Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 1, 2010

Rakan lokap gua

Oleh : AdukaTaruna

Gua lompat sambungan ari tu sket. Gua cadang nak terbit dalam bentuk buku la beb. Posting ni gua buat khas untuk kongsi pengalaman gua melalui satu episode yang getir dalam hidup gua. Gua ada baca blog greenboc, dan gua setuju bahawa Allah takdirkan benda ni untuk gua sedar.  Stendet la beb. Manusia ma gua.

Dalam lokap buat gua merasai kemanisan dan kesilapan dunia luar beb. Masa gua dalam pendaftaran lokap Bukit jalil, Allah rencanakan gua sekor member. Dia sorang jer boleh bangun dan pergi kepada gua untuk berkenalan.

Paling terkesan ialah budak tu, Shah (bukan nama sebenar) ditahan lebih awal dari yang lain, tetapi ntah macamana fail dia tertindih. Bila tinggal gua dengan dia, baru polis tu tanya identity si Shah. Cari punya cari, rupa2nya fail dia tertidih. Terus dapat sel yang sama. C2.

Shah budak internet jugak. Sama bidang dengan gua. Cuma dia lebih dua, dia terer magic dan bab2 enpon. Budaknya baik tahap gua gak la. Takda la baik macam mana-mana pemuda aliran agama. Stendet budak2 Melayu berpendidikan zaman Mahathir. Dia kes pompan.

Tiap2 malam dia menangis kesal akan kesilapan dia. Dari situ membuatkan gua turut muhasabah diri sama. Betapa kita perlu tinggalkan kelemahan zaman silam dan belajar ke arah yang lebih baik. Siyes beb. Lu orang jangan la gelak2kan gua plak.

Bukan nak story sama lu gua solat, tapi just nak share la. Gua mandi sekali sehari jer beb. Time nak dekat2 Subuh pada perkiraan deria hati gua. Jam takdo ma. Subuh main agak2 jer. Hehe. Time tu semua dah tidur. Time tu la gua mandi. Sebab kena bogel ma. Dinding paras pinggang jer.

Kisah lawak.

Masa kat lokap, ada 13 orang. 1 Mynmar, 2 India dan selebihnya Melayu. Lokap stendetla.. para manusia tidak berapa rapat sangat. Ada beberapa elemen yang membuatkan manusia rapat. Salah satunya tembakau. Dan malangnya, gua dan Shah tidak merokok.

Tapi takdir Allah, Allah bagi satu elemen bagaimana manusia rapat dengan gua dan Shah. Cell 2 dan Cell 8 bertentangan Alhamdulillah rapat dengan kami. Shah buat macam2 magic ringkas kat gua. 2 daripadanya gua dapat teka dan satu gua belajar darinya sendiri.

Satu magic ‘bodoh’nya ialah untuk mengenakan gua. Sohai punya Shah. Dia bagitau semua, yang dia akan hilangkan jari telunjuk gua.

“Sakit tak bro? Gua sakit2 ni maleh la.”

“Tak sakit la… magic kan penipu.”

Semua OKT (orang kena tahan) C2 dan C8 berikan perhatian. Shah genggam jari telunjuk gua. Terjulur sedikit bahagian kuku la.

“Korang semua tengok aaa…. Jari telunjuk ini akan hilang.”

Shah pun tutup mata, mulut terkumat-kamit. Then jari dia korek lubang hidung dan acah nak sentuh kuku gua yang digenggam. Terus gua tarik tangan.

“Ha.. betul tak? Kan hilang jari telunjuk dia.”

Celako. OKT lain gelakkan gua tak ingat punya.

“Relek bro… releks… gua plak boleh lubangkan tengkuk Shah.”

Gua plak nak balas dendam.

“Ah… malas la. Sakit la…”

“Mana ada.. magic kan penipu. Siapa nak tengok tengkuk Shah berlubang?!” Tanya gua. Semua bersorak.
Meriah beb.

Shah dah pasrah. Haha.

Gua suruh Shah bersila dan duduk belakang dia. Minta jari dia.

“Lu nak jari yang mana rasa lubang kat tengkuk lu?”

“Telunjuk la…”

Dia hulurkan jari ke arah gua kat belakang. Dia tak nampak, OKT lain nampak. Gua terus masukkan jari dia dalam lubang hidung gua. Wakakaka. Gamat beb. Semua gelakkan Shah pulak. Hahaha.

