Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 28, 2010

Poll NTV7 vs Poll di Aduka Taruna

Oleh : Xenan



Memang besar beza nya antara poll di ntv7 dan poll di aduka taruna sendiri.Wa amat yakin kebanyakan pengunjung blog aduka adalah orang yang betul betul prihatin dan marah tentang kes penhinaan almarhum sultan ini.

Kami di sini tidaklah pula marah kepada pengunjung malah menghormati dan menyanjung niat pengunjung untuk berusaha mendapatkan maklumat terus dari blog Aduka Taruna.Semangat ini sangat la diraikan malahan wajar di praktikan dalam apa jua isu dan keadaan.

Gua tidak mengharapkan semua pengunjung untuk memaafkan aduka.Gua cuma berharap para pengunjung untuk meng"consider" situasi kini dan dapat menilai sebaiknya.

1st Sebelum report polis yang pertama dilaporkan, aduka sendiri telah memohon maaf atas kekeliruan dan keterlanjuran kepada semua rakyat malaysia secara terbuka.

2nd Tak cukup dengan itu, aduka dengan rela hatinya menyerah diri kepada pihak polis untuk siasatan.Dia langsung tidak lari atau mengelak dari hukuman.Bagi wa keberaniannya mengamalkan "Salah tetap salah, Benar tetap benar" harus dihormati dan diraikan.

3rd Kalau nak dibandingkan dengan ramai lagi blogger yang menghina almarhum , aduka adalah contoh blogger rakyat malaysia yang bertanggungjawab.

4th Penahanan aduka sendiri memberi impak yang sangat besar kepada isteri, ibu dan keluarganya.Itu sahaja sudah cukup menghukum aduka, tambahan lagi dengan pembicaraan dan hukuman yang bakal dihadapi.

5th Bagi wa, atas tajuk keberanian Aduka menegakkan prinsip kebenaran wajar di contohi oleh semua terutama pemimpin negara dan parti politik.Wa harap ini boleh menjadi benchmark mutu rakyat negara kita.

Kita boleh katakan "padan muka aduka.menulis tak pakai otak!".Tapi sanggupkah kita serberani aduka jika kita terjebak dlm situasi yg sama?

Atas faktor ini, gua yg hanya mewakili sahabat aduka memohon pengunjung Aduka Taruna untuk memikirkan "option" kemaafan kepada aduka.

Tanpa perlu menjadi "api dalam sekam" kita serahkan sahaja kes aduka ini kepada pihak berkuasa.

122 comments:

ANGLEHEART said...

MACAM INI LA SDR.
KALU BAB ISLAM DAN RAJA MLAYU PADA WA SESIAPA SAJA TIDAK BOLH DIAMBIL MUDAH DAN TIADA TOLAK ANSUR BAGI KAMI. KALAU ADUKA ORG ISLAM DAN MELAYU PUN DIHUKUM APA LAGI YANG LAIN. LU KEMPEN LA SAMPAI MCMANA PUN...KEDAULATAN DIUTAMAKAN, SEBAB RAMAI DAH PIJAK KEPALA..RAMAI GENERASI SANGGUP BERGADAI ROH DAN JASAD DEMI MALAYSIA...TAK PERCAYA CUBA...

Hanz_Azdi said...

Wa sebagai generasi Melayu-Islam yang menyanjung tinggi Kesetiaan kepada Raja, Kedaulatan Undang-2, & Keluhuran Perlembagaan & masih sangat marah atas provakasi AT tempoh hari, wa suka sarankan AT digantung..ya ..AT perlu digantung TANPA tali.

hehehe .. chill out. It's all water under the bridge now. Move on!

Bila mana si Tuah bunuh si jebat, itu semua akan hanya menguntungkan 1 pihak.

Katon Tin Ton said...

Dari BERGADAI ROH DAN JASAD DEMI MALAYSIA, baik BERGADAI ROH DAN JASAD UTK ISLAM, itu adalah keutamaan

acah aje... said...

Alah.....usah lah di besarkan sangat kesilapan Aduka Teruna tu...org lain pun buat silap juga, tak minta maaaf pun...malah berbangga pulak dng kesilapannya.

Aduka Teruna dah mengaku salah serta minta maaf, kira ok lah tu...

Org lain, Pukul mati org pun ada, tak dengar pulak dia org nengaku salah dan minta maaaf,

Begitulah dunia......

DaKMuO said...

Salam..

Anyway.. Gua respek sket la ngan mamat AT ni kot..

Diatas keberanian dia menyerahkan diri kepada pihak berkuasa (setelah rakan2 blogger menasihatkan beliau)

Gua mungkin boleh maafkan mamat AT ni.. sekiranya beliau boleh berubah menjadi seperti blogger2 biasa yang lain. Iaitu tiada lagi perkataan2 tidak sopan yang mengelirukan. Kalo boleh lu guna ayat SKEMA pun tarak pape.. huahuahua..

Tapi, gua follow up dulu kes ni camne.. kadang2.. Vote kat TV tu pn, xsemestinnya btol.. dan vote kat Blog ni plak.. xsemestinya tepat.. Maksud aku.. sape2 boleh vote dan pilih ikut ske ati dia je.. Tanpa memikir panjang dan rasional serta kesan buruk.

Gua rasa lagik.. ada rasa masin2 manis sket.. Yang gua boleh maafkan mamat AT ni.. Tp, skurang2nya pihak berkuasa perlu amek tindakan spatutnya kepada mamat AT. Bukan gua sokong mamat AT kena hukum. Bukan gua nak mamat AT ni kena seksa atau seangkatannya. Tp sebagai peringatan dan pengajaran kepada blogger dan org luar sana, agar menda2 taik camni xberulang lagik. Ada setuju?

Citer citerku..
Artikel lama..
Berita berlapuk

Tong sampah > http://dakmuo.frenzyfm.my

SAMSOUL said...

OK MACAM NI LAH, PRKARA NI BERKAIT SANGAT DNGAN ADAT DAN ADAB MELAYU YANG KEBETULAN SLARI DENGAN ISLAM, JADI TU PENGHORMATAN DAN KEUNGGULAN HAMPIR SAMA CUMA BZA PENGHORMATAN PADA ALLAH MESTILAH BRLAIN DNGAN MANUSIA, DIMAKSUDKAN DMI MALAYSIA ITU DALAM KONTKS PENGHORMATAN DAN PERSTUJUAN MANUSIA DIDUNIA DAN MSTI IKUT PERLEMBAGAAN DUNIA , SUDAH TNTULAH UTK TUHAN IANYA LEBIH AMAT ISTIMWANYA...NABI S.W.T BERPESAN " SSUNGGUHNYA KAMU LEBIH MENGETAHUI TENTANG DUNIA KAMU, MAKA LAKUKANLAH SEBAIK BAIK YANG KAU FIKIRKAN BAIK ,MAKNAYA BERMUAFAKAT, DAN JANGAN MELAMPAU DALAM SMUA PERKARA...WALLAHUALAM...

Anonymous said...

bgs la dia berani hadap....
sbb ni kes besar kalo lari makin panjang citer...
bgs apa ada pengalaman cm ni bkn semua org dpt
ni bkn prinsip kebenaran tp ni tanggungjawab..
berani buat berani tanggung

Harimau-Menaip said...

Aku sian gak tapi ayat dia dah melampau sangat.

Aku taknak orang lain ikut.

Tuhan pun orang dah hina, Raja pun orang dah hina...

Rukunegara tu dah tak dihayati langsung dah.

Aku kesian kat AT sebab dia Islam, Melayu dan orang Somban je. Kalau bukan, malas aku nak layan.

Mohd Faizal said...

Salam..

Aku rasa la apa kata semua yg rasa bengang kat AT ni jom kita semelih AT ramai-ramai dan kita gulai dagingnya n makan ramai2.. Sedap daging melayu ni.. Aku tengok orang melayu memang suka sangat makan daging sesama melayu.. Kalo daging lain xberapa minat sangat kan? Hah.. bagus la melayu.. Melayu boleh..

SAMSOUL said...

KITA FIKIR BAIK BAIK, INI BUKAN KISAHKAN PASAL ALMARHUM SULTAN JOHOR AJE, KITA MESTI PRTAHANKAN SMUA RAJA2 KITA, TANPA DIA KITA DI RPUBLIKAN, AKHIRNYA TAK PUAS HATI ..PERANG PULAK, SUKAHATI SIAPA NAK JADI KTUA NGARA..PENGAJARAN....

Anonymous said...

aduka terpaksa serah diri sebab tak boleh nak lari lagi... ekau nak lari mano lagi jang oi.. 1 malaysia dah tau... kah kah kah..

