Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 14, 2009

Tahniah Malaysia (2)

Oleh : AdukaTaruna

Akhirnya, dapat gak gua tengok keseluruhan game Malaysia. Kat TV2. Gua yakin sekor ahli PAS pun tak tgk game ni, sebab diorang boikot TV2.

Memula, gua ucapkan tahniah la pada Malaysia, coz menang 3-1. Tapi daripada game, TENGAH Malaysia tak improve banyak la sejak zaman Hadi. Takda daya fight supaya bola kekal kat kaki Malaysia. Bab kreatif menjolok (mencipta peluang) gua rasa agak happy berbanding zaman stupid dedulu.

Pada gua, setakat yang gua nampak melalui TV, Malaysia hanya ada sekor 'Messi' yakni Syafiq. Elemen 'Messi' penting dalam bola sepak moden, kerana, sistem pertahanan berlapis yang wujud skang ni, memang tak boleh dibocorkan kalau takda pemain "Messi'.

Setakat short passing atas tanah, hanya bertujuan bola kekal dalam penguasaan team. Ianya bagi memanjangkan tekanan, mengelakkan diserang, etc. Tapi untuk membocor sistem pertahanan berlapis, yang rapat dengan keeper, memang tak boleh.

Kena ada pemain macam Messi gak. Yang boleh lepas 2-3 ekor defend lawan, yang boleh membuatkan pertahanan lawan buang masa, tenaga dan fokus nak jaga dia sekor, yang boleh melemahkan kawalan terhadap pemain lain.

TENGAH Malaysia out.

Daya kreativiti TENGAH Malaysia ada peningkatan berbanding dedulu. Tapi daya kekal bola memang out. Sebab apa penting TENGAH memiliki daya kekal bola? Sebab peranan Messi / Syafiq ditagih. Normalnya, apabila peranan pemain seperti itu ditagih, pasti kehilangan bola berlaku dengan kerap. Di sinilah elemen kekal bola oleh TENGAH wajib.

Bila Syafiq hilang bola akibat cuba masuk ke dalam, TENGAH akan menyempitkan ruang TENGAH team lawan, dan fight menang bola balik. Seminit dua jer team lawan pegang bola, TENGAH Malaysia harus dapatkan balik dan berikan kepada 'Messi'.

Hilang bola lagi, TENGAH akan asak gile babun untuk dapatkan bola semula dan berikan kepada 'Messi balik. Aaaa... lebih kurang camtu la suasananya.

Ramalan lawan Vietnam.

Gua tak dapat tengok Vietnam punya team. Tapi gua ramal berdasarkan keputusan la. Kalau Malaysia tahu sistem defend berlapis, Vietnam pun mesti tahu gak. Kalau Malaysia ada sekor Messi, gua ingat at least Vietnam pun ada sekor gak.

Seterusnya bergantung kepada TENGAH. Pada firasat gua, tanpa menonton game Vietnam, TENGAH Vietnam 8/10 dalam tajuk daya kekal bola berbanding Malaysia 6/10. Jadi, kalau benar keadaan ini berlaku, situasi ketika final nanti, Vietnam akan mengasak Malaysia dari awal sampai akhir. Situasi ramalan adalah begini :

1. TENGAH Vietnam akan mengekalkan penguasaan bola. Dan Messi Vietnam akan cuba masuk dalam pertahanan berlapis. Defend kucar-kacir dan menjadi tidak seimbang berikutan 2-3 player defend terpaksa sekat Messi Vietnam.

2. Messi Vietnam (VM) hilang bola, Malaysia cuba control game dengan berikan kepada TENGAH Malaysia (TM). Tapi 6/10 vs 8/10. TM hanya pegang bola dalam 2-3 passing sahaja sebelum TENGAH Vietnam (TV) memenanginya.

3. TV menang dan control game semula. Berikan kepada Messi. Hilang bola lagi. Defend bagi pada TM. TM kalah dengan VM. Kena serang balik.

4. Bila keadaan telah mencari corak perlawanan, Malaysia akan tunduk dan tenggelam pada corak game. Jika sebelum ini defend akan passing kepada TM, kali ini, defend hanya mampu clear lambung tanpa arah. TV bertambah mudah, TM hilang punca. Emo mula calar.

