Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 12, 2010

Kerosakan kapal selam hanya alat bernilai $12

Oleh : Agensi berita FAKAP

Menteri Pertahanan Uganda hari ini melaporkan kerosakan teknikal pada kapal selam KD Tungku Lemon hanya melibatkan satu alat ganti yang bernilai $12.

"Ianya hanyalah satu masalah biasa. Alat yang rosak hanya bernilai $12. Kita sudah beli dan ganti dengan yang baru. Tidak perlu membesar-besarkan perkara yang kecil."

Ketika ditanya wartawan Agensi Berita FAKAP mengenai pembelian itu, Menteri Pertahanan Uganda dengan tegas mengesahkannya.

"Kamu semua jangan buat spekulasi. Benda yang rosak hanya alat bernilai $12. Bila rosak, sudah tentu kita beli dan ganti. Kita mempunyai kemampuan dan kemahiran."

"Tapi kenapa kerajaan yang harus beli dan ganti? Bukankah kapal itu sepatutnya masih dalam perlindungan jaminan daripada pengeluar?"

"Kamu siapa? AdukaTaruna kah? Nak kena lokap lagi sekali? Jangan sesekali membocorkan rahsia ketenteraan, faham. Ketua Penerangan POS pun sokong saya, kamu pula nak lawan saya."

23 comments:

bumblebee said...

ah ah ah..
wakakakakaka.
angah.. sakit peyot den baco..
dun forget wat we diskas aaaa..
dun be like what chedet say.. chedet say malay easy forget...

kah kah kah!

zargus2702 said...

-hrga kapal selam yg x leh mnyelam BERBILION RINGGIT, brg second tue, kalu brg baru,kapal selam yg boleh mnyelam mau cecah BERTRILION RINGGIT..fuyoo!!nsib baik gune duit MAKBAPAK cmpur ATUKNENEK cmpur SUKUSAKATDIE,..slamt duit rakyat...

-beli kpal selam yg xleh mnyelam, beli jet yg xleh trbang, pasnie akan ade yg beli senapang yg tkleh tembak, bom c4 yg takleh meletup,bju kalis pluru yg x kalis,silap2 uniform yg abg2 askar pkai pun beli kt bundle kot, aizley cube lu tgk bju lu blik....wa bngga n rsa slamat brlindung di negara yg gagah nie..

-jgn sape2 kutuk cara n kaedah pembelian brg2 trpakai nie, nie sume taktikal n strategi peperangan..biar negara lain ingat snjata kite lemah tp sbenarnye kuat, so diorang akan brasa ragu2 nk serang kita..xkan la pemimpin negara kite nk beli snjata yg koman2 utk mmprtahankan tnah air n nyawa rakyat?..kamon la geng, wlaupun kite tau diorang mmg byk hrta kt luar negara bile2 mase jika brperang trus naik jet yg ade 2 enjin brlindung kt luar negara, tp xkan la smpai hati pemimpin negara kite nk biarkan 1MALAYSIA mati katak..wala' beb!!!sangka baik skit..

Nurul Hikmah A.k said...

cute gak post ni.

restless.. said...

kwang kwang kwang...cam haremmm

AbgJoe said...

ketua penerangan POS sokong UMNO?

hahahaha

priceless...

pencatat said...

apakah ini onar hantu altantuya???

ibnu marzuki al firdaus said...

VIDEO ASAL SULTAN JOHOR REMIX DAH KENA PADAMLAH... AKU MESEJ SEBELUM NI PUN HABIS DIDELETE EVELYN. APA NAK JADI AGAKNYA DENGAN KEBEBASAN BERSUARA? ENTAH2, MALAYSIA LAGI HANCUR JIKA GENG ADUKA BECOME KABINET! ANYWAY, ITU LAH WA DALAM YOUTUBE TAPI SAYANG MESEJ TAK HABIS CAKAP KALAU GUNA WEB CAM.

Hanz_Azdi said...

Errrr...A flying Duthman is here? Kinda scary!

