Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Dec 27, 2009

Benarkan pemandu pengangkutan awam ambil dadah tahan mengantuk.

Oleh : AdukaTaruna

Gua tak tahu cadangan gua ni praktikal ke tak? Kena bahaskan oleh banyak sudut. Setahu gua, doktor2 yang melakukan pembedahan berjam-jam ada ambil dadah nih. Supaya tidak letih dan mengantuk. Yang boleh mengundang malapetaka kepada pesakit. Uma, cer lu tanya bini lu jap.

So, berikutan kes nahas pengangkutan awam ni, gua tolak hujah bodoh dari NGO tertentu. Stendet la, gua. Asal tak setuju jer, gua terus bodohkan jer. Ngeeee....

1. Larang penggunaan bas 2 tingkat.

Apa punya bongok la hujah NGO mangkuk dari Kedah kat Buletin TV3 tadik. Pembolehubahnya lain. Dalam kes yang diulasnya; kalau bawak bas tak bertingkat dan serendah kereta F1 pun, kalau pemandu tu tertidur seperti yang diakui oleh pemandu itu sendiri, tak guna gak.

So, hujah pakcik Melayu NGO tu tahap bebal la pada gua.

2. Larang jadual perjalanan selepas jam 12.

Yang ni ada munasabah sket tentang pembolehubah tertidur. Tapi tak praktikal maa... Kalau dalam 20 perjalanan selepas jam 12 malam, dan 10 daripadanya nahas kerana tertidur, baru boleh difikirkan. Tapi dalam 200 perjalanan, sekali terjadi, tak layak untuk memusnahkan jadual perjalanan yang praktikal kepada pengguna.

So, tanpa word bodoh, gua tolak cadangan nih.

Cadangan gua pertama.

Gua cadangkan mana-mana pemandu pengangkutan awam yang bersesuaian, seperti bas, teksi jarak jauh, etc; dibenarkan ambil dadah tahan letih. Gua tak tau apa nama dadah tu, tapi setahu gua mesti ada punya.

Cuma, kena pastikan ujian air kencing dapat mengasingkan mana dadah tahan letih, dan mana dadah jenis lain dan alkohol. Kalau tak, tak guna gak. Kalau ujian air kencing gagal tu tidak boleh asingkan dadah yang dibenarkan itu, takut pemandu layan ganja, nang, kutak, ais, etc plak. Lagi jahanam.

Cadangan gua kedua.

Larang sebarang unsur Rosmah berada dalam bas. baik disebut dalam radio, gambar, perbualan sesama penumpang dan sebagainya.

Sebab, bila pemandu terdengar bab Rosmah, emosi jadi tak tentu hala. Nak marah jer. Meluat dan sebagainya. Dah membahayakan nyawa tuh.

Rosmah ni dibenci setiap golongan. Baik BN baik BR.

11 comments:

pijat said...

bangang punya cadangan, doktor mana yg guna dadah tahan berjam-jam tak letih dan mengantuk, Pil Kuda boleh tak tido 3 hari 3 malam yg tu molek kau aje yg ambik

mohahz said...

bas 2 tingkat klu ang tgk, penumpang kt tingkat bwh tu level dia rendah je...x sama dgn bas biasa.
pastu plak,bas 2 tingkat ni kt mn lg diguna utk long distance?aku x pasti yg tu.
bab2 kes eksiden bas ni,yg plg sedihnye,terbunuh tu jumlahnya ramai.dan bas2 ekspress ni laju2 sokmo.
yg terbaru ni tragik betul,ngilu badan bila tgk besi penghadang tu potong body bas mcm kertas!x dpt den bygkan.seram siot..

Anonymous said...

sani express tu gaji ikut trip ke gaji tetap?mara liner gaji tetap.so pemandu bas tu takdelah sampai keje lebih masa nak dpt duit lebih.sampai ngantuk pun bwk gak bas.jadual bas boleh pulak tetap.yg tu lah gua rasa...

dILA said...

saya rasa kita seharusnya mencari PUNCA SEBENAR pemasalahan ini. pemandu kata mengantuk, so adakah kita akan terus penjarakan pemandu tersebut? bagaimana denagn pemandu yang lain? takkan dah ada yg mati baru nak ambil tindakan?

tidak, pemandu mengantuk bukanlah puncanya, adalah hasil daripada pemasalahan utama iaitu :

1) pemandu overwork & underpaid : pemandu dibayar gaji tetap yang sedikit atau berdasarkan berapa trip yg dibawa. untuk menyara anak bini, pemandu terpaksa bercangkang mata membawa bas.
2) pihak pengurusan yang hanya hanya mementingkan keuntungan & tidak memperdulikan kebajikan pekerja.

di luar negara, ada undang2 yang menyatakan pemandu itu mesti berihat beberapa jam sebelum dibenarkan memandu semula & pihak syarikat mesti menyediakan tempat rehat (read: katil etc) untuk pekerja.

