Skip to main content

Projek langgar Hadi, projek langgar Husam.

Oleh : AdukaTaruna

Lu kena tahu pembolehubah antara Hadi dengan Husam. Hadi ni ibarat perlembagaan sesat. Husam ni ibarat pekerja mahir yang nakal. Lu berjaya tumbangkan Hadi bermakna :

1. Perlembagaan sesat PAS yang berpaksi asal ulamak pegang semua terburai.

2. Perlembagaan sesat PAS yang berpaksi asal ulama haram diganti walau itulah punca masalah berjaya dihancurkan.

Kesimpulannya, Hadi adalah simbolik kepada perlembagaan sesat PAS. Katakan akibat dari melanggar Hadi, Nasha naik menjadi Presiden. Tidak mengapa. Itu sudah menjadi 50% lebih mudah dan 50% kurang masalah. Pokoknya Hadi ditumbangkan.

Berbeza dengan Husam. Husam tidak boleh menjadi perlembagaan kerana dia bukan candu. Jika dia jahat dalam mahir, tampar sahaja muka dia dengan selipar laju2, tiada siapa yang akan hukum anda kafir dan neraka abadan-abada.

Tetapi jangan Hadi. Walau anda menjentiknya, akan ada sekumpulan besar golongan agama menyeru jihad terhadap anda. Pokoknya Hadi adalah kotak perlembagaan yang sempit. Ianya terbina dan terbentuk dalam dunia Melayu terlalu lama. Lebih lama dari tarikh Parameswara jumpa Melaka. Sejarah merakamkan tidak pernah baka Melayu berjaya menghasilkan satu revolusi. Berjaya anda runtuhkannya, maka terpinga-pingalah semua ahli PAS apabila menghirup udara dan cahaya segar.

Sekali lagi, Hadi jauh lebih perlu ditumbangkan. Kerana dialah punca kesempitan dan kesesatan. Manakala Husam masih di peringkat nyamuk yang mudah ditampar.

Contoh.

Jika Hadi membuat perkiraan silap, bukan sahaja AJK PAS Pusat atau Lembaga Disiplin, malah 90% ahli PAS akan mencari2 nas menghalalkan tindakan satu nama ulama.

Tetapi jika Husam? Hari ni dia buat perkiraan silap, contohnya membiarkan Hasan Ali mencabuli maruah perlembagaan jemaah Islami dengan memecat saingan lain, maka, seminit selepas itu sahaja Husam bakal ditampar oleh 1 Malaysia.

Jadi, Hadi adalah masalah pokok yang aneh dan sesat. Manakala Husam adalah masalah cabang yang biasa terjadi dalam mana-mana organisasi.

PROJEK LANGGAR HADI 2010

Comments

  1. Lu xyah nak langgar sape2 le, nanti tahun depan Lu yg kena langgar dgn lori yg bawak kambing jamnapuri dr kelantan ke gemas huhuhu...

    ReplyDelete
  2. Xyah la motif jahat nak langgar2, turun cara demokrasi la...

    eh silap, demokrasi kan x selaras dgn islam, huahauah...

    Husam sebelum MAC 2008 antara pemimpin PAS yg bakal menyinar, tapi sayang, gila kuasa punya pasal..

    TGHA, dulu memang dia kuat lantang, tapi sekrang senyap, memang 'Pak lah' version PAS...tapi jatuhkan dia melalui demokrasi, kalo ok buat style UMNO, semua ahli PAS boleh mengundi, termasuk yg biasa2 saja, tapi nanti kena kutuk lak tiru UMNO...tersepit....

    TGNA dah buat silap, apa2 pun etikanya sponsor public servant is wrong, x kira la pegi disneyland ka, pegi mekkah ka, sebab tu undang2 tu dibuat.....

    ReplyDelete
  3. enathla aku masih nak kan husam di parlimen.aku tak peduli sangat apa dia punya agenda nak jadi pm ke mb ke,itu dia pasal macam kata tok guru tapi aku dah follow dia sejak 99 memang pemimpin yg fight untuk rakyat

    ReplyDelete
  4. AKU NAK NAIK LORI ANTU NAK LANGGAR HADI, NASHA, HASSAN & TOK PA. LEPAS TUE, 3.

    ReplyDelete
  5. husam..?
    wat masa ni
    ijtihad wa
    belum sampai utk terajang husam ni lg..haha

    tp hadi,
    rasanya dah sampai masa utk
    direhatkan.

    ReplyDelete
  6. wa stuju ngan lu uma..... at least usam tak pernah lagi ambik tindakan cam nak sabotaj parti.... kalau setakat citer husam nak bawak pengaruh DSAI tu ada la..... apa yang wa tau sebenarnya kes TGNA tak jadi pegi mekah ni ada citer disebaliknya lagi..... wa rasa lu orang ramai tak tau ni..... bukan isu sponsor TGNA sebenarnya.... tapi isu pasal siapa pemangku TGNA sepeninggalan TGNA buat aji..... tapi TGNA dah kensel pegi buat aji..... maknanya berjaya la plan tanga² ghaib tu.... memang isu ni di war-warkan supaya TGNA tak pegi buat aji..... wa saja citer sekarang sebab perkara ni dah hampir ke klimak dah.... hahaha

    -abanghensem

    ReplyDelete
  7. lu nk langgar tgha tp lu bukan perwakilan PAS yg mengundi!

    sama bangang macam org sakit perut pi makan julap!

    lu mmg bangang la AT..wakakaka

    ReplyDelete
  8. anon 6.51pm
    langgar hadi kene pwakilan PAS ker?
    bro,lu nak maki pon
    bior bgaya ckit.

    ke hadi dah pakai protocol?hihi

    ReplyDelete
  9. Pasni husam diminta letak jawatan sbg xCo @ husam maksum ? HahahaHa

    ReplyDelete
  10. baru timbul kapt-shiqaqi ni..aduka bg lu 3 soalan pun lu n gang takut nak jawab..pasnih masuk celah kain Hadi sambung sedot telor balik ke? nampak husam kena belasah,timbul kepale balik..nampak Hadi kena belasah,masuk celah kain balik sambung sedot telor...betul2 Kumpulan Penyedot Telor Hadi (KPTH) la lu org ni.....

    ReplyDelete
  11. Pi MAMPOS la dgn lu..Lu bz lu punya pasal lah..apahal lak lu nak cite dgn org...punya lah banggang bin bangsat punya budak...kahkahkah..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.