Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 28, 2010

Wala' dan thiqoh - Islamic Security Act (ISA)

Wala' dan thiqoh - Islamic Security Act (ISA)

Dikutip Dari Cenangau

Aku cukup minat idea 'pencerahan' yang member ni bentangkan
Hari ini, Pas tidak ada kuasa. Jadi, pemuda terbabit tidak boleh tangkap sesiapa saja yang dilihat cuba mengkritik Pas.

Mungkin kerana itu, beliau menggunakan Islamic Security Act (ISA) yang dianggap wujud dalam dogma Pas; dengan melabelkan orang itu dan orang ini sebagai ‘tidak wala’, ‘tidak thiqoh’, ’selalu bersangka buruk’, ‘tidak ada adab’ dll ke atas mereka yang mengkritik Pas.

Pemuda terbabit menggunakan akta-akta aneh lagi kurafat tersebut kerana Pas tidak ada Polis, Mahkamah dan kerajaan federal lagi.- instinctive

Aku tak berminat nak capur dalam 'perdebatan' depa berdua, aku cuma minat dengan idea 'Islamic Security Act (ISA)'. Mungkin bunyi agak nakal sikit tapi pada aku hakikatnya nampak macam tu. Sekurang-kurang itu persepsi yang aku dapat.

Lagi satu ayat yang tak kurang polular bila ada pihak yang nak mengkritik jamaah, selalu disuruh gunakan 'saluran dalaman'. Aku pernah tulis sikit pasai ni kat sini sebagai contoh.

Masalahnya setakat mana berkesannya 'saluran dalaman' ni. Kalau tengok Jawatankuasa Disiplin sebagai salah satu saluran dalaman nampaknya terlalu perlahan. Kes Dr. Hasan Ali dan YB Khalid Samad dah berlarutan berapa bulan tapi belum selesai jugak lagi.

Dalam era 'media baru' ni, Pas sepatutnya gunakan ruang yang 'media baru' sediakan ni untuk menggalakkan lagi proses pencerahan dan percambahan minda. Pas sepatutnya melalui Lajnah Penerangan dah ada satu pasukan untuk cuba menguasai perdebatan di ruang media internet.

Berapa ramai ahli Pas lulusan dalam dan luar negeri samada yang berkelulusan bidang agama ataupun profesional yang aku rasa bersedia berkhidmat untuk tu. Buat satu forum tertutup untuk pasukan ni, ajak depa bincang secara berkala apa-apa isu hangat di dunia maya dan macamana cara nak berhujjah untuk ditangani.

Kalau kita asyik guna ayat ‘tidak wala’, ‘tidak thiqoh’, ’selalu bersangka buruk’, ‘tidak ada adab’ dan yang sewaktu dengannya tu, apa yang Pas boleh dapat. Takkan Pas nak semua orang Pas jenis angguk-angguk geleng-geleng dengan apa saja yang pimpinan cakap.

Tambah pulak bila 'berhujjah' di dalam 'media baru' yang medannya bukan sekadar untuk ahli Pas saja, takkan kita nak harap yang bukan ahli Pas pun nak wala', thiqoh, dan bersangka baik dengan pimpinan Pas, depa sapa?

31 comments:

ibnu marzuki al firdaus said...

GUNAKAN HAK ANDA UNTUK MENGUNDI DI SINI SEKARANG!

ibnu marzuki al firdaus said...

patutkah aduka taruna mohon maaf padahal dia tak buat salah apa pun cuma ada yang terasa dan buat laporan pdrm palsu pasal menghina sultan johor pula?

Anonymous said...

pas kena berubah.. haritu ustaz hasrizal dlm saifulislam.com, sgt bagus saranannya... bukan begitu jugakkah kendak AT and the geng di sini?, perubahan yg dikehendaki, supaya ulama2 dan pemimpin lebih dynamic.

kpd perwakilan yg memilih dlm next pemilihan, jgnlah pilih pemimpin yg lembab dan tak mau dengar rasa hati penyokong dan ahli bawahan.

Anonymous said...

Haii andukar!!
Jangan la tutup muka masa press ambik gambar...
Ramai nak berkenalan dengan ngko ni...

