Skip to main content

Akhil Hayy akan kembali ke pentas fakap.


KUALA LUMPUR, 1 Nov: Penceramah bebas dan penyanyi Akhil Hayy menyatakan kesediaannya untuk kembali ke pentas-pentas ceramah bagi menyampaikan dakwah seperti dahulu.
Meluat gua dengan ulama tak sedar diri. Asal ulama jer, mesti ada elemen tak sedar diri. Bila dah diboikot pasaran komersial, baru terhegeh2 kembali ke pasaran politik.

Dulu menapak di pasaran politik. Nama dah gah, dilamar oleh produksi pasaran komersial. Then ditanya orang, bila nak turun ceramah lagi?

"Ana planet lain."

Fakap.

"Ya, saya akan kembali ke pentas ceramah seperti dahulu. Sekarang saya dah kenal siapa kawan, siapa lawan," katanya.
Macam gampang. Siapa lawan siapa kawan konon. Lu kenal dulu siapa isteri lama lu yang berkorban masa zaman sukar lu dulu, dan siapa Waheeda yang muncul masa zaman senang lu.

Nak gua maki lelebih kang, takut plak. Sebab gua ni tak tentu lagi esok lusa bab kawen mawen nih. Haihhhh.... sabaq jer la.

Namun, ditemu semalam, beliau dengan yakin memberi jaminan bahawa beliau akan kembali ke medan ceramah seperti dahulu.

Lu jangan turun ceramah kat Surau Hitam la bro. Please. Tempat gua tuh. Lu ceramah kat Rusila gua rasa ok.

Akhil berkata, beliau bersyukur kerana Waheeda dapat menerima anak-anaknya dan menganggap Waheeda sebagai amanah dari Allah yang harus dijaga sebaik mungkin.

Pergh... lu tgk la sendiri. Ulama kalau menipu memang macam bangsat. Perkataan Allah, nabi, hadis, sunnah tak lepas dari mulut. Niamakahai punya ulama.

Waheeda amanah Allah. Bini lu yang lu terajang tu amanah siapa? Amanah Azazil?

"Kenapa Ostad ghaib tidak memberi nafkah zahir dan batin lebih dari 3 bulan?"

"Ana rela kalah, asal Islam tak kalah. Waheeda adalah amanah Allah."

Fakap.

Waheeda turut memberitahu, beliau mengambil keputusan untuk berhenti dari dunia nyanyian dan lakonan sebaliknya akan menumpukan sepenuh perhatian kepada keluarga.
Pundek lu lah.

Dulu gua masih ingat dia ceramah guna pentas PAS kat Gedung Lalang. Ceramah berapi-api. Then penamatnya dia berkata yang dia ada jual cd-cd kat belakang sana (sambil tunjuk guna jari).

Lu tahu siapa kat tempat cd-cd tu bila gua pergi? Isteri pertama dialah. Bersengkang mata, follow suami serata Malaysia. Mana nak jaga anak lagi.

Masa tu mana Waheeda lu?

Fakap.

Comments

  1. Kau memang menghargai wanita. Menyampah ostad sorang tu. Dah tak laku dalam dunia glamour, mulalah terhegeh2 nak berceramah balik. Lepas tu puji bini baru gila2 sampai tergamak aibkan bini lama. Ari tu kat Galaksi menangis2 anak tiri si Akhil tu rindukan Akhil. Tak pernah langsung fikirkan perasaan orang lain, penting diri sendiri je. (aku lak emo)

    ReplyDelete
  2. BARU KENA SOUND DGN AYAHANDA AWIE, KAU DAH TERCIRIT. SEKARANG BARU KAU NAK TAKUT AKHIL HAY! BARU KAU TAHU LANGIT TU TINGGI ATAU RENDAH...

    HIDUP AWIE!
    HIDUP KUMPULAN NAGA!
    HIDUP PEKIDA!
    HIDUP KEPIMPINAN ULAMAK!

    ReplyDelete
  3. cun gak waheeda tu yer.... nasib baik la waheeda tu ytak jumpa wa dulu.... kalau tak wa pun jadi ulama gak..... pastu wa nak ebrsanding..... bila press tanya wa jawab la.... mana ada wa bersanding.... ni untuk ambik gambar jer..... untuk sedara mara terdekat.... haaaa tu tu (sambil tunjuk kat seseorang) sedara belah mak wa tu errrr.... sepupu punya sepupu punya sepupu mak wa..... sedara dekat gak tu.... datang nak tengok wa duduk atas pemain ni..... bukan bersanding duduk jer.....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  4. Ari tu saje nak test market kata artis ada guru ghaib. Mana lah tau boleh naikkan balik reputasi yang terjejas. Kalau betul ada ajaran sesat, report JAIS lah biar mereka buat siasatan. Buat apa tuduh orang dalam media. Saje je kena sound kat Awie. Sekarang macam mana kau nak cari makan? Nak berceramah, reputasi kau dah teruk. Tak kan nak suruh Waheeda nyanyi balik?

    ReplyDelete
  5. apa lagi.... jual cd balik la....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  6. Pekida Tg. Rambutan, otak kau tercirit ke?

    waheeda tu dulu classmate aku masa kat kolej Ikram, Puchong..dia lawa bhai..mata biru, muka cantik, cutting baik punya..wa ngorat tak dapat2 bhai.rupanya pilih ostad rock, hahahah

    ~KOPI JANDA

    ReplyDelete
  7. poie jahanam dgn musibat si akhil hai ni !!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. fakap dgn fakop tu same ke?
    apa beza?
    cer la xplain........

    -adinda bazooka-

    ReplyDelete
  9. wakaka.. apoda lu ni duka..

    bek p la dia nak ceramah balik.. yg bek2 kita dengag la..

    yg tak bek wa serah kat lu maki dia..wakaka..

    dia xngaku dia ulama kot wa rasa..dok cari jugak mana statement dia ngaku dia ulamak...

    lu ada?

    apapon..lu tetap wakakak!!!

    ReplyDelete
  10. Bhai...

    Errr... laku lagi ker dier nih dipentas ceramah???? hahahaha

    Gua rasa Yahya Sulong atau Ibrahim Pendek lagi laku kot... hahahaha

    ReplyDelete
  11. Satu soalan bodoh dari saya "Dari golongan Ulamakkah dia?"

    ReplyDelete
  12. ha ha gua nak amik perkataan lu kali ni. boleh ye. tak bagi gua amik gak

    FAKAP! FAKAP ha ha

    ReplyDelete
  13. Aduka,

    Gua rasa seronok bila lu keluarkan artikel ini untuk sembang kosong buang angin.....

    Lu ingat semua orang yang mengaku ostad ke ustaz ke atau ulamak ke dia orang tu bangsa apa... makan apa... minum apa.... lepas tu macam mana dia kencing, kentut dia orang tu wangi ke dan akhir sekali berak kat mana....?

    Dia orang tu bernafsu bhai... berjuang menggunakan agama supaya mudah mempengaruhi orang tentang kepercayaan karut dan selepas itu bertindak hanya untuk mengisi perut dan melepaskan gian bawah perut aje...

    Gua nak tanya pada orang yang mengaku ostad atau ulama... benarkah orang islam ada tuhan..? Macam mana gua penganut islam nak kenal tuhan dari agama islam...?

    ReplyDelete
  14. cepat report kat jais.. ada tauliah ke takde.. kalo takde pi ramai2 tangkap dia!

    ReplyDelete
  15. hamjadah punya rambut teknik rebonding

    ReplyDelete
  16. fakap tu apa?

    ada macam pengakap ke?

    ReplyDelete
  17. fakap..? bukan 'fcuk up' ke..?

    akhil hai memang fcuk up! pegi tengok wayang tapi masuk lain2 panggung! puki ayam punyer penipu...

    aku kalau org lain yang menipu, aku tak la emo sangat... tapi kalau org yang mengaku berdakwah menipu, memang aku hangin laa..

    aduka, surau hitam tu memang terbaik! slalu lepas main golf aku lepak situ...

    ReplyDelete
  18. ngah.. ekau gi ceramah agama?? ceramah akil hayy??? beli cd akil hayy?? nih aku rasa nak gelak guling2 nih...

    kah kah kah..

    ReplyDelete
  19. akil hay tu pro-erdogan beb..

    ReplyDelete
  20. pro-apa-pun kalau perangai camtu buang laut aje...malukan kaum aje...malukan golongan ulamak? entah ler dia tu ustaz jenis apa entah? Ustaz buat cara ustaz ler...bese ceramah, buat aje ler ceramah, jln terus...kalau main muzik ker, min ajer ler... nyanyi, nanyi aje ler...tu aku ok aje. method dakwah kot pelik drp org lain tak apa, aku ok aje.
    TAPI jangan ler main-main soal nikah kawin & cerai lagu dia buat...aku mmg tak respek langsung dah Akil.. kalu lu olang ikut kronologi cerai dia, wajar sgt kita benci dia ni...Salah sapa? masing-masing ada salah even Maiza,x-wife dia, kot ler...tapi cara dia handled things..hancuss siot...nyampah aku!

    ReplyDelete
  21. wa rasa dah cukup kaw2 korang belasah ni.nik aziz pun tarik balikla ikon hiburan org muda wa rasa.haha.

    harap dia berubah,belajar dari kesilapan...(dulu dpt janda,la ni dpt artis cun, dara lagi.wakaka!)

    ReplyDelete
  22. Taliban, Maizawati tu dulu dara la..sedap je kau kata janda.. dia tu dulu peminat Akhil masa zaman rock D'Riyadh..dia sanggup berhijrah bersama Akhil dr kegelapan kpd 'nur'..sanggup hidup susah senang ngan Akhil bhai.

    ~KOPI JANDA

    ReplyDelete
  23. Maiza tu janda anak 2 masa kawin ngan Akhil. Masa kawin kali pertama baru 18 thn. Anak tiri Maiza sayang sangat kat Akhil. Tapi nak buat cam ner? Sanggup hancurkan hati bekas isteri dan anak2 demi seorang pompuan yang tak berapa lawa tu.

    ReplyDelete
  24. (gulp)...tokojut den ado orang kato tak berapo lawa pompuan yg Akill kawen tu? oh yo la cantik/lawa kan ko subjektif yo? ok jo pado mato den si "Wassini" tu... tapi yo jugak si Maiza lawa lagi..hehe

    ReplyDelete
  25. ADUKA TERUNA,hang kalau jahil sekalipun,jgn lah terang2 tunjuk dkt org,buat malu hang dan keluarga hang saja.Kalau hang tak reti dgn adab dan cara org agama berhujah dgn dalil dan ilmu,lebih baik hang duk diam,jgn duk tulis,mengata,maki hamun alim ulamak.Itu bukan cara org yg beragama islam.

    ReplyDelete
  26. Ayahda AWIE kepala bapa dia...pukimak punya geng pekida.Geng samseng nak guna nama islam.Kalau jenis hangpa di tempat aku,lama dah kami bedil kepala hangpa dgn peluru..Org kira nak satukan umat,yg hangpa kira nak bagi pecah umat..

    ReplyDelete
  27. Ayahda AWIE kepala bapa dia...pukimak punya geng pekida.Geng samseng nak guna nama islam.Kalau jenis hangpa di tempat aku,lama dah kami bedil kepala hangpa dgn peluru..Org kira nak satukan umat,yg hangpa kira nak bagi pecah umat..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.