Skip to main content

Kuliah Hari Kiamat gua.


Gambar Hiasan. Tiada kena-mengena dengan ini story. Gua rembat dari IkutSukaAku



Oleh : AdukaTaruna

Member gua, si Dayat sms gua. Cam biasa. Ajak gua g kuliah agama. Ni la member gua yang paling konsisten menghasut gua ke majlis2 agama tanpa tauliah nih. Dia tak tau ke, gua ni pro Hasan Ali. Tauliah-mauliah ni penting bhai..

"Ngah. Ustaz Ali kat surau Mah Fah. Jom la join."

"Ada kuliah ke?"

"A'ah. Pasal hari kiamat."

Ceh... time gua tengah mengais, dia bukak topik hari kiamat. Potong sungguh la. Haruskah gua meninggalkan duniawi gua time tu?

"Tak dapek do Yat. Gua tengah mengais nih."

Esok2 tu dia terjah kedai gua.

"Weih Yat. Cane kuliah ari tu?"

"Cam biasa jer. Pasal golongan pertama yang dimasukkan ke syurga selepas kena hukum dalam neraka."

"Gua baru ni dapat g kuliah kiamat."

"Ha? Bile?"

"Kejap lagi. Gua tutup awal sket la hari ni."

"Kat ne?" Dayat teruja habes dengan gua.

" Pukul 10.30 kang. Kat Terminal 2. Tajuk kuliahnya 2012."

"Tionaseng lu!"

Comments

  1. salam beb.
    gua ciluk cite lu n paste kat blog gua, ok x? lawak cite lu kali ni..
    tp gua adaptasi sikit la. jgn takut, credit tetap ada untuk lu.. : )
    layan...

    ReplyDelete
  2. ceh
    patut semalam nur tak dapat p tgk wayang 2012,,






    nur

    ReplyDelete
  3. 2012 tu 18SG la. nur mana layak masuk tengok. Hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.