MENCARI PUNCA SEBENAR MASALAH INI ADALAH PENTING, MENYALAHKAN PEMANDU SAHAJA TIDAK AKAN MENYELESAIKAN MASALAH.

Anonymous said...

-cdangan prtama lu utk gunakan dadah..cara nie wa rase wa bole stuju ngan lu..dadah yg pling seswai skali ialah dadah jnis syabu atau dlm base minang 'methyamphetamine',bdak2 jb suke pnggil kaca atau batu, bdak2 kl suke pnggil ais..dadah nie tak slap wa digunakan dlm perang dunia ke-2 oleh jet fighter tntera u.s n china..diorang kna ronda n kawal udara dgn jet hmpir 24 jam shari..dadah nie dpt meransang otak dan kesan yg pling ketara ,dgn amaun yg skit mayb 0.05 gram je bole tak tdo hmpir 24 jam..mata xleh nk tdo,bdn jd cargas ,perut sntiasa knyang,asik nk mrokok jer..tp tentera amik dadah nie ngan pngawasan doktor la..lu klau nk diet n kurangkn boroi brbanding hadi ngan cepat amik la ais,artis2 pun byk gune ais utk diet..tp stil ade kesan bruk die sbb tue kna mlalui pengawasan doktor..

-dadah lain yg agak setara ialah ubat batuk tp kna gune byk..botol coke kcik bole than brape jam jer,mau kna gune brbotol2 utk prjalan dr kl - kb..yg pling x seswai ganja..bile pmandu dah kna, bas x grak lg die dah tdo,tdo mampus plak tuh..

-so wa igt ais gak yg seswai..tp kna btul2 pihak yg brkuasa khususnye polis kna pntau la,kalu nk kna mayb depan doktor n polis dlm blai polis..

-pastu wa rase stiap bas diwajibkn pkai psang device utk sekat klajuan..wa rase bnda nie prnah ditimbulkn,tp ilang cmtue jer..alat nie praktikal skit,katekan la bas tue dibwak lbih dr 80km/j,enjin akan tibe2 off scra auto n kna mtk pasword utk on kan device dr ketua polis or rosmah,hahahaha..

-zargus-

kutty hitam al-juburi said...

nk slesai mslh?ak ad
cdgn lg baik.PRU akn
dtg BN bukn lg krjaan
tp pmbangkn kt parlimen.
i 2step 1.step 2 desak
PR supaya ubah polisi.
pnglmn ak naik bas bukn
kt negara mlysia mahupn
ngara arab,bas 2berhenti,ak
tnye apsl?die kt die dh ckup jam mmndu so wajib rehat(sbb ad trafic jam),so lbih lame dr trip sptt nye.
ksimpulnnye undang2 n polisi ni pnting.rasuah polis 50ringit ni
bukanla smata2 ats dasar akhlak
polis as individu ttp sistem yg
jahanam.or xpon ni salah cine sbb
org mlayu xdpt kuasai ekonomi so
leh jd drebar bas.so kt dmonstari
against DAP.

Anonymous said...

bhai..aku rasa ni la tempoh otak Melayu agak cergas dan prihatin sikit. tuding menuding, bagi cadangan macam2. hotline LPKP la, inspection Puspakom la, spotcheck JPJ la....

kita tengok bulan depan. comfirm isu ni akan tenggelam dan disapu bawah karpet kulit rimau. LPKP tido balik, Puspakom dah stat berdengkor, JPJ dah meleleh air liur basi.. Melayu pun senyap melayan benda lain.

bila otak Melayu akan cergas balik? iaitu bila ada accident bas express lagi..PERCAYALAH !

naik meluat dgn sistem pentadbiran dan sistem masyarakat yg didominasi 'Melayu tanpa Islam' ni. dah ditakdirkan gen nya macam tu kot.

~KOPI JANDA

Anonymous said...

cadangan wa.... pemandu bas yang kedua tu kena tunggu di tengah² hentian... bukan naik sama² ngan penumpang..... biar dia orang cukup rehat...... contohnya bas dari umah mertua aduka di Pengkalan Chepa nak ke N9.... second driver kena tunggu di merapoh... bukan naik bas di Pengkalan Chepa..... biar dia orang cukup rehat..... tido biar selesa.... bukan tido dalam bas..... tido dalam bas cam tido belakang kuda la..... mana selesa....

-abanghensem

zaminc said...

masalah tak cukup tido...
maybe boleh buat mcm maraliner atau transnasional yang mewajibkan untuk satu perjalanan, berganti2 2 pemandu...

apapun bas 2 tingkat ni nampak kurang stabil...

Anonymous said...

gunakan airbus, alang2 pilot tertido ley terlajak sampai italy..hahahaha

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體