Adif Firdaus said...

anda tentu suka minum jus jambu yg enak lagi berkhasiat. nak tahu resepi buat jus jambu?
Dapatkan di sini:
=> Rahsia Jus Jambu

Anonymous said...

Bagi saya, Pemuda PAS perlu berdepan dgn semua karenah masyarakat. Itupun klu betul2 nk memerintah Malaysia. Hujah si Herman samsudin yg marah si zainolfaqar tu agk lemah, takkanla si zainol boleh ubah Aduka, dia bleh bg nasihat dan dia x tinggal member dia wlu kena tahan reman. Tapi si Herman berkawan dengan org dlm lingkungan dia je. Mana yg dia x berkenan, x yah kawan. Sepatutnya Herman kena nilai betul2 hati AT ni.. Saya akui AT ni teruk budaknya, tp klu cmtu je hujah Herman, rasanya x ramai generasi muda yg bleh join PAS.

Addin said...

Saidina Abu Bakar pernah berkata "taatilah aku selama mana aku taat pada Allah & Rasul". Jikalau mcm tu patut kita taat pd pemimpin yg ada skrng?Renung-renungkan lah...

Anonymous said...

aku kesian bini dia tu, AT dlm lokap sapa nak fakap

ibnu marzuki al firdaus said...

APA KATA KITA TUBUHKAN KELAB ADUKA? NANTI BOLEH BUAT GATHERING!

ibnu marzuki al firdaus said...

Addin said...

Saidina Abu Bakar pernah berkata "taatilah aku selama mana aku taat pada Allah & Rasul". Jikalau mcm tu patut kita taat pd pemimpin yg ada skrng?Renung-renungkan lah...

SYBS!!!

Anonymous said...

AT masuk lokap tu sebab sape yg report? kan umno yg demo ngan buat report polis?

pemuda pas cuma buat statement je. tu pon sebaba mamat poyo ni dikaitkan ngan pas. takkan nak diam je nnti org kata pas subahat. buat statement pon salah ke?

punca nasib menimpa AT ni selain mulut busuk dia sendiri jugak kerana umno punya anagkara

so jgn la salahkan pas. nape masih nak cari pasal ngan pas

dalam keadaan pkr yang skrang paling bermasalah termasuk sorang tu dah nak lompat ke bn, nape pas jugak yang dibantai padahal kalau tak kerana pas pr lama dan jadi arwah

nape dengki sangat kat pas? jgn nak selindung sebalik perubahan ke apa ke, korang sebenarnya tak tau nak tulis pe2 kan so kambingf hitamkan pas je la

bangang!

House PK said...

YO MO FO! Bila hang nak masuk lokap ni wahai si fakap?

Lu jangan bikin drama la brader, wa tak kira kalau itu rais maafkan lu pun, wa nak justice is served! Boleh ka?

Sebab lu punya bapak tiri si JUBURI tu lepas liwat orang dia nak keadlian, so wa harap lu pun dihadapkan ke muka pengadilan!

MUAHAHAHAHAHAHAHHAHA

Ali Zaidan @ Kirana said...

Soalan aku satu je, hina agama bila nak mintak maaf?

Toksah duk buat diam la.

Adif Firdaus said...

memang best kalau ada blog. bagi anda yg belum lagi ada blog sendiri dan nak tahu macam mana nak buat blog..dapatkan info tentang blog kat sini
==> Jom Buat BLOG

adikangkatcglyn said...

udah udah udah aku kata udahla...hihihi ada bahse sastera tak :-)
akakmemot kata hidop biar sedap.

Anonymous said...

adikangkat cglyn yang mana pulak ni. Kau ni maLin tak sudah2 menyakat orang.

adikangkatcglyn said...

dari bt nam ke lubuk paku
singgah sementar di sri menanti
jika kata sudah terpaku
di kota bharu evelyn ternanti

amek nak sgt bersastera huhuhu

kepunden said...

