Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jan 28, 2010

Comment Blog dan Hukuman Aduka Dari dakmuo

Oleh : Xenan

Antara ciri2 utama Blog Aduka Taruna dari dahulu selain dari "loud" ialah keterbukaan.Sebagai menghormati semangat AT, Gua sangat berharap untuk tidak perlu menutup shoutbox atau moderate comment.

Gua juga berharap pengunjung blog menghormati dan tidak sekali2 membuat comment yg mampu membuatkan wa plak masuk lokap.Nak maki AT pon ok..tapi jgn sampai maki keluarga dia plak.

-----------------------------------------------

Dengan ucapan dari Rais Yatim dan Hishamudin, memang ada kemungkinan AT akan dibicarakan.

Menurut dakmuo dlm blognya AT boleh dihadapkan ke mahkamah atas:-

1. • Akta Hasutan 1948
Melarang penyebaran dan penerbitan maklumat yang menghasut.

2. • Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998
Melarang penyebaran bahan berunsur kesat/lucah melalui kenyataan undang-undang tertentu (Seksyen 211 dan 233) dan penyelarasan industri di bawah Kod Kandungan (Content Code).

Klasifikasi Kod Kandungan

- Forum Kandungan Komunikasi Multimedia Malaysia berdasarkan Akta
Komunikasi dan Multimedia 1998;

- Kandungan lucah – perbuatan berunsurkan seks secara nyata, pornografi,
pornografi kanak-kanak;

- Kandungan tidak bermoral – lucah, tidak bermoral;

- Kandungan berbentuk ancaman – propaganda menghasut, menanam kebencian, mengancam keselamatan negara, kesihatan dan keselamatan awam;

- Bahasa kesat – ucapan yang menghasut, keganasan;

- Kandungan salah/tidak tepat – salah, mengelirukan.

Dalam Kesalah yang mangkuk ayun tu lakukan,
Hukuman yg bakal mangkuk ayun tu terima adalah,

Untuk Akta Hasutan 1948
- Bagi kesalahan kali pertama didenda tidak melebihi lima ribu ringgit
atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau
kedua-duanya dan, bagi kesalahan yang kemudian, boleh
dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun.

Untuk Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998
- Peruntukan Seksyen 233 menyebut seseorang boleh didenda “tidak melebihi RM 50,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya RM 1,000.00 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan”.






Bagi wa kes AT memerlukan pihak mendakwa membuktikan niat jahat AT menulis utk menghina.

Dalam penyataan AT yg dianggap menghina tu, tiada dinyatakan kepada siapa ditujukan.Malah dalam permohonan maaf AT hanya menyatakan "maaf kerana mengelirukan rakyat malaysia".

Menurut Dakmuo pula:-

"Gua nk amek point dia yang keempat tu, dia tak mengaku bersalah
menghina Sultan Johor?? tp Posting beliau adalah pada tarikh
kemangkatan Sultan Johor dan juga menyebut Datuk Bendahara dalam
posting dia yg dah delete tu. Dan juga mamat tu menulis perkataan kerajaan"


Gua tader plak nak mendahului mahkamah.Cuma kalu lu org ade background law atau tahu kes2 terdahulu (precedent case) serupa ini, boleh la share ngn kitorg kat sini. Dari lu org duk lawan maki2 ade baik lu org debat case plak.Cam wa cakap balik..jgn mendahului mahkamah udah la.

61 comments:

Farith Zahir said...

jadi pengajaran dekat semua orang. :)

Silent said...
This comment has been removed by the author.
Silent said...

tak kisah la dia tuju dkt sapa2 sekali pun walaupun dia tiak sebut nama sapa2 dlm penulisan dia. yg penting HORMAT!!! HORMAT ORG YG DAH PERGI! BAGI PENGHORMATAN! SEDEKAHKAN AL-FATIHAH BG YG ISLAM! DOAKAN PEMERGIAN SI MATI. APA PERLU KE KITA MENGHINA ORG YG DAH MENINGGAL WALAU SAPA PUN ORG TU??? ADAKAH ISLAM MENUNTUT UMATNYA BERSIKAP MCM TU??? pemerhati bebas yg kunun2 "Islam" tp FAIL menjalankan kehidupan sebagai org Islam.. -.-

