Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 23, 2010

Sultan Iskandar raja yang tegas, adil

KUALA LUMPUR: Sultan Johor, Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail yang mangkat hari ini pada usia 77 tahun, adalah seorang raja yang tegas tetapi adil dan sentiasa mahukan yang terbaik bagi rakyat, menjadikan negeri Johor sebagai antara negeri termaju di negara ini.

Semasa pemerintahan baginda, Sultan Iskandar dikasihi pelbagai lapisan rakyat negeri Johor atas bimbingan dan perhatian berterusan baginda terhadap segala naungannya.

Baginda bukan sahaja bijak dalam hal keagamaan dan pemerintahan tetapi juga dalam pelbagai bidang lain seperti ketenteraan, sukan dan perniagaan. 

Sultan Iskandar dianugerahkan ijazah Doktor Kehormat Undang-undang oleh The National University of Singapore (NUS) pada 12 April 2007 sebagai mengiktiraf peranan baginda dalam kemajuan dan kemakmuran negeri itu serta sumbangan baginda terhadap hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura.

Dalam menjaga hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura, baginda sering menjemput pemimpin Singapura ke Istana Bukit Serene di Johor Baharu semasa sambutan Hari Raya.

Baginda adalah Panglima Askar Timbalan Setia Negeri Johor yang diasaskan dan ditubuhkan oleh moyang baginda, Almarhum Sultan Abu Bakar pada tahun 1885.

34 comments:

Isa said...

Bro,

Lu sedih ke...?

Anonymous said...

-die ngah brkabung tue,xpun ngah 'brgabung'..hahaha...

-zargus-

AdukaTaruna said...

Gua berkabung ni bro. Duduk dalam bilik dengan bini gua tak keluar 7 hari.

Anonymous said...

-die ngah brkabung tue,xpun ngah 'brgabung'..hahaha...

-zargus-

shonzu said...

Hahahahaha.... ADA KE TERUNA ANAK BANGSAT cuba cover balik dalam posting ini selepas menghina Almarhum Sultan Johor. Kau tunggu je 'pembalasan' atas tulisan kau sebelum ini ANAK BANGSAT.

Jangan sampai ada 'geng kapak' hantarkan kapak ke rumah engkau satu hari nanti atas keceluparan tulisan kau sebelum ini cukup la. Tapi yang pasti, lepas ini kau akan makan nasi bungkus dalam penjara, itu aku PASti......

jane said...

perghhhhhhh

cover balik ke ni bro atau memperli????malu aku ade org yg mcm kau, berpartikan parti yg brtunjgkan Islam tapi????habuk pun tak praktiskan....

how???

tumpang kesian
aku tak tau lah kalo ko mati nnti ade org ckp mnde yg sama kat ko atau family ko, kau mampu tanggung pnghinaan yg tak berotak camtuh???

Anonymous said...

dia nak cover line post dia yang lepas..."BODOH TAK BOLEH DIAJAR, CERDIK TAK BOLEH DIIKUT" kahak ptuih!!!

Anonymous said...

-wei, panglima2, laksamana2, tentera2 diraja sume..awat korang nie kalut benar, dlm posting yg sblm nie,AT x mention nama sape2 pun, wa rase, wa punye komen je yg cube kaitkan ngan Sotan Johor tue, tue pun wa ckp 'mungkin'..mayb n3 die brbntuk satira jer..

-korang nk wat repot pun, xde kes nk kaitkan ngan AT, bumblebee slaku peguam civil mayb lbih arif brkenaan isu nie..

-zargus-

Anonymous said...

Salam..

Saya dah lihat post dia..

Saya akan laporkan kepada pejabat istana..

Tak perlu lari ke UK lepas nie, Almarhum Baginda Tuanku Kerabat UK Juga.

Berani buat beranilah tanggung..

terlajak perahu boleh undur..

Salam

Anonymous said...

Tak payah nak cover baliklah.Lu ingat lu kebalka?Sekali kena report makan tak abislah lu.Lu dah kurang ajar dengan sultan wa,belakang mau cover balik.

