Skip to main content

Kerosakan kapal selam hanya alat bernilai $12

Oleh : Agensi berita FAKAP

Menteri Pertahanan Uganda hari ini melaporkan kerosakan teknikal pada kapal selam KD Tungku Lemon hanya melibatkan satu alat ganti yang bernilai $12.

"Ianya hanyalah satu masalah biasa. Alat yang rosak hanya bernilai $12. Kita sudah beli dan ganti dengan yang baru. Tidak perlu membesar-besarkan perkara yang kecil."

Ketika ditanya wartawan Agensi Berita FAKAP mengenai pembelian itu, Menteri Pertahanan Uganda dengan tegas mengesahkannya.

"Kamu semua jangan buat spekulasi. Benda yang rosak hanya alat bernilai $12. Bila rosak, sudah tentu kita beli dan ganti. Kita mempunyai kemampuan dan kemahiran."

"Tapi kenapa kerajaan yang harus beli dan ganti? Bukankah kapal itu sepatutnya masih dalam perlindungan jaminan daripada pengeluar?"

"Kamu siapa? AdukaTaruna kah? Nak kena lokap lagi sekali? Jangan sesekali membocorkan rahsia ketenteraan, faham. Ketua Penerangan POS pun sokong saya, kamu pula nak lawan saya."

Comments

  1. ah ah ah..
    wakakakakaka.
    angah.. sakit peyot den baco..
    dun forget wat we diskas aaaa..
    dun be like what chedet say.. chedet say malay easy forget...

    kah kah kah!

    ReplyDelete
  2. -hrga kapal selam yg x leh mnyelam BERBILION RINGGIT, brg second tue, kalu brg baru,kapal selam yg boleh mnyelam mau cecah BERTRILION RINGGIT..fuyoo!!nsib baik gune duit MAKBAPAK cmpur ATUKNENEK cmpur SUKUSAKATDIE,..slamt duit rakyat...

    -beli kpal selam yg xleh mnyelam, beli jet yg xleh trbang, pasnie akan ade yg beli senapang yg tkleh tembak, bom c4 yg takleh meletup,bju kalis pluru yg x kalis,silap2 uniform yg abg2 askar pkai pun beli kt bundle kot, aizley cube lu tgk bju lu blik....wa bngga n rsa slamat brlindung di negara yg gagah nie..

    -jgn sape2 kutuk cara n kaedah pembelian brg2 trpakai nie, nie sume taktikal n strategi peperangan..biar negara lain ingat snjata kite lemah tp sbenarnye kuat, so diorang akan brasa ragu2 nk serang kita..xkan la pemimpin negara kite nk beli snjata yg koman2 utk mmprtahankan tnah air n nyawa rakyat?..kamon la geng, wlaupun kite tau diorang mmg byk hrta kt luar negara bile2 mase jika brperang trus naik jet yg ade 2 enjin brlindung kt luar negara, tp xkan la smpai hati pemimpin negara kite nk biarkan 1MALAYSIA mati katak..wala' beb!!!sangka baik skit..

    ReplyDelete
  3. ketua penerangan POS sokong UMNO?

    hahahaha

    priceless...

    ReplyDelete
  4. Errrr...A flying Duthman is here? Kinda scary!

    Notably, a legendary Dutch ghost ship supposed to be seen at sea, esp. near the Cape of Good Hope - telah dijumpai di pengkalan TLDM, Sabah?

    atau kita tahu ni bukan projek 'gajah putih', pasal tak sesuai. ni kes di laut, apa kata kita gelar projek sakit hati & sakit mata ni projek 'Moby Dick' BN?

    ReplyDelete
  5. bodoh la korang ni!!!!!!
    bia kalah perang,janji malaysia menang!!!sape la cikgu korg yg x mngajar bnde basic mcm ni.bdoh n fakap betul la!!!!

