Skip to main content

Gua tak tau nak mula tang mana.

Oleh : AdukaTaruna

Banyak sangat bola tanggung sampai gua malas nak smash. Tak tau nak mula smash yang mana. Hahaha. Dengan kenyataan Ketua Pemuda PAS yang Prof agen UMNOnya, dengan kenyataan media Hadi tak nak buang baju amanahnya, dengan kenyataan Azman Shapawinya, dengan Aku Bakar Chiknya.

Setiap satu boleh buat satu N3. Nanti gua try buat dalam bentuk bidio lah. Hahaha. Malas nak taip. Ni gua nak ulas gelagat orang Kelantan nih. Mana orang Kelantan? Meh sini duduk depan gua. Gua nak sekolahkan lu orang kejap.

Gua bab bola sepak Melayu ni, just ambil tahu jer. Bukan eksyen ma.. tapi meluat. Paling akhir gua tgk Piala Asia dulu. Tu pun sebab ada demo baju hitam bantah FAM. Sampai anak raja dengan sekor lagi letak jawatan. Tapi di bapak FAM sebijik macam Hadi. Enggan buang baju amanah. Macam sial.

So, Kelantan vs N9, gua tak ambil port pun. Bebudak Seremban just tgk kat TV jer. Bebudak kampung jer yang ghairah. Dari Jelebu, Pilah, Rantau, Rembau, Tampin, semualah. Macam pesta. Bebudak Seremban bersepah kat Dataran Senawang merempit. Brother2 selamba pergi pasar malam bawak anak2 masing2. Tak port sangat.

Kalau Hari Kemerdekaan, lu boleh round satu Seremban dan kira rumah yang kibar bendera N9. Jarang ma. Tapi masuk area Ulu Bendul, satu area sempadan Seremban-Kuala Pilah... lu boleh tengok bendera Malaysia, N( macam pesta. Siap pakej bendera BN sekali.

Gua tak kata tak bagus semangat seperti itu. Tapi perlu matang dan rasional. Intelek perlu menguasai kerasionalan. Apa kes main bola sampai baling mercun kat pemain? Tak payah sembang bab pahala dosa, sebab gua bukan warak pun. Tapi tahap kerasionalan.

Then bakar kerusi. Duit rakyat tu bhai. Bila budak tu bertugas padam api dari merebak, bebudak Kelantan boleh baling dengan botol air dan sampah sarap. Niamakahi lu orang. Manusia ke binatang korang ni? Budak tu cari rezeki halal ma. Itu tugas dia. Dia dibayar gaji. Macam takda otak. Siot arr macam ni. Tak cantik beb.

Pergi mampos sama budak Kelantan atau N9 atau planet Zurah. Kalau perangai macam tu, kena sampaikan jugak lah. Tapi dah sebab Kelantan kalah, dan Kelantan buat hal, maka, gua maki bebudak Kelantan. Kalau N9 kalah, dan N9 buat hal, memang gua maki bebudak N9.

Kalau setakat memaki-hamun tu gua tak boleh cakap la. Sebab tu bidang gua gak dalam penulisan.Tapi sampai merosakkan harta rakyat, mendatangkan kecederaan kepada manusia lain, bapa kepada anak orang, etc; memang macam gampang la.

Pro bhai... propesionel sket. Next punya N3, team Terengganu plak. Banyak tu bola tanggung.

Comments

  1. kan wa dah cakap..... kena bagi kelantan menang bhai..... tapi N9 menang nasib jer malam tadi..... red warriors tetap hebat.... cuma malam tadi jer becelaru jer game.... kacau btol la Sathia tu..... simpan kalid jamlus buat apa.... tapi lu silap bro........ kalau sikap lu camni bila bola malaysia nak berkembang.... sama la lu ngan raja dalam FAM tu.... bab penyokong tu biasa la... geng² EPL yang lu dok layan pun sama gak.... bukan gen melayu cam lu tu aduka.... geng genetik hebat tu..... hahaha

    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. Salam Sdr. Aduka.

    Yang kalah tetap kalah dan yang buruk tetap huduh!

    Bagi saya apa yang sdr. Aduka katakan itu betul. Yang mengundang kebencian memang patut dimaki. Ini masalahnya apabila sifat bintang yang ada di dalam diri dibawa bersama ke tempat sifat tadi senang bingkas.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.