Taliban said...

masa wa baca n3 dia tu,wa baca sekali imbas je.langsung tak rasa apa.maybe sebab wa sudah lali dgn kata2 kesat AT ni.haha.cuma time tu wa terpikir,apahal n3 AT sejak akhir2 ni takde isi.pendek2 je ulasan semua.byk copy agensi berita fakap je.

satu lagi wa x tau mana hilang moto dia dlm blog ni,"wa hentam lu,lu hentam wa balik,di luar kita tetap bersaudara.Pro."tapi ni ramai pulak budak2 baru yg masuk,sampai kat luar pun nak gaduh gak,carik nama,carik alamat,tepon family sume.apa ni.tak professional la

Anonymous said...

Aku nak tanya satu soalan je. Hina bini Nabi bila nak mintak maaf?

Hina sultan johor boleh kira terlanjur lagi. Tapi kalau sampai 3 entri khas hina aishah memang retard la kalau kata 'terlanjur'.

Aku tunggu AT kena dakwa kes ni. Kes Sultan Johor, kalau anak dia ampun, setel. Kes hina Islam, hah, kau carik la orang Islam sorang2 mintak maaf.

DaKMuO said...

Salam..

Gua banyak kali dh sound mamat2 senget dlm Blog mamat AT ni.. Gua citer pasal ADUKA TARUNA bro.. bukan gua citer ISU POLITIK, AGAMA atau PERKAUMAN.. jadi.. kalo bley.. kat Artikel Istimewa Xenan khas utk Blog gua ni.. Lu semua jgn Komen yang lari topic la k..

Bukak otak.. luaskan akal.. Kita citer pasal kekeliruan yg telah dibuat oleh Aduka Taruna.. Gua pun posting.. ikut Info2 yg gua dpt je.. bukan gua pulas memandai tanpa tentu hala..

Gua mai cni nk tau citer pasal ADUKA TARUNA sebab gua ni Rakyat Johor yg sayangkan Sultan. Dan gua ada terasa sedikit penghinaan diatas kekeliruan yang dilakukan oleh Aduka Taruna dalam posting beliau tu.

So.. untuk special entry ni.. apa saja soal jawab berdasarkan kat Posting atas tu.. gua cuba sedaya upaya gua jawab.. Tapi kalo lu tiba2 kondem gua.. Tu taik namanya..

Banyak lagi Info panas, hangat & giler dari gua kat blog personal gua > http://dakmuo.frenzyfm.my

nizam said...

Itu lah payahnya kalau menulis tak guna akal fikiran..

Para isteri rasullullah s.a.w itu adalah "ummul mukminin", "ibu" bagi semua umat Islam.. Boleh paham dak nie?????

Kengkawan sahabat handai taulan se Islam dgn AT nie tak reti nak bagi nasihat ker?

Kalau nak "open" bertempat la sket.. biar kena cara, biar kena hemahnya..

Yg hairannya byk pulak supporter.. macam mana benda-benda besar nie boleh terlepas pandang?

DaKMuO said...

Salam..

Ikut pengetahuan gua.. Gua rasa.. pihak berkuasa hanya siasat kes Aduka Taruna ni mengikut laporan orang awam dan dakwaan mereka sahaja..

Dan mengikut pe yg gua tau, blom ada sape2 buat REPORT POLIS diatas ketidaksopanan jari jemari Aduka Taruna menulis atau mengkomen artikel berbentuk ISU KEAGAMAAN itu.

Jadi kepada yg rasa de xpuas ati pasal isu keagamaan yang dilakukan oleh Aduka Taruna, sila buat Laporan Polis untuk mereka melakukan siasatan lanjutan.

Pastikan lu letak sekali BUKTI yang menunjukkan mana2 posting / komen Aduka Taruna yg menghina ISLAM jika ada. Dan ulas pulas mana yang patut untuk buat dakwaan.

Trimas...

MohonaagarAT said...