So, dari situ Allah akrabkan kami. Dari gua sorang solat, Shah join. Kitorang jemaah sama-sama. Mamat sekor ni, time sujud mesti nangis punya la. Gua banyak belajar dari dia. Tima kasih la ya Allah lu bagi member macam Shah kat gua. Dari solat berdua, dah joint satu brader menjadikan bertiga. Masa gua habis reman rasa sayang plak nak tinggalkan lokap sebab satu lagi brader janji nak jemaah magrib tu. 4 la semuanya.

So, bila gua keluar, gua nekad untuk kaizen. Nekad berubah menjadi lebih baik dari zaman silam. Kini gua mempunyai ramai rakan blogger yang sedia membimbing gua meminimakan kesilapan gua pada hari-hari akan datang.

Ya Allah.. sesungguhnya, solat gua, ibadah gua, hidup gua dan mati gua hanya untuk Lu. Maafkan gua masa silam. Tetapkan gua di jalan yang lurus. Amin.

55 comments:

pembela_rakyat said...

bro... aku harap ko kluar nnti, bebas nnti.. ko nilai, dan renung., kena Allah menguji ko sampai ke tahap ini..

dan jangan Ko tdk ambil pengajran dari apa yang Ko telah ucapkan, kate kan..

aku harap... ko kembali ke jalan yang benar.. ko jgn mudah melenting! dan tarik balik kata2 ko terhadap isteri nabi! dan ummat nabi muhammad..

apa yang ko perjuangkan utk ISLAM?

apa yang aku nampak setakat hari ini.. ko byk membuang masa dan mencari masalah.. itu perangai syaitan..

ko buang diri ko yang lame tu jauh2.. dan kembali kepda Agama dan tuntutan agama...

perbanyakkan berdoa, dan meminta ampun.. agar Allah membuka peluang kali ke2 utk ko dan rakan2. spy tidak menghina Org lain dan bertaubat!

wassalam..

admin said...

salam perjuangan bro..teguhkan semangat saudara..

http://kerabubersuara.blogspot.com/

Edyes said...

bhai...

itu hari apasal lu tak bukak citer shah buat magic? lu simpan baik punya untuk satu entry.. la-hanat....

ape2hal... kalau aku balik paroi, kita minam2 sambil lu update lu punyer blog....

nak update pakai apa? pakai hp yang nokia yang ada lampu tu laaa... yang otek tak caya tuuuu...

1nama said...

Eloklah dah muhasabah diri tu. Dongar cerito blog ni nak kono tutup. Biarlah tutup, kito buko lembaran baru. Tu MAZA dah mengamuk tu. Tolonglah jawab kek dio. Mintak maaf sobab termaki isteri Rasulullah dulu tu. Tolong yo.

kepunden said...

Bro..
Lu buat gua rase insaf ler plak..
Wlau pon gua x penah masuk lokap, tapi pengalam gua kene kawat cam dulu dh wat gua ngeri..
Gua mmg elak soal2ngan polis ni..
Pe yang gua dpt lihat lu tetap mcm dulu dari segi semangat kental & yg benar ttp benar, slah ttp salah.
So, gua arap lu truskn prjuangan lu, tp ngan care yg lbih berhemah..

Note: Tp gua nk gelak kt lu sbb cm skema jer...
wakakakakakakak

Malaysia said...

Semoga tabah meneruskan hidup..

http://malaysiasensasi.blogspot.com

ibnu marzuki al firdaus said...

UMNgOk PUNCA ORG RAMAI BENCI TERHDP SLTN...

------------------------------------
IKHLAS DR MAL +60128624623

http://tagtag.com/conspiracy2012

Adif Firdaus said...

Berita panas..
Bisnes Lumayan : Jual Baju T-Shirt
=> Rahsia Bisnes T-Shirt

jiwamelayu said...

Sirah nabi yusuf dah jatuh kat lu bro...

benarlah tiang besi boleh mengubah seseorang.

Allah sedang berbicara dengan lu!

Cahaya~ said...

Alhamdulillah.. selamat semuanya.
Moga masing2 pun jumpa jodoh untuk perbaiki diri masing2.


Btw, selamat pengantin baru pcik~! Semoga bahagiaaa hingga ke anak cucu. Sorilah tak dapat datang, takut lepas nur datang suma media press tak tumpu kek pcik jo. Ha..ha..ha..

sheikh teluk intan said...

Salam Aduka,

Pak Sheikh walaupun tak setuju dengan Aduka dalam beberapa hal, tetapi tak pernah absent membaca n3 terbaru aduka. Banyak yang Pak Sheikh pelajari. Banyak juga pendapat Aduka yang boleh diterima.

Dan bila Pak Sheikh tahu Aduka menyerah diri pada Polis kerana kesilapan yang mungkin tak disengajakan, Pak Sheikh turut bersimpati. Dan n3 Aduka kali ini membuat hati Pak Sheikh pilu.

