Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 3, 2009

Kenyataan rasmi Presiden PAS mengenai GST (Good & Service Tax)

Oleh : Tuan Guru Hadi Awang. Presiden PAS

1. Sempena beberapa hari lagi menjelang 2010, ana, selaku Presiden PAS, dan bakal menawarkan kerusi sekurang2nya Timbalan Perdana Menteri, suka nak mengingatkan tentang hadiah tahun baru Perdana Menteri pada kita. Kali ini ana menyerlahkan kemahiran ana dalam ekonomi. Ana harap semua angguk2 macam jemaah Rusila.

2. Bermula 2011, GST(Good & services tax) insyallah akan dijalankan di Malaysia.Ana masih menjalankan kajian mengenai GST ni..Cuma selalu ecounter dgn istilah ni bila berurusan dgn customer  ana kat luar negara time ana lari setiap kali isu besar PAS.


Beza dgn service tax sekarang yang wujud sekarang ni, GST dikenakan di setiap peringkat perniagaan.

3. Berita Baik Kepada Kerajaan - Kerajaan dpt mengenakan tax dgn lebih effective dan tanpa lopong2.

4. Berita Buruk Pada Rakyat - Mcm mana pusing2 pon..kita akan mendapati tax ini akan mendorong kepada kenaikan harga pada semua barang.

5. Duit ini mungkin(?) dapat mencover kehilangan wang kerajaan dlm projek2 yg gagal ie: PKFZ dgn andaian tiada juga penyelewangan berlaku dlm perlaksanaan GST.Kita juga akan mendapati GST berkemungkinan melencong..seperti yg biasa berlaku pada setiap xtvt kerajaan setakat ini.

6. Kerajaan boleh memilih utk lebih telus dlm semua transiksi kerajaan untuk mengelak kan kehilangan wang. Malangnya, seperti biasa, rakyat yg dibebankan.Sgt horror bila memikirkan kita dipaksa membayar lebih utk projek2 yg gagal.

7. Nak sentuh tentang service tax dok ada sekarang ni, setahu ana masa makan kat restoran (nilai tahunan lebih RM 3juta), kenalah bayar service tax 5%. Tapi hak barang yang dibeli untuk running restoran tu kalau kena cukai (macam beli pinggan mangkuk) pengusaha restoran kena tanggung sendiri. Tapi melalui bacaan ana, bawah GST karang, depa pun ada nilai tahunan....(tapi tak tahu berapa kerajaan nak letak) dan cukai yang kena kat pinggan mangkuk tu boleh dituntut balik dari kerajaan.

Kalau macam tu, antum think cost makanan akan turun ke? Dan restoran yang kena caj GST pun pada kadar 4% berbanding 5% sekarang.Patutlah seluruh dunia dah adopt lama dah! * Tak seluruh dunia adopt la. Kat asean ni singapore jek buat.

8. Prob disini nilai gaji n wang kita dikatakan tak setimpal dgn harga product n services.Dikhuatiri berlaku inflasi lah.

9. Kerajaan boleh mencuba channel lain seperti had kan AP, Open tender dan sbg nya utk kurangkan ketirisan wang. Malang kenapa rakyat yg menjadi target untuk meningkatkan revenue?

10. Terima kasih kepada pengundi UMNO di atas jasa baik anda menyusahkan hidup kita semua. Bagaimanapun saya bersama Tuan Guru Harun Taib dengan tegas menegaskan perpaduang dengan UMNO lebih Syarie.

Fakap la hai.... 

21 comments:

SearchForHeaven said...

macam pernah ku lihat je article ini..
hehehhee...
plagiat ke ahh??
wakakaka...

Anonymous said...

-bro,trpikir ke pres pas nk ulas isu nie?..

-zargus-

Anonymous said...

-bro,trpikir ke pres pas nk ulas isu nie?..

-zargus-

uma said...

bede ni tarak penting...

yg lebih penting
kedudukan kita di akhirat nanti mcm ne?
elok dipikirkan idup kita disana nanti.

selaku ahli parti islam semalaysia
bede ni tidak penting bg kehidupan akhirat.

ia adalah ujian idup atas muka bumi dr NYA, maka bersabo & redha adalah sifat yg mulia.org2 yg bersabo Allah akan masukan mereka ke dlm syurga NYA.



hahaha..

Presiden GUPU said...

Adukataruna bangsat!

Mana link ucapan ini?