To bro.Nizam , supporters AT ni semuanya tak de telor. Diorang jenis yang playsafe.. Bila AT kena tangkap semua sorok bawah katil. bila dah reda.. barulah semua bangkit konon²nya menegakkan pendirian.. bila panas.. semua kembali sorok bawah katil.. ni semua orang yang konon²nya budget diri tu bagus, cerdik.. tp di sebalik tabir je lah..
*********************************
To Bro DakMuo : Aku setuju.. dah terlampau banyak fitnah si AT ni buat..
Aku tak paham kenapa AT tak berpuas hati dengan semua orang.. semua yang orang buat tak kena, tak bagus, harus dikritik..
Wahai Taruna dan penyokong² nya yang rasa diri tu bagus, ingatlah.. Lagi banyak kita bercakap, Lagi banyak salah kita buat.. Kalau rasa diri tu bagus sangat, zahirkan pandangan anda secara terang terangan..

SemogaATDibuangNegara said...

Wahai AT, bersyukur lah kau duduk di Malaysia.. Walaupun kehidupan x sempurna, ada je benda ko nak complain, tapi percayalah.. Tanah Malaysia ni lah yang terbaik buat ko.. Gunalah segala nikmat yang ada dengan penuh rasa syukur..sekarang cuba korg perhatikan, bukan ko sorang yang kena kesan akibat perbuatan ko.. malah seluruh ahli keluarga ko..
Mesti family rasa malu sebab ada ahli keluarga yang macam ni..

aduhka terukna said...

alahai xenan ... apasal plak ko cakap "jangan maki hamun famili AT"? kalau nak dikirakan daripada prinsip yg korang sendiri pertahankan ... hal nak maki makian ni ... masing2 punya pasal la ... kalau sape2 yakin ada alasan nak maki sape2 termasuk famili AT ... dia punya pasal la!

DaKMuO said...

Salam...

Masalahnnya.. family AT xde kena mengena pun dlm hal ni..

Yang buat hal mamat AT sorang je.. bini dia pun xtau pape..

Yang lu nk kecoh2 apsal? lu nk gua yg maki family lu ke?


Bermaki-makian..
Artikel Setan..
Berita giler..

Posting kecoh > http://dakmuo.frenzyfm.my

Anonymous said...

tau pulak jgn suruh maki family die...yg dok maku family raong lain tu takpa...bodoh tolol betul korang ni...buat kat orang suke hati mak bapak...buat kat die tak boleh...

sofea said...

anonymous>>

klu ko pun dok maki family die..
tu bermakne ko ngan die same je lah...sbb ko ikut cara die... ok x??ahaks..

ibnu marzuki al firdaus said...

patutkah aduka taruna mohon maaf padahal dia tak buat salah apa pun cuma ada yang terasa dan buat laporan pdrm palsu pasal menghina sultan johor pula?

Take my poll!

Wira Sakti said...

BUDAKMUO ni memang bodoh nak mamposs. Kau nak baca artikel bahasa melayu standard, bukan kat blog Aduka ni. Pergi masuk website Dewan Bahasa Pustaka.

Lagi satu BUDAKMUO ni nak cakap pasal sayang kat sultan tu, memang dia ni budak bawah umur. Kalau BUDAKMUO ni belum lahir lagi masa Prebet Adam mengamuk di Chow Kit dulu, jangan cakap banyak la. Pergi masuk tadika dulu baru nak masuk membaca kat blog ni. Aku pun rakyat Johor jugak!

Wira Sakti said...

DAKMUO ni umor baru 24 tahun. Patut lah cakap macam bagos.

Kau call mak bapak kau tanya macamana tengku mahmud masa muda dulu. Macamana tengku ibrahim masa sebelum dia kawin dulu.

Aku ni bukan lah nak menghina tengku mahmud. Walau teruk mana dia dulu, tapi ada juga kebaikan dia yg mengalahkan sultan-sultan lain. Cuma aku tidaklah nak menyembah macam aku berhutang kat diorang.

Aku tak nampak Aduka tulis tu menghina tengku mahmud. Memang bahasa Aduka macam sial dulu, kini dan selamanya. Dan aku sendiri pun marah jugak sebab diorang umumkan kematian berjam-jam lepas tengku mahmud actually meninggal - mengikut khabar yg aku dengar.

