Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Nov 6, 2009

Gua sokong Shahidan

Oleh : AdukaTaruna

1 mufti satu Malaysia. Sepatutnya. Settle. Tapi punya bangang Melayu ni, jajahan sekangkang kera satu Sultan. Jajahan sekangkang beruk lagi satu Raja. Macam gampang. Takda yang dominan.

Tengok Raja2 Eropah atau China atau Parsi. Empayar gila gedabak besar. Makan 12 kali ganda Malaysia gua ingat. Dominan. Tapi kena genetik Melayu, Raja Sungai Ujong dengan Raja Sri Menanti berperang berebut Bukit Putus. Macam bangang. Sekangkang kera.

Penyudahnya, sebab bodoh nak mampos punya baka, jajahan seluas Semenanjung Malaysia nih, sampai 11 Raja. Tu pun siap sedekah lagi jajahan Temasik kat Cina, jajahan Patani kat Siam. Macam gampang punya baka. Dayus dan bodoh.

Raja pulak gilir2 jadi YDA. Mufti satu setiap negeri. Mufti negeri A, jeles dengan mufti negeri B. Mufti negeri Johor buat ujian HIV, negeri lain ego nak follow. Last2 mengikut gak. Membazir!

Satu syarikat kecil dan kelam-kabut dan jakun macam Malaysia, sepatutnya dikurangkan kos operasi. Manager kalau boleh merangkap pencuci tandas sekali. Nak kurangkan kos. Jimat. Ini tak. Dah la ekonomi macam sial, pekerja pulak kemain banyak.

Nak bayar kos Raja Perak lagi. kos Raja Selangor lagi, kos Raja Perlis lagi. Kos mufti pulak. Kos itu, kos ini, sedangkan diorang semua boleh dijimatkan hanya untuk 1. Setakat masak bihun goreng, sekor jer upah bayar gaji. Ini tak, upah sekor untuk rendam bihun, sekor untuk siang udang, sekor upah untuk panaskan minyak. Pengurusan macam celaka.

Sebab apa? Sebab baka macam celaka.

14 comments:

Anonymous said...

Ya Taruna,
Idea ko tu aku setuju. Tp bab celaka mencelaka ni aku kurang setuju.
Tp dlm bebanyak keturunan sultan negeri aku yg plg glamer. Maklum le dr bpk sampai anak asyik ada gossip dgn artis... Artis pun meleleh air liur nak kawin anak raja...Pastu bola sepak, hoki semua diorg nak sapu... Time bulan puasa lepak kat london, raya br blk negeri...Mengabis kan duit rakyat je diorg. Ntah apa yg diorg buat tah..

Isa said...

Bro..,

Lu tak takut ke... kutuk2 raja ni..?

Gua dah kena ugut, ada orang nak snapshort artikel gua kutuk Raja, nak buat repot... ha..ha..ha...

Apa pun gua setuju dengan kepala hotak lu... sama dengan kepala hotak gua jugak.

Negara sekangkang kera, Ramainya Raja.. Ramainya Mufti... taj relevan lansung.

Gua nak buat cadangan pulak, 1 negeri 1 PM, amacam...?

Anonymous said...

lu kutuk ulama kat malaysia ni paling teruk pun orang men "cibai" kan lu. tapi lu kutuk Raja siap la, ramai nak dapat datuk ni tak kira la PAs ke Umno. baik lu tarik balik entry ni.

mountdweller said...

Salam sdr. aduka.

Dari saya sekolah menengah lagi kami dah bahaskan pasal ini. Tapi masa tu hanya saya seorang saja memjaja perkara ini dan saya "dilekehkan".

Bagus, walau pun pandangan yang melawan arus tetapi praktikal dan logik. Pandangan yang berotak!

marhaenr said...

hahaha...

gua setuju bhai...

memang cam cilako melayu ni

Anonymous said...

gua rs blog lu ade can nk msk buletin utama ni.. hahaha.. klu tk pn, ade la SB pi ketuk pintu umah lu nti..

restless.. said...

Hahahaha..takda raja lagi elok!ngabehkan boreh yoo

Anonymous said...

best dol n3 ko kali ni

-toyong-

JebatTerror said...

hahaha... gua pun stuju. tp kan cam ada lak yg nk kena lingkup ngan ISA lepas ni.... baik lu berhati2 mulai skang AT. gua rase FBI,CIA,PDRM, ATM semua sedang rancang nk serang lu skang nih. silap haribulan kluar paper AT dijumpai hancur berkecai akibat dibom menggunakan C4. wakakaka....

Hanz_Azdi said...

aku dah lama tak berkenan sistem beraja berparlimen atau apa saja yg hanya 'boneka pemerintah/kerajaan', simbolik kuasa, 'membazir',feudalisme ...melain tempat/isu tertentu saja...amalan ni dah makin membebeankan rakyat..walaupun masih ramai hormat (termasuk aku) kat sultan/raja & kerabat TAPI taklah sampai tahap mereka salahguna kuasa,seleweng, peras ugut dsb jenayah pun kita nak tunduk hormat jugak. yg pimpin FAM tu sorang lagi..peh..seumur idup brader, mana nak cari kat dunia lain?
bab sistem yang bobrok & hanya untung ke raja/sultan/ketua menteri & keluarga saja adalah TIDAK PERLU/mansuhkan saja...yang kita perlu ada cam Khalifah yg semua bai'ah (yg versi menepati syarak, bezakan dengan versi mana-2 pun) atau sorang Perdana Menteri yg respected by all yet smart & powerful to dictate. Kalau Agung kita boleh tahap superior gitu aku setuju kita pinda sistem beraja.

Shannaro said...

wa setuju... genetik melayu bodoh. wa keturunan fei dari china, dpt tauliah terus dr maharaja islam china utk bdakwah kat sini... tau2 sekarang nama fei kene tukar kpd melayu... cina kapir lak kekal sbg cina... lu melayu nogori wa xtau mana asal usul lu.wakakaka...

gayasopan said...

ak rs dr komplen raja baik kau bukak idea,menteri klo nk jd menteri lucut datuk or pngkt.pngil nama je.buang la budaya sambut2 menteri.bazir je duit.klo nk wat lwtn,lawat je.x yah nk smbt2.negara lain pon klo smbt myb PM je.bush beks pm amerika mn ad title,same gak dgn chancellor germny

uma said...

pasai raja2 or sultan ni..
wa salahkan dr.mahadir...haha

marhaenr said...

tapi bab keturunan raja pegang bola ni lagi satu gua meluat..mana ada kat dunia pun camtu...

nasib la england tu bukan keturunan queen dok sibuk kat FA England..

kalu tak gua ingat dah sama level dengan 1mesia kat rangking fifa...

kakakakaka