Aduka, manusia tak sunyi melakukan kesilapan. Kita bukan maksum. Sama-samalah kita membaiki diri walaupun kita bukan ostad.

Dan tulislah buku yang Aduka cadang itu, Pak Sheikh akan beli dan membacanya. Dan hampir PaK Sheikh terlupa, untuk mengucapkan selamat pengantin baru pada Aduka. Semoga bahagia hingga ke syurga. Amin.

Dan teruskan menulis. Pak Sheikh terus sokong.

Salam perjuangan dari Pak Sheikh yang sedang terlantar kesakitan.

petunjuk said...

al-Hamd Li Allah Rabb al-'Alamin,

'terpenjara' x semestinya berada di belakang tirai besi dan tembok batu namun di saat terpenjara itulah manusia yang ber'ilmu akan bergantung pada imannya dan terserlah pula pada 'amalnya yang seterusnya akan menguji tahap taqwa padaNya.

'terpenjara' terkadang akan menyebabkan seseorang rebah dan terkadang akan menyebabkan seseorang bangkit setelah muhasabah.

tuntutlah 'ilmu,
sertakan iman dengan 'ilmu,
'amal pula 'ilmu dengan iman,
moga taqwa padaNya menjelma,
InsyaAllah.

DaKMuO said...

Salam...

Gua kembali lagik...

Waahh.. kali ni.. Entry ni di POST oleh mamat AT sndr.. lu lepak CC ke bro?

Haa.. mmg lawak la citer ni.. tp ada elemen2 yang tersirat dan tersurat.. bagus2..

Gua harap.. apa yg lu perkatakan di POSTING ini.. sebetul2nya dalam diri lu dan niat di hati lu..

Gua bukan pe bro.. ada yg jenis.. arini ckp baek lembut pnya kata nk tobat.. sok lusa.. bila line clear.. kesetanan tu kembali blk.. Payah tu..

Anyway bro.. Entry ni membuatkan gua Maafkan lu sepenuh ati gua.. dan Entry lu ni jugak.. membuatkan gua sokong lu.. tp bukan sokong lu tang POLITIK.. tang hal ehwal biasa manusia biasa je lew...

Chaiyookkk brooo....


Dak Giler>>> http://dakmuo.frenzyfm.my < dlm siasatan Tok Ketua Kampung Marikh Selatan..

Katon Tin Ton said...

shah tu buat salah apa ?

Hasbullah Pit said...

Aku punya sel pun C2 juga dulu.
sel tu besar sikit daripada sel depan kan?

TEKONG DARAT said...

salam bro...
selamat pengantin baru...

Merah Hitam said...

lagu untuk pengantin baru. He...

http://www.youtube.com/watch?v=UWr6ggXUFFo&feature=related

Cahaya~ said...

eh atas tuh nur. huhu..

marhaenr said...

salam bro

emmm...elok lah tu

masa dah tiba lu guna otak genius lu tu untuk pelingkupkan umno

kalu tak rugi bro...jangan siakan kelebihan dengan tindakan durjana...

Jom Buat Duit said...

Panduan Lengkap Niaga Jus Jambu
Modal Ciput Untung Berbaloi-baloi
Dapatkan Rahsia Jual Jus Jambu
=> Rahsia Jus Jambu Batu

SysOp said...

Bhai AT,

Biler baca lu punya entri... teringat la pulak masa gua kat Sg Petani... kena kumpul kat sel pasai kes member rumah suspek dadah... alih-alih satu rumah sewa kena angkut... giler aper...

Yang best tue... satu rumah gua ader engineer, QC Manager, technician, supervisor kilang yang sama..... jadi duduk lokap dalam 5 hari... kilang susah nak jalan.. pasai key person takder... hahaha

Macam siot jer kena sel tapi takder kes.... hampeh tul...

C++
CipanTapirTenuk.Blogspot

abanghensem said...

bro.... wa yang ganas pun rasa sebak gak baca kisah lu..... bagi wa setakat kena maki dalam forum chat ni kecik jer berbanding pengalaman cam lu alami tu..... elok la kalau lu dah sedar kesilapan lu tu... sekarang orang dok ungkit pasal kisah lu pasal sahabat rasulullah SAW..... elok lu tarik balik la topik tu n lu mintak maaf.... tak rugi bro lu buat camtu..... wa suka berkawan ngan orang cam lu sebab satu perkara jer..... lu orang kalau buat kesilapan lu orang berani tanggung dan mudah mintak maaf..... berbeza ngan golongan perasan alim ni..... 100 kali buat silap sekali pun liat nak mengaku silap n mintak maaaf..... orang jer yang selalu salah...... bagi wa golongan macam ni la lebih dekat ngan lobang neraka nun.....

zargus2702 said...