Tunjukkan bukti atau kami perangi kamu sebagai penyebar fitnah!

Kamu dah ditegur Albanjari dan Tulang Besi tentang fitnah tp masih degil dan keras kepala!

Ucapan ini banyak keraguan. Tak mungkin Tuan Guru Presiden PAS sebijak dan berpandangan jauh seperti ini.

Tuan Guru Presiden PAS yg kami kenali tidak memiliki buah fikiran tahap globalisasi dan universal sebegini.

Oleh itu tunjukkan bukti, jgn sebar fitnah di pagi Jumaat yg penuh barakah ini!

Jika tidak, kami akan adakah solat hajat dan doakan kamu mandul 7 keturunan!


Yg menurut perintah,


..........
Presiden
Gabungan Ulama' Pencinta UMNO (GUPU)

Anonymous said...

kenyataan sebenar..baru kejap di post oleh setpol Hadi:

sistem cukai sekarang adalah tidak syarie berbanding sistem zakat selangor di bawah hassan ali yang lebih dekat dnegan quran dan hadis.

kita menolak GST bukan kerana nama dia GST dan membebankan rakyat, tetapi kerana bertentangan dengan quran.

walaupun bakal membebankan rakyat namun atas pertimbangan akhafun darurain (memilih dari dua mudarat) maka kerjasama dengan umno ebih afdhal diutamakan.

Anonymous said...

uma, kau sindir agak2 la bhai...member tu terasa dan majuk kang sunyi pulak blog ni takde pihak lawan..majuk majuk ni biasa bg puak tu...kuang kuang kuang.....

~KOPI JANDA

lempentalam said...

Kah kah kah ,sakit perut ana ketawa.

kaiban said...

semoga aduka diberikan hidayah dalam mencari sinar perjuangan yg telah hilang,

SearchForHeaven said...

salam,
UMA,
lu perli wa sebelah mata ye.. hehehe


Kita tidak memisahkan Dunia dan akhirat..
ISLAM tidak ajar begitu..
Dunia ini adalah jambatan ke akhirat..

Lu perli wa, macam wa tak amik kira langsung atas dunia ni..
hahaha..

wa profesional maa..wa pun macam lu.. engineer maa..
wa bukan ulama.. kalu ikut perlian lu,
macam wa ni zuhud sgt laa... wakakaka...


perbuatan di Dunia ini akan menentukan pengakhiran kita di akhirat..

Untuk Dunia,
ISLAM mengajar dgn sistem Muamalat..

untuk isu GST ni,
lu nak TGHH keluarkan kenyataan ke??

untuk kemahuan lu ni, wa takde hujah nak defend laa..
haha..

tapi TGHH kan memimpin sebuah jemaah, sebuah organisasi, yang mana dlmnya ada pakar ekonomi, pendidikan, perubatan dan sebagainya.

Dlm isu2 sebegini, yang melibatkan isu negara, tiada masalah pemimpin lain keluarkan Pendapat mereka..
Kalau mereka berjaya, mereka bukan sahaja mendahului presiden, tapi menampakkan karisma utk memimpin..

So, pemimpin ini mungkin boleh kita lantik presiden yang baru..
tak perlu diejek Presiden sekarang dgn pelbagai isu..
kalu perlu ditendang, tendanglaa tapi dengan bertanggungjawab dan berhemah dan secara intelectual.

Kita meraikan sifat keterbukaan tapi tidak meraikan sifat yang tiada kesopanan..

Lu orang perli wa, tetap tak tinggalkan kesan ,
sebaliknya bila lu berhujah, kemudian lu perli plak,
tujuan mencari kebenaran dah tersasar,
ini dah menjadi mencari siapa yang benar!!

Kalu itu lu orang cari,
lu salah orang laa..
wa tak cari siapa yang Benar..
wa cari kebenaran..

Then,
apabila kita berselisih,
kita tak boleh berlebihan..

kalu berlebihan, itu adalah salah satu dari 4 sifat yang untuk ciri2 munafik.
Naudzubillahiminzalik..

mohon kita semua terhindar dari sifat itu..

mana yang wa terlebih, lu betulkan,
mana yang lu terlebih, kalu wa namapak, wa tegur..

itulah persaudaraan ISLAM..