Kalau lu cerdik lu close itu entry.Kalau tak siap lu!

shonzu said...

Wei, zargus bongok.... habis tu siapa yang yang Aduka Tarakguna ini maksudkan dengan orang yang nak mampos???? Bapak atau mak kau ke???

Siapa pula 'Datuk Bendahara balik dari shopping'??? Anak haram bernama ZARGUS ke???

Nak tolong cover pun berpada2 la, jangan jadi rakan subahat BANGSAT pulak......

bujal X said...

abis la ko arjuna~~~ayuk~~~~~~~~

Anonymous said...

-laa,kan wa ckp tue artkel satira, die bole mksudkan sape2 pun, brgntung pd pemahaman korang..bile lu cube kaitkan ngan sotan jhor, bg wa lu yg ptut dimaki,dihina..cth novel SHIT,tue pun kalu korang bace la, sape yg dimaksudkn sbg 'kpala taik' oleh shahnon ahmad?..ikut pemahaman wa, insan yg dimaksudkn ialah madey,xpun utk skang nie wa maksudkan 'kepala taik' tue adalah SHONZU tp lu mti x stuju kan?..

-so ape yg lu nk hangin satu bdan?..arghh,..lu ptut kutuk pengkomen2 yg terang2 kaitkan ngan sotan johor tue,lu bygkan dlm 1 hari brapa rmai yg mati,hahaha..

p/s:sound like me, looks like me, but its not me,..korek,korek,korek..

-zargus-

shonzu said...

Hahahahaha.... aku pun memang nak maksudkan yang telah mampos tapi tak reti2 nak iisytiharkan dah mampos ialah mak ngan bapak kau tu ZARGUS.

Artikel satira dengan artikel menghina orang pun tak tahu mana satu.... memang Zargus jembalang peliharaan Aduka Tarakguna rupanya kau ni ye.

Anonymous said...

bro, lu bagi bola tanggung la.

dol

Anonymous said...

pemilik blog ni mmg shit, sial, dasar puki....ko igt ko bgus sgt...standard tenuk berak sepah2...laknat pny anak...org mcm ko ni ptot mampos awa, dasar ank luar nikah, x sedar diri,kecik2 x nk mampos da besar susahkan org..bodoh sial..bodoh bangang...celaka keturunan ko smpi kiamat...

Aduhka Harun said...

Salam semua anak jati johor dan semua rakyat Malaysia terutamanya yang berugama Islam.
Saya rasa Aduka ni berjiwa pemberontak. Semasa kecil mungkin Aduka sering didera menyebabkan Aduka sering menyimpan dendam.
Saya harap tuan-tuan semua dapat memaafkan Aduka dan bawa Aduka ke muka pengadilan.
Harapan saya agar Aduka dapat dihadapkan ke mahkamah dengan kadar segera bagi memulihkan kesihatan mental Aduka.

Salam 1Malaysia

Anonymous said...

hai aduka, kalau kau post ni untuk sejukkan balik keadaan dah terlambat, diharapkan buatlah persiapan diri dari segi mental dan fizikal, tak perlulah ko nak lari mana-mana, tunggu dan sambutlah kunjungan pihak berkuasa, silap2 pasukan Timbalan Setia Johor yang sampai dulu, ko menjawab dululah dengan Sultan baru, kalau kena gaya kau merintih, dapat keampunan dari Baginda Sultan. Tabahkan diri bro... nasi dah jadi bubur

Anonymous said...

woi aduka pergilah lari keluar negara.
kalau gua malu siot

Anonymous said...

JMF dah nak antar intelligent die, nanti sampai peluru kat kepala budak bodoh nih....

Anonymous said...

oh aduka!!si anak haram..ko ni mmg bangang ea??
cm clake la ko ni!
g mampos la same ko punye keturunan!
baik ko ni mati jela..hidop kena sumpah ngan orang je..
sehina babi pon xde org sumpah die cam sumpah ko..
kire ko ni lagi hina dari babi tau x..
ksian ko ni..pemerhati bebas yang xd otak..da la skolah xtinggi..bangang!ad hati nk jd wartawan..mental2 lu ni..mati je la ko ni..ko hidup xguna la...sampah pon lbih bernilai dari diri ko tau?leh kitar smule..ko 2??lu kompem..cam anjing!