-wa pun pkir cmtu gak abghensem, AT kalu bole lu prjelaskan psal n3 kontrversi (aisyah) sbb wa pasti jika lu x wat ape2, isu n3 trsebut akan trus disuakan kat lu smpai bila2 oleh glongan yg mmg nk cri slah lu..pyah lu nk mncilok nti..

-kalu lu rase lu ade asas n hujah brkenaan n3 tu, lu prtahankan, tp kalu lu rase sbaliknya, wa rase lu lbih tau ape yg ptut dibuat..

-buat sblm trlambat..

Gedung Akal said...

Salam mengarurt!
Nampaknya Melayu sudah nampak seakan-akan insaf kah...kah.kah.kah.. Melayu sudah pandai muhasabah..kah..kah..kah..
Melayu sudah mahu berjuang..kah..kah..kah.
Melayu sudah dapat petunjuk..kah..kah..kah..
Satu saja pesanan akau..kah..kah..kah..kah
Kalau mahu pejuangkan Islam masuk jamaah Islam...

Kalau mahu pejuangkan Melayu masuk jamaah Melayu..

Jamaah cerminkan kecerdikan..
Kaalau kau belajar tinggi dan berikan fikiran yang kau anggap cerdik tetapi jemaah tidak anggap cerdik adakah kau cerdik?

Inilah yang dikatakan MORAL dan AGAMA. Kalau kau sama bijak dengan malaikat sekali pun tetapi pendapat moral dan agama kau kesampingkan maka kau tidak hebat. Kau akan kelihatan bebal dan nampak kesobonmgan dan teapt seperti kata pepataha Melayu yang ketinggalamn zaman iaitu "bodoh sombong, cerdik tidak boleh tumpang, bodoh tak mahu dengan ajar"
Adakah kau terasa yang kau tu masuk kategori bodoh sombong. Walau pun kau pandai akademik dan kau banyak baca buku tetapi adakah kau sedar bahawa ada orang lain yang nampak kau bodoh dan sombong?

Ada orang yang lebih mulia kedudukannya di sisi makhluk langit yang tidak mengeluarkan pendapat yang mencerminkan kebodohan tetapi pendapat dari ilmunya cukup berhikmah? adakah kau faham hikmah?

Memang ramai anak Melayu yang Islam yang tenggwelam dalam keasyikan berfikir tetapi hakikatnya menerbitkan kebebalan apabila mahu suakan pendapatnya.. adakah kau sedar itu?

Oleh yang demikian jadi lah Melayu yang sederhana, yang pertengahan yang tidak terlajak. Carilah guru yang mursyid bukan guru yang memndu kepada kesesatan

1nama said...

Ye lah abang hensem. Posting maki Aisyah tu dah jadi bahan politik ni. Jgn lengah lagi. Buat sesuatu dan mohon maaf.

DaKMuO said...

Salam..

: ibnu marzuki :

Gua masih lagi menantikan REPORT POLIS yang lu nk buat tu..

Mana bai?? kencing lebat je lu ni..

Dlm ni lu tunjuk hebat semacam..

Gua tunggu dah 2 hari.. kosong je bai?? Senget la lu...


Ngantuk > http://dakmuo.frenzyfm.my

ibnu marzuki al firdaus said...

DaKMuO said...

Salam..

: ibnu marzuki :

Gua masih lagi menantikan REPORT POLIS yang lu nk buat tu..

Mana bai?? kencing lebat je lu ni..

Dlm ni lu tunjuk hebat semacam..

Gua tunggu dah 2 hari.. kosong je bai?? Senget la lu...


Ngantuk > http://dakmuo.frenzyfm.my

Tuesday, February 2, 2010 1:41:00 PM GMT+08:00

RELAKS, BRO... LU NI GLABAH SEMCM JELAH. LU DAH TGK WEB WA, BLM? HAH, AKU TGH KMPL BUKTILAH YG MENUNJUKKAN UMNgOk NI MEMANG TLH BUAT LPRN PALSU, DOH! HAH, KAN I DAH HLNG SBR. X PSL2 U KENA HAMUN FREE.

---------------------------------

IKHLAS DARI MAL +60128624623
http://tagtag.com/conspiracy2012/

abanghensem said...