Dalam suasana politik malaysia sekarang nih. Pe yg gua prhatikan, hnyer PAS yg begitu brsgguh2 untuk menegakkan negara Islam ni.
Pada hal trdpt bebrpa maslah yg amat memungkinkan Negara Islam ini akan gagal brsama PAS sekali. Maka perubahan dlm PAS gua fikir amat prlu trutama kepimpinan teratas.
Bile gua tulis cm ni msti ade mangkuk2 wala' PAS melatah. X perlu tukar TGHA pon. Cume perlu lebih brhati2 kepada setiap keputusan/tindakan.(klu nk turun bg kat org len lg baik)
Gua juga sgt sangap kt puak2 yg terlalu menyangjung tinggi/wala' ulama2 mereka nih. Smpikn klu de yg trkhilaf pon dibiorkn jer. Klu ade yg tegor bleh kene penmpor, tiket pegi balik.
Pesan gua kpd puak2 wala' ni, baik korang brsedia utk perubahan. Gua yg lepak area kg ni dh dpt merasekan angin perubahan dlm pemikiran ahli2 PAS. klu ini di biorkn PAS akan tenggelam dlm PRU13 ni bersama pemikiran dangkal korang.
Dan gua hyn dpt tolong tenok dn men ejek2 korang jer..

--PAS Reform--

note; x sabor nk pakai t-shirt tuh...

kepunden said...

ye x ye jugk ler...
MaLin gi mane eik..
nyorok ker...
Oiii malin...
kluaq la...

Knizam said...

aposalah eko pakai t-shirt tu sekarang? kalo eko pakai pun takkan polis nak lokap kan eko jugak, eko bukan maki sultan pe? lainla sahabat eko si khairul nizam tu, nak islamik state(@nak hits) terpaksa maki sultan . :-)

Jebon said...

Kesimpulannya kalau tak nak masuk ISA jangan buat salah dan menderhaka kepada negara sendiri... apa nak takut ... kepada yang takut ISA tu mungkin ada cadang nak buat salah kot... tak der gunanya.. tapi macam gua masyuk tetap masyuk...... duit beb.. nak makan mesti ada duit... nak tengok gua punya aktiviti plse click...

www.gunungpulai.blogspot.com

tak tengok pun tak pa eh... itu wat owg luaq negeri jer dlm negeri just tengok jer... hehe

Jebon said...
This comment has been removed by the author.
kepunden said...

aik...
knizam...
lu pehal? Gua x mnta lu sponsor t-shirt tu kat gua po..
Klu gua nk pakai pon lntak gua la,..

he he he he

Emo....

Ali Zaidan said...

Bagi aku dalam isu Sultan Johor ni, kalau dia buat proper punya mintak maaf, maybe sewa iklan Utusan muka depan untuk buat sincere public apology, aku rasa kes tu dah boleh settle. Tapi tu bergantung la kalau Sultan Johor sekarang maafkan. Kalau baginda kata, "there's no way I'll forgive you", maka nasib kau la Aduka nak mengadap hakim. Tapi judging drpd sikap Almarhum dan sampai ke darah anakanda dia sekarang ni, aku rasa Sultan tadak hal maafkan dia kot.

Tapi dalam isu hina isteri Nabi, hina sahabat Nabi, pertikai mazhab (dah lebih kurang sama dengan penyakit Syiah dan Wahabi ghuluw pulak aku tengok), ni masalah yang lebih besar dan utama. In fact, aku tak nampak pun mana-mana sincere public apology atau sikitpun rasa penyesalan atas tindakan dia tu. Toksah kan nak mintak maaf, artikel2 tu masih terbongkang dalam blog dia.

So, aku tertanya-tanya la, aii takkan 'mengelirukan rakyat Malaysia dlm soal monarki' kau rasa bersalah tapi 'mengelirukan rakyat Malaysia dlm soal agama' ko boleh buat takdak rasa apa-apa?

So, dalam soal ni aku respek dengan DPPWP yang pegi highlightkan kisah ni dalam blog dia. Cariklah sendiri dalam http://syukran.wordpress.com .. Malas aku nak search.

Lepas tu, pergh bang, abih bising kawan-kawan dan pensimpati Aduka ni. Konon Herman (DPPWP) tu tak prihatin dengan masalah aduka, memebsar-besarkan cerita etc. Ni kau orang carilah dalam blog Zainulfaqar, Greenboc dan kawan2 AT yg lain.

