Skip to main content

Gua sokong Shahidan

Oleh : AdukaTaruna

1 mufti satu Malaysia. Sepatutnya. Settle. Tapi punya bangang Melayu ni, jajahan sekangkang kera satu Sultan. Jajahan sekangkang beruk lagi satu Raja. Macam gampang. Takda yang dominan.

Tengok Raja2 Eropah atau China atau Parsi. Empayar gila gedabak besar. Makan 12 kali ganda Malaysia gua ingat. Dominan. Tapi kena genetik Melayu, Raja Sungai Ujong dengan Raja Sri Menanti berperang berebut Bukit Putus. Macam bangang. Sekangkang kera.

Penyudahnya, sebab bodoh nak mampos punya baka, jajahan seluas Semenanjung Malaysia nih, sampai 11 Raja. Tu pun siap sedekah lagi jajahan Temasik kat Cina, jajahan Patani kat Siam. Macam gampang punya baka. Dayus dan bodoh.

Raja pulak gilir2 jadi YDA. Mufti satu setiap negeri. Mufti negeri A, jeles dengan mufti negeri B. Mufti negeri Johor buat ujian HIV, negeri lain ego nak follow. Last2 mengikut gak. Membazir!

Satu syarikat kecil dan kelam-kabut dan jakun macam Malaysia, sepatutnya dikurangkan kos operasi. Manager kalau boleh merangkap pencuci tandas sekali. Nak kurangkan kos. Jimat. Ini tak. Dah la ekonomi macam sial, pekerja pulak kemain banyak.

Nak bayar kos Raja Perak lagi. kos Raja Selangor lagi, kos Raja Perlis lagi. Kos mufti pulak. Kos itu, kos ini, sedangkan diorang semua boleh dijimatkan hanya untuk 1. Setakat masak bihun goreng, sekor jer upah bayar gaji. Ini tak, upah sekor untuk rendam bihun, sekor untuk siang udang, sekor upah untuk panaskan minyak. Pengurusan macam celaka.

Sebab apa? Sebab baka macam celaka.

Comments

  1. Ya Taruna,
    Idea ko tu aku setuju. Tp bab celaka mencelaka ni aku kurang setuju.
    Tp dlm bebanyak keturunan sultan negeri aku yg plg glamer. Maklum le dr bpk sampai anak asyik ada gossip dgn artis... Artis pun meleleh air liur nak kawin anak raja...Pastu bola sepak, hoki semua diorg nak sapu... Time bulan puasa lepak kat london, raya br blk negeri...Mengabis kan duit rakyat je diorg. Ntah apa yg diorg buat tah..

    ReplyDelete
  2. Bro..,

    Lu tak takut ke... kutuk2 raja ni..?

    Gua dah kena ugut, ada orang nak snapshort artikel gua kutuk Raja, nak buat repot... ha..ha..ha...

    Apa pun gua setuju dengan kepala hotak lu... sama dengan kepala hotak gua jugak.

    Negara sekangkang kera, Ramainya Raja.. Ramainya Mufti... taj relevan lansung.

    Gua nak buat cadangan pulak, 1 negeri 1 PM, amacam...?

    ReplyDelete
  3. lu kutuk ulama kat malaysia ni paling teruk pun orang men "cibai" kan lu. tapi lu kutuk Raja siap la, ramai nak dapat datuk ni tak kira la PAs ke Umno. baik lu tarik balik entry ni.

    ReplyDelete
  4. Salam sdr. aduka.

    Dari saya sekolah menengah lagi kami dah bahaskan pasal ini. Tapi masa tu hanya saya seorang saja memjaja perkara ini dan saya "dilekehkan".

    Bagus, walau pun pandangan yang melawan arus tetapi praktikal dan logik. Pandangan yang berotak!

    ReplyDelete
  5. hahaha...

    gua setuju bhai...

    memang cam cilako melayu ni

    ReplyDelete
  6. gua rs blog lu ade can nk msk buletin utama ni.. hahaha.. klu tk pn, ade la SB pi ketuk pintu umah lu nti..

    ReplyDelete
  7. Hahahaha..takda raja lagi elok!ngabehkan boreh yoo

    ReplyDelete
  8. best dol n3 ko kali ni

    -toyong-

    ReplyDelete
  9. hahaha... gua pun stuju. tp kan cam ada lak yg nk kena lingkup ngan ISA lepas ni.... baik lu berhati2 mulai skang AT. gua rase FBI,CIA,PDRM, ATM semua sedang rancang nk serang lu skang nih. silap haribulan kluar paper AT dijumpai hancur berkecai akibat dibom menggunakan C4. wakakaka....

    ReplyDelete
  10. aku dah lama tak berkenan sistem beraja berparlimen atau apa saja yg hanya 'boneka pemerintah/kerajaan', simbolik kuasa, 'membazir',feudalisme ...melain tempat/isu tertentu saja...amalan ni dah makin membebeankan rakyat..walaupun masih ramai hormat (termasuk aku) kat sultan/raja & kerabat TAPI taklah sampai tahap mereka salahguna kuasa,seleweng, peras ugut dsb jenayah pun kita nak tunduk hormat jugak. yg pimpin FAM tu sorang lagi..peh..seumur idup brader, mana nak cari kat dunia lain?
    bab sistem yang bobrok & hanya untung ke raja/sultan/ketua menteri & keluarga saja adalah TIDAK PERLU/mansuhkan saja...yang kita perlu ada cam Khalifah yg semua bai'ah (yg versi menepati syarak, bezakan dengan versi mana-2 pun) atau sorang Perdana Menteri yg respected by all yet smart & powerful to dictate. Kalau Agung kita boleh tahap superior gitu aku setuju kita pinda sistem beraja.

    ReplyDelete
  11. wa setuju... genetik melayu bodoh. wa keturunan fei dari china, dpt tauliah terus dr maharaja islam china utk bdakwah kat sini... tau2 sekarang nama fei kene tukar kpd melayu... cina kapir lak kekal sbg cina... lu melayu nogori wa xtau mana asal usul lu.wakakaka...

    ReplyDelete
  12. ak rs dr komplen raja baik kau bukak idea,menteri klo nk jd menteri lucut datuk or pngkt.pngil nama je.buang la budaya sambut2 menteri.bazir je duit.klo nk wat lwtn,lawat je.x yah nk smbt2.negara lain pon klo smbt myb PM je.bush beks pm amerika mn ad title,same gak dgn chancellor germny

    ReplyDelete
  13. pasai raja2 or sultan ni..
    wa salahkan dr.mahadir...haha

    ReplyDelete
  14. tapi bab keturunan raja pegang bola ni lagi satu gua meluat..mana ada kat dunia pun camtu...

    nasib la england tu bukan keturunan queen dok sibuk kat FA England..

    kalu tak gua ingat dah sama level dengan 1mesia kat rangking fifa...

    kakakakaka

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.