Anonymous said...

DENGAR SINI ADUKA.

MEMANG LU BOLEH DIMAAFKAN.
CUBA LU INGAT SEBELUM INI BERAPA KALI LU MAINKAN BAHASA UNTUK MENYEDAPKAN KATA-KATA LU.

BETUL, NIAT LU 1ST CLASS.

LU ORANG MINANG KE?
GUA MALAS NAK CAKAP BANYAK PASAL LU ADA JER NAK LIBAS BALIK. SEBAB LU NAK TOGAKKAN YANG LU HANDAL BONAR.

SEKARANG LU RASOLAH...
NAK JADI HANDAL BONAR INILAH CARONYO.

KALU NAK MINTA SEDOKAH TAK SUSAH EH..PAKAI AJO BAJU BUSUK. LU DUDUK STESEN BAS BAWA MANGKOK.

NAK HANDAL BONAR...
INILAH CARONYO....

kepunden said...

Sawaidikap....
Gua rasa ari ni maybe dh bermula tempoh bertenang. Alhamdulillah ler..
Gua harap bior lh undang2 yg menentukan atas ketelanjuran AT.
Tapi mengikut kepale hotak gua nih, bukan soal memohon maaf dari AT tu penting, sbb klu minta maap korang x maapkan pon tarakguna.
Paling utama rase kesal dan insaf dari tuan punyer badan.
Bukan korang yg nk tentukan dose pahala AT. Allah maaa....

Note: Gua arap lepaih ni AT jgn ler gune ayat skema plak, cam poyo jek,....

he he

SAMSOUL said...

KITA FIKIR BAIK BAIK, INI BUKAN KISAHKAN PASAL ALMARHUM SULTAN JOHOR AJE, KITA MESTI PRTAHANKAN SMUA RAJA2 KITA, TANPA DIA KITA DI RPUBLIKAN, AKHIRNYA TAK PUAS HATI ..PERANG PULAK, SUKAHATI SIAPA NAK JADI KTUA NGARA..PENGAJARAN....

kepunden said...

GutterMalaysia ape citer..
Senyap jer..
Kebal undang2 ker..
Klu sape tau blog mane yg posting pasal ni tolong up date..

P/s: tapi bukan blog penyokong mane2 pati eik....

TQ

Anonymous said...

tonang tak la tonang sgt... jgn ado yan lain buek laii...ingat tu yo jang...apola kau.. den hontak kepalo baghu ghaso warigh woii haiii

**Bila Comel Jadi Comot** said...

berani kerana benar tidak salah rasenya.ape2pun arap kes settle cepat.insyallah

Anonymous said...

tonang tak la tonang sgt... jgn ado yan lain buek laii...ingat tu yo jang...apola kau.. den hontak kepalo baghu ghaso warigh woii haiii

samsoul said...

comel tak boleh setel cepat mel..kurang2 lebih 2 tahun...ni..mel dt rais kokbagi nasihat la siki kat waghih tu...dt bahasa bagus tp anak buah punya bahasa hancur...ekau pakai bahaSO macam dato khalid unos nih...apola taruna..buk malu negoghi yo...

KAMAL JB said...

COMEL..APE KABOR LAME TAK DENGAR BERITA...NO TEL DAH TERHILANG...SORI

Anonymous said...

Ok la tu dh mohon maaf dan dah serah diri.. Tapi, nk tanya sket la kt AT.. Memandangkn dia dh kawen, n akn dtg ada anak.. Kalau la anak dia tau dia ada sejarah kurang ajar pd sultan, baca ayat2 yg dia pnah taip, agak2 anak dia respek x perilaku dia tu? May b ank dia akn belajar bahasa xde adab tu dr dia or may b dia akn ditempelak oleh anak2 dia..- rasa malu ada bapak mcm ni (Melayu islam plak tu). Kesian esok2 ank nk gi sekolah, nk berkawan dgn org johor..org teringt psl bapak dia yg pnah kurang ajar pd sultan yg br mangkat.. Belum lg hukuman apa yg dia akn dikenakn.. kisah ni jadi sejarah. X semudah disangka rakyat johor n Malaysia amnya nk maafkn dan lupakan..
Pengakuan maaf dia pn x melambangkn keikhlasan. msih terselit rasa angkuh yg msih terkeluar dr bahasa yg dia gunakn. Itulah, kurang ajar sangat.. Dapatlah kebencian dr org ramai.. Gembira selepas mencaci maki sultan yg br mangkat, akhirnya keluarga sdiri jd mangsa.. Ingat, ini sejarah sial yg AT lakar sdiri utk tatapan keluarga dia, keturunan dìa yg melibatkn tanah air dan negara. Kononnya nk buat reformation pd parti2 tapi diri sdiri pn dh dihinakn rakyat M'sia.. Adab dan akhlak langsung x terpamer meski pun niat nk betulkn 'org lain', nk bg tunjuk ajar pd 'org lain'.. Bull shit! Sebelum betulkn 'org lain' yg x pedulikn suara kau, betulkn diri sdiri dulu.. Lain kali, kalau btl nk buat reform, bentuk lah teladan yg baik, saling nasihat menasihati, bertunjangkn Al-Quran n Sunnah, profesional.. baru org respek. Barulah jd org yg berfikir dulu br bertindak! Baru lah org dgr kau- Allah akn tolong. Dan barulah keturunan kau sdiri bangga dgn kau..!

Khalivch Novacech said...

dah lama dah aku marah...Lagi satu hak memaafkan terbesar dalam kes ni adalah kerabat diraja johor(pada pndapat dr yg keerdil ni). Soal rakyat umum memaafkan tu satu hal. Soal kerabat memaafkan satu hal. Soal berpuluh report polis lagi satu hal. Dah banyak hal. Ikut je la flow drama yang dah lama hang mulakan aduka weii. Aku harapkan hang anggap semua ni peringatan dan tarbiyyah dari Allah. Kalau hang merasakan diri dah terlalu baik , aku xleh nak buat apa-apa...

Anonymous said...

ni sebenarnya balasan Tuhan kepada AT yang kurang ajar kepada ulama spt TG Hj Hadi Awang yang AT mahu halau sesuka hati. kalau tak suka dan benci kpd sesorang, AT boleh luahkan secara sopan dan profesional, dan bukannya memaki hamun sesuka hati.

walaunbagaimanapun, AT telah menerima akibat drp perbuatan songsangnya itu, terserahlah kpd mahkamah yang menentukan, Malaysia ada undang2nya tersendiri dan kita perlu menghormatinya.

Semoga Raja2 Melayu akan terus bertakhta memerintah secara adil dan saksama serta mengamalkan syariat Islam dgn amar maaruf, nahi ungkar. jauhi arak,judi,zina dll yg merosakkan.

"Raja Adil Raja Disembah Raja Zalim Raja Disanggah". Hang Jebat pernah mengungkapkan kata-kata keramat itu dan diulangi pula oleh Allahyarham Tun Ghafar Baba semasa membentangkan penggubalan rang undang-undang berkaitan kekebalan Raja di Parlimen.
Raja adil raja disembah...

Anonymous said...

huahuahuahua..... sudah masyuk la ni blog.... hari2 mantop... kena panggil polis cyber jaga traffic kat sini ^^

AT dah kena beli ka?
heheheh

Anonymous said...

sokong aduka. orang melayu mmg bodoh. raja kata ketua agama islam tapi tak pernah pun jadi imam solat kat masjid macam zaman khalifah dulu. bini pun tak reti pakai tudung.. anak2 raja sibuk kehulu kehilir cari perempuan. adkah golongan seperti ini patut dihormati? saya kasihan tengok orang melayu yang taksub dengan raja. apa raja dah buat kepada rakyat selain menghabiskan duit rakyat.
saya tak tahu apa yang istimewa sgt dengan raja. mungkin sebab mereka tuan orang melayu. sori la.. tuan kita bukan raja tapi Allah.

negara msia memang bodoh. ikut pandai aduka la nak kutuk sapa2 pun. bukan ke ni negara demokrsi.

BelokKiriKanan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ohh aduka tenukka..
Adekah engkau hanya GRAPHIC DESIGNER???Apa..???GRAPHIC DESIGNER???...Sebelum2 ni bahasa ngko punyalah sombong angkuh..tak ingat dunia ye ngko..ngko tak perasan ke sekeliling ngko ni ada yang engineer,dokter,professer,lawyer,ulamaker,graphic desingers yang jauh lagi bagus dari ngko dan macam2 profession yang jauh lagi hebat dari ngko..?
Apasal ngko tutup muka masa press ambik gambar ngko??Takut ke aduka tenukka..?????????
Semoga ngko berbahagia menerima hukuman dunia....