    ReplyDelete
  6. zargus,
    ko tolong jgn bwat lawak mcm ni.mane de baju kalis peluru yang x kalis?sape org pas ckp 2,jet israel x yah pilot,jet msia x yah enjin.lagi power msia boleh!
    "beli brg secnd ni xde hal.g je la half cut,cari 4g63t.settle.

    "Kamu siapa? AdukaTaruna kah? Nak kena lokap lagi sekali? "
    ko pn same AT,jgn bwt lawak mcmni,kang ad org
    pecah perut,sp susah?

    jgn lupe igt jasa wakil2 rakyat kt ni,beli kpal selam gne duit mak bpak diorg.baik betul diorg ni.igt kn cukup dgn buat jalan pakai duit mak bpak.beli kapal selam pon same.cuti skola ni nk g naik kapal selam r.bestnye

    ReplyDelete
  7. rakuban, hehehe... sinis sekali.

    Tak ada pula sapa-2 nak repot SPRM kot Menteri Pertahanan ada buat silap mata dalam pembelian kapal-tak-boleh-selam ni? Benda berbilion RM cepat sungguh macam-macam rosak? Duit repair berjuta-juta lagi habis? Terbukti 'bijak & teliti' sungguh kerja kerajaan & pegawai TLDM.. apa kata kita buat Scorpene tukun sajalah.

    ReplyDelete
  8. boleh,selam sekali,selam selamenye...meh sini ak tebuk lubang
    kt kpal selam 2..bnde yg hari2 pkai mcm heli xnk tukar,dh byk yg mati..xpon nk bg selam,pngil bmoh.myb ad roh yg
    x senang dgn kpal selam msia 2...

    ReplyDelete
  9. -Hanz_Azdi, wa stuju kpal selam nie dibuat tukun, at least bole mmbantu membiakkan ikan2 n mmbntu nelayan2 kite yg miskin kt pntai timur..ikan kat laut negara kite pun dah makin kurang, ari2 kena rmbat dgn nelayan luar..

    -xpun idea Rakuban agak mnarik, kpal selam tue kite ubahsuai jd muzium tentera laut, xpun letak kat putrajaya jdkan sbgai tugu negara kedua..bole mmbntu industri prlancongan kite..WaaHHH!!, rupe2nye pembelian kapal selam yg brharga RM 3.4 BILION nie bole jd mcm2 slain utk prtahanan..nape tak percaya?..

    ReplyDelete
  10. buat tkut2kn musuh je,sbb enjin prebet dh curi...so bile tgk kpal selam msia kt darat...mmg yahudi kt israel 2mngeletar lutut..dgr name KD altantuya kecut perut perdana menteri israel...ntah2 kpal selam ni cume bwat knang2 an je.mcm doktor yg g angkasa 2 punye idea..bijak sunguh kpala otak,otak bukn leh wat batu cincin,leh wat istinjak lg..

    ReplyDelete
  11. Salam..

    Tp gua sedih 1 perkara...

    Dah stgh abad Malaysia merdeka..

    Tapi.. Pasukan ASKAR Malaysia masih lagi blom pernah tersenarai diantara Pasukan Pertahanan yang kuat..

    Gua bukan ckp Askar Malaysia lembik atau lemah.. tp gua nak jugak tengok ASKAR MALAYSIA masuk dalam ranking kat cni > http://www.globalfirepower.com/ <

    Indon pun dlm Ranking.. adoiii.. mana gi Malaysia ni???


    Ranking >http://dakmuo.frenzyfm.my

    ReplyDelete
  12. website or portal tu mungkin belum updated, aku yakin Malaysia dah masuk senarai negara 'terkuat' di ASEAN ni dengan penerimaan oleh TLDM 2 Diesel Submarine Scorpene.

