Skip to main content

Projek "PhotoKomik"

oleh: Topeng Perak® Unmasked

Banyak hari dah tak berblogging, sekadar cilok sikit-sikit artikel dari laman-laman lain, bagi aku, kerja macam tu agak tak beretika. walaupun disertakan kredit pada link asal, tetap bukan informasi dari kepala hotak kita sendiri. mintak maaf banyak-banyak.

Agak banyak sebenarnya yang nak diluahkan dekat sini, tapi masa tak berapa mengizinkan. sibuk dok ambik gambar sepanjang Konvensyen Parti KeADILan Rakyat yang baru tamat ahad lepas (gambar-gambar boleh dilayan disini), lepas tu sibuk dok edit gambar-gambar. dalam masa yang sama dalam proses menyiapkan projek terbaru iaitu "PhotoKomik".

Projek "PhotoKomik" akan dilancarkan dalam masa terdekat, formatnya agak mudah... keluar outing dengan geng-geng Photographer, snap gambar berdasarkan pada skrip yang dah disiapkan (topik - isu semasa), kemudian edit gambar sebaik mungkin dan tepekkan "skrip" pada gambar.

Lebih kurang macam komik, tapi yang ni kami gunakan gambar betul (still image). mungkin akan dipaparkan dalam 1 blog baru yang keseluruhannya adalah "PhotoKomik", "ShortVideo" dan lain-lain.

Idea "PhotoKomik" ni datangnya dari Bro Aduka Taruna dan dibantu oleh geng-geng Photographer Anak Kelantan - Hazmi Hassan, Syafiq, Aku dan lain-lain...

Pada dasarnya kalau ikut perbincangan awal, projek ini akan dilancarkan beberapa hari sebelum Muktamar PAS ke 56 di PUTIK, Pengkalan Chepa - Insya-Allah... sama-sama kita tunggu hasilnya dan sama-sama kita doakan semoga ianya berjaya. amin...
Beberapa petikan dari "Projek PhotoKomik"...

Comments

  1. hu hu..
    buta info nya gua, rupa2 benda mcm ni org kata foto comic ya...
    Tabik spring kat lu org..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n