BelokKiriKanan said...

jauh betul beza poll NTV7, 80% Yes, 20% No berbeza dgn kat blog... aku rasa sebabnya, kebanyakannya pengundi di berita NTV7 tu dlm bahasa org putih ditonton oleh golongan profesional,multi-racial dan berpendidikan tinggi...golongan profesional lebih matang, open-minded dan rasa isu ekonomi lebih penting drp isu remeh temeh spt ni...

Anak Raja Dagang said...

Bawa bersabar AT. Sesapa yang dok tembak AT tu, jangan fikir diri tu baik sangat. Kekadang kelian lupo apa,bila dan di mana kelian buat dosa dengan Allah SWT.Dia(AT) dapat balasan di dunia, hangpa buat tunggakan.... dan sekarang tengtuan boleh gembira duluuuuu....

C++ said...

Bhai AT,

Gua salute lu.. Lu brani .. lu memang brani ... lu lebih ader telor berbanding dengan geng-geng yang kat sebelah sana tue.... hahaha...

Apa-apa pun... gua tak bantai orang yang dah mati... gua cuma bantai orang yang masih idup jer...

Cuma gua pelik... isu raja bukan main depa cover baik punya tahap giler babat .. tapi isu Rasulullah S.A.W dihina oleh Che Det dulu... sekor pon tak amik tindakan... cilakak betul la diorang nih...

Anonymous said...

Salam semua,

Cuma nak tanya disini, rasa2nya raja2 melayu yang ada sekarang ni betui2 raja ke? Sebab raja yg benar raja biasanya ada daulat. Kalu org dok kata2 mcm si AT nie...mmg kena daulat. Lagi pun semua raja2 kt Malaysia nie dah berdarah campur dengan org kebanyakkan.....

ibnu marzuki al firdaus said...

patutkah aduka taruna mohon maaf padahal dia tak buat salah apa pun cuma ada yang terasa dan buat laporan pdrm palsu pasal menghina sultan johor pula?

GUNAKAN HAK ANDA UNTUK MENGUNDI DI SINI SEKARANG!

ibnu marzuki al firdaus said...

Cuma nak tanya disini, rasa2nya raja2 melayu yang ada sekarang ni betui2 raja ke? Sebab raja yg benar raja biasanya ada daulat. Kalu org dok kata2 mcm si AT nie...mmg kena daulat. Lagi pun semua raja2 kt Malaysia nie dah berdarah campur dengan org kebanyakkan....

DAULAT WUJUDKAH? HABIS NAPE KITA KENA JAJAH DENGAN EROPAH & JEPUN?

Anonymous said...

hati2 dgn komen anda anon 9:47 dan ibnu marzuki...anda tertakluk kpd akta hasutan dan SKMM. lainlah kalau anda rakyat UK macam Mr. Bean pun dia boleh mempermain2kan Queen dlm lawaknya. hati-hati!

Anonymous said...

aku tensen la ngan mesia ni..politik melebihi kecerdikan! Duk pusing2 kt dlm tu jer..bukak ler otak skit..kalu ada isu2 panas cm ni kita boleh tengok cmner kerajaan kita bertindak..macam LEMBU (tk pasal2 lembu yg kena)!!

PRO la skit,nk tegakkan undang2 pun buat ler btul2..jgn main tangkap muat jer..mcm tembak gagak..AKU HANYA AKAN RESPECT GOMEN NI KALU DEPA TANGKAP SEMUA ORG YG DUK WAT KEJE2 YG SAMA..!!

Takkan sorang jer kut..yg lain2 ??? belambak report polis pasai org2 yg duk wat keje buruk2 nih,siap dgn gambar skali..apsai tk siasat n tangkap??? Takkan si mamat AT sorang jer???Buat keje bior ler adil..Panas hati aku nih..bila ler kerajaan nk wat keje CERDIK SKIT..???

ibnu marzuki al firdaus said...

MOGA2 ALLAH TURUNKAN BALA KEPADA MALAYSIA MACAM KES MAHSURI KENA SERANG SIAM JIKA ADA INSAN DIANIYA, AMIN... BARU DEPA TAU MANA BOLEH KENAKAN ORANG SESUKA HATI.

Anonymous said...

AT tak buat salah besar mana pun.. mungkin sedikit biadab bahasanya tapi bukan buat salah atau jenayah pun... tapi geng yg pi repot polis ni tak tau lah... terasa lebey2 buat apa? tak paham aku benda ni jadi isu walhal banyak benda lebih penting patut diutamakan. memang dasar org melayu kot suka bodek, suka perbesar isu remeh temeh, suka ampu, suka org pijak kepala.

Lynn said...

Salam,

Apabila anda menulis "kontroversi article" terbabit, anda tidak secara direct menyakiti beliau tetapi penulisan anda telah menghina beliau dan keluarga. The issue you are facing now adalah kepada mereka yang masih hidup. Obviously anda telah menyakiti keluarga dan mereka yang rapat dengan beliau.

Ini apa yang berlaku pada anda sekarang. Apabila public melepaskan rasa marah dan tidak puas hati secara direct or indirect kepada keluarga dan mereka (wife+friends) yang rapat dengan anda. You must understand you started it first.

Pada saya ini adalah common sense, apabila anda berani mengambil high risk you should be prepared to the consequences. Sadly you have to learn it through the hard way. Wallahualam.

Next time apabila anda menulis think whose family you going to hurt and how is it going to effect your family.

I don’t have any political interest, tulisan saya adalah pendapat peribadi.

-Lynn-

ibnu marzuki al firdaus said...

MASA AKU KECIL DULU PERNAH DENGAR ADA SULTAN PAKAI GELANG EMAS THEN ADA USTAZ TEGUR KENA LEMPANG. RUPA2NYA USTAZ TUH YANG BERDAULAT (ADA KUASA) SEBAB TANGAN SULTAN ZALIM TUH TAK BOLEH PAKAI. TERPAKSA P CARI USTAZ TUH BALIK THEN MOHON MAAF.

PENGAJARANNYA DI SINI. LU FIKIR DULU. JANGAN MAIN AMBIK JE APA ORANG CAKAP.

Anonymous said...

Aduka tutup muka sebab dia rasa bersalah di atas perbuatan bodoh yg dia telah buat. kalu dia buat selamba tunjuk muka, tu menunjukkan dia belum insaf dan rasa dia yang betul.

Bagi saya, Almarhum seorang raja yang unik dan berfikiran di luar kotak. Saya rasa kalau almarhum masih hidup, aduka tidak akan ditempeleng spt ramalan ramai org, sebaliknya aduka dipanggil mengadap, dijamu makan sedap2 dan diberi kerja jaga buaya di taman buaya di istana serta diarah buat blog khas mengenai buaya2.

Wira Sakti said...

Lynn ni dah baca ke article AT tu?

Anonymous said...

Ibnu Marzuki, tak usahlah anda dok ulang2 cerita2 hearsay yg entah betul ke tidak macam cerita ustaz Abu Hassan Din kena tampar ataupun cerita prebet adam mengamuk...yang lepas tu lepaslah...yang dibuka keaiban org lain. bak kata Fahrin Ahmad kemarin, Tuhan akan tutup keaiban kita kalau kita tutup keaiban orang lain...fikir2kanlah dan selamat beramal!

Anonymous said...

padan muka tau taruna....org mcm kau elok dihumban kelaut aje...merasala ko pkai gari...duduk lokap....pukimak ko taruna,,,sial,,,babi,,,bodoh

iman hadhiri said...

Sebelum buat tak fikir, bila dah kena mula kata kerajaan jahat... bila buat tak ingat keluarga, bila dah kena keluarga yang dapat tempiasnya ... Dalam Sepuluh satu akan ditangkap untuk menyedarkan orang2 lain bahawa perbuatan itu salah ... bila kerajaan tangkap semua yang salah mulalah kata kerajaan jahat ... sekurang kurangnya biarlah ia menjadi iktibar untuk semua ... cakap siang pandang2 cakap malam dengar dengar.. AT tak salah merendahkan diri ... AT apa2 saja yang awak akan lakukan pastikan peguam awak sentiasa berada di sisi awak, lebih2 lagi bila bertemu kerabat diraja ... Jangan cuba2 hendak menjadi Hang Jebat nanti bala yang awak dapat

the farouk said...

ada untung?

iman hadhiri said...