Abidin said...

...jadi manusia kalau nak buat ape sekali pun pikir lah 70 ke 80 kali dulu ,baru nampak kita ni hebat,bijak tak de nampak bawah nye kelas kite ni..

blackingstone said...

aku rase ko ni tak tahu sape lawan... sapa kawan...

belajar banyak lagi adukatakguna...

ko kene kenal2 dulu dunia....

kesia ko... tapi nak buat mcm mane.. nasik dah jadi bubur... ko tunggu jerk lah....

Ms. Zuhairah said...

de, kalo bapak lu mati boley x wa nak cakap macam yg lu tulih dlm entry lu tuh btol2 kat depan muka lu? agak2 lu sepak x pipi wa yg gebu neh bile wa cakap macam tuh kat lu? agak2 ahh bro.. lu macam ape je de..

Ms. Zuhairah said...

de, kalo bapak lu mati boley x wa nak cakap macam yg lu tulih dlm entry lu tuh btol2 kat depan muka lu? agak2 lu sepak x pipi wa yg gebu neh bile wa cakap macam tuh kat lu? agak2 ahh bro.. lu macam ape je de..

Akmal said...

ADUKA=BANGSAT..!!

pendekar_sawi said...

ape yang ko tau psl sultan kitorang rkyat johor!!!
jgn sesedap hati ko nk hembus orang... ko ni ibarat ludah kat langit kene kat muke sendiri!!!
orang macam ko ni layak dibuang negara je!!! ADUKA KO BANGSAT NEGARA!!!

Abidin said...

sebab tu aku kata pikir 70 ke 80 kali adukadarakula ooi..mung napok dok tu aku bukang orang johor pung maroh nih..kalulah maroh dia orang ni berupa besi burok, hentak atah pala mung adukalara oi aku rasa berkecai doh dok napok muke mung doh, dok gitu?ke lagu mane...

aizli said...

jangan risau... nanti klo si adukanreuna mati... kita ramai2 kencing kat kubur dia... biar bangkai dia busuk hancing... hahahaha

thesonofjohore said...

ko ni bodoh gak!!! ko dah kutuk Almarhum Sultan mcm2, pas2 nak cover blik....
ko ni bkn manusia la aku rase, tp iblis brtopngkan manusia!!! ko ingt ko tlis kt blog orng lain x knal ko ke???
ko ingat ko bgs sngat ke??
ko pun bnyak buat slah...
statement ko lg la bnyak salah!!!
jap lagi ko msti dah kene lempang, x pun dah kene pun skrng ni...

siap la ko...
aku dah tau tmpt ko..
ko hati2, aku akan cari dan...

thesonofjohore said...

bagi pnyokong si bangsat ini...
akan binasa la kalian...

islam mengajar supaya menghormati manusia yang telah meninggal atau mangkat.. bukan mengeji..

~NaNa@DiaNa~ said...

kenapa blogger lain pun nak gunakan ayat yg megutuk,megeji dan mencarut macam adukateruna....
patotnyer korang guna ayat yg sopan, memang penghinaan adukateruna kepada sultan johor adalah perbuatan yang x sepatut nya...
harap blogger lain jgn meniru perangai aduka yg suka mencarut!
salam...

amar said...

wei pemaki hebat a.k.a aduka taruna, lebih baik ko blah dr malaysia. "aduka taruna, kalo ko nak pergi bersembunyi lebih baik bersembunyi di bukit tunggal, disana ada satu gua lg pun tak banyak org lalu lalang, nanti kalau waktu makan belalang akan hantrkn makanan" hehehe
lgpun klu nak pegi sana jalan kaki jauh, klu naik kapal terbang baru 'dekat' uwa uwa uwa!!!

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體