fokus terganggu, dengan key player takda.

Sembilan 2.


Sebenarnya, pada gua, tonggak idea terletak pada Halim dan Shukor. Cuma Shukor dah main defend skang. Halim mampu membuatkan Sembilan sentiasa memegang bola. Kerana corak dia main memang memudahkan. Tak bagi bola 50-50.

Idris karim plak jenis keras. Gua ingat kalau hadiah sebijik kereta bagi pemenang teka kad kuning pertama, gua ambil Idris Karim. Dia memang stopper sejati. Cuma dia matang dalam emosi walau memang mustahil mesra kepada pemain lawan. Berbanding Indra la.

Kalau Kelantan mahu mematikan idea2 dari Sembilan, Halim perlu diketatkan. Kalau nak longgarkan penguasaan tengah Sembilan, Kelantan perlu provok pengadil setiap kali Idris fault. Sebab kalau Idris kena kad kuning pertama, dia terpaksa kendurkan corak. Perasaan bimbang kad kuning kedua pasti menganggu corak dia.

Kelantan 3.


Kalau gua adalah fanatik Sembilan, atau penyerang Sembilan, paling gua rimas ialah Azizi. Si botak ni pada gua memang cemerlang dalam posisinya. Nak lepas dalam keadaan bersaing secara dekat, lawan tanduk bola misalnya, rebut bola 50-50 misalnya, memang sukar dengan Azizi nih.

Kalau cross silang (gua meluat corak ni), atau corner atau free kick yang memerlukan persaingan udara, Azizi gua letakkan tahap bagus. Lawan buku dengan ruas untuknya ialah Shukor Adan.

Nak tewaskan Azizi hanya dengan cara gelecekan larian, 1-2 passing atau dengan cara rugikan kelebihan Azizi. Bagaimana? Katakan corner. Azizi pasti menjaga antara 2. Isteri Rita Rudaini ataupun Shukor. Tapi, sasaran bola ialah Idris. Untuk sekali coner.

Then, corner kali kedua. Azizi pasti menjaga Idris berdasarkan arahan Abe Nan yang memberi arahan berdasarkan sms (kan ke bro tu kena gantung dek FAM.) ataupun pemerhatian corner pertama. Sasaran bola ialah Rizal atau selainnya.

Tak pun, guna Ching. Ching player yang tak berapa penting. Tempatnya boleh diganti tanpa impak maksima kepada pasukan oleh sesiapa sahaja. Seawal minit pertama, suruh Ching sepak telur Azizi 2-3 kali. Azizi injured tak boleh main, Ching kena red card. Takda Azizi, dengan jentera serangan Sembilan, gua ingat, Sembilan boleh menang lebih dari 3 gol. Amacam? Hobin Ros Hobin.

Sembilan 3.


Tonggak penting pertahanan Sembilan ialah isteri Rita dan Shukor. kalau ikut level, Sembilan ada 2 Azizi. Payah bai... siyes.. memang payah. Kalau 1 Azizi sahaja, maybe Norshahrul boleh berleluasa. Tapi ada 2 Azizi, gua tak nampak jalan. Melainkan Sembilan bagi bebas kepada tengah Kelantan, dan menyebabkan jentera Kelantan mendapat banyak gerakan.

Kelantan boleh melemahkan kubu Sembilan. Maybe Norshahrul atau Farhan boleh bakar EQ isteri Rita dengan berbisik antara Nisdawati dengan Rita, Nisdawati lebih cun. Dengan cara itu, isteri Rita pasti akan berdekatan sentiasa dengan si pembisik. Nak balas dendam secara fizikal. Menyebabkan corak dengan Shukor terganggu, lari posisi dan berlubang.

“Mangkuk ayun ni, kot yer pun nak jaga Norshahrul, apa kes jaga dia sampai kat depan gol Kelantan?”

Shukor pasti berbulu punya. Silap2 dia langgar Jazz mamat tu dengan Alphard dia lepas game.


Kelantan 4.


Penyerang Kelantan memang tip top wal flip flop. Norshahrul gua anggap Messi Malaysia. Farhan plak shooting memang mencemaskan. Akmal plak, selain memiliki shooting yang tidak melambung, dia mampu membantu hatta pengadil garisan menjaringkan gol. memang tak leh jangka. Free kick plak, Kelantan ada Indra. Boleh la panggil Nakamura Celtic.

Tapi kalau tengah Sembilan kontrol, ianya sudah cukup membuatkan Norshahrul dan rakan dari jentera serangan jadi kera sumbang. terer macam Messi pun, tapi tengah macam barisan kabinet FAM, baik main batu Seremban jer bai.

Sembilan 4.


Jentera serangan Sembilan plak gua letakkan sebagai kurang ternama berbanding Kelantan. Bakal suami Ayu Raudah injured. Gua santau masa dia makan burger Ejan Paroi Jaya. Apa kes nak bercinta dengan mantan awek gua? Walau gua kapel masa sekolah dulu2, tapi mantan tetap mantan bai. Jiwa romeo ganas gua tercabar.