IBNU MARZUKI ... Jaga Kata kata awak ... walaupun ia pendapat peribadi tapi ia mengandungi unsur2 memburuk2an Almarhum Sultan Johor ... di sini saya ingatkan kepada semua bloger, jagalah bahasa dan jangan terlalu ikutkan hati bila mengarang ayat ... fikir duakali di atas kata kata anda sebelum menghantarnya ...

iman hadhiri said...

Ibnu marzuki jangan dengar cerita2 orang dan kalau tidak tahu hal sebenar tolonglah jangan becerita ... Ustaz berdaulat ? ... Sultan Zalim? ... apa ni ...

nizam said...

"ibnu marzuki al firdaus says:
Thursday, January 28, 2010 10:01:00 AM GMT+08:00
MOGA2 ALLAH TURUNKAN BALA KEPADA MALAYSIA MACAM KES MAHSURI KENA SERANG SIAM JIKA ADA INSAN DIANIYA, AMIN... BARU DEPA TAU MANA BOLEH KENAKAN ORANG SESUKA HATI."

Slm..

Nama dah sedap.. ada nama syurga, ada nama ala-ala cendiakawan..

Maaf, tapi tulisan@doa anda jauh dari akal..

Kerna seorg yg bermulut "celupar", awak mahu satu malaysia hancur? Mana sikap seadil-adilnya di dlm diri awak? Mana bijaksana awak? Islam tuntut perkara tersebut..

Terdetik hati nak tegur awak, sebab nick name awak 1st class (two thumbs for u) tapi syg tulisannya... adoiiii......

Anonymous said...

Ada sapa2x yang mempunyai gambar AT?Boleh gak tgk muka dia.Manalah tau aku kenal.kawan lama aku ke.Boleh aku sekeh dahi dia nanti

Anonymous said...

Syabas kepada Lynn...sejak beberapa hari aku memantau kisah nih, baru nih aku nk tepek aku punya komen

Syabas sekali lagi kepada komen anda Lynn...komen yg 'berotak' tanpa provokasi

Anonymous said...

nizam.. lu nk kate mulut org celupar.. lu tgk balik post2 yg lepas2 si mangkuk aduka bangsat nie.. di hina nya Saidina Ali RA, Saidatina Aisyah RA.. tu nk kategori aper? suruh ah si aduka bangsat nie mengucap balik.. mudah2an allah turunkn bala kepada bangsat yg mencela keluarga Rasulullah SAW..

ibnu marzuki al firdaus said...

bnu Marzuki, tak usahlah anda dok ulang2 cerita2 hearsay yg entah betul ke tidak macam cerita ustaz Abu Hassan Din kena tampar ataupun cerita prebet adam mengamuk...yang lepas tu lepaslah...yang dibuka keaiban org lain. bak kata Fahrin Ahmad kemarin, Tuhan akan tutup keaiban kita kalau kita tutup keaiban orang lain...fikir2kanlah dan selamat beramal!

BKN LAGENDA TP SJRH, BEB...
SBNRNYA ORG X KAN KECOH2 CRT BLK TP MAT2 BDH P LPR PDRM PSL BLOG NI HINA SLTN, TIBA2 SMUA ORG DOK UNGKT BGS PUNYA

ibnu marzuki al firdaus said...

Kerna seorg yg bermulut "celupar", awak mahu satu malaysia hancur? Mana sikap seadil-adilnya di dlm diri awak? Mana bijaksana awak? Islam tuntut perkara tersebut..

AWAT, TAKUT KAH? NEXT TIME P UNDI PRU TUH BIAR BTL JGN PLH SLH KRAJAAN PLK YG AKHRNYA RKYT MRANA!

ibnu marzuki al firdaus said...

iman hadhiri said...

IBNU MARZUKI ... Jaga Kata kata awak ... walaupun ia pendapat peribadi tapi ia mengandungi unsur2 memburuk2an Almarhum Sultan Johor ... di sini saya ingatkan kepada semua bloger, jagalah bahasa dan jangan terlalu ikutkan hati bila mengarang ayat ... fikir duakali di atas kata kata anda sebelum menghantarnya ...

Thursday, January 28, 2010 10:29:00 AM GMT+08:00
Blogger iman hadhiri said...

Ibnu marzuki jangan dengar cerita2 orang dan kalau tidak tahu hal sebenar tolonglah jangan becerita ... Ustaz berdaulat ? ... Sultan Zalim? ... apa ni ...

DAH STANDBY NAK JOIN AT SKALI TP KALI NI NO MHN MAAF & TNJK WJH KPD MEDIA... HDP SISTEM KHALIFAH!

Anonymous said...

Jika kita hidup dlm negara yg betul2 islam di mana keadilan betul2 tertegak.. Polis, mahkamah dan undang2 x pilih bulu.. Semua org tak kira rakyat jelata, menteri, adun, kerabat diraja tetap terhukum jika lakukan kesalahan, maka aku amatlah setuju kita seharusnya x ulang2 cerita yg dikatakan entah betul atau tidak tu spt yg ibnu marzuki ckp tu.. Tp malangnya, realiti tak seindah harapan.. Maka rakyat bersuara melahirkan kekecewaan.. Sehingga ada yg kelihatan melampau..

Poll NTV adalah suara sebenar rakyat..

Adif Firdaus said...

anda tentu suka minum jus jambu yg enak lagi berkhasiat. nak tahu resepi buat jus jambu?
Dapatkan di sini:
=> Rahsia Jus Jambu

nizam said...

Anonymous..!

org celupar kita tegur..

semoga beroleh kebaikan..

Tapi kes AT.. terlebih celupar.. Skrg PDRM "tegur"... nasib badan la..

Janganlah kita pulak yang terikut-ikut perangai org bermulut celupar..

Berhati-hati dalam setiap perkara..

Anonymous said...

wahai 'ibnu marzuki al firdaus'...jika benar sekalipon cerita2 yg anda katakan sejarah itu benar2 terjadi, ingatlah jugak bahawa Raja/Sultan/Agong adalah manusia biasa seperti kita disisi Allah SWT. Tinggi darjatnya dari kita hanyalah diatas bumi sahaja.

Manusia mana yg x pernah melakukan kesilapan?? Ramai lagi manusia lain yg membunuh & mengutuk ulama atau apa saja kesilapan yg lain2.

Apakah hak anda utk menghukum?? Adakah anda cukup sempurna utk jadi tetamu Firdaus??

Sebab tuh la umat Islam diwajibkn bertaubat...sedangkn Rasulullah SAW yg dh tau dirinya akan masuk ke syurga pon bertaubat...inikan pulak kita2 kann kann kann

pendek kata laa kann...apa yg Almarhum Sultan Iskandar dah buat kat korg smua sampai korg nak sumpah seranah dia??

ibnu marzuki al firdaus said...

pendek kata laa kann...apa yg Almarhum Sultan Iskandar dah buat kat korg smua sampai korg nak sumpah seranah dia??

Thursday, January 28, 2010 11:10:00 AM GMT+08:00

ISU TAK KAN BERBANGKIT SEKIRANNYA TIADA LAPORAN PALSU TERHDP AT...

nizam said...

Anonymous..!

Bercakap mengenai Negara Islam memang sedap.. berkajang-kajang kertas kita tulis pun tak akan habis...

Islam patut dimulakan dari dlm diri sendiri.. Tulenkan diri kita sendiri.. Kemudian baru kaum keluarga dan sahabat handai..

Jika ini berlaku, tidak perlu tunggu lama.. Secara automatic pun Pemimpin akan dikalangan Islam tulin.. Sebab kita-kita juga yg melantik mereka..

Kita nak tulin diri kita macam mana? Jikalau kehidupan seharian dipenuhi hasad dengki, maki-makian and etc..

Aku hairan jugak dgn blog nie.. Di laungkan Islam Tulin... tapi budi bahasa teramat jauh dari nilai-nilai seorang Islam..

Guaner nak cerita nie..? Kalau org kafir tgk kat blog nie, saya rasa ketawa mengekek dia org..

nizam said...

Ibnu Marzuki..!

Saya takut dgn Bala???


Cuba awak baca surah muzamil ayat 8.


Kematian adalah jalan bagi setiap manusia utk bertemu ROB nya..

