Skip to main content

Sumber  Idea: Ikut Suka Haku

Bodoh Melayu ni. Nak lantik pemimpin, bukan atas jenama PAS atau UMNO. Nak lantik pemimpin bukan atas label ulama atau professional. Bangang nak mampos baka Melayu nih.


Allah tunjuk satu format atau sunnah dalam nak pilih pemimpin. Rasul perlu lalui banyak gile kesusahan untuk membentuk kekuatan. Ada yang kena hanyut kat sungai time bayi, ada yang miskin gila babi, ada yang kena ugot bunuh. Macam2 la.


Tapi Melayu lantik pemimpin ikut jenama la, ikut sentimen zaman silam la, ikut kopiah tebal la. Bodoh serupa unta. Ke guane?


Kuat ke pemimpin Melayu ni?


Gua tanya lu orang kuat ke tak bai? Cuba lu kosong macam gua. Kerat janggut Edyes pun gua berani, lu dengan gua pun tak lepas punya.


Kalau pemimpin bangsa hebat, laluan dia nak diangkat rakyat punya gila dasyat. Ada yang pemain catur tergenius dunia (Russia). Dipenjarakan. Ada yang dikaitkan dengan penawanan kedutaan USA (Iran). Ada yang bekas agen risikan. Ada yang terbabit dalam revolusi.


Ini, pompan pun takut. Aduss bebal la... Ke guane?



Si mangkuk ayun ni... ntah macam mana boleh terlantik jadi TPM dan Menteri Pelajaran, ntah bangang mana yang mengundi mangkuk ayun nih pun gua tak tau.... dia mengaku dia takda "kekuatan" untuk mengambil tindakan terhadap Pengetua Sekolah yang rasis.


Lagi sekor mangkuk ayun bertingkat-tingkat yang ini, kalau dia ada kekuatan sudah semestinya dia akan bernikah secara halal. Tak perlulah dia naik turun mahkamah bayar denda RM1000 pasal bernikah cara Haram. Sebabnya bernikah cara Haram pasal takut kat bini tua...., itu pengecut dan bacul namanya. Dalam Parlimen melalak macam 9 ekor anjing suspek pembunuhan Sosilawati, rupa-rupanya Takut bini.... wakakakakaaa.... (Maknanya takda kekuatan nak bagitau bini nombor satu yang dia nak nikah satu lagi, bangang punya menteri)



Yang ini pun mungkin takda kekuatan juga (masih dalam kesamaran dan tiada pengakuan lagi), jika benar... tergolong dalam spesis Penakut Bini... kalau tidak buat apa nak nikah senyap2 di London, 2x5 bangang dengan kawan dia kat atas tu.... hahahaha....


Yang ini.... lu orang rasa ada kekuatan tak...???? ha..ha..ha..... pandai2 lu oranglah cari kekuatannya di mana...???
Persoalannya sekarang ini, perlukah orang2 atau mangkuk2 seperti di atas tu di lantik sebagai pemimpin. Soal penakut bini (Bacul dan Dayus... takda teloq untuk berterus terang) tu... kita letak tepi sajalah. Yang gua nak sentuh ialah... contoh dan tauladan dari seorang pemimpin kepada rakyatnya.

Macam ni la bodoh piang punya Melayu, memang patutla kena kencing dengan Singapore. Walla weiiiii....
Nak jawab soalan gua pun mengelak, pundek apa diangkat pemimpin? Tunggula, kalau Allah izinkan gua mempunyai kelengkapan. Paling minima pun tak per. Demi Allah, gua redah.

Ke guane?

Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.