Cuba kau ingat balik. Pengumuman kematian dibuat pukul 11 malam. Tengku Ibrahim ditabal sebagai pemangku petang nya. Ada berita kata Tengku Mahmud meninggal pukul 3 ptg, ada jugak kata pagi. So..apa yg kau boleh tafsir dari ni? Tengku Ibrahim ditabal jadi pemangku SELEPAS bapak dia meninggal????

Adif Firdaus said...

anda tentu suka minum jus jambu yg enak lagi berkhasiat. nak tahu resepi buat jus jambu?
Dapatkan di sini:
=> Rahsia Jus Jambu

ibnu marzuki al firdaus said...

APA KATA KITA TUBUHKAN KELAB ADUKA? NANTI BOLEH BUAT GATHERING!

Anonymous said...

yg salah ttp salah...ko terima la balasan aduka teruna....lain kali pk sebelum nak wat sesuatu....

Anonymous said...

bile la...si aduka sengal nie...dpt balasan yg setimpal dgn ape yg dia wat...aku x sabar nak tgk muke dia...ensem ker @ muke mcm taik...hahahahaha

Anonymous said...

aku setuju buat kelab aduka, pah tu masa gahering boleh lah kita kutuk2 "ibu org mukmin", sahabat pesuruh Allah, iman2 mazhab org2 Islam.. dan juga org2 pandai dlm Islam wak ada leni..

bestnya... daftar lah.. dafar lah.. aduka keluar kan kita suruh dia jadi presiden.. baru power..

Aku nok jadi ahli gok

Anonymous said...

aku klu dpt At tue ....tampo kan aje kepale dia...biar biol....xd otak agaknye!

Anonymous said...

To Sofea...

Tau takpe...die ingat die sorang je budak takde akhlah mcm die...aku pon same la...aku leh maki sape2 aku nak...sakit hati tak?...LU PIKIR LA SENDIRI...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

kepada para pelawat blog AT yg nk komen, bagilah komen yg mengikut tajuk yg diberi .. ni aku tgk sume macam dh lari tajuk .. dakmuo dh mentioned pon korg duk kalut citer lain lagi .. nmpak sgt mentah ..

ibnu marzuki al firdaus said...

Anonymous said...

Memeng betui la sultan johor ni zalim kan...dah berapa orang mati yang dia dah bunuh.tapi tak ada apa-apa pun tindakan. Apa besar sangat ke jasa dia pada negara? Perhabis duit rakyat ada lah...

CAYALAH BRANI... TAIP KAT CC KAH? PATUT KAWAN KITA KAT OVERSEA AMBIK PERLUANG FREEDOM OF SPEECH MRK!

Adif Firdaus said...

memang best kalau ada blog. bagi anda yg belum lagi ada blog sendiri dan nak tahu macam mana nak buat blog..dapatkan info tentang blog kat sini
==> Jom Buat BLOG

Anonymous said...

AT, kau buat malu org kelantan... tak de adab.. dah kena tangkap pandai malu tutup muka pulak..

Anonymous said...

sebelum buat xd plaks nak malu2...maki sane cnie....aku rase dia nie mmg kaki maki kot...

Batu Api said...

Bermaki-maki dahulu...Bermaaf-maaf kemudian...

Anonymous said...

Si "bodoh" AT dan kuncu2 nye...

Anonymous said...

sape ajar ko "batu api" bermaki-maki dahulu..peribahase mane yg ko pkai...ko pun same xd otak mcm AT gak ker

ibnu marzuki al firdaus said...

sape ajar ko "batu api" bermaki-maki dahulu..peribahase mane yg ko pkai...ko pun same xd otak mcm AT gak ker

HBS, X KAN SBLKNYA PLK?

Batu Api said...

hehe...

rilex bro ibnu marzuki al firdaus...jangan mare..name dah sedap...tapi tak kene ngan perangai pemilik name tu...