5. Dan sekali Vietnam tukar; dari beri kepada Messi mereka kepada cross, one-2, etc; Malaysia akan bolos 1 gol.

Kalau Malaysia lead 1 gol.

Kalau keajaiban berlaku, di mana, Malaysia lead 1 gol, gua cadangkan Malaysia just control game di kawasan TENGAH dan DEFEND sahaja. Jangan bagi kepada Messi atau cross lintang, atau sebarang bentuk serangan yang membuatkan Vietnam memegang bola.

Biar berlegar di tengah dan turun semula ke belakang (defend). Biar penonton boring, asal lu tidak benarkan Vietnam pegang bola. Anggap macam main monyet2 tu... jangan sesekali bagi bola 50-50.

Selepas kemenangan ke atas Laos.

Macam biasa. Muka Sotan paling kerek esok di Utusan Malaysia. Final dia akan duduk di VVIP seat. Konon sebagai Jeneral yang banyak berjasa. Pembolehubah utama kemaraan Malaysia ke final. Kononnya lah. Utusan terutama Senyum Kambing akan puji gile2 punya. Berbulu jer gua nak ulas.

So, kepada team Malaysia, walau 99.99% mustahil lu baca blog gua, gua ucapkan selamat berjuang. Ramalan popesyonel gua, Malaysia 0, Vietnam 2.

14 comments:

Anonymous said...

haha duka, gua pun memang setuju, malaysia memang nampak kalah nanti final MMG malaysia kurang power bila dah lama main, situlah vietnam akan amik peluang nanti. anyway ok la dari xda pingat!

KALAH UNTUK MALAYSIA (my popesonal estimate)

Anonymous said...

-wa hrap golkeeper mlaysia x lepas gol mcm td,wa tgk mcm pkul bola tmpar jer,gune 2 tgn maa utk tngkap / tepis bola..pastue defend mlaysia slalunye bile diasak brtubi2, wa tgk suke sgt lambung bola tue trus dah tentu akan dpt kat team lawan blik,pastue kna serang blik,pastu lmbung blik,pastue kna serang lg,konsep cmtu akan wat defend cpat pncit n akan cepat wat defend jd pnas so defend akan main mcm nk tembak babi, tue yg bole dpt freekick or penalti..
-so cdangan wa kpd team malaysia yg 00.01 peratus akan bace blog nie mlalui bluberry sponsor korang, bile diasak, dpt je bola tue korang main 'pig - in the - middle'..kan korang slalu traning care tue lbih2 time rehat nk tggu 2nd half..mulekan ngan lingkungan yg kecil pastue wat lingkungan makin membesar, care cmni mmg nmpak keji n akan dikutuk oleh alex ferguson tp biaq pi la,yg pnting korang dpt serap serangan n smpat amik napas sblm nk serang blik..korang bkn fit pun,msing2 kaki rokok..baik x boroi mcm pemimpin AGONG kt ganu tue..

p/s:AT lu stat cuti bile?..mcm x jd cuti je lu nie..wa arap SOTAN trsayang tak pegi Loas utk tgk final..bawak suwey maa..tgk final kat kasino genting je la..

-zargus-

saye said...

tahniah malaysia. tapi tengok Laos main cantik wo. passing best. kena ngan fizikal orang asia. m'sia mgkn ingat diorang badan mcm europ kot, tu pasal suka main mcm tu. apa pun 1st gol dari badrul memang giler

indraputra80 said...

Gua pon tengok Loas main cantik ada gaya ada semangat tapi kurang keyakinan.

Tunggu setaun lagi.,mereka Setaraf dgn Vietnam,Thailand.,

Malaysia setaraf dgn Indonesia,Singapura.

Gua ingat kali nie vietnam bungkus .

Msia 2 vietnam 1.

He he jgn Maree.

Anonymous said...

apa pun PRESIDEN FAM WAJIB TURUN SEBELUM TAHUN 2010.........

-Abanghensem

bumblebee said...

