Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 30, 2009

Pemangku Presiden PAS sokong Nik Aziz.


Pemangku Presiden sokong saranan Nik Aziz    

KUALA LUMPUR, 29 Dis: Pemangku Presiden PAS yang telah lama wafat; Datuk Mustafa Ali, menyokong saranan agar semua orang boleh menjadi ketua kerajaan tanpa mengira bangsa dengan syarat dia seorang Islam yang baik.


Ianya sekaligus menyanggah pendirian Presiden PAS terdahulu, Hadi Awang berkenaan pentingnya Melayu Islam dalam isu kerusi Melayu Islam dan perpaduan Melayu Islam. Namun, Mustafa mencadangkan agar syarat baru itu tidak hanya untuk Menteri Besar Kelantan sahaja bahkan juga pemimpin utama negara.

"Saya tidak setuju ia terbatas kepada Kelantan sahaja tetapi seluruh negara dan perlembagaan Persekutuan perlu dipinda untuk membolehkan semua orang, tanpa mengira dia Cina atau India, dengan syarat Islam boleh menjadi perdana menteri dengan syarat dia memenuhi kualiti kepimpinan yang baik." kata Mustafa kepada Harakahdaily.


Namun begitu, ketika ditanya adakah kualiti yang dimaksudkan merujuk kepada status ulama, Mustafa menjawab :

"Err.... zaman Hadi telah lama berlalu. Asalkan orang itu memiliki cukup kelayakan, tidak kira bidang ulama atau tidak, dia memang layak. Lagi pun, sebenarnya Kepimpinan Ulama ini adalah benda sesat. Tidak ada dalam Al-Quran."

Agensi Berita FAKAP.




10 comments:

Penembak Babi said...

huhuhu....lu part-part bantai Hadi secara makan dalam ni, lu punya kakilah kan..

Tapi wa tak nampak pun percanggahan dengan statement hadi sebelum ini...Hadi kata Pas masih follow perlembagaan dalam hal ehwal perlantikan PM dan menteri-menteri, sewaktu golongan lahnat duk sebar yang pas akur nak lantik orang bukan melayu jadi PM dan menteri kanan....Masa tu kritikal, maka wa rase Hadi kena kuar statement tegas pasal nih pada masa tuh...kalau tak, nanti luorang ingat benda ini benar....

Tapi dalam kes nik aziz, ini diperingkat cadangan di Kelantan...apa salahnya? dengan syarat kena pinda undang-undang tubuh negeri, maka tak salah setakat ini Mustafa yang support Tok guru....Kalu Mustafa tak cakap pun, lelain pasti akan sokong jugak...

Hadi reserve dulu la beb..nanti kalau terlepas cakap, jadi dasar la pulak...bukan lu tak tahu, puak-puak lahnat pantang kuar statement kontroversi, terus hentam siang malam tanpa henti macam lu jugak..huhuhuh

Dan lu pun tahu, Hadi lebih gemar cakap benda yang pasti. Peringkat cadangan-cadangan, belum tentu, andaian-andaian nih..Hadi kureng sikit, bagi pembantu-pembantu cukuplaa...apa yang wa nampak, Hadi bukan takmo kasik..kena hati-hati la bhai...!

Bhai...bhai...Wa nak t-shirt nombor 9...

-boarshooter-

Penembak Babi (ori) said...

Boarshooter FAKAP said;

"Hadi lebih gemar cakap benda yang pasti. Peringkat cadangan-cadangan, belum tentu, andaian-andaian nih..Hadi kureng sikit"

KAH KAH KAH KAH KAH............
KAH KAH KAH KAH.........
KAH KAH KHHAAAKKKK TUUIIIHHHH...!!

boarshooter Fakap..lu bikin hari gua makin berseri2 la...menyeringai je gua seindah senyuman pagi..ha ha ha...

bhai mangkok jamban..berdasarkan petikan lu di atas, cer lu explain skit point2 di bawah;

1. Hadi mencanang UG sana sini..UG tu benda yg pasti atau cadangan?

2. Hadi kata DAP dan PKR dah setuju UG..tp DAP dan PKR menafikan..so itu kepastian atau andaian Hadi? ...atau pembohongan bongok seorang ulamak?

cukup la 2 dulu..bagi lu tarik napas..kang tak cukup oksigen meninggal, sape nak update blog fakap tahap sampah lu tu..kah kah kah....

p/s: jangan lupa jawab 2 soalan gua dalam entri sebelum ni..jangan lari takde telor macam FZY dan kapt_Shiqaqi plak.....