Yang ada Shahrul Ain, Kunalan yang gua tak tau sebenarnya dia posisi mana. Sampai posisi budak milo pun dia pegang gak. Tamak macam Hadi Awang dah gua tengok. Apa pun, tolonglah jangan bagi Ching main penuh sampai 90 minit. Stamina dia takda bai. Pastu lembik plak tu. Nak saing dengan Azizi? Aduss...

Begitupun gua sifatkan tidak ternama, tapi Kelantan harus faham, muktahir ini Sembilan berjaya menjaringkan gol dalam keadaan Johor FC yang main posisi bacul. Kalau kita biasa dengan 4-4-2, Johor FC main 10-1 pada babak pertama, 11-0 pada babak kedua. Macam celako. Sedangkan Kelantan terkial-kial nak score dengan lawan yang main open. Kecuali Selangor yang gua letak atas faktor takut menang di KB sebab takut tak lepas balik.

“Kedah pakai bomoh. Tohok kain Helmi baru masuk gol.”

Paler otak lu. Apsal tak suh bomoh tu bomoh sampai Malaysia tak kena belasah dengan negara luar kalau tak mampu jaringkan gol? Dah lu sibuk nak tohok tuala dia, dan dia plak sibuk nak pastikan tuala dia tak hilang, memang la fokus dia terganggu. Lu pernah main keeper tak untuk game besar? Mesti ada tuala ma. Mesti ada air mineral. Sebab dia tak berlari sepenuh masa. Kalau boleh handphone pun dia nak letak kat belakang garisan padang, di gol tu.

Perbandingan (5 mata penuh untuk level Malaysia).


Defend : Sembilan 3 – Kelantan 2

Sayap : Sembilan 2 – Kelantan 4

Tengah : Sembilan 4 – Kelantan 3.5

Serangan : Sembilan 3.8 – Kelantan 4

Keeper : Sembilan 3 – Kelantan 4.5 (tp jangan la letak Syed tu.. suh dia minta jadi jambu Anwar dah la)

Penyokong : Sembilan 3 – Kelantan 10 (siap terlebih lagi 5 bai)

Peniaga luar stadium : Sembilan 1 – Kelantan 5

Kad Kuning : Idris Karim, Daud Su, Indra.

Penguasaan bola : Sembilan 55% Kelantan 45%

Ramalan keputusan.


Ramalan pro : Sembilan 2 – Kelantan 0.

Harapan : Kelantan menang.

1. Untuk faktor ‘Feel Good’ kepada kerajaan negeri Kelantan PRK Galas.
2. Gua malas kalau Kelantan merusuh. Damage Islamic State taktical.
3. Melayu Sembilan lebih bertambah hutan kalau Sembilan menang.

Tiada yang lebih tinggi dari politikal Islam. Walaupun cuma sebiji bola yang direbut beramai2.

9 comments:

BukanCalon said...

napa wa xleh tulis macam lu ha??

cakap pandai la.. tulis xreti..wakaka

bila leh lepak skali ni bro?

BasiRoN97 said...

“Mangkuk ayun ni, kot yer pun nak jaga Norshahrul, apa kes jaga dia sampai kat depan gol Kelantan?”


sial giler ayat ni...pecah perut aku gelak...

AdukaTaruna said...

Apa klas lepak dengan lu? Nora Danish tak suka member2 gua. Dia nak berduaan jer dgn gua.

BasiRon97.. nama lu lagi macam harem..

Restless said...

dahtu Ros Fafa nk main celah mana bhai?

abe said...

yo la nok kato guano kalu tok kato gitu, mugo demo ore 9. kawe anok kelate tetap kato kelate mene. x kiro 1-0 @ penalti! tapi "faktor" kelate mene ikut kepalo demo ... buleh pakai. nok tamboh 1 lg...2009 hadioh prtblan YDPB 9 .. 2010 hajat nyo hadioh pmsyhuran KBYMM SM5 pulok lah...! Takbir3!

abanghensem said...

2 faktor lagi lu tak sentuh.... pengadil tahap FAM.... sure N9 menang.... satu lagi faktor bini rita ajar isteri dia berlakon.... konfem nor shahrul kena kad merah plak..... kan 2 faktor tu selalu membantu N9 menang.... kahkahkah

-aduka... nora danish mana ni.... yang nasi lemak 50sen tu ke.... kahkahkah

BukanCalon said...

wakaka.. wa pon xmau la lepak ngan lu kalu nora danish lu tu ada..

artis ngan artis mana leh dok sekali la... lu pun tau kan benda2 macam ni..

wa lebih senang lepak ngan orang biasa2 macam lu ja..

wakakaka

jejak81 said...

bro gua rase lu jangan turun bukit jalil final nt, gua rasa lu bawak malang la utk team 9..itu hari gua dengar lu turun stadium paroi tgk 9 lwn JFC..gua dengar pn lu la punca kekalahan tu bro, betul ke ni bro?

emica said...

menarik bro :)

hoben jang hoben!!!