Statement tu menunjukkan perangai AT...yg bermaki2 dahulu...bermaaf2 kemudian...

tu la...ko ni terlalu emosi...skejap sangat melatah...boleh jadi kawan baik AT la aku rase ko ni...

hehe...peace...

Batu Api said...

Ibnu Marzuki Al Firdaus = AT

kelam kabut tak bertempat...

peace...

Anonymous said...

Cuba kau ingat balik. Pengumuman kematian dibuat pukul 11 malam. Tengku Ibrahim ditabal sebagai pemangku petang nya. Ada berita kata Tengku Mahmud meninggal pukul 3 ptg, ada jugak kata pagi. So..apa yg kau boleh tafsir dari ni? Tengku Ibrahim ditabal jadi pemangku SELEPAS bapak dia meninggal????

==============

Ooooo, itu pasallah mamat AT mengamuk. Tak baik tipu rakyat. Tak baik simpan mayat lama2.

ibnu marzuki al firdaus said...

Anonymous Batu Api said...

Ibnu Marzuki Al Firdaus = AT

kelam kabut tak bertempat...

peace...

KAMI MEMANG SAUDARA PUN.

NSB BAIK AKU NGAMUK MCM PREBET...

DaKMuO said...

Salam...

Alo2.. gua kembali.. ramai kutuk n marah gua lak kat cni ek..

ada yg kata gua ni budak2 yo??

Lu bro & sis.. yang marah2 gua.. yg xbersependapat ngan gua tu.. gua dah tau dah lu ni jenis pe..

Orang mcm lu ni jenis yang suka buat salah.. tp xnk mengaku salah.. pastu kuat memberontak dan tak boleh terima nasihat orang..

Paling tepat sekali.. lu kategori bangang...

Gua kat cni.. attack Aduka Taruna bukan nk backup sape2 atau nk tunjuk hebat.. gua dtg cni sbb nk tau perkembangan dia.. dan gua pulas mana2 yg patut mengikut fakta2 yang gua dapat.. setahu gua.. xde lagik fakta2 kat cni atau kat blog gua ( http://dakmuo.frenzyfm.my ) yang gua saje reka2 citer.. sume fakta gua ada bukti dan sumber yg gua tunjuk skali mana gua rembat..

Jadik.. jgn cpt melenting kalo lu xtau pape pasal kes Aduka Taruna ni.. Lu xyah nak libatkan kes Aduka Taruna ni dgn kes lain2.. jgn jadik bangang sgt.. Kita citer pasal Aduka taruna.. bukan citer pasal bapak lu... ada paham?

Last gua ckp.. JANGAN JADI BANGANG SANGAT KAT CNI...

Trimas~!


Blog Bangang..
Berita Sengal..
Artikel taik..

Post Giler > http://dakmuo.frenzyfm.my

Anonymous said...

kepada sesiapa yg menghina,mengkeji aduka sejak dri mula lagi, maafkan jela...setiap manusia ade salah dan silap nyew, cume bezanyer slah besar atau kecil..aduka pown sudah Memohon Maaf!di blog dan melalui perisik rakyat ketika dalam tahanan, aduka sedang di adili, tgu jela,xpayah nak wat spekulasi sendri, x ckup puas lagi dengan makian anda semua??jika xpuas kepada xenan dan evelyn buka ruang khas untuk golongan ini bermakian..jika anda bijak dan apew yg anda cakap 2 betul, tunjuklah cara kontra dri yg bersalah yakni cara yang baek..kepada bloger yg membuat kenyataan tentang aduka buat kenyatan yg benar sahih, neutral, xpayah nak masukkan maklumat peribadi serta alamat sebagainyer..anda juga akan susah kemudian hari..tq.

