Skip to main content

Barcelona bakal dibelasah.

Oleh : AdukaTaruna

Gua isytihar Pep Guardiola lebih bodoh dari Jose Mourinho. Berikut adalah ramalan gua.
  1. Barca main attack dengan gila babi. Line defend Barca akan naik tinggi dan susut kekuatan kerana membantu tengah dalam corak menyerang.
  2. Bila line defend tinggi, jarak antara lastman dengan penjaga gol sangat jauh. Ketika ini, bentuk serangan 1-2 atau lorongan bola lebih terbuka luas.
  3. Kalau dalam game kali ini Inter dapat 3 gol, 2 gol datangnya dari kelemahan Dani Alves.  

Kelemahan Dani Alves.
  1. Mamat ni suka overlap. Bagus sebab rajin. Tapi mamat ni ada tambang pergi jer. Tambang balik takda. Dia kompius sama ada dia defend atau sayap atau tengah. Game terdahulu, 2 gol Inter adalah kerana kelemahan Dani.
  2. Hantaran silang Dani bermutu rendah. Mana2 hantaran pemain bahagian tepi kelas dunia berbentuk tajam menjunam semula ke bumi. Tetapi Dani berbentuk ala Malaysia. Melambung. Kalau tak faham, lu rujuk beza bola hantaran Beckham / Clichy / Abidal dengan Dani atau mana2 winger Malaysia.
  3. Dani kurang kemampuan menyusup masuk ke bahagian dalam dari tepi. Rujukan liga Malaysia terbaik ialah pemain Kelantan bernama Shahrul kalau tak silap gua.

Messi akan dirantai Sneijder secara perseorangan-berlapis.
  1. Ketika Barca pegang bola, Messi akan dibayangi Sneijder. Nak jaga Messi ketika Messi pegang bola, tak boleh 'masuk' seperti biasa. Memang kena gelecek. Hanya kekang dengan menghalang dia mara 'membeli kawasan'. Sneijder akan berundur secara perlahan ketika Messi cuba mara. Jangan masuk seperti biasa. Sementara pemain defend berlapis di belakang Sneijder. Line defend juga rapat dan memenuhi kawasan penalty.

Cara Barca dapat gol bila berhadapan dengan Manager seperti Jose.

  1. Jangan sesekali letak Dani Alves. Dani terlalu jauh rendah taraf untuk menghadapi kemaraan pemain seperti Sneijder. Elemen berkubu pemain ini juga lemah. Lebih suka menyerang dan dalam keadaan menyerang kerana dia memang dibentuk Barca sebegitu. 
  2. Jangan letak Messi sebagai penyerang sokongan dan Ibrahim Ali penyerang utama secara total. Gilirkan. Letakkan Messi di tempat Ibrahim Ali dan biarkan dia berada di dalam kumpulan defend Inter. Bukan menyerang dari bawah seperti posisi kebiasaan. 
  3. Hujahnya, untuk dapatkan penalty. Bila Barca menyerang, defend Inter akan rapat dan memenuhi kawasan penalty. Dan Messi selaku penyerang utama berada di area kawasan penalty. Hantar bola, dan biarkan Messi bergelut dengan kumpulan defend Inter. Bila Messi jatuh dikasari, 10 pemain Barca harus provok pengadil untuk pembelaan. Gua yakin, dalam 45 minit pertama, mesti dapat satu penalty. Dimana gol itu penting untuk moral perjuangan. Cuma kelemahannya Messi ni pendek. Kena hantar bola atas tanah la. Bukan lambung.
Ramalan.

Gua ramal Pep Guardiola bodoh tapi tak la melampau tahap sekor Melayu dalam FAM tu. Dani akan main dan Messi akan jadi penyerang sokongan. Corak dah tak boleh ubah. Yakni menyerang. Sebab dah tinggal 2 gol.

So, gua ramal, this game Inter akan belasah Barca 4-0. 2 gol dari itu datang dari kawasan yang dijaga Dani. Dan lagi satu. Paling penting. Kalau gua adalah Pep Guardiola, ketika peperangan tinggal dalam 15 minit, gua akan memancing di Maldives.

Comments

  1. Yang mark messi bukan sneijder dalam kedua2 leg tapi cambiasso.

    give the fact straight because if u don't u look stupid

    ReplyDelete
  2. yg kau sakit ati sangat dgn dani apasal?dani ada kentut kat muka kau ke?

    ReplyDelete
  3. sneijder tu playmaker...mana ada dalam dunia ni playmaker marking striker..yang buat kerja tu defensif midfield..reti..kalau nak compare cross dani,comparelah dgn beckham ke,pires ke,ribery ke,robben ke..takkan dgn clichy..adui mak...budak mentah tu.apa yang dia tau..mcm kau jugak!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n