------------------
respon utk bkn UMA


orang dlm tajuk GST, jgnlah pulak ko lontarkan tahi2 UG dlm tajuk ini.
Tak adil laa tu..
korang menyeru ikut tajuk..
debate atas tajuk laa...
nak berlebih2 dlm perselisihan ni, wa tarak join...

kalu lu nak main2.. lain kali kalu ada masa, kita main2 dgn anon.. wakaka

CgLyn said...

Lambat benar nak tunggu orang tua tu respond. Eloklah kau respond bagi pihak dia. Uma, bukan main lagi kau sindir puak hijau karat tu ye.

CgLyn said...

Lambat benar nak tunggu orang tua tu respond. Eloklah kau respond bagi pihak dia. Uma, bukan main lagi kau sindir puak hijau karat tu ye.

SearchForHeaven said...

salam,

CgLyn,

karat hijau tiada masalah sekiranya karat hijau itu mendekatkan kepada ISLAM..

Namun jika karat hijau hanya dlm uslub politik, mungkin kita perlu hati2..

Jika kita selusuri perjuangan PAS ini..
yang banyak membuat kerja adalah si karat2 Hijau ini, yang kebanyakkannya hanya sekolah pondok atau setakat sijil rendah tetapi pegangan agama mereka kuat..

mereka mendidik anak mereka menjadi manusia berguna,
ada yang jadi doktor dan sebagainya.. namun ada juga yg tersasar..

Yang tak karat ni, kebanyakkan mempersoalkan je lebih, tapi bila tang buat kerja berjemaah.. allahu a'lam.

tetapi kita tak harus melabelkan dgn sebgitu sahaja..

diakui jika ramai masih jumud..
bukan kita harus kecewa dgn mereka,
TETAPI bawa keluarkan mereka dari kejumudan dgn Ilmu2 bermanfaat.. dan hujah2 yang relevan..

kalu nak lembutkan si karat hijau,
lembutkan dgn hujah2 mereka faham..

kalau nak ajak profesional,
kena berhujah dgn nilai2 sains dan profesional mereka..
serta kalau dapat, disertakan dalil dari Quran/hadis untuk memperkukuhkan hujah kita..

Itu yang diajar oleh Ulama sejak dari dulu..

Sindiran juga perlu dan bertempat..
kalu terasa pedas, mungkin apa yang disindirkan kepada kita itu betul..

namun kalau yang disindir, cool aje..

Penulisan adalah satu seni,
jika halus seninya, lagi cantik persembahannnya..
jika kasar seninya, murahlah persembahannya..


tepuk dada, tanya selera..

wassalam...

uma said...

haha..

bro.SFH
wa x terlintas pon niat perli
lu semasa menulis tu...
maap bebeno...
wa memang x terlintas niat
utk perli lu utk komen tu.

SearchForHeaven said...

hehe..

chill bro...

biasalah.. wa pun kadang2 terlajak perahu...

hehehe...

Mamatkeling said...

Tidak Menjadi Kudis Gatal pun kepada TGHH.

So bagi anda semua usah lah bersedih dengan AT, La Tahzan, TGHH tak akan kurang ilmunya dengan kata-kata dan tulisan AT, TGHH tak luntur darjat di sisi Allah dengan penghinaan oleh TGHH.
Malahan TGHH dapat pahala dengan hinaan dan cemuhan ini.
- Jangan sampai ada yg buat solat hajat dan doa mcm TGNA Utukumu AT.

Kekacang said...

Dosa pemfitnah adalah lebih buruk dari pembunuh.
TG Hadi ada kelemahannya, sama seperti Anwar, TG Nik Aziz, Najib, dan semua makhluk di muka bumi termasuklah kita. Tetapi memperlekehkan orang lain hanya menempah tempat di dalam neraka.
Setiap mana kelakuan kita akan dihitung oleh Allah. Dan setiap tulisan kita akan dinilai oleh manusia tahap kecerdikan kita.

CgLyn said...

Hijau berkarat tak sama dengan hijau bersinar macam SFH.

Anonymous said...

engkau memang telah bersedia untuk mati terlaknat...

Hanz_Azdi said...

bravo Search ... thanks goodness!

alright now we're talking in the same tone..read from the same page...see the bigger picture/ from many views...play the same game...hehehe.

AT tu dah memang cara dier gitu..memang kita tak leh ikut cara dia..biorkan dier care dier. Nasihat pun tak makan punya...hehe...taking only the points/views.

p/s: lest, forgive me for anything offensive 2u, okay bro?!

Anonymous said...

U r right Hanz Azdi

watch for the points/views.