DakMuo apparaaa....

lu ingat buat repot polis ni boley terjah cam tu jer ke..... orang kumpul bukti dulu..... bincang lawyer dulu biar dia teliti semua bukti tu.... bukan main terjah jer cam repot polis pasal hina soltan tu.... last² orang saman balik.... wa pernah gak dulu terlibat kes saman menyaman ni..... kena sabar la...... InsyaAllah boley menang punya....

ibnu marzuki al firdaus said...

MAKASSAR
By
Dr. Mahathir Mohamad
on January 25, 2010 10:59 AM | Permalink | Comments (57) | TrackBacks (0)

6. Air Asia flies there four times a week. There are great beaches, sparkling clear waters, abundant seafood and beautiful resorts. And friendly people. Things are cheaper than here. Malaysians should find Makassar a welcome change from the frenetic life in Jakarta.

NAK KENA P NI. AWT DAH RAMAI X DTG SITE AT + LANGSUNG X DE NEW KOMEN, TAKUT DGN STAMENT SI PONDAN KE? ALAH... X SEMESTINYA WEB NIZAM UTK KT LUAHKAN PRASAAN X PUAS HT PSL SLTN JE, ANY HOT TOPIC WILL DO AGR PEMIKIRAN KRITIS DPT DITUNJUL & INFO BERGUNA MAMPU DIKONGSIKAN, GENG!

--------------------------------

IKHLAS DARI MAL +60128624623
http://tagtag.com/conspiracy2012/

khairul said...

Bro,

Dr Maza dah buat posting pasal lu. Dia dah capture entry lu yang hina Aisyah radhiallahu anha tahap tak ingat. Aisyah isteri Nabi beb, taraf dia Ummul Mukminin (Ibu segala mukmin kat dunia ni). Berapa banyak hadis Nabi yang dia hafal dan sampaikan kepada para sahabat bila Nabi dah wafat.

Lu hina dia pasal konfrontasi dia dengan Ali radhiallahu anhu padahal ilmu lu tak sampai lagi kat situ. Ada banyak tokok tambah puak syiah dalam kisah tu yang jadi standard syllabus. Dah banyak ulama' yang betulkan fakta-fakta sejarah tu. Macam zaman sekarang la kiranya, tapi masa tu mana ada handphone nak calling-calling, tahu-tahu ada yang dah bertempur dulu. 1400 tahun dulu punya cerita mana ada camera, kalau sorang mamat syiah tipu dalam cerita dia...satu dunia Islam terpedaya. Disiplin catatan hadis dengan catatan sejarah tak sama. Hadis ketat sikit sebab masuk bab hukum-hakam. Sejarah tak ketat sangat itu yang macam-macam cerita tak sahih direkodkan.

Lu pulak last belajar sejarah Islam masa sekolah, lu rasa dah betulke semua lu baca tu. Tapi Alhamdulillah banyak kitab dah ditulis membetulkan balik fitnah terbesar ini. Semoga Allah membalas jasa para ulama' sejarah Islam ini.

Lu hina isteri Nabi ummul mukminin tu pada aku keterlanjuran besar seorang muslim, panjang lidah dari akal kata alim ulama'. Dosa lu tu baik mintak ampun cepat-cepat sebelum Nabi tak mengaku umat beb...panas beb lu nanti dalam kubur.

Gua menyampaikan aje sebagai sesama muslim, supaya lu tak terus keliru dan buat statement 'tak ingat' tahap gaban...

Mak lu kalau tahu nangis dia siooootttt...

ibnu marzuki al firdaus said...

Lu hina isteri Nabi ummul mukminin tu pada aku keterlanjuran besar seorang muslim, panjang lidah dari akal kata alim ulama'. Dosa lu tu baik mintak ampun cepat-cepat sebelum Nabi tak mengaku umat beb...panas beb lu nanti dalam kubur.

APA LAGAH, LPRLAH KE PDRM UTK KES NI PLK. X KAN SMUA AKU YG KENA BUAT. PAISEHLAH LAGU NI. MOGA2 SITE BLH MENARIK SMULA PELWT YG SMKN BERKRNGAN.

Menziarahi Makam Almarhum Gus Dur
By Anwar Ibrahim 29 Comments
Categories: Aktiviti, Antarabangsa and Anwar

Saya tiba di Surabaya tengah malam tadi khusus untuk ziarah maqam sahabat, alMarhum Abdurrahman ‘Gus Dur’ Wahid.

Perjalanan ke Jombang pagi tadi mengambil masa sekitar 2 jam. Dalam kesempatan itu saya sempat menemui wakil keluarga almarhum dan beberapa ulama- kiayai yang turut berada di sana.