-orang dalam-

rina said...

entahlah..ada yang berpendapat aduka patut diberi maaf.itu semua terpulang kepada tuanku ibrahim sekarang.walau saya bukanlah anak jati johor tapi sikap aduka sangat melampaui batas sebagai seorang rakyat malaysia yang setia dan taat pada raja dan sultannya.wajar sangat dia dikenakan tindakan.biar ia jadi pengajaran pada orang lain.kebebasan bersuara bukan dengan cara itu.kebebasan yang diberi hanya berikan pendapat dan rasa tidak puas hati dengan cara berhemah.islam tidak mengajar kita memaki hamun sesama kita.apa saja yang menjadi sejarah tetap akan menjadi sejarah sampai bila2.kerana itu malaysia negara yang berdaulat dan teguh dengan konsep raja2 dan maka itu kita orang melayu khasnya dan orang islam amnya,mari sama2 kita fikirkan kembali baik buruknya apa yang terjadi sekarang.aduka tetap bersalah dan biarlah dia dihukum dengan sewajarnya.

rina said...

dakmuo,janganlah gunakan perkataan seperti itu.kalau anda bercakap seperti orang hilang akal anda samalah seperti aduka kerana tidak berfikir apabila bercakap.gunakan blog ini untuk tujuan kebaikan dan bukan tempat kita mengutuk sesama sendiri.maaf kalau saya macam baik sangat.tapi sy malu bila orang melayu kita ni tak habis2 memaki hamun sesama kita.kita sejak dari kecil diajar supaya tau menjaga adab dan tatatertib dan marilah kita apply supaya kita menjadi melayu yang tidak lagi diperlecehkan dan diperlekehkan oleh bangsa lain.kerana sikap seperti inilah kita sekarang terasa seperti menumpang dibumi sendiri.maafkan saya lagi sekali.wassalam...

DaKMuO said...

Salam...

Lorh.. aku plak kena CHOP ilang akal.. adeh.. keh keh keh..

Layankan je la...

alahaitaruna said...

Dakmuo,

aku rasse nak buat laporan AT ni mennghina Aisyah r.ahuma .. bukti semua dah ada rasanya..tlg kasi guide mcm mana cara nak failkan laporan..

Adif Firdaus said...

Gunakan blog anda dgn cara yg betul dan berhemah.

Anda belum mempunyai BLOG?
=> Panduan Buat BLOG

Adif Firdaus said...

Gunakan blog anda dgn cara yg betul dan berhemah.

Jom Buat Laman Web Sempoi
=> Panduan Buat Laman Web

ibnu marzuki al firdaus said...

BKN KRABAT + SLTN JHR JE BUAT JHT TP BRUNEI, PRK & HABSYAH JGK?

DULU BPK SLTN BRUNEI (X SLP) GUA DGR DIA SUKA RGL ORG SMPI RKYT TERPAKSA LARI KE LABUAN & SRWK...

SO LU JGN NAK KUTOK NEGRI SLTN TNH AIR JE!

DaKMuO said...
This comment has been removed by the author.
DaKMuO said...

Salam..

alahaitaruna:

Gua jawab soklan lu..

Mudah saja untuk membuat laporan POLIS dalam apa jua kaitan yang lu ingin reportkan.. Kalo ayam dlm reban lu ilang dan xblk dlm masa 24jam pun leh wat report.. (Kes Curi Ayam)..

1st.. lu jgn lupa bawak I.C lu.. pastu lu pergi ke balai polis berhampiran.. Jangan Pondok polis plak.. Sbb pondok polis biasanya takde Sistem Report Online.. Hanya Balai polis je ada..

Sertakan sekali bukti2 yang lu ada tu.. lagik cun.. Pegawai yang bertugas di kaunter perkhidmatan balai polis tu akan menanyakan tujuan lu dtg sana.. lu bley lah tanyakan khabar tuan polis tu ke.. tanyakan no tepon anak pompuan dia ke.. ok gak..

Pastu.. lu bitau tujuan sebenar lu adalah untuk MELAPORKAN bla bla bla bla...

Sebelum polis itu menaipkan laporan lu, dia akan suruh lu story dulu apa yang lu nak report.. pastu susun2 ayat.. baru masuk dalam report.. Sertakan sumber2 yang lu dapat.. URL, SCREENSHOT.. TARIKH.. SUSPEK.. Kesalahan.. dan sebagainya..

