Skip to main content

Gua jumpa bayi kat Kelantan. Kalau lah Utusan dan RTM tahu...

Oleh : AdukaTaruna

Gile susah gua skang nak apdet blog neh. Seb baik bro ISA tolong sket2. Bolan poso tak lamo laie bai. Apo persediaan kite neh? Pergh... mesti meremang segala bulu lu orang bila gua tanya camtuh. Hua3. Dabel stendet betul la lu orang. Kalau ulama tanya camtuh, lu orang tak jaki plak.

Bulan pose neh, gua ingat nak tulis secara Nik Abduh la. Tangan kanan taip, tangan kiri tak tau. Eh.. silap. Tangan kiri pegang tasbih. Tinggalkan segala jahat-mahat yang ada kat diri lu orang skang ni bai. Dengar sket nasihat Ostad Aduka neh.

Semalam gua jumpa bayi kat Kelantan nih. Gile ah manusia neh. Main buang2 macam kotak rokok plak. Tergamam dan panik kejap la gua. Gua pun sms memember gua. Topeng.. Manjung.. Uma.. ISA. Nak mintak pendapat. Nak hantar mana bayi neh.

Paling prihatin Topeng bai. Gua memang suspek habes Poyol Kelantan sekor nih. Dulu kes gua pun dia la antara sahabat jenis prihatin tahap gaban. Topeng terus kol gua.

"Weih.. lu jumpa bayi kucing ke manusia. Jangan memain beb."

"Bayi manusia la. Gua pun tak tau nak buat ape neh."

"Lu jumpa kat mana?"

"Kat kotak rokok."


"Babik lu. Aku harap cepat la ramadhan."

"Apsal pulak?"

"Sebab bulan pose la lu kena ikat bersama setan2 nirrojim."

"Fakap lu."

Lepas tu Manjung Mari plak kol gua. Hua3....

Comments

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.