Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 16, 2010

Melayu BOLEH

Oleh : Ali Bagan Utama

Salam satu Malaysia. Sapo cakap Melayu tak pandai. Ramai Melayu di luar sana yang pandai-pandai. Pandai Matematik, pandai aeroangkasa, pandai mengurat, pandai menipu dan macam-macam lah. Kito yo yang tak nampak. Selain dari pandai menipu (berpolitik), ado juga Melayu yang pandai berniaga dan berfrancais. Xenan adalah seorang Melayu. Kalau dio mengaku Melayu lah. Ha Ha Ha. Den nampak dio kreatif dalam design dan idea francais cendawan dio menarik. Semuo dio bikin sendiri dari A sampai Z. Den raso bangga pulak jadi kawan Xenan. Kot-kot la Xenan nak mengaku den kawan.

Design Stall yang best

Ni kalau cino dio mesti lotak gambar amoi seksi tongah makan cendawan busut

Den ingat logo cendawan ni boleh dijadikan helmet. Stylo tu kalau jadi helmet

Iklan yang best

Ado sticker yang comel. Ni sticker untuk kereto kan?

Baju kuli

Xenan punya canggih siap disediokan baju khas untuk kuli. Branding dan penampilan kono jago. Imej penting sekarang ni. Persepsi customer mesti sentiaso positif terhadap bisnes kito. Kuli Xenan mesti banggo pakai baju kuli ni

Kiosk

Sekarang Xenan dah bikin kiosk. Den pun tak tahu nak bezo antara kiosk dengan stall. Macam samo jo. Ko bezo sobab bosar kocik bondo tu?

Kaveat

Den tolong promosi sobab kagum dengan usaha Xenan. Den tak dapek komisyen apo-apo pun. Mengurat adik betino Xenan? Xenan mano ado adik pompuan. Adik jantan ado la. Melayu boleh berjaya bilo berusaha. Bukan berjaya dek subsidi kerajaan. Itu tujuan sebonar den promosi. Untuk tahu lebih lanjut tentang bisnes Xenan, klik [link 1], [link 2] dan [link 3].