Siapakah manusia yg tidak mahu bertemu dengan Penciptanya?

restless.. said...

berapa ramai org melayu yg dah menghina agama,berapa ramai org melayu yg dah menghina institusi diraja,tp dia org tk kena apa² pon,malah diangkat sebagai negarawan pon ada,berapa ramai org melayu yg makan rasuah berjuta-juta RM,tkda tindakan,malah siasatan pon tkde,diangkat sebagai pemimpin lagi ada,AT mmg salah,dan telah pon mengaku salah.Beza antara AT dgn org² yg lain tu ialah,AT sanggup mengaku salah,tp yg lain² masih tak sedor² yg dia org salah,malah terus menafikan perbuatan dia org,dan diangkat setinggi-tinggi martabat pulak dek org Melayu jgk lagi,apa ada hal?

Anonymous said...

MOGA2 ALLAH TURUNKAN BALA KEPADA MALAYSIA MACAM KES MAHSURI KENA SERANG SIAM JIKA ADA INSAN DIANIYA, AMIN... BARU DEPA TAU MANA BOLEH KENAKAN ORANG SESUKA HATI."


ISU TAK KAN BERBANGKIT SEKIRANNYA TIADA LAPORAN PALSU TERHDP AT...

Kalau anda 'ibnu marzuki al firdaus' merasakan memperjuangkn AT diatas dasar kebenaran maka teruskan saja niat anda. The truth will prevail

Tapi anda juga harus ingat..jgn sebab nila setitik rosak susu sebelanga

Anonymous said...

Menyerah bukan bermaksud berani. cuma ia memudahkan kerja pihak berkuasa. menyerah itu mungkin jg strategi simpati kpd pihak berkuasa.

Harris said...

Woikk!REPUBLIC cool laa..!!

nizam said...

Ibnu Marzuki..!

Saya bagi hint sedikit biar fikiran awak lebih meluas...

Jika awak berdoa meminta M'sia hancur.. cth la bala bencana and etc...

Adakah awak fikirkan manusia-manusia lain yg tidak bersalah, adakah awak fikirkan makhluk (binatang & etc) lain yg menghuni malaysia ini?

Setiap manusia akan dipertanggungjawabkan dgn apa yg dibuat, disebut, didoa dan sebagainya..

Sanggupkah awak mengambil tanggung jawab ini di "Hari Perhitungan" kelak.?.

Apakah alasan awak apabila berdepan dgn Robbul Jalil nanti sedangkan ramai & byk makhluk-makhluk lain menuding jari terhadap awak?

Jika sekiranya anda sanggup mengambil pertanggung jawaban ini.. Silakan lah.. tiada bangkangan dari saya...

ibnu marzuki al firdaus said...

nizam said...

Ibnu Marzuki..!

Saya bagi hint sedikit biar fikiran awak lebih meluas...

Jika awak berdoa meminta M'sia hancur.. cth la bala bencana and etc...

Adakah awak fikirkan manusia-manusia lain yg tidak bersalah, adakah awak fikirkan makhluk (binatang & etc) lain yg menghuni malaysia ini?

Setiap manusia akan dipertanggungjawabkan dgn apa yg dibuat, disebut, didoa dan sebagainya..

Sanggupkah awak mengambil tanggung jawab ini di "Hari Perhitungan" kelak.?.

Apakah alasan awak apabila berdepan dgn Robbul Jalil nanti sedangkan ramai & byk makhluk-makhluk lain menuding jari terhadap awak?

Jika sekiranya anda sanggup mengambil pertanggung jawaban ini.. Silakan lah.. tiada bangkangan dari saya...

MAHSURI BLH BUAT, NAPE KT X PLK?

Anonymous said...

emmmmmmmmmm. dah kena sebijik dua kut dlm lokap nuu. padanla dgn mulut cabul tu kan. pasni leh la tulis novel 'lokap lahanat' hihihihi

nak kiamat said...

tp aku rs AT ni serah diri sbb kalu dia lari pun, pihak berkuasa akan ttp cari dia..x boleh lari mana dah..tu sbb AT 'terpaksa' serah diri..bukan sbb 'keberanian' dia...aku paling bengang dia kutuk Saidatina Aisyah tu..mcm bukan orang islam jer..mmg x boleh dimaafkan melainkan dia betul2 bertaubat kepada ALLAH..Astaghfirullauh...nak kiamat dh agaknya..

ibnu marzuki al firdaus said...

APA KATA KITA TUBUHKAN KELAB ADUKA? NANTI BOLEH BUAT GATHERING!

Anonymous said...

nak kiamat says
Thursday, January 28, 2010 11:42:00 AM GMT+08:00
tp aku rs AT ni serah diri sbb kalu dia lari pun, pihak berkuasa akan ttp cari dia..x boleh lari mana dah..tu sbb AT 'terpaksa' serah diri..bukan sbb 'keberanian' dia...aku paling bengang dia kutuk Saidatina Aisyah tu..mcm bukan orang islam jer..mmg x boleh dimaafkan melainkan dia betul2 bertaubat kepada ALLAH..Astaghfirullauh...nak kiamat dh agaknya..

ibnu marzuki al firdaus says
Thursday, January 28, 2010 11:51:00 AM GMT+08:00
APA KATA KITA TUBUHKAN KELAB ADUKA? NANTI BOLEH BUAT GATHERING!


-Orang fasik dimuliakan sedangkan orang mulia dan terhormat direndahkan-
“Sungguh hebat dia, sungguh jarang orang seperti dia dan sungguh pintar dia sedangkan di dalamnya tidak ada iman sedikitpun" - Riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tarmizi, Ibnu Majah

*bukan 'nak kiamat dh agaknya..' memang kompom nk kiamat

nizam said...

Ibnu Marzuki..!

Awak nak hidup ikut Mahsuri atau awak nak hidup ikut Al-Quran..

Pilihan ditangan awak..

ibnu marzuki al firdaus said...

nizam said...

Ibnu Marzuki..!

Awak nak hidup ikut Mahsuri atau awak nak hidup ikut Al-Quran..

Pilihan ditangan awak..

BILA TSUNAMI BERLAKU, YG TGH SOLAT PUN KENA PSL X BRANI BG NSHT ANTARA 1 SAMA LAIN STLH MELHT MAKSIAT BERMAHARAJALELA...

Anonymous said...

ciri2 yg ada pada saudara ibnu marzuki al firdaus

Tanda2 kiamat
-Banyak orang berharap untuk mati kerana banyaknya kekacauan ataupun kesengsaraan-
"Tidak akan berlaku kiamat sehingga apabila seorang lelaki melalui sebuah kubur maka ia akan berkata: 'Aduhai seandainya aku juga berada ditempatnya.'" - Riwayat Bukhari dan Muslim

ibnu marzuki al firdaus said...

Anonymous said...

ciri2 yg ada pada saudara ibnu marzuki al firdaus

Tanda2 kiamat
-Banyak orang berharap untuk mati kerana banyaknya kekacauan ataupun kesengsaraan-
"Tidak akan berlaku kiamat sehingga apabila seorang lelaki melalui sebuah kubur maka ia akan berkata: 'Aduhai seandainya aku juga berada ditempatnya.'" - Riwayat Bukhari dan Muslim

Thursday, January 28, 2010 12:35:00 PM GMT+08:00

NGAH GADOT KE NI? ULAMAK UMNgOK MEMANG PANDAI BERKATA2!

KSHN...

Anonymous said...

NGAH GADOT KE NI? ULAMAK UMNgOK MEMANG PANDAI BERKATA2!

KSHN...

apa bukti yg mengatakn aku menyokong UMNgOK??

lagi ciri2 yg ada pada saudara 'ibnu marzuki al firdaus'

-Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita-
“Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" - Sahih Muslim

Anonymous said...

iman hadhiri said...

IBNU MARZUKI ... Jaga Kata kata awak ... walaupun ia pendapat peribadi tapi ia mengandungi unsur2 memburuk2an Almarhum Sultan Johor ... di sini saya ingatkan kepada semua bloger, jagalah bahasa dan jangan terlalu ikutkan hati bila mengarang ayat ... fikir duakali di atas kata kata anda sebelum menghantarnya ...

Thursday, January 28, 2010 10:29:00 AM GMT+08:00

arwah sultan johor tu tidak dinafikan ada ciri2 hebat seperti tidak malu untuk menjadi imam sembahyang jumaat.

tetapi arwah juga semasa mudanya mempunyai sifat2 jelek yg menyakitkan orang lain bahkan mengambil nyawa juga. INI SEJARAH BUKAN ANDAIAN.

awak boleh pergi hospital tanjung rambutan menemui prebet adam yg telah di KIV di sana untuk menutup salah satu kes melibatkan arwah sultan johor ni.

ibnu marzuki al firdaus said...

AWAT HAMPA SMUA ANONYMOUS JE?

