Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 6, 2010

Ahli sukan muslim boleh tidak berpuasa - Ulama Produk Al Azhar.

Pemain bolasepak Jerman dikecualikan berpuasa

06/08/2010 3:02am

BERLIN 6 Ogos - Pemain bola sepak profesional muslim mungkin boleh makan seperti biasa menjelang bulan Ramadan bermula Rabu depan berikutan satu kata sepakat telah dilakukan di antara para pemimpin Islam dan pegawai sukan Jerman.

Dewan Pusat Muslim di Jerman telah membuat perbincangan bersama badan bola sepak profesional negara itu dan meminta nasihat dari ulama Islam bagi menyelesaikan pertikaian terhadap pemain yang berpuasa.
Universiti Al-Azhar di Kaherah membuat kesimpulan bahawa pengecualian dari berpuasa di bulan Ramadan boleh dilakukan oleh pemain profesional.

Pihak berkuasa terkemuka di Sunni Islam, Al- Azhar menulis, “kontrak di antara pemain dan pasukan memerlukan pemain memberikan persembahan terbaik dan jika ini adalah satu-satu sumber pendapatan mereka, yang memaksa bermain ketika puasa, mereka dibenarkan untuk makan.” - AFP

Kalau berita ini betul, maka gua akan berkata :

"Stendetla... Ulama Al-Azhar ma.... Unibersiti Al-Azhar tu stendet UiTM UMNO jer bai. Mesir beb. Mesir...."

4 comments:

BukanCalon said...

dasat!!!

MUAZ Nawawi said...

hahahaha....
kalo dah gaji juta2 pound seminggu, apa ada hal xmaen 1bulan....
satu2nya pendapatan mereka????
taik la, byk lagi kerja yg halal bleh buat....

azman said...

semua umat islan kena puasa xkira sape sb itu salah satu rukun islam kita kena terima...smoga Allah membuka hati mereka..aminnnn.

saye said...

gua pun nak buat fatwa gak. bagi penyanyi pun leh bukak puasa masa berlatih/ nyanyi utk konsert pasal dah ada kontrak dan kena bagi full comitment he he