Skip to main content

Fiksyen Langgar Hadi.

Oleh : AdukaTaruna

Semasa gua on the way bersama Edyes semula, jin gua sampai.

"Salam bos."

"Ya."

"Pale otak lu bos. Jawab la salam. Dose tau tak."

"Malam semalam ulama Hadi tak jawab salam gua pun. Gua ikut pewaris nabi beb."

"Lu agak2 la bos."

"Lu munafik. Takper, gua tak jawab salam."

"Sapa cakap?"

"Anak murid Hadi."

"Bos. Nak gurau agak2 la. Gua merajuk kang."

"Fakap la hai.... nama jer Jin jenis Ifrit. Tapi jiwa kalahkan jin alam Melayu."

"Malas layan la bos. Ni gua nak story ni."

"Bende?"

"Tadi sekumpulan jin muslim kat Putik jumpa gua."

"Dah tu?"

"Dia tanya sebab2 lu buat camtu kat Presiden PAS."

"Lu bagitaulah dia sebab2 gua."

"Dah."

Dah tu?"

"Dia story kat gua yang diorang sayangkan PAS. Dulu mase bos kecik2 lagi, ahli PAS muktamar tanpa kemampuan. Datang dari jauh dan berkhemah kat tepi2 jalan, tepi2 bangunan, dalam kete."

"Itu dulu bro... kalau diorang tahu sebab apa gua lawan Presiden PAS hari ni, mesti diorang bekap gua punya. Jin Melayu dengan manusia Melayu apa beza bro? Sentimental tak hebes2. Pembolehubah terkini, senario semasa bukannya dia tahu. Melayu PAS, Melayu Felda. Apa beza? Akhlak jer. Bodoh, jumud dan bangang serupa."

"Tapi bos, sebagai jin bukan Melayu, gua dah perangkap diorang bos."

"Ha? Caner?

"Gua suruh diorang kenalkan gua dengan Qarin Hadi."

"Qarin?"

"Qarin tu jin yang lahir bersama setiap manusia. Hadi ada Qarin dia bos."

"So?"

"Gua korek banyak rahsia dengan Qarin Hadi bos."

"Rahsia apa?"

"Asal-usul idea UG. Kerajaan perpaduan. Mengapa Hadi test market dulu, mengapa dicetuskan di Selangor dulu, bukan di Terengganu, etc."

"Gua malas layan la UG nih."

"Tapi 4 soalan bos pun pasal UG gak, kan?"

"Tajuk UG tu tajuk kebetulan jer. Isunya ialah penipu dan pembohong. Tajuk UG ke, tajuk istana Adabi zaman silam ke, tajuk zaman Firaun ke, itu hanyalah tajuk kebetulan. Gua nak tanya 4 soalan kes penipuan seorang ulama kepada rakyat."

"Bos... bagitau gua apa dia 4 soalan tu?"

"Lu bertukar jadik Nora Danish dulu."

"Buleh2...."

Pling!

"Fakap punya jin! Uwekkk! Ni Rosmoh la mangkuk! Umwekkk... eeuuwwwekk!!"

Comments

  1. rosamah jadian peluk muka x?
    org msuk ISA lwan bn ko msuk ISA menghina "rosmah"
    jgn monyet,jgn monyet

    ReplyDelete
  2. salam,,,

    Story ni lu kena habiskan, jangan bagi tergantung hanging... kalau nanti dengan lu gua sumpah jadi anak rosmah....

    ReplyDelete
  3. be plz to be my follower's and blogger's friends http://inihilmi.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.