Lepas lu dah siap bebel2 depan pegawai tu.. dia akan print out Laporan lu tu utk lu simpan.. Seterusnya Laporan tu akan terus dihantar ke PEGAWAI PENYIASAT.. Pegawai Penyiasat akan mula membaca laporan lu tu.. Sekiranya kes lu tu berat.. mereka akan merujuk ke bahagian2 lain atau akan dibawa kepada pihak lebih atas untuk siasatan lanjut..

Kalo lu dah sertakan 100% bukti kukuh, senang sket kerja polis.. tak banyak citer.. terus leh citer mahkamah.. bila takde bukti kukuh dan tepat ni lah yang memerlukan pihak polis buat siasatan satu persatu..

Anyway.. gua bitau cara camne nk wat report dan serba sedikit prosedur je.. Gua pun malas nk gi balai.. kang gua kena saman lak.. lesen gua dah mampos.. tak renew lagik ni.. ngeh ngeh ngeh...

Setiap LAPORAN POLIS.. ada NO LAPORAN, TARIKH LAPORAN, SI PELAPOR, Maklumat Pelaporm, TEMPAT KEJADIAN DAN TEMPAT MELAPORKAN, NAMA PEGAWAI YANG BUAT LAPORAN SI PELAPOR dan de beberapa lagik sket.. Serta Hujah2 lu kat dalam laporan tu.. Panjang gaban mana pun tak kisah.. INGAT.. SERTAKAN BUKTI KUKUH lagik cun :D


Berita saman..
Artikel jahat..
Cerita balai...

Posting Sengal > http://dakmuo.frenzyfm.my

ibnu marzuki al firdaus said...

Jangan Pondok polis plak.. Sbb pondok polis biasanya takde Sistem Report Online.. Hanya Balai polis je ada..

PONDOK POLIS KL SENTRAL BLH BUAT LAPORAN CUMA YG BIT JE AGAK BDH SKT! AGAK2 JK SHORT FORM, MDH KENA TNGKPKAH? SBB ITULAH KALAU NAK HENTAM UMNgOK & meLAYU NI PAKAILAH BHS SNGKTN AKA SMS... DITKDR KENA THN, JGN CKP APA2? AMBK LAWYER DPT PTR BLTKAN STATEMENT ANDA... SLMT MENCUBA!

ibnu marzuki al firdaus said...

Kalo lu dah sertakan 100% bukti kukuh, senang sket kerja polis.. tak banyak citer.. terus leh citer mahkamah.. bila takde bukti kukuh dan tepat ni lah yang memerlukan pihak polis buat siasatan satu persatu..


TP INGAT, JK LU ORG BG LPRN PALSU, HAMPA SMUA AKAN KENA BLK GUNA AKTA PDRM... SO JGN TNJK BDH SGT MCM UMNgOk & meLAYU TOLOL2 KAT LUAR TUH, K? KAMI AKAN KENAKAN BLK DEPA YG BUAT LPRN FTNH, TUNGGU!

ibnu marzuki al firdaus said...

LU ORG TGK SPONGE BOB SKRG... RAJA GILA RAMPAS APA JE DAPAT? CAYALAH TV9!

ibnu marzuki al firdaus said...

ABG KT PAKAI BAJU COKLATLAH HR NI... DIA TUTUP WJH SBB ADA GENG2 JHR BDH KANG P BANGANG KERJAKAN ORG TERANIYA PLK...

amar said...

ibnu marzuki al firdaus says
Friday, January 29, 2010 4:48:00 PM GMT+08:00

wajarkah sultan johor ke5 mohon maaf di atas apa yang telah berlaku masa dulu demi menambat hati sebilangan rakyat malaysia yang masih tak puas hati?

lepas ni aku rase pdrm akan cari budak sekor ni!(ibnu marzuki al firdaus)

lg satu aku sokong (DaKMuO & MohonaagarAT) sbab pandai guna akal....

Allah peliharakan sultan!!!

ibnu marzuki al firdaus said...

lg satu aku sokong (DaKMuO & MohonaagarAT) sbab pandai guna akal....

Allah peliharakan sultan!!!


YELAH SGT, KAKI NGAMPU!!!

DaKMuO said...

Salam..


Weh ibnu marzuki al firdaus..

Apa lahanat lu ni haa??