Anonymous said...

-wa rase xde sape nk amik statement ttg isu2 trbaru dr pres or timb pres,diorang cume boneka je dlm pas pusat sbb yg mnjalankn tugas2 diorang nie kbyakan geng2 trganu yg diketuai mustapa ali..

-kepimpinan ulama diburukkan dgn performance pres n timb pres..nsib baek nik aziz bole cover..

-ape yg pasti hadi mmg lembab!!!

-zargus-

CgLyn said...

Cina sanggup meninggalkan agama asal semata-mata untuk mendapat keuntungan diri sendiri. Contohnya, cina masuk Islam dan kawin melayu untuk dapatkan projek2yang dikhaskan untuk melayu. Harap2jangan pula ada cina masuk Islam semata2 nak jadi MB atau PM.

maLin said...

Zargus, cakap elok sikit..jari nko yg menaip tu bakal berkata2 di depan mahkamah Allah kelak...jangan ikut sedap fitnah je..buktikan kebenaran dakwaan nko tu..

CgLyn pun sama, sedap je kata Cina mualaf macam tu...padahal Cina mualaf lah lebih alim dan wara' dari Muslim turun temurun baka Melayu..mereka convert dgn kefahaman penuh dan teguh di dada...jika ada yg berniat songsang, buktikan kebenaran dakwaan nko tu..

Penembak Babi Ori, jangan dikejutkan fitnah yg telah tidur..isu lama tutup buku...sedap nko tuduh Tok Guru Hj Hadi berbohong..buktikan kebenaran dakwaan nko tu....

Penembak Babi said...

huhuhu....bhai..bhai...

Ni yang wa malas nak layan bebudak Rosol Wahid yang masih pakai cawat nih...

Beri statement ngan komen statement owang pun lu takleh beza...Lu nampak bebal dan sangap tahap lipan batu!

Hadi beri statement lepas cadangan undi tak percaya ditolak speaker...tu pun lepas bincang dalam pakatan...kalu lu lagi sangap, wa boleh buktikan bagi video! tapi yang wa nyampah ngan lu...yang menambahkan lagi wa loya nak berak, bila lu samakan isu UG dengan masuk umno..itu yang wa naik malas nak hentak lu...nampak sangat lu ni masih konpius n disesatkan puak-puak lahnat Rosol Wahid...gegegegee. hadi dah citer, clear benda ni, tapi lu duk pusing-pusing isu sama...wa dah naik muak dah nak layan lu...bebal tahap babas

Hape-hape je la labu....

Nak berhujah ngan lu, lu lari macam lipas....bila wa nyalak, lu hentam wa, lepas tu gelak KAH_KAH_KAH macam gurek siam...yang tu wa ngeri seh!

-boarshooter-

Penembak Babi said...
This comment has been removed by the author.
CgLyn said...

maLin, bukannya ambe tujukan kepada semua mualaf begitu. Memang ada cina sengaja masuk islam sebab bisnes. Mereka memang jenis yang pandai mengambil peluang. Otak menipu mereka lebih bergeliga dari otak melayu kita. Hati2 dengan bangsa mata sepet.

Anonymous said...

PUKIMAK LU...LU JAWAP ..NAK JMPA MANA???LU JGN SAMPAI GUA CARI LU SIAL...KALAU JUMPA,MUNGKIN GUA KASI PELUANG DGN LU LAGI..TAPI JGN SAMPAI GUA CARI LU...

Anonymous said...

jatesini@yahoo.com

TRY TENGOK LA..NAK CARI KA DAK...hehe..CUBA BAGI NO FON HANG PADA EMAIL DIATAS..TRY TENGOK..TAKPA AIH..TAK SAKIT AIH...TRY JA...BELUM CUBA BELUM TAU...TRY LA..