Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Feb 15, 2010

Kerajaan Kelantan gadai satu lagi kepentingan strategik kepada Singapura

Oleh : KedahLanie

Vincent Tan akan menjual majoriti 33 peratus saham beliau di dalam U Mobile kepada Syarikat Telekomunikasi Singapura (STT) dengan nilai RM625juta. Jika ini terjadi, bermakna salah satu syarikat strategik Malaysia akan dikuasai Singapura. STT juga merupakan penyumbang utama kepada Lee Luan Yew School of Public Policy, National University of Singapore.

Singapura pernah gagal menguasai 30 peratus Time Dot Com sedikit masa dulu kerana tentangan hebat dari beberapa pihak.

Hakikatnya U Mobile menjadi bernilai kerana diberi lesen pengendalian 3G Spectrum. Lesen ini juga diberi kepada 3 lagi syarikat lain iaitu Maxis, Axiata dan DIGI.com. Tanpa lesen ini U Mobile hanyalah sebuah syarikat hampas yang tidak bernilai.

Inilah gaya perniagaan Vincent Tan, membeli dan menjual syarikat dengan menambah nilai syarikat-syarikat tersebut melalui perolehan lesen-lesen yang diberi oleh Kerajaan Malaysia.


PETALING JAYA: U Mobile Sdn Bhd’s major shareholder Tan Sri Vincent Tan is said to have struck a deal to sell a 33% stake in the celco to Singapore Technologies Telemedia Pte Ltd (STT) in a deal that could be worth RM626mil or RM5 a share.

It is learnt that a term sheet was signed this week by Tan’s company, U Television Sdn Bhd, and STT, the parent of Singapore’s second largest telco, StarHub. (The Star)

9 comments:

big bear said...

ala bai, jangan risau la.

esok-esok, gomen beli la balik share tu. kalau tak seploh ringgit, mungkin tujuh ringgit.

kekekekeke.... kan ke gomen bijak sangat dalam bisnes macam ni.

Mat Kutuk said...

bijak kau adukataruna jual nama kerajaan kelantan.
hahahaha.
betul tuh.nnti kerajaan beli balik drpada diorang dgn harga RM1.625 billion.
lepas itu jual balik dkt vincent tan 25 juta je.
tgk pandai tak pandai kerajaan kita business.

halimkembara said...

ha ini lah yang ko katakan genetik melayu lemah ni dah terbukti sekarang semua habis kena jual betul ko cakap bro...tak usahla ko nak kompelin atau kritik apa-apa lagi bro.

yie said...

nape ada name kerajaan kelantan plak ??????...

AbgJoe said...

kalau tak silap, u-mobile ni menggunakan infra celcom. diorang ada arrangment dgn celcom. u-mobile ni tak ada infra fizikal pun, sama juga dgn syarikat satu lagi XOX Com (010).

adakah ini akan menjejaskan celcom dalam jangkamasa panjang?

minda rakyat... said...

kenapa heading artikel ko sebut kerajaan Kelantan? ini mananya fitnah terbesar. baik ko tarik balik atau minta maaf kepada kjaan kelantan. kalau tidak sekali lagi ko berhadapan tindakan undang-undang

rakuban said...

haha..nk ckp la,PAS gdai kpentingan melayu...yg ske gdai kpentinganmlayu kn PAS.dh lapmecah belah mlayu kn?
bukn mcm parti lg 1,pnyelmt bngsa

Xenan said...

Cukup bahaya kalau minda rakyat ni betul2 minda rakyat.

hahaha

DaKMuO said...

Salam..

Kelantan de kena mengena ngan U Mobile ke?

Atau tokey U Mobile tu orang kelantan?

Aku ingat td nick ajiz yg nk jual Menara Kembar Petronas....


Ntah >http://dakmuo.frenzyfm.my