Notably, a legendary Dutch ghost ship supposed to be seen at sea, esp. near the Cape of Good Hope - telah dijumpai di pengkalan TLDM, Sabah?

atau kita tahu ni bukan projek 'gajah putih', pasal tak sesuai. ni kes di laut, apa kata kita gelar projek sakit hati & sakit mata ni projek 'Moby Dick' BN?

rakuban said...

bodoh la korang ni!!!!!!
bia kalah perang,janji malaysia menang!!!sape la cikgu korg yg x mngajar bnde basic mcm ni.bdoh n fakap betul la!!!!

rakuban said...

zargus,
ko tolong jgn bwat lawak mcm ni.mane de baju kalis peluru yang x kalis?sape org pas ckp 2,jet israel x yah pilot,jet msia x yah enjin.lagi power msia boleh!
"beli brg secnd ni xde hal.g je la half cut,cari 4g63t.settle.

"Kamu siapa? AdukaTaruna kah? Nak kena lokap lagi sekali? "
ko pn same AT,jgn bwt lawak mcmni,kang ad org
pecah perut,sp susah?

jgn lupe igt jasa wakil2 rakyat kt ni,beli kpal selam gne duit mak bpak diorg.baik betul diorg ni.igt kn cukup dgn buat jalan pakai duit mak bpak.beli kapal selam pon same.cuti skola ni nk g naik kapal selam r.bestnye

Hanz_Azdi said...

rakuban, hehehe... sinis sekali.

Tak ada pula sapa-2 nak repot SPRM kot Menteri Pertahanan ada buat silap mata dalam pembelian kapal-tak-boleh-selam ni? Benda berbilion RM cepat sungguh macam-macam rosak? Duit repair berjuta-juta lagi habis? Terbukti 'bijak & teliti' sungguh kerja kerajaan & pegawai TLDM.. apa kata kita buat Scorpene tukun sajalah.

rakuban said...

boleh,selam sekali,selam selamenye...meh sini ak tebuk lubang
kt kpal selam 2..bnde yg hari2 pkai mcm heli xnk tukar,dh byk yg mati..xpon nk bg selam,pngil bmoh.myb ad roh yg
x senang dgn kpal selam msia 2...

zargus2702 said...

-Hanz_Azdi, wa stuju kpal selam nie dibuat tukun, at least bole mmbantu membiakkan ikan2 n mmbntu nelayan2 kite yg miskin kt pntai timur..ikan kat laut negara kite pun dah makin kurang, ari2 kena rmbat dgn nelayan luar..

-xpun idea Rakuban agak mnarik, kpal selam tue kite ubahsuai jd muzium tentera laut, xpun letak kat putrajaya jdkan sbgai tugu negara kedua..bole mmbntu industri prlancongan kite..WaaHHH!!, rupe2nye pembelian kapal selam yg brharga RM 3.4 BILION nie bole jd mcm2 slain utk prtahanan..nape tak percaya?..

zargus2702 said...
This comment has been removed by the author.
rakuban said...

buat tkut2kn musuh je,sbb enjin prebet dh curi...so bile tgk kpal selam msia kt darat...mmg yahudi kt israel 2mngeletar lutut..dgr name KD altantuya kecut perut perdana menteri israel...ntah2 kpal selam ni cume bwat knang2 an je.mcm doktor yg g angkasa 2 punye idea..bijak sunguh kpala otak,otak bukn leh wat batu cincin,leh wat istinjak lg..

DaKMuO said...

Salam..

Tp gua sedih 1 perkara...

Dah stgh abad Malaysia merdeka..

Tapi.. Pasukan ASKAR Malaysia masih lagi blom pernah tersenarai diantara Pasukan Pertahanan yang kuat..

Gua bukan ckp Askar Malaysia lembik atau lemah.. tp gua nak jugak tengok ASKAR MALAYSIA masuk dalam ranking kat cni > http://www.globalfirepower.com/ <

Indon pun dlm Ranking.. adoiii.. mana gi Malaysia ni???


Ranking >http://dakmuo.frenzyfm.my

Hanz_Azdi said...

website or portal tu mungkin belum updated, aku yakin Malaysia dah masuk senarai negara 'terkuat' di ASEAN ni dengan penerimaan oleh TLDM 2 Diesel Submarine Scorpene.