    Kapalselam KD Tun Ab. Rahman tu saja dikhabarkan mengalami kerosakan teknikal yang teruk hingga ia tak mampu selam. Tu sebenar taktikal 1Malaysia tu. Jangan tak tahu, ok. Saja kita nak tunjuk (tayang) kekuatan ketenteraan kita kepada seluruh media di rantau ni, biar mereka kecut perut lihat kita ada Scorpene submarine yang pakai diesel tu. Kalau kapal kita duk selam saja, sapa nampak? Media terpaksa selam nak ambik gambar Scorpene tu pulak. Tak payah susah-susah begitu. Hah,

    Sementara timbul ni,kapal selam akan direhatkan..off days lah. jauh jalan dah tu, dari Eropah pastu ke Sabah lagi. Kapal selam pun nak rehat jugak.

    Mungkin sementara ni, TLDM bolehlah runding harga kerja mengecat oleh pihak 'defense con-tractor-man' yang akan mengecat bodi luar kapal selam tu dengan kaler 1Malaysia. Mungkin bila kapal selam dah 'colourful' mcm AirAsia tu, baru orang akan tahu kita 'kuat' & byk duit.

    Tu belum orang luar tengok TUDM kita ada 'kelebihan' menerbangkan enjin jet pejuang, terbang tanpa dapat dikesan, jauh, hingga Uruguay sana. Hasil kajian TUDM ni mungkin menggerunkan Tel Aviv, sebab mereka takut teknologi ni diguna oleh pengganas antarabangsa untuk menyerang Israel & kepentingannya lain.

    ReplyDelete
  13. Salam..

    Hanz_Azdi..


    Ye ke bro? Thailand yg xde kapal selam pun dh tersenarai dlm tu.. apa kes?

    Utk pengetahuan lu.. ada org kata.. malaysia mmg keep secret dlm2 bab ketenteraan ni dari pada pengetahun org luar..


    ermmm.. aku slalu kluar masuk kem askar.. displin diorang mmg tip top.. tp.. dari tubuh bdn diorang je agak melemahkan aku... de yg boroi.. ramai lak tu.. huhuhu.. yg kurus lak.. budak2 baru..


    aku rasa la kan.. kalo tentera malaysia ni bagi latihan bina badan bagus.. bagi nmpk ketul2 sket.. perggh.. ganas beb..

    gua penah usha kat utube.. tentera u.s dtg lepak kat kem tentera malaysia utk sesi kursus menda ntah.. 3x ganda beso badan diorang beb.. takuttt... :D

    lagi 1.. kenapa china n india.. penakut nk mampos masuk pasukan polis dan ketenteraan? xboleh ke diorang join atau diorang ni mmg bangang xnk join?


    Bangang > http://dakmuo.frenzyfm.my

    ReplyDelete
  14. kesian... kalo xleh selam xpela, tukar je name kapal.. xyah selam2..

    ReplyDelete
  15. orang zaman dulu perang ketua negara ataupon pemimpin duduk depan sekali..mcm nabi muhammad dulu..sekarang pemimpin duk belakang sekali..kalu bleh bom gugur je nak menyorok negara lain..nak lari dulu..rakyat yg kene pepehal pon..tu pasal x kesah pon nak beli barang2 2nd hand je pertahankan negara..peduli apa diorg..

    ReplyDelete
  16. malaysia boleh wat pesawat tanpa dikesan???korg bagi kat aku artikel mana korg ambk tu?MAJALAH UJANG EH?

    ReplyDelete
  17. haha tu perli je bro!

    masakan tidak enjin kapal terbang tu terbang sampai uruguay baru dapat dikesan..

    tu pown selepas 2tahun!
    US pon xleh wat tau cam malaysia buat

    ReplyDelete
  18. ala...al poyo la apa korg ckp ni...aku skit pon x percaya..sah2 lu org ni umno..penyokong kuat kerajaan...bg korg..apa negara buat sumanye btul belaka..jet tanpa dikesan la apa la..kapal selam sebenarnye ok la...ei..al poyos la suma tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.