Anonymous said...

salam ..
aku berasa terpanggil utk memberi komen pasal AT nih ..
byk yg komen dia dlm bentuk tulisan yg ketika fikiran dan hati yg sedang marah .. bg aku,sebelum aku nk marah dia xtentu pasal baik aku baca full entry dia ..
personally bg aku,AT seorang yg berfikiran jauh kehadapan dan prinsip yg beliau pegang mmg sesuai dgn jiwa beliau .. jgn salah sangka,aku bkn penyokong beliau ttp aku bangga bila membaca beberapa entry beliau yg bg aku tak semua org boleh pikir secara kritis .. aku kagum dengan orang yg pandai memberi komentar bernas serta pandai mengeluarkan ideologi sendiri walaupun kadang2 nmpak bodoh dan dangkal(masih menjadi bahan mentah) .. ape yang aku TIDAK setuju dan penulisan mamat AT ni adalah penggunan bahasa yg kasar bg entiti "melayu malaysia" serta melampau dan menyentuh sensitiviti masyarakat .. anyway Bro Aduka , aku seakan mengenali kau dah lama .. hanya org yg tidak mengenali kau jer yg akan melihat kau dari sudut yg sempit serta negative .. aku harap , kau sedar dgn apa yg dh kau lakukan sbb bro, kau hidup dlm masyarakat serta ada keluarga .. kalau kau sebatang kara , lain lah .. lastly,aku kagum dengan semangat Brotherhood korg para2 bloggers especially yg take over blog nih .. tq-

Adif Firdaus said...

memang best kalau ada blog. bagi anda yg belum lagi ada blog sendiri dan nak tahu macam mana nak buat blog..dapatkan info tentang blog kat sini
==> Jom Buat BLOG

Motivasi Pemburu Impian said...

Assalamualaikum Tuan Rumah,

Pertama kali berkunjung ke mari atas kesensaian isu di atas.


Isu di atas menarik untuk diberi komentar, khususnya pada petikan ini,

Kita boleh katakan "padan muka aduka.menulis tak pakai otak!".Tapi sanggupkah kita serberani aduka jika kita terjebak dlm situasi yg sama?

Benar, barangkali hanya minoriti orang sahaja yang berani mengambil tindakan sebagaimana aduka.

Malangnya perlakuan tersebut menyimpang dari ajaran Islam.

Tuan berkata lagi,
"Atas faktor ini, gua yg hanya mewakili sahabat aduka memohon pengunjung Aduka Taruna untuk memikirkan "option" kemaafan kepada aduka"


Sebaik-baik manusia adalah yang mudah memaafkan kesalahan orang lain. Malangnya, kemaafan yang ikhlas itu hanya datang dari hati dan bukan selainnya. Bagaimana "mereka" yang terguris hatinya dan tidak mampu memberi kemaafan kecuali si tuan badan datang meminta maaf secara bersemuka? Sanggupkah pelaku tersebut memenuhi syarat itu?


Saranan ambo, berlindung dan bermohonlah kepada Allah. Ujian Allah ini pelbagai ragamnya. Semoga dapat menjadi iktibar kepada ambo (khususnya) dan kepada semua pembaca.


Salam ceria & inspirasi
"Pray Hard & Work Smart"


Assalamulaikum



(minta izin)

Anonymous said...

memang ptt tanggung laa..AT sememang nye slh..np perlu tegakkan benang yg basah..tau slh,tanggung sndr laa..apa yg nk menunjuk sgt??pengorbanan isteri dia??wahal AT sendiri hina isteri org lain..AT spatut nye terima maki hamun dr rakyat msia dgn ati yg terbuka..AT perlu dhukum..AT perlu masuk ke skola agama tuk menyelami agama islam..

elok ke perkataan "gua,wa,lu" dguna kan..apakah AT ni kurang sopan?kurang didikan agama islam??apa yg dia mahu kan??skrg ni,bdk skola pon mengata kan dia bodoh..tahap mn mental AT ni??peru sedar laa..org mcm ni perlu di banned dr mengguna kan internet..aku harap AT lebih waras laa lepas ni..tp igt,peristiwa ini pasti akn kekal sampai ank cucu..jgn nnt ada keturunan yg jenis mcm ni..pemikiran yg TIDAK MATANG (AT)..

Shah said...

Kesian juga dekat AT, tapi x apalah.. kalau dah kena pasni jangan lah ulang.. Kita belajar dari kesilapan, sy pun rakyat Johor.. tapi disebalik kita marah dengan AT, kita perlulah terbitkan rasa prihatin.. Anggaplah ini dugaan, setiap yang berlaku ada hikmahnya.. Hopefully, pas ni AT dapat muhasabah diri.. Apa2 pun, tgu kptsn dari mahkamah.. Harap redha dengan dugaan ini ye.. :D

Salam dari pelajar Johor,
Shah

Anonymous said...

Terima kasih kerana jadi warganegara yang prihatin dan pemaaf.

Rakan blogger said...

Blog Aduka,

Gua memang terharu melihat keadaan lu dengan kes yang lu hadapi.. Sebelum gua sambong cerita kat sini, gua nak ucapkan "padan muka lu kerana bertindak melampaui batas...siapa suruh lu buat macam tu..."

"Rasakan bagaimana Anuar Ibrahim rasakan apabila diheret kebalai polis kemudian disimpan dalam lokap dan seterusnya masuk ke mahkamah UMNO untuk dibicarakan.

"Rasakan bagaimana Penarik beca rasakan ketika ditahan polis kerana menghina logo polis...."

Apa macam lu rasa..? Bertambah hebat atau bertambah kecut..?

Kalau lu kecut takut macam mana nak jadi penulis yang hebat memberi tekanan kepada pihak tertentu...?

Kalau lu lemah bagaimana lu nak pikul tanggongjawab lu pada diri, keluarga, agama dan bangsa lu sendiri...?

Kita ketandusan penulis yang berpengaruh. Bangsa Melayu perlu disedarkan dari khayalan yang diberikan oleh UMNO.

Bangsa Melayu yang telah terpukau dengan wala' perlu ditunjukkan hala tuju hidupnya dalam Malaysia yang penuh dengan tipu muslihat politik.

Kesalahan sebagai seorang penulis adalah biasa. Ada banyak penulis yang menulis dalam berbagai bentuk hasutan terhadap Allah, raja, PM.. namun tiada siapa yang mempedulikannya.

Ketika ini ikutkan saja rentak mereka... jadikan Anuar Ibrahim sebagai ikon... dia adalah pemimpin perubahan yang perlu dicontohi. Kalau beliau mampu bertahan dalam apa jua bentuk tekanan mengapa lu tidak boleh bertahan...?

Sebagai pejuang kita mesti berjuang sehingga menang dan jika kemenangan itu perlukan pengorbanan maka kita mesti sanggup berkorban dalam bentuk apa saja....

Dalam perjuangan ini lu tidak keseorangan bhai... biar pun tiada orang datang menunjukkan simpati pada lu ketika ini tapi bantuan "Allah" akan sampai pada lu dalam berbagai bentuk. Percayalah...

Anonymous said...

aku suke beno kalau AT tu buat blog pasal boye2 tu..setuju sgt.

Anonymous said...

acah jer... leh tak aku main mak ko pastu aku mintak maaf..
aku rasa ok jer... ko pon mesti oknyer..

Anonymous said...

aku rasa kalau utk si "Bodoh" AT dan kuncu2 nye..boleh je kot. huahuahuahuahua

ohhh orang kita said...

tp aku rs AT ni serah diri sbb kalu dia lari pun, pihak berkuasa akan ttp cari dia..x boleh lari mana dah..tu sbb AT 'terpaksa' serah diri..bukan sbb 'keberanian' dia...aku paling bengang dia kutuk Saidatina Aisyah tu..mcm bukan orang islam jer..mmg x boleh dimaafkan melainkan dia betul2 bertaubat kepada ALLAH..Astaghfirullauh...nak kiamat dh agaknya..


<<<------ HMM ADA BETULNYA JUGAK ...TAK PATUT LA MACAM TU BRO.BERPADA - PADA LA.... KALAU KAPIR YANG CAKAP MCM TU TAK HAIRAN LA, :-)

Anonymous said...

hohohoho..hold your horses..someone get mad dude.

ohhh orang kita said...

alah ... cerita je lebih .. !! pasal tu la pasal ni.

makcik said...

pengaruh tv la tu

Anonymous said...

cakap malam dengar² cakap siang dengar² ....pasal la pulak melalok sampai rogol merogol nie ...jom dtg beramai-ramai kat Studium Kota Bharu dengar Kuli bagi ceramah pasal royalti minyak kelate

Anonymous said...

kau sama cam cina yg last tu..tunjuk terer sgt last2 kena bunuh ngan satu peluru je. BODOH!!

