Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 23, 2009

Timing EGM oleh Nik Aziz..

Oleh : AdukaTaruna

EGM membabitkan organisasi, manakala Mursyidul Am penjaga dasar, bukan penjaga organisasi. So, ikut hiraki, Nik Aziz tak boleh panggil EGM.

Tapi Nik Aziz bukan bodoh. Dia tahu suara dia adalah 'spark'. Usulnya, cadangannya mesti sampai dan diberi liputan. Bermakna, usul Nik Aziz untuk EGM sama macam usul gua untuk EGM. Yakni, hanya sekadar usul dan cadangan. Cuma Nik Aziz jauh lebih power sebab dia adalah somebody.

EGM hanya boleh dilakukan oleh Presiden, atau suku dari AJK PAS Pusat, atau suku dari kawasan2 PAS. But, tanpa spark dari somebody seperti Nik Aziz, PAS terus lena terkial-kial untuk mengetahui bagaimana kaedah merawat dirinya.

Keperluan EGM.

Keperluan EGM ketika Prof Aziz menyalakan api dalam serkam yang sekian lama membaham serkam2 padi. Tidak nampak, tetapi semua tahu api itu wujud dan membarah. Dan dibongkar untuk tatapan reality oleh Prof Aziz.

Apabila api itu menjulang tinggi, tidak lagi berstatus bara dalam serkam; barulah wujud cemas dan wujud keperluan memadamnya. Bagaimana? Pemilihan PAS baru saja berlaku, pemilihan depan terlalu jauh. Sedangkan api sudah jelas di hadapan mata.

Inilah fungsinya EGM. EGM perlu untuk PAS menetapkan sama ada :

a. Keadaan dalam PAS kekal status quo.
b. PAS memerlukan reformasi kepimpinan.

Jika EGM memutuskan PAS kekal status quo, maka, para ahli perlu patuh sehingga pemilihan depan. Sebab itu keputusan rasmi dan itulah niat Nik Aziz. Jangan ada lagi bertelingkah selepas diberi peluang kedua.

Jika EGM memutuskan reformasi kepimpinan, maka ahli perlu patuh dan bergerak kearah apa yang ditetapkan party. Kerana itulah tujuan EGM. Peluang kedua, pembentukan keputusan tertinggi rasmi yang kedua. Jangan ada lagi ahli yang memberontak. Semua sudah diberi satu lagi peluang.

Peranan blogger bebas.

Macam gua, gua berhak melakukan apa sahaja yang dibenarkan dalam wadah demokrasi negara. Bukan baru semalam gua fight pecahkan tempurung jumud ahli PAS. Dan bukan baru semalam ahli PAS cuba pecahkan tempurung jumud gua. Fight lah.

Di sudut gua, EGM yang dicadang Nik Aziz adalah peluang gua menyeru, memprovok, mempengaruhi perwakilan PAS kepada idea gua, penyelesaian cara gua. Itu hak gua.

Di sudut UMNO, EGM yang dicadang Nik Aziz adalah peluang mereka menyeru, memprovok, mempengaruhi perwakilan PAS kepada idea2 mereka, orang2 yang mereka mahukan. Pro lah. Kita dapat lihat ketika pemilihan lepas, bagaimana Hadi dan teamnya diberikan medium yang sangat istimewa.

Di sudut team Hadi, EGM yang dicadangkan Nik Aziz adalah peluang mereka memperkukuhkan keputusan party terhadap mereka. Jika EGM memilih mereka, maka mereka bertambah kuat. Ahli harus patuh pada keputusan rasmi sehingga muncul lagi peluang masa depan.

Semua ini dicadangkan Nik Aziz dan cuba disediakan Nik Aziz. Mursyidul Am hanya perlu 'spark'kan sahaja usul EGM; dan peluang kedua untuk kesemua pihak yang bertelagah berjaya diwujudkan.

Kempen gua.

Masuk balik sudut gua, EGM adalah peluang gua menyampaikan idea penyelesaