Skip to main content

Blog gua tak bape nak siap.

Oleh : AdukaTaruna

Kojap laie, den blah ke KL. Pastu blah ke Johol plak. Blog gua tak bape nak siap. Ekau orang masuk rumah den, jangan buat sepah2. Kang sesajer jer den penampa Hasan Ali kang. Sabtu ni ada banyak gak story menarik yang gua nak ulas. Tapi, malas satu hal, bz satu hal lagi. Ngeeee... gua ulas ala kadar jer la.

1. Husam mendakwa ada pihak nak jatuhkan dia. Tak payah cakap pun sebelum lahir gua dah tahu. Stendet la jatuh-menjatuh ni. Tak kira dunia apa pun.

Tu la gua dah suh lu fokus dunia nasional, lu tetap menyemak kat arena domestik. Memula dulu kira ok la. Then, tinggalkan segala fokus domestik, dan berambus ke pusat. Gua ni pak nujum ma... ada tauliah JAIS ni... bintang lu lagi bagos kat pusat. Memekak kat Kelantan apa kejadah lama sangat. Habis semua lu nak jaga. Gua pun boleh jem.

2. Dari pewaris dalaman kepada Penarik Beca, asal Harakah cover Hadi muka depan jer, jualan Harakah jatuh menjunam. Takper la beb. Biar tak laku dan rugi, asal Islam (baca : ulama) tak kalah ( baca : hilang jawatan)

3. Isu poll menantu letak jawatan bagi mengutamakan persepsi, mengutamakan maruah kerajaan Islam Kelantan. Ada sikit story antara saytomunafiqen dengan alhussyen. Takpo. Biar gua buat poll tersebut. Lu undilah dengan senang hati.

Payah maa... kalau sekali dah rasa dok atas ni, terbuka dan insaf berkorban memilih kebaikan perjuangan Islam untuk turun ke bawah. Tak payah cakap. Memang payah. Letak gua pun belum tentu lagi. Tu la fungsinya kebebasan menekan.

Undi2 bhai.... jangan tak undi.

4. Speninggalan gua, gua nak suruh lu jadi ulama jap. Nak test kemampuan memilih ijtihad lu orang. Katakan lu berjalan-jalan atau berjogging2. Tiba-tiba, atas jalan ada duit RM100. Lu tak hambek, orang lain hambek. Nak lu cari owner, sampai mampos lu takan dapat owner yang ori.

So, apa hukumnya duit tu? Haaa.... selamat bersidang. Hahahaha

Comments

  1. den amik yo duwet tu wat beli topap... kah kah kah

    ReplyDelete
  2. patut wat satu lagi option la ngah. menggantung jawatan. bukan meletak. gantung sementara. haha. bley ke gitu

    ReplyDelete
  3. kalau ambik duit tu buat beli nombor camne.... hahaha

    -abanghensem

    ReplyDelete
  4. ok gak tu abgensem.

    memola, lu amik duwet tu gi bli nombor. kalu kene big prize, lu amik 50%, lg 50% lu sepah2 balik atas jalan raya. mamat yg lalu lepas tuh kompom akan kutip n buat benda yg sama. hahaahaha..

    ReplyDelete
  5. X pasai asan ali kna pnampaq.Tsedak org tua tu lu d0k seru nama dia.Klu gua amek je duit tu wat beli n0m0q ek0q pastu wat sedekah amal jariah bgi kt pakir2 miskin n anak2 yatim piatu..

    ReplyDelete
  6. -agak jambu gak rumah lu bile dah renovet nie,ala2 rizalman gitu..haha..wlaupun rumah ala2 rizalman,tp lu punye n3 jgn mcm die gak,maintain ganas n laju bro..

    -cume skang nie lu dah x wat link ke mane2 blog ke?..leceh ar..wa kerap lepak kt blog lu sblm g blog2 lain..malas wa taip2 blik blog lain..

    -psl duit tue,memandangkn skang ngah tgh bulan,wa sapu jer la..

    -zargus-

    ReplyDelete
  7. duit rm100 jumpa atas jln tu jadi tanggungjawab lu utk serah kek tuan dio kalo lu amik,

    tanggungjawab

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.