Ali Zaidan said...

Adoyai Xenan, berita NTV7 tu english version. Orang Melayu mana la nak tengok berita macam tu. Segelintir je. Jadi, yang vote2 ni pun, bagi aku non Malay la. Non Malay dengan Malay ni, rasa sayang dan taat kat Raja mmg la berbeza.

Tu pun ntah berapa orang yang vote. Ntah-ntah 5 orang. 4 setuju, 1 tak setuju. Cantik je aku tengok pencentage dia 80-20.

Hahahaha

Anonymous said...

"2nd Tak cukup dengan itu, aduka dengan rela hatinya menyerah diri kepada pihak polis untuk siasatan.Dia langsung tidak lari atau mengelak dari hukuman.Bagi wa keberaniannya mengamalkan "Salah tetap salah, Benar tetap benar" harus dihormati dan diraikan."

Tak lari ke atau mmg takleh nak lari? Nak gi kelantan pun kena org support camne nak lari jauh2... Kira mmg takleh lari la kot.... Kira berserah nasib je la skrg ni...

"3rd Kalau nak dibandingkan dengan ramai lagi blogger yang menghina almarhum , aduka adalah contoh blogger rakyat malaysia yang bertanggungjawab."

Camni yg korang kate blogger bertanggungjawab... Hina sultan, hina alim ulama'... hina isteri nabi... Betul Islam ke tak ni? aku rasa korang ni bukan Pemerhati Bebas lagi ni... silap2 FreeThinker kot... korang ni dah buta hati... Korang lebih pentingkan org mcm aduka ni dr keluarga Rasulullah... Dah buat salah tau pulak lari gi nyusahkan keluarga mertua... aku rasa masa ni pun mertua dia ni naik benci kot tgk muka dia... cuba korang tunjuk sikit blog ni kat mertua dia tu... bagi diorang tau ape yg si aduka ni tulis dlm blog ni.... silap2 kena halau balik kot....

ibnu marzuki al firdaus said...

kau sama cam cina yg last tu..tunjuk terer sgt last2 kena bunuh ngan satu peluru je. BODOH!!

Thursday, January 28, 2010 6:35:00 PM GMT+08:00

BIAR PTH TLNG, JGN PTH MATA

ibnu marzuki al firdaus said...

makcik said...

pengaruh tv la tu

KISAH BNR

ibnu marzuki al firdaus said...

Adoyai Xenan, berita NTV7 tu english version. Orang Melayu mana la nak tengok berita macam tu. Segelintir je. Jadi, yang vote2 ni pun, bagi aku non Malay la. Non Malay dengan Malay ni, rasa sayang dan taat kat Raja mmg la berbeza.

Tu pun ntah berapa orang yang vote. Ntah-ntah 5 orang. 4 setuju, 1 tak setuju. Cantik je aku tengok pencentage dia 80-20.

MAJORITY MLAYU SKRG PUN DAH SMKN MENYMPH DGN TABIAT BRK MRK!

DAH LAH MKN GAJI BUTA, BUAT JNYH PLK TUH!

Anonymous said...

YA ALLAH..apa nak jadi ni.sudah2 la tu wahai saudara2 ku.janganlah kita bergaduh sesama muslim.sekarang AT tu dah ditahan pihak berkuasa.jadi kita tunggu ja hukuman pihak berkuasa kepada dia.walaupun dia menghina sultan johor tak bermakna kita pun kena ikut perangai yang tidak beradap yang AT lakukan.tunjukanlah kita ini lebih baik dari AT.

kepada AT ,saya harap jangan lagi mengata perkataan yang kesat kepada orang yang dah meninggal dunia.walau siapa pun orang itu.sultan,raja,perdana menteri,penyanggak,orang biasa,pengemis.kita tidak berhak sama sekali.

AT ,anda walau apa cara sekali pun kena minta maaf kepada kerabat johor secara berdepan.insyallah jika anda betul2 menyesal dengan apa yang dilakukan pintu kemaafan masih terbuka buat mu.


jangan biar emosi menguasai diri kerana ia akan mengundang syaitan yang dilaknat.

ibnu marzuki al firdaus said...

AWT P PDM KOMEN PSL RAJA ROGOL?

ibnu marzuki al firdaus said...

nonymous said...

acah jer... leh tak aku main mak ko pastu aku mintak maaf..
aku rasa ok jer... ko pon mesti oknyer..

Thursday, January 28, 2010 5:58:00 PM GMT+08:00
Anonymous Anonymous said...

aku rasa kalau utk si "Bodoh" AT dan kuncu2 nye..boleh je kot. huahuahuahuahua

KOMEN DI ATAS X PDM LAH PLK

ibnu marzuki al firdaus said...

AWT, BIMBANG AKU PLK KENA TNGKP KE?

MOGA2 MATI SYHD THEN BLH AKU ROGOL SMUA BIDADARI DLM SYURGA AKHRT TUH YG JAUH LBH HBT DRPD DUNIA NI YG X KETAT PLK TUH!

fuardo said...

Kalau berani sangat, jangan tutup muka, macam aku kena ari tu...hahaha

Anonymous said...

salam.. kpd ibnu marzuki al firdaus... berhati2 lah bertutur kata.. jgn la awk nak memburukkan lagik keadaan. ape yg berlaku kpd AT adalah pengajaran kpd sume rakyat malaysia supaya jg mulut, adab & tatasusila sbg rakyat malaysia yg cintakan negara & org islam. Al-Fatihah buat Almarhum Tuanku Sultan Iskandar.

DaKMuO said...

Salam...

Terasa gua nk update komen gua kat cni..

Wahahaha.. mengikut pandangan bijik mata aku ni.. Ramai otai2 kat cni.. Dan ramai jugak PEMBANGKANG kat cni..

Maksud PEMBANGKANG aku, bukan lah dari segi POLITIK.. tapi dari segi ISU ni.. ramai yg membangkang tentang ADUKA TARUNA dari segi NEGATIF... bukannya POSITIF..

Ramai sgt yg SUKA bila PESALAH buat SALAH dilepaskan BEGITU SAJA..

Mungkin mereka YANG SUKA tu jugak SUKA BUAT MASALAH...

Gua tabik kat Aduka Taruna sbb dia dah buat salah.. dia tanggung kesalahan dia.. Gua xckp pun gua benci ngan dia atau gua ckp dia kecut..

Gua marah sbb aritu pihak berkuasa kata xnk amek pape tindakan terhadap blogger yg dh minta maaf..

Isunya disini yg perlu kita bangkitkan adalah BUKAN KEMAAFAN atau KESALAHAN YANG TELAH DIBUAT oleh ADUKA TARUNA lagi..

Tapi isunya KENAPA DENGAN MAAF SAHAJA blogger yg bersalah terlepas? Ini kerana, jika tindakan sambil lewa diambil, tak mustahil selepas ni ramai lagik blogger (dan yg bukan blogger) pun duk kutuk2 PEMIMPIN kita serta AGAMA dan NEGARA.. Sebab mereka takkan takut dengan perbuatan mereka yang confirm takkan diambil tindakan apa2 kerana hanya boleh MINTA MAAF saje!

Sekurang2nya.. kita kena ambil 1 tindakan terhadap blogger yang didapati BERSALAH. Untuk kita membendung blogger2 lain dari melakukan keselahan demikian atau lebih dari itu.

Jika tiada tindakan.. misalan gua ditangkap kerana melakukan kesalahan. Peguam Bela gua berhak untuk mengungkit kes ini dan melepaskan gua kerana sebelum ini tiada apa-apa tindakan telah diambil oleh pesalah sebelumnya.. ADA PAHAM X? Jgn BANGANG SANGAT OK!

Maksud gua bebel panjang2 kat atas ni.. adalah supaya KITA SEMUA mendapat PENGAJARAN dan kesilapan yang orang lain lakukan dan pastikan kita CUBA UNTUK tidak melakukan lagi kesilapan sedemikian..

Setahu gua.. kalo kita tak puas hati dengan mana2 pihak berkuasa dan pemimpin, kita ada cara lain yang lebih baik dan betul iaitu dengan menghantar surat rasmi ke PETI CADANGAN atau boleh terus e-mail ke pihak2 tertentu.. Bukan cara dengan membuat kecoh bodoh seperti ini tidak digalakkan.