Gua sokong abanghensem

Biar kalah janji tukar!!

Kah kah kah.

Anonymous said...

bhai AT...sila tambah defisit kau skrg....

http://malaysiakini.com/news/119808

jgn dabel stended oii..Lutfi ngan ADUN Melor sama2 manusia berjuang utk Islam....

:-)

~KOPI JANDA

Edyes said...

lu punyer ramalan profesional memang PROFESIONAL betullah...

Aku rasa, vietnam nak menang kali kedua lwn Malaysia memang akan rasa payah skit la... kita kalah faktor pengadil (walaupun takleh jadi alasan) kita tetap kalah game dalam kumpulan. Tapi final nie, mcm2 boleh jadi. Peluang Malaysia lagi besar bila diletakkan sebagai pasukan bukan pilihan.

Ambil Iktibar Pasukan Laos

klik atas nie untuk ulasan edyes fasal game tadi malam.

Anonymous said...

player m'sia cpt pancit.. hahaha.. lu tk npk ke ade gap bsr kt tgh smlm?? Awl2 game bgs, main passing n bkn corak bodoh lambung 50/50 dl. Tp nk main passing ni fitness kna tggi. Bila fitness cetek aje, jd la mcm smlm. Terkial2 esp 2nd half.

Anyway, trskn corak main cmni. Benti la main lambung. Muak gua tgk. Nti lm2 bila dh sebati dgn corak ni, M'sia bley pegi jauh. Yg pntg, fitness..

Anonymous said...

bro , messi malaysia kalau lu tengok tadi ialah norshahrul idhlan talaha , gaya dia gelecek mmg power beb, skill international pye . dia mmg banyak assist even striker tp dari dialah banyak peluang walaupun dia agak mati kutu sorang2 untuk score.



MALAYSIA MMG CELAKA BILA MAIN BOLA LAMBUNG, SAMA JE MAIN CAM SENIOR DULU, BETTER MAINTAIN MAIN BOLA PASSING, BILA KELAM KABUT TU YANG JADI CAMTU, KENA ADA SETTER SORANG TUK KAWAL MIND SET AND GAME, AIDIL ZAFUAN KENA MAIN PERANAN LA KASI CUCI KAWAN2 SIKIT SUPAYA TAK HILANG ARAH

mudz said...

Semangat 1Malaysia beb......belum lagi bersatu, kalau bersatu Malaysia boleh masuk Piala Dunia.............hidup UG.

Kelab Penternak Cipan Selangor said...

mudz.
dah solat Asar blum?
solat lihat tempat sujud, jgn melilau mata tengok baju org..ingat tu!

AdukaTaruna said...

a ah la. gua silap beb. Messi tu bukan syafiq. Tapi shahrul.

Takla messi sgt, tapi elemen Messi la.

Hanz_Azdi said...

hehehe abanghensem & bumblebee...Betul tu...Biar M'sia kalah Piala Dunia pun tak apa, asal Presiden & KJ tak kalah jawatan diorang.

Komen aku kira-2 kalau kita main cam most of the times in 1st & last 15 minutes, kita akan menang 2-1 sama Vietnam. Tapi final ada aspek lain kena ambik kira...Kalau Rajagopal tu a great tactician, dia pasti fokus faktor gol awal & ball possesion, coz this's all about mind game. Dapat skor gol awal, cantik ler. Pasti bertahan pun jangan too deep cam at times dlm 2nd half. Tu cari mara/ sakit ler. Kalau tengah/midfield leh kawal keadaan, sustain pressure,show desire in winning the loose ball, compose on the ball, passing the ball around nicely ia akan meredakan tekanan mental pemain-2 kita & juga memudahkan kerja. Kalau tak, hancus ler + ramai yg akan kena kad kuning eventually dilayangkan kad merah. kalau main camtu, mau kalah 4-0 ler.
Kalah kalau pun dgn cara terhormat, aku redho ler. Tapi kalau leh menang lagi bagus. Janji ada improvement dah, ada gaya & kualiti pun seemingly going up. M'sia menang ker, kalah ker Final tu, FAM kena juga rombak strukturnya/ganti muka baru etc.