Apa yg kitorang ngampu kat cni??

Kitorang ckp berdasarkan FAKTA dan OTAK.. bukan cam lu.. AUTA LEBIH..

Toilet bowl senget lu ni..

http://dakmuo.frenzyfm.my

amxar said...

nie melayu berlebih lebihan semata2... skadar menangguk air keruh je...

sultan wajib dipertahankan... tapi bukan cara fanatik begini...

adakah taraf sultan nie melebihi baginda Rasulullah SAW?...

sendiri mau ingat laa... nie maybe petunjuk dari Allah SWT... sultan mangkat dah kena hina kat dunia... blum lagi kena kat akhirat ... wallahualaam...

apapun terjadi adalah dibawah qada' n qada Allah SWT... masa nie lah nampak melayu beria2 pertahankan kesultanan... walhal kesultanan salahguna kuasa n kedudukan... mensyiriki Allah SWT dalam adat istiadat yg terang2 syirik tidak difikirkan...

aku benar2 berharap nie menjadi wake up call to all Malay Rulers... raja2 n sultan2 kerabat2... kembali kejalan diredhai Allah SWT... jangan lagi mensyiriki Nya... dan jugak hidup dalam kepura2 hedonisme... harusnya sultan2 n raja2 kerabat nie... menjadi sebenar2 tiang pelindung agama Islam...

bukan skadar hanya simbolik lapuk yg tiada seiring ngan syiar Islam...


wassalam...

amxar said...

sebaik2 nya... anggap nie semua ada hikmah... tiada manusia sempurna... sultan2 nie sama je manusia biasa... kenapa setelah mangkat dihina?...

hanya Allah SWT sahaja mempunyai jawapan nya...

jangan jadi fanatik... tiada pernah org beriman dan jujur dalam hidupnya... contoh ulama2 penegak syiar Islam... dicaci setelah menjadi arwah...

ambik iktibar... ini semua petunjuk dari yang kuasa... supaya kerabat2 raja sultan nie sedar dari hidup mewah membazir2...


bersederhanalah... dalam kehidupan... jadi lah tiang syiar agama Islam... bukan tiang rapuh... mcm skang... rasuah berleluasa... zina maksiat jadi biasa... murtad merata2... sultan2 nie pelindung agama Islam buat apa?...

itu lah wake up call dari Allah SWT... setelah mangkat... dikeji dihina... wallahualam...

sebaik2 nya... sedekahkan AlFatihah... Yasiin... surah2 AQ... supaya roh almarhum sultan tenang disana,...

hentikan lah perkara2 lagha ikuta syaitan begini... bergaduh sesama saudara...

InsyaAllah...

ibnu marzuki al firdaus said...

Salam..


Weh ibnu marzuki al firdaus..

Apa lahanat lu ni haa??

Apa yg kitorang ngampu kat cni??

Kitorang ckp berdasarkan FAKTA dan OTAK.. bukan cam lu.. AUTA LEBIH..

Toilet bowl senget lu ni..

http://dakmuo.frenzyfm.my

X PYH CRT BYK, LU TUNGGU JELAH PRU 13 NANTI!!!

DaKMuO said...

Salam..

:ibnu marzuki al firdaus:

Apsal lu nk suruh gua tunggu PRU13??

Apa kena mengena ngan gua?

Lu ni dasar senget la bro..

Lu ingat lu dah cukup bagus ke??

Lu bukan keturunan melayu, lu ingat lu suka2 bley kondem orang melayu ke?

Agak2 la bro..

Keturunan menyegar lu tu SEGAR sgt ke???

Tapi lu ni SEGAR semacam..
MENTAL semacam!


Berita Segar..
Artikel Nyegar..
Cerita Tegar..

Posting layu > http://dakmuo.frenzyfm.my

ibnu marzuki al firdaus said...

Apa kena mengena ngan gua?


LU DGN GENG2 LU BLH ANGKAT KAKI DR BUMI JHR THEN P MAKASAR @ MENADO KAH JK X LU MAU DPENJARALAH SBB DAP DAH MEMERNTH SLPS PRU 13...