Kapalselam KD Tun Ab. Rahman tu saja dikhabarkan mengalami kerosakan teknikal yang teruk hingga ia tak mampu selam. Tu sebenar taktikal 1Malaysia tu. Jangan tak tahu, ok. Saja kita nak tunjuk (tayang) kekuatan ketenteraan kita kepada seluruh media di rantau ni, biar mereka kecut perut lihat kita ada Scorpene submarine yang pakai diesel tu. Kalau kapal kita duk selam saja, sapa nampak? Media terpaksa selam nak ambik gambar Scorpene tu pulak. Tak payah susah-susah begitu. Hah,

Sementara timbul ni,kapal selam akan direhatkan..off days lah. jauh jalan dah tu, dari Eropah pastu ke Sabah lagi. Kapal selam pun nak rehat jugak.

Mungkin sementara ni, TLDM bolehlah runding harga kerja mengecat oleh pihak 'defense con-tractor-man' yang akan mengecat bodi luar kapal selam tu dengan kaler 1Malaysia. Mungkin bila kapal selam dah 'colourful' mcm AirAsia tu, baru orang akan tahu kita 'kuat' & byk duit.

Tu belum orang luar tengok TUDM kita ada 'kelebihan' menerbangkan enjin jet pejuang, terbang tanpa dapat dikesan, jauh, hingga Uruguay sana. Hasil kajian TUDM ni mungkin menggerunkan Tel Aviv, sebab mereka takut teknologi ni diguna oleh pengganas antarabangsa untuk menyerang Israel & kepentingannya lain.

DaKMuO said...

Salam..

Hanz_Azdi..


Ye ke bro? Thailand yg xde kapal selam pun dh tersenarai dlm tu.. apa kes?

Utk pengetahuan lu.. ada org kata.. malaysia mmg keep secret dlm2 bab ketenteraan ni dari pada pengetahun org luar..


ermmm.. aku slalu kluar masuk kem askar.. displin diorang mmg tip top.. tp.. dari tubuh bdn diorang je agak melemahkan aku... de yg boroi.. ramai lak tu.. huhuhu.. yg kurus lak.. budak2 baru..


aku rasa la kan.. kalo tentera malaysia ni bagi latihan bina badan bagus.. bagi nmpk ketul2 sket.. perggh.. ganas beb..

gua penah usha kat utube.. tentera u.s dtg lepak kat kem tentera malaysia utk sesi kursus menda ntah.. 3x ganda beso badan diorang beb.. takuttt... :D

lagi 1.. kenapa china n india.. penakut nk mampos masuk pasukan polis dan ketenteraan? xboleh ke diorang join atau diorang ni mmg bangang xnk join?


Bangang > http://dakmuo.frenzyfm.my

tukang taip said...

kesian... kalo xleh selam xpela, tukar je name kapal.. xyah selam2..

Farhan said...

orang zaman dulu perang ketua negara ataupon pemimpin duduk depan sekali..mcm nabi muhammad dulu..sekarang pemimpin duk belakang sekali..kalu bleh bom gugur je nak menyorok negara lain..nak lari dulu..rakyat yg kene pepehal pon..tu pasal x kesah pon nak beli barang2 2nd hand je pertahankan negara..peduli apa diorg..

Farhan said...

malaysia boleh wat pesawat tanpa dikesan???korg bagi kat aku artikel mana korg ambk tu?MAJALAH UJANG EH?

Mohd Fazley Juhari said...

haha tu perli je bro!

masakan tidak enjin kapal terbang tu terbang sampai uruguay baru dapat dikesan..

tu pown selepas 2tahun!
US pon xleh wat tau cam malaysia buat

Farhan said...

ala...al poyo la apa korg ckp ni...aku skit pon x percaya..sah2 lu org ni umno..penyokong kuat kerajaan...bg korg..apa negara buat sumanye btul belaka..jet tanpa dikesan la apa la..kapal selam sebenarnye ok la...ei..al poyos la suma tu..