Skip to main content

Kerajaan Kelantan gadai satu lagi kepentingan strategik kepada Singapura

Oleh : KedahLanie

Vincent Tan akan menjual majoriti 33 peratus saham beliau di dalam U Mobile kepada Syarikat Telekomunikasi Singapura (STT) dengan nilai RM625juta. Jika ini terjadi, bermakna salah satu syarikat strategik Malaysia akan dikuasai Singapura. STT juga merupakan penyumbang utama kepada Lee Luan Yew School of Public Policy, National University of Singapore.

Singapura pernah gagal menguasai 30 peratus Time Dot Com sedikit masa dulu kerana tentangan hebat dari beberapa pihak.

Hakikatnya U Mobile menjadi bernilai kerana diberi lesen pengendalian 3G Spectrum. Lesen ini juga diberi kepada 3 lagi syarikat lain iaitu Maxis, Axiata dan DIGI.com. Tanpa lesen ini U Mobile hanyalah sebuah syarikat hampas yang tidak bernilai.

Inilah gaya perniagaan Vincent Tan, membeli dan menjual syarikat dengan menambah nilai syarikat-syarikat tersebut melalui perolehan lesen-lesen yang diberi oleh Kerajaan Malaysia.


PETALING JAYA: U Mobile Sdn Bhd’s major shareholder Tan Sri Vincent Tan is said to have struck a deal to sell a 33% stake in the celco to Singapore Technologies Telemedia Pte Ltd (STT) in a deal that could be worth RM626mil or RM5 a share.

It is learnt that a term sheet was signed this week by Tan’s company, U Television Sdn Bhd, and STT, the parent of Singapore’s second largest telco, StarHub. (The Star)

Comments

  1. ala bai, jangan risau la.

    esok-esok, gomen beli la balik share tu. kalau tak seploh ringgit, mungkin tujuh ringgit.

    kekekekeke.... kan ke gomen bijak sangat dalam bisnes macam ni.

    ReplyDelete
  2. bijak kau adukataruna jual nama kerajaan kelantan.
    hahahaha.
    betul tuh.nnti kerajaan beli balik drpada diorang dgn harga RM1.625 billion.
    lepas itu jual balik dkt vincent tan 25 juta je.
    tgk pandai tak pandai kerajaan kita business.

    ReplyDelete
  3. ha ini lah yang ko katakan genetik melayu lemah ni dah terbukti sekarang semua habis kena jual betul ko cakap bro...tak usahla ko nak kompelin atau kritik apa-apa lagi bro.

    ReplyDelete
  4. nape ada name kerajaan kelantan plak ??????...

    ReplyDelete
  5. kalau tak silap, u-mobile ni menggunakan infra celcom. diorang ada arrangment dgn celcom. u-mobile ni tak ada infra fizikal pun, sama juga dgn syarikat satu lagi XOX Com (010).

    adakah ini akan menjejaskan celcom dalam jangkamasa panjang?

    ReplyDelete
  6. kenapa heading artikel ko sebut kerajaan Kelantan? ini mananya fitnah terbesar. baik ko tarik balik atau minta maaf kepada kjaan kelantan. kalau tidak sekali lagi ko berhadapan tindakan undang-undang

    ReplyDelete
  7. haha..nk ckp la,PAS gdai kpentingan melayu...yg ske gdai kpentinganmlayu kn PAS.dh lapmecah belah mlayu kn?
    bukn mcm parti lg 1,pnyelmt bngsa

    ReplyDelete
  8. Cukup bahaya kalau minda rakyat ni betul2 minda rakyat.

    hahaha

    ReplyDelete
  9. Salam..

    Kelantan de kena mengena ngan U Mobile ke?

    Atau tokey U Mobile tu orang kelantan?

    Aku ingat td nick ajiz yg nk jual Menara Kembar Petronas....


    Ntah >http://dakmuo.frenzyfm.my

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.