Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 16, 2010

Fiksyen Langgar Hadi.

Oleh : AdukaTaruna

Semasa gua on the way bersama Edyes semula, jin gua sampai.

"Salam bos."

"Ya."

"Pale otak lu bos. Jawab la salam. Dose tau tak."

"Malam semalam ulama Hadi tak jawab salam gua pun. Gua ikut pewaris nabi beb."

"Lu agak2 la bos."

"Lu munafik. Takper, gua tak jawab salam."

"Sapa cakap?"

"Anak murid Hadi."

"Bos. Nak gurau agak2 la. Gua merajuk kang."

"Fakap la hai.... nama jer Jin jenis Ifrit. Tapi jiwa kalahkan jin alam Melayu."

"Malas layan la bos. Ni gua nak story ni."

"Bende?"

"Tadi sekumpulan jin muslim kat Putik jumpa gua."

"Dah tu?"

"Dia tanya sebab2 lu buat camtu kat Presiden PAS."

"Lu bagitaulah dia sebab2 gua."

"Dah."

Dah tu?"

"Dia story kat gua yang diorang sayangkan PAS. Dulu mase bos kecik2 lagi, ahli PAS muktamar tanpa kemampuan. Datang dari jauh dan berkhemah kat tepi2 jalan, tepi2 bangunan, dalam kete."

"Itu dulu bro... kalau diorang tahu sebab apa gua lawan Presiden PAS hari ni, mesti diorang bekap gua punya. Jin Melayu dengan manusia Melayu apa beza bro? Sentimental tak hebes2. Pembolehubah terkini, senario semasa bukannya dia tahu. Melayu PAS, Melayu Felda. Apa beza? Akhlak jer. Bodoh, jumud dan bangang serupa."

"Tapi bos, sebagai jin bukan Melayu, gua dah perangkap diorang bos."

"Ha? Caner?

"Gua suruh diorang kenalkan gua dengan Qarin Hadi."

"Qarin?"

"Qarin tu jin yang lahir bersama setiap manusia. Hadi ada Qarin dia bos."

"So?"

"Gua korek banyak rahsia dengan Qarin Hadi bos."

"Rahsia apa?"

"Asal-usul idea UG. Kerajaan perpaduan. Mengapa Hadi test market dulu, mengapa dicetuskan di Selangor dulu, bukan di Terengganu, etc."

"Gua malas layan la UG nih."

"Tapi 4 soalan bos pun pasal UG gak, kan?"

"Tajuk UG tu tajuk kebetulan jer. Isunya ialah penipu dan pembohong. Tajuk UG ke, tajuk istana Adabi zaman silam ke, tajuk zaman Firaun ke, itu hanyalah tajuk kebetulan. Gua nak tanya 4 soalan kes penipuan seorang ulama kepada rakyat."

"Bos... bagitau gua apa dia 4 soalan tu?"

"Lu bertukar jadik Nora Danish dulu."

"Buleh2...."

Pling!

"Fakap punya jin! Uwekkk! Ni Rosmoh la mangkuk! Umwekkk... eeuuwwwekk!!"

3 comments:

rakuban said...

rosamah jadian peluk muka x?
org msuk ISA lwan bn ko msuk ISA menghina "rosmah"
jgn monyet,jgn monyet

Manjungmari said...

salam,,,

Story ni lu kena habiskan, jangan bagi tergantung hanging... kalau nanti dengan lu gua sumpah jadi anak rosmah....

shirigami86 said...

be plz to be my follower's and blogger's friends http://inihilmi.blogspot.com/