Saya meninggalkan maqam almarhum Gus Dur di Jombang menuju Lapangan Terbang Djuanda Surabaya.
Ratusan umat tanpa putus menziarahi maqam. Saya terharu sambil kagum menyaksikan kecintaan rakyat sedemikian.
Kami kemudian ke rumah Gus Shalah, adik Gus Dur. Pastinya isu “Allah” dibangkitkan!

Kupasan ringkas dibincang tatkala Rasulullah SAW memeterai perjanjian Hudaibiyah dengan kaum Musyrikin di mana kalimah BimikaLlah humma (dengan nama Allah, Tuhan kami) digunapakai sebagai muqaddimah perjanjian.

ANWAR IBRAHIM

PULAU JAWA PUN GERE GAK. KSHN MAMAT NI... DAH X DE ISU LAIN MRK NAK MAIN. BSN LAH! X HBS2 BENDA YG SAMA, LIWAT LIWAT LIWAT. CUBA LAH TOPIK LAIN, KAH MCM RGL MAK TIMAH JRN SBLH KAH, NENEK SDNG SIDAI KAIN KAH? INI X. INGAT, X SEMESTINYA ROUND KE 2 AKAN BG RESULT YG SAMA IAITU JAIL. JK X, MEMANG JELAK HBS, SEH.

-----------------------------------

IHLAS DARI MAL +60128624623
http://tagtag.com/conspiracy2012/

*P.S. AT TNJK NO AKAUN MAYBANK, AKU PLK HP HOTLINK. APA LG, TRACELAH.

bravegirl said...

Alhamdulillah...la klu ko btl2 insaf, tp jg laa ckit perkataan ko tu terutamanye penggunaan "lu" kpd pencipta kt itu dah d kr kurang ajar nm nyer...so beware laa lain kali yer, xlak nanti kene tangkao case menghina agama lak...

zulhaizal said...

sekadar nak tegur..maaf ye..kalu bleh dengan Allah pun x perlu la kita nak tunjuk ganas..lu gua lu gua....ayat2 last tu macam janggal le...sekadar pendapat dan teguran...maaf ye

DaKMuO said...

Salam..

Ibnu Marzuki..

Blog lu yg ada Upin Ipin tu ke??


Abanghensem

Gua bukan xsabo.. masalahnya aritu mamat ibnu marzuki ni beriya2 nk report..


Sewel > http://dakmuo.frenzyfm.my

a said...

teruskan berjuang, buang yang keroh amek yg jernih...kurang2 kan la bahasa kasar 2, aku ingat pembaca ko da ley serap apew yang ko sampaikan, bagi yg bru kenal blog ne, aku nasihat bcelah 2 3 posting aduka ne, bru ley komen..at,berjuanglah sebijak mungkin, bertindaklah sebijak mungkin, penulisan yang menimbulkan kemarahan org, dan melibatkan kemarahan rmi, ia adalah penulisan yg gagal wlupun isinyew tepat dan btul bagi aku,aku respek cre ko yg amat ekstrem..ranking blog ne pown dalam kedudukan yg terbaek aku ingat, alexa ranking 317, kat perakex maybe da no 1 tue,..truskan berjuang bro..

ibnu marzuki al firdaus said...

DaKMuO said...

Salam..

Ibnu Marzuki..

Blog lu yg ada Upin Ipin tu ke??


Abanghensem

Gua bukan xsabo.. masalahnya aritu mamat ibnu marzuki ni beriya2 nk report..

KANG AKU JWB, JD GDH PLK NANTI. LU JK SURF LMN TOK NENEK WA (WEB), SIAP ADA LPRN PDRM TERHDP SAIFUL LWT + JAZIMIN JAZLAN LG. INIKAN PLK UMNgOk TOLOL & meLAYU GAMPANG NAK MAM... ABG KACAK PUN DAH SKLH KAN KO! APALAH AGAKNYA LU NI MKN SMPI TERGEDIK2 X FHM BHS?

----------------------------------

IKHLAS DARI MAL +60128624623
http://tagtag.com/conspiracy2012/

*P.S. TAGTAG LMN WAP & BLOGSPOT KIRA WEB.

