Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Sep 4, 2010

Bahasa Terindah dari gua.

Oleh : AdukaTaruna

Memandangkan ramai plak komplen dengan bahasa gua, gua dengan rasa insapnya menukar bahasa gua kepada syair terindah bahasa Melayu lemah-gelamai, layu-layuan. (Khaihkk ptuih!)

Hari telah tua. Air sungai usah menerima pantulan sepah matahari sore yang merah pekat, juga warna kelam pangkal malam.

Di kala ufuk mentari lama meninggalkan cahaya kebeningan, menyusur gelap yang pantasnya lebih dari terang, hamba mengukirkan satu perkhabaran yang biasa kepada insan biasa. Hamba serong terawikh ini malam.

Ada pun di kesempatan waktu keserongan ini, hamba mengabarkan news kepada kalian yang terbabit, bahawasanya, pada tomorrow harinya, gua akan mengirimkan merpati kepada pembeli2 baju PAS Reform.

Betapa tidak rugi, bapa, kerana bagi berpindah daripadanya itu tiadalah menaruh beberapa keberatan dan kerugian lain daripada ditakuti khayal-khayal yang tidak berhakikat yang tidak bermakna, nate apo la.... berkias2, berlapis2. Patutla Melayu tu tak paham2.

"Janganlah cucu duduk di atas bantal, nanti pantatmu bisul berpintal-pintal.."

Sampai ke mampos cucu tu tak dapat apa fakta yang mahu disampaikan. Renti2kan la bai...

Esok, gua akan pos baju PAS Reform lu orang. Gua akan sms kepada lu orang sebaik sahaja baju tu di pos. Jadi, siapa tak dapat sms dari gua, harap info gua. Takut gua tertinggal nama. Sebab, baju ado lebih ni. Gua pun pening. Hua3... ari tu gua dah kira berdasarkan email. Skang ni terlebih plak. Elok lu lantik gua jadi Menteri Kewangan bai.. gua jamin, duit belanjawan negara pasti akan berlebih2.. betapa karamahnya gua.

5 comments:

BukanCalon said...

wakaka.. kepala hotak lu..

lu jangan dok wat pelik la..

usah dikenang perkara yang lalu,
masa depan yang cerah perlu diukir agar anak2 cucu kita bangga dengan tokwan2 mereka..

ke guane??

wakakaka

Restless said...

punoh jahaney!!

abanghensem said...

kahkahkah....

oiiii duka... lu buat bahaso kelate la gitu gak.... kahkahkah

-nko raya kat mana bro klate ko n9.....

AdukaTaruna said...

1 n 2 hari raye gua kat seremban. Nak langgar rumah edyes.

3 hari raya gua balik kelantan balik. Nik Aziz sebak kalau gua kat luar lemama.

Ke guane buke calong?

Restless said...

ke guane?dohtu kuantan ada berani mari?