Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 28, 2010

Barcelona bakal dibelasah.

Oleh : AdukaTaruna

Gua isytihar Pep Guardiola lebih bodoh dari Jose Mourinho. Berikut adalah ramalan gua.
  1. Barca main attack dengan gila babi. Line defend Barca akan naik tinggi dan susut kekuatan kerana membantu tengah dalam corak menyerang.
  2. Bila line defend tinggi, jarak antara lastman dengan penjaga gol sangat jauh. Ketika ini, bentuk serangan 1-2 atau lorongan bola lebih terbuka luas.
  3. Kalau dalam game kali ini Inter dapat 3 gol, 2 gol datangnya dari kelemahan Dani Alves.  

Kelemahan Dani Alves.
  1. Mamat ni suka overlap. Bagus sebab rajin. Tapi mamat ni ada tambang pergi jer. Tambang balik takda. Dia kompius sama ada dia defend atau sayap atau tengah. Game terdahulu, 2 gol Inter adalah kerana kelemahan Dani.
  2. Hantaran silang Dani bermutu rendah. Mana2 hantaran pemain bahagian tepi kelas dunia berbentuk tajam menjunam semula ke bumi. Tetapi Dani berbentuk ala Malaysia. Melambung. Kalau tak faham, lu rujuk beza bola hantaran Beckham / Clichy / Abidal dengan Dani atau mana2 winger Malaysia.
  3. Dani kurang kemampuan menyusup masuk ke bahagian dalam dari tepi. Rujukan liga Malaysia terbaik ialah pemain Kelantan bernama Shahrul kalau tak silap gua.

Messi akan dirantai Sneijder secara perseorangan-berlapis.
  1. Ketika Barca pegang bola, Messi akan dibayangi Sneijder. Nak jaga Messi ketika Messi pegang bola, tak boleh 'masuk' seperti biasa. Memang kena gelecek. Hanya kekang dengan menghalang dia mara 'membeli kawasan'. Sneijder akan berundur secara perlahan ketika Messi cuba mara. Jangan masuk seperti biasa. Sementara pemain defend berlapis di belakang Sneijder. Line defend juga rapat dan memenuhi kawasan penalty.

Cara Barca dapat gol bila berhadapan dengan Manager seperti Jose.

  1. Jangan sesekali letak Dani Alves. Dani terlalu jauh rendah taraf untuk menghadapi kemaraan pemain seperti Sneijder. Elemen berkubu pemain ini juga lemah. Lebih suka menyerang dan dalam keadaan menyerang kerana dia memang dibentuk Barca sebegitu. 
  2. Jangan letak Messi sebagai penyerang sokongan dan Ibrahim Ali penyerang utama secara total. Gilirkan. Letakkan Messi di tempat Ibrahim Ali dan biarkan dia berada di dalam kumpulan defend Inter. Bukan menyerang dari bawah seperti posisi kebiasaan. 
  3. Hujahnya, untuk dapatkan penalty. Bila Barca menyerang, defend Inter akan rapat dan memenuhi kawasan penalty. Dan Messi selaku penyerang utama berada di area kawasan penalty. Hantar bola, dan biarkan Messi bergelut dengan kumpulan defend Inter. Bila Messi jatuh dikasari, 10 pemain Barca harus provok pengadil untuk pembelaan. Gua yakin, dalam 45 minit pertama, mesti dapat satu penalty. Dimana gol itu penting untuk moral perjuangan. Cuma kelemahannya Messi ni pendek. Kena hantar bola atas tanah la. Bukan lambung.
Ramalan.

Gua ramal Pep Guardiola bodoh tapi tak la melampau tahap sekor Melayu dalam FAM tu. Dani akan main dan Messi akan jadi penyerang sokongan. Corak dah tak boleh ubah. Yakni menyerang. Sebab dah tinggal 2 gol.

So, gua ramal, this game Inter akan belasah Barca 4-0. 2 gol dari itu datang dari kawasan yang dijaga Dani. Dan lagi satu. Paling penting. Kalau gua adalah Pep Guardiola, ketika peperangan tinggal dalam 15 minit, gua akan memancing di Maldives.

4 comments:

Hi said...

Yang mark messi bukan sneijder dalam kedua2 leg tapi cambiasso.

give the fact straight because if u don't u look stupid

bluejoe said...

dani alves the best!

bluejoe said...

yg kau sakit ati sangat dgn dani apasal?dani ada kentut kat muka kau ke?

bluejoe said...

sneijder tu playmaker...mana ada dalam dunia ni playmaker marking striker..yang buat kerja tu defensif midfield..reti..kalau nak compare cross dani,comparelah dgn beckham ke,pires ke,ribery ke,robben ke..takkan dgn clichy..adui mak...budak mentah tu.apa yang dia tau..mcm kau jugak!