Taliban said...

wa pun rasa elok la lu tarik blk n3 lu pasal mazhab,aishah tu dan mintak maaf.tak kesah la walaupun lu masih berpegang dgn pandangan lu tu.kalau lu nak jugak menyuarakan,lu bagilah ayat paling sopan ala2 ostad.sebab tak sume org boleh terima.tak pun,lu buat private section la dlm blog ni,nak masuk kena ada password.haha.tahla bole buat ke tidak kat blogspot ni.

blog ni lagi gile babi.
http://beritamuslim.wordpress.com

Ketua Polis said...

perghhhh..saudara AT...leh kongsi dgn gua bab lokap ni...gua dah lali beb bab lokap ni...last skali gua menginap lokap 6 star pudu jail...perghhh macam gampang...2 hari 3 malam gua tak mandi bau allah saje yang tahu...pasal pe gua tak mandi lu tahu dh tak gua citer...apa barang gua nampak lu punya kotel...so kat sini gua syukur tak terkira bila lu mula nak berubah....alhamdulilah...hidayah hanya org yg terpilih je bro...lu adalah kalangan org yg terpilih dari illahi...umno bila lagi?

ajip said...

beb

lu jangan tinggalkan style lama lu beb...dah tak ori nanti....lu jangan nak tulis macam ustaz jadi-jadian pulak

jibam

ingenious said...

orang bangsat macam ko tak patut masuk jel.. baik ko mampus terus.. tak guna hidup kalo otak macam kayu, kayu lagi pandai dari ko.. dia tak kutuk isteri nabi dan sahabat, ko rasa ko best sangat ke..? baik ko tobat sebelum ko mampus.. tapi lagi baik kalo ko mampos sekarang..

Tips Temuduga said...

Sesat dihujung jalan, balik kepangkal jalan..

Mulakan Bisnes Anda dgn Jual Jus Jambu Batu
Modal yg Kecil..untung berganda2
=> Jom niaga Jus Jambu

Hawaii five -O said...

patutlah ko x dpt hidayah sbb kau
hina isteri nabi Aisyah... yg sudah dijamin masuk syurga kerana kewarakannya , hafaz al quran dan hadis2 nabi, dan manusia yg paling dkt dgn rasulullah...

ini bererti kau juga menghina nabi....

AbgTuah said...

SALAM BEB..

BAGUS SANGAT LAH LU DAH BERUBAH..

IALAH..PASIR DIPANTAI LAGIKAN BERUBAH INI KAN PULA PERANGAI MAKNUSIA..

EHH..EHH..BETUL KE WA PUNYA PERIBAHASA..WELL MACAM TU LAH BUNYINYA..

TAPI BEB KALAU BETUL-BETUL BERNIAT NAK BERUBAH MASUK AJE UMNO BEB..

MATA KITA YG RABUN PASTI TERANG KEMBALI..

HATI KITA YG BEKU TENTU CAIR BEB..JADI PENGALIRAN DARAH JADI BETUL TAK SANGKUT-SANGKUT..HINGGA MENYEBABKAN HATI SAKIT

BARULAH KITA NAMPAK DENGAN MATA DAN HATI BAHAWA SEBENARNYA DUNIA NI BERWARNA-WARNI BEB..BUKANNYA KELABU ASAP..

KEH KEH KEH..!!

ANYWAY WA AMBIL KESEMPATAN UCAP SELAMAT PENGANTIN BARU KAT LU BEB..

OH YA TAMBAHAN..BEB KALAU LAGI NAK AFDAL PERUBAHAN LU..KASI SOPAN SIKIT BAHASA DENGAN ALLAH PENCIPTA SEKELIAN ALAM BEB..

ADIOUSS..

author faethal said...

Apa pun gua respek lu pasal lu 'jujur' dalam penulisan. Tak macam HAPRAK lain...wakakaka..

♥ Ummi Hanie ♥ said...

ermm..sedara..

best gak baca entri nih

wah mencanak2 pelawat sejak kes tu yer..ke saya yg tertinggal keretapi?huhuhuu..

anyway,just nak suarakan sikit pendapat je la..lari tajuk pun..sy rasa xmanis sgt la bahasakan Allah dgn Lu tu..utk Allah tu..tolong la guna "Dia" ... sedap dibaca..sy xlalu nk baca part Lu utk allah tu..

just my 2 cents :)

mat said...

Salam,

mudahan laman ini membimbing kerohanian kita bersama

http://www.nuruliman.com.my/versi_melayu/album/category/3-rundingan-damai-selatan-thai.html

**Bila Comel Jadi Comot** said...

http://comelazhar.blogspot.com/

KEDAI ONLINE SDTKC

INGIN DAPATKAN:PHERO-X / PHEROLINS / LIBIDO GEL / MYSTIQUE SWISS/ & PELBAGAI BARANGAN PENJAGAAN TERBARU DARI SINI BOLEH BUAT TEMPAHAN SEKARANG

10 BUDAK HITAM said...

Dalam lokap ada kemudahan wifi ke bro? Lu nie OKT kategori aper yek? Ni ler habau punyer PAS. Lu dalam lokap serupa kambing hitam buat PAS. Hahahaha.......