Laporan Polis juga boleh digunakan untuk kita sebagai rakyat melaporkan sebarang ketidakpuashati terhadap mana2 pihak berkuasa, kerajaan atau sesiapa. BLOG bukanlah jalan atau tempat utk lu sume lepaskan geram terhadap pihak tertentu.

Mangkuk jamban digunakan utk lu berak.. Bukan tpt lu meeting.. Lebih kurang camni la ayatnya utk lu sume yg bangang xde otak xleh nk pikir panjang apa yang gua ingin sampaikan..

Gua nasihatkan lu.. baca sume artikel dalam blog ADUKA TARUNA ni dan blog gua > http://dakmuo.frenzyfm.my Terlebih dahulu sebelum berani nak hantar komen2 bangsat lu..

Gua ingatkan lagik sekali kat cni.. Blog Aduka Taruna ini masih lagi dalam siasatan Pasukan Khas Pihak Berkuasa dan setiap komen lu sume dipantau sepenuhnya oleh mereka. Dan mana2 isu atau komen lu yang xtepat.. yang menyebabkan pergaduhan, perkauman, mempengaruhi serta fitnah boleh diambil TINDAKAN didalam akta 1. • Akta Hasutan 1948 dan juga 2. • Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998.

Pasukan Khas Pihak Berkuasa juga mampu mendapatkan bantuan dari pihak GOOGLE INC. (penyedia BLOG ini) untuk mengesan lu sume yang membuat KOMEN yang melanggar akta yg gua dh ckp tadi.. Walaupun lu guna AnonyingMouse, I.P setiap lu sume telah di LOG seawal lu masuk BLOG INI.. Lu jangan ingat lu bijak dengan tutup nama guna AnoyingMouse sedangkan sebenarnya lu bodoh! Malaysia mempunyai CyberSecurity yang boleh mengesan kedatangan lu dari mana dan sape lu! Jangan ingat lu lepak CC pun lu leh bebas.. Sebab mengikut prosedur pengesanan suspek.. KAMI (aku plak, silap2) MEREKA MAMPU MENGESAN ANDA DENGAN CARA PIPE TRACKING & LOG TRACKING serta beberapa cara lagi.. gua xnk citer apa menda tu.. Tp jaga2 la lu sume.. Nk cakap.. biar guna otak.. jangan guna BONTOT..

Gua blah dulu..

Posting ngarut > http://dakmuo.frenzyfm.my

Anonymous said...

kepada sesiapa yg menghina,mengkeji aduka sejak dri mula lagi, maafkan jela...setiap manusia ade salah dan silap nyew, cume bezanyer slah besar atau kecil..aduka pown sudah Memohon Maaf!di blog dan melalui perisik rakyat ketika dalam tahanan, aduka sedang di adili, tgu jela,xpayah nak wat spekulasi sendri, x ckup puas lagi dengan makian anda semua??jika xpuas kepada xenan dan evelyn buka ruang khas untuk golongan ini bermakian..jika anda bijak dan apew yg anda cakap 2 betul, tunjuklah cara kontra dri yg bersalah yakni cara yang baek..kepada bloger yg membuat kenyataan tentang aduka buat kenyatan yg benar sahih, neutral, xpayah nak masukkan maklumat peribadi serta alamat sebagainyer..jika tidak,anda juga akan susah kemudian hari..tq.

-orang dalam-

kepunden said...

Yg dok mengeji AT krn kekejian AT x der plak nk minta maap.
Korang keji, hina, hasut, ftnah etc tu xder dosa ke?
Kepale hotak korang.

note: Gua minta maap ler sbb gune bhse biadap....

ibnu marzuki al firdaus said...

Anonymous said...

salam.. kpd ibnu marzuki al firdaus... berhati2 lah bertutur kata.. jgn la awk nak memburukkan lagik keadaan. ape yg berlaku kpd AT adalah pengajaran kpd sume rakyat malaysia supaya jg mulut, adab & tatasusila sbg rakyat malaysia yg cintakan negara & org islam. Al-Fatihah buat Almarhum Tuanku Sultan Iskandar.

Thursday, January 28, 2010 8:51:00 PM GMT+08:00

X SYOKLAH JK AT SORG JE JUMPA SLTN, AKU PUN NAK JGK! SO TLNG LPRKAN AKU KPD PDRM CPT, BLH?
HRP2 LPS NI BLOG AKU PLK HIT...

Pijal said...

hai la aduka.. aku tak kenal ko, tak penah kenal ko, tatau ke mane tahap kebongkakkan dan keceluparan ko spt yg digembar gemburkan.. tapi yang pasti, dari ko ulas bende2 camni baik ko wat sukarela menggalakkan orang derma utk mangsa haiti ke.. alhamdulillah dpt la jugak pahala dr Allah S.W.T.. yang dah meninggalkan kite biar la die pergi dgn tenang... kenape nak buruk2kan lagi.. bende ni bukan melibatkan institusi Raja-Raja shj tapi seluruh umat Islam jugak.. even kalau yg bukan Islam mati pun kite still kene hormat jugak..

SaoQ said...
This comment has been removed by the author.
Administrator said...

hari ni hari jumaat la. bentang sejadah awal2 kat masjid sultan abu bakar lg pekdah dok melayan blog si sangai ni

ibnu marzuki al firdaus said...
This comment has been removed by the author.
ibnu marzuki al firdaus said...

Ali Zaidan said...

Adoyai Xenan, berita NTV7 tu english version. Orang Melayu mana la nak tengok berita macam tu. Segelintir je. Jadi, yang vote2 ni pun, bagi aku non Malay la. Non Malay dengan Malay ni, rasa sayang dan taat kat Raja mmg la berbeza.

Tu pun ntah berapa orang yang vote. Ntah-ntah 5 orang. 4 setuju, 1 tak setuju. Cantik je aku tengok pencentage dia 80-20.

Hahahaha

JK CAMNI, PRU 13 NANTI RAMAILAH NON MALAY SKNG PKTN, KAN? HAH AH, 5 ORG JE YG UNDI SMPI 5 NEGRI DPT KAT PR... HDP BRSN ALTERNATIF!

ibnu marzuki al firdaus said...

LU ORG TGK SPONGE BOB SKRG... RAJA GILA RAMPAS APA JE DAPAT? CAYALAH TV9!

ibnu marzuki al firdaus said...

ABG KT PAKAI BAJU COKLATLAH HR NI... DIA TUTUP WJH SBB ADA GENG2 JHR BDH KANG P BANGANG KERJAKAN ORG TERANIYA PLK...

riem said...

http://www.smartbisnez.com/tamrin/
Jom bersama saya dalam mencapai impian menjadi jutawan vemma. x payah cari org dan x payah jual barang.. syokkk..mmg berbaloi n xkan merugikan kita..daftar dulu...free jer....klik http://www.smartbisnez.com/tamrin/ bersama saya membina impian dan kejayaan..syok tawwww..heheee

lambunau said...

Apa hal la kecoh2 pasal raja/sultan ni? Mungkin sebab kat Malaysia ni ramai sangat raja kut.. Daripada bilangan Raja/Sultan yang masih di atas takhta di dunia ni, separuh berada di Malaysia.. Fikir2kan la. Cuba baca buku sejarah, memang asal keturunan Raja ke semua tu?

Sultan Hussien yang kena hantar ke Temasik tu sape ek??m

mohd shazwan nabil said...

hehehe..aku memang sokong sangat2 tindakan yg keras diambil..
bukan takat hina raja. raja/kesultanan melayu tu dalam rukun negara beb.tp aku rasa aduka taruna ni tak heran pon bab rukun negara..sbb rukun islam pon slamber je dia boleh bantai..hina nabi,sahabat nabi... aku doakan engkau akan diberi pembalasan setimpalnya..balasan tu aku bukan mintak dari hakim. tapi aku mintak Allah sendiri bagi balasan setimpalnya.orang macam kau ni bukan setakat tak bau syurga.agama pon dah tolak kau jauh2 beb.semoga anda bergembira di neraka nanti.itupon kalau kau masih percaya Islam tu ada hari akhirat lah. =) cheers aduka taruna.

jamealdewastika said...
This comment has been removed by the author.
Adif Firdaus said...

Sambil baca BLOG nii.. BerDESUP Wang masuk maybank2u.. tak caya..klik nii.. => Sistem Bisnes Segera

ibnu marzuki al firdaus said...

Cuba baca buku sejarah, memang asal keturunan Raja ke semua tu?

TAU X PE & PATUT PENJNYH YG JD RAJA NI KT BLH JTHKAN TANPA WAS2 MLHN PNH KEBANGGAAN LG SBB SLP BLN BLH DKIRA JHD PLK