Oi geng, mamat tu hina agama, dan tak pernah reti nak tarik balik. So, atas sebab dia dah kena reman/hukum dalam isu Sultan, so kes dia hina agama, kira halal la? Undang-undang kambing laut mana korang pakai?

Kira kalau ada kes perogol dan kemudian bunuh mangsa dia, patut ke idak kita cakap, "Aii, jangan la dakwa dia kes rogol. Kesian la. Kan dia dah kena dakwa kes rogol. Takkan nak dakwa kes bunuh pulak?"..

Wei abah hang la. Masa buat kerja apa pasal tak reti nak rasa kesian kat diri sendiri. 3 artikel bang, 3 artikel bantai dan mempertahankan tindakan dia mengatakan bengong sohai kepada 2 tokoh Islam ni. Bukan 1. Maknanya bukan terlanjur atau terlepas lagi dah. Memang sengaja.

Satu lagi, toksah buat alasan bodoh la dengan mengatakan kita kena kenang jasa aduka ni pada PAS, so takyah bising2 pasal isu hina isteri Nabi ni. Wei mangkaq, kalau macam tu buat apa kita ke hulu hilir duk bantai Che Det masa dia hina Hudud, masa dia cakap Nabi tak cukur janggut pasal takdak Gillete dulu? Che Det jutaan kali la banyak jasa kat Malaysia ni drpd budak Aduka ni, so yang still bantai buat apa? Toksah jadi hipokrit la.

Kesimpulan aku mudah. bab sultan Johor tu, atas kemaafan sultan johor. Baginda kata setel, so setel la. Tapi bab hina agama ni, aku cuma boleh puas hati kalau dia buat open public apology dan tarik balik artikel2 bodoh dia tu. kalau dak, Jakim kena amik tindakan. Jangan pikir serbu disko je bang Jakim. Yang duk bantai agama sendiri kita duk biar...


Amacam?

read the rest: http://ali-zaidan.blogspot.com/2010/01/hina-agama-dan-hina-sultan.html

Anonymous said...

kepada sesiapa yg menghina,mengkeji aduka sejak dri mula lagi, maafkan jela...setiap manusia ade salah dan silap nyew, cume bezanyer slah besar atau kecil..aduka pown sudah Memohon Maaf!di blog dan melalui perisik rakyat ketika dalam tahanan, aduka sedang di adili, tgu jela,xpayah nak wat spekulasi sendri, x ckup puas lagi dengan makian anda semua??jika xpuas kepada xenan dan evelyn buka ruang khas untuk golongan ini bermakian..jika anda bijak dan apew yg anda cakap 2 betul, tunjuklah cara kontra dri yg bersalah yakni cara yang baek..kepada bloger yg membuat kenyataan tentang aduka buat kenyatan yg benar sahih, neutral, xpayah nak masukkan maklumat peribadi serta alamat sebagainyer..jika tidak,anda juga akan susah kemudian hari..tq.

-orang dalam-

AbgTuah said...

SALAM..

XENAN ADA TAK..

OOO..SINI RUPANYA POT XENAN YA..

ibnu marzuki al firdaus said...
This comment has been removed by the author.
ibnu marzuki al firdaus said...

BKN KRABAT + SLTN JHR JE BUAT JHT TP BRUNEI, PRK & HABSYAH JGK?

DULU BPK SLTN BRUNEI (X SLP) GUA DGR DIA SUKA RGL ORG SMPI RKYT TERPAKSA LARI KE LABUAN & SRWK...

SO LU JGN NAK KUTOK NEGRI SLTN TNH AIR JE!

ibnu marzuki al firdaus said...

LU ORG TGK SPONGE BOB SKRG... RAJA GILA RAMPAS APA JE DAPAT? CAYALAH TV9!

ibnu marzuki al firdaus said...

ABG KT PAKAI BAJU COKLATLAH HR NI... DIA TUTUP WJH SBB ADA GENG2 JHR BDH KANG P BANGANG KERJAKAN ORG TERANIYA PLK...

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體