Bro lu tarak cukup di ajar ke? Atau memang puak PAS bahasakan ALLAH dengan panggilan Lu? Memang lu cilakak la bro....

Sharifuddin said...

Assalammualaikum....

bagaimanakah perasaan kau bila isteri yang kau nikahi di maki dan di cerca oleh orang ramai yang tidak tahu asal usul cerita itu???
adakah kau hidup di zaman nabi sehingga sanggup kau menghina orang yang di sayangi oleh rasulullah saw??siapa kau???siapa kau???kau kenal Aisyah ra??? kau kenal Rasulullah saw???kau kata kau beriman tapi kalau kau nafikan apa yang ada dalam Al Quran beriman kah kau???apakah rukun iman yang 6???senang sungguh kau berbicara.aku memang nak bersemuka dengan kau nie.jangan hanya menjadik jaguh di internet.jangan nak sebab nak menjadik popular kau sanggup membelakangkan agama Islam.di manakah kau letakkan Islam kau???hanya pada namakah??? atau kau nie hanya bertopengkan islam.tapi jangan kau khuatir.perkara yang batil pasti akan ditunjukkan oleh Allah swt.kau kena pegang yang itu.sekarang kau lepas bebas berkata2 mencerca memaki memberikan seribu macam pandangan kau.tapi bila tiba masa yang ditetapkan Allah aku cabar kau supaya kau berkata apa yang kau tulis sekarang di hadapan Allah swt.adakah kau akan menjadik selancang ini atau kau tidak mampu berkata2.ingatlah wahai aduka azab Allah amatlah berat.diberikan nya nikmat kepada kau tapi kau tidak mensyukuri atas nikmat itu.Tapi adakah Allah itu zalim???jikalau Dia zalim tentunya kau sudah lama mendapat balasannya tapi diberikanNya peluang kepada kau untuk menggunakan akal,perasaan,fikiran,hati dan nafsu kau untuk mempertimbangkan tindakan yang kau telah lakukan.Diberikan kau peluang untuk bertaubat atas segala kesalahan yang kau lakukan.Berdoalah wahai aduka semoga pintu taubat masih terbuka buat kau.janganlah kau menjadik orang yang dilaknat oleh Allah.Sesungguhnya tiada guna hidup kau sekiranya Allah telah melaknat kau.Kau mencaci isteri Rasulullah saw.harus kau ingat seluruh benda yang bernyawa mencaci engkau.hinanya kau di sisi Allah.tapi adakah kau rasa semua itu???teruskan lah dengan perjuangan kau wahai aduka.janganlah kau menyesatkan orang denga tulisan kau.berkata benarlah biarpun pahit.akuilah kesalahan yang kau lakukan.mintalah RedhaNya.Mohonlah keampunanNya.Semoga kau tidak tergolong dikalangan orang2 yang rugi.

"Firman Allah(maksudnya):"sesungguhnya orang2 yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan keterangan dan petunjuk hidayah,sesudah Kami menerangkannya kepada manusia dalam Kitab Suci,mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekelian makhluk.Kecuali orang-orang yang bertaubat, dan memperbaiki (penyelewengan mereka) serta menerangkan (apa yang mereka sembunyikan); maka orang0orang itu Aku terima taubat mereka, dan Akulah Yang Maha Menerima Taubat, Lagi Maha Mengasihani.

(Surah al BAqarah:ayat 159-160)

TAUFIK SM™ said...

kini aku berusaha untuk terus flag blog ko ni.... > admin http://www.taufiksm.com

uncangmas said...

POORAHHHH... Bangkai hidup.Nak jadi penganalisa Politik konon.!!!
Kau tu memang bangkai.!!!!

iKAnBUNtal said...
This comment has been removed by the author.
iKAnBUNtal said...

ko ni memang dajjal...
malang sungguh mak bapak ko...
kalo ko x betul2 taubat dan insaf..
nanti bini ko akan lahirkan anak2 dajjal macam ko..
nanti anak2 dan keturunan ko akan menyumpah dan hina ko pulak..

joehan said...

salam..pergh..power btul ko..dgn Allah pon main lu gua jer..Die Pencipta ko..dgn raja ko brani ke lu gua dpn2..inikan plak dgn Allah..ape yg ko insaf ni sbnrnya..lpstu blh plak kutuk2 isteri Nabi..nk jd penegak kebenaran konon..hahaha..mmg btl ckp aku.ko bdoh 7keturunan.hahaha.mule2 hina sultan yg dh meninggal.pastu hina istri nabi.pastu lu gua dgn Allah.pastu nk lwn hadi awang.klaka la ko n kwn2 ko sume.aku rs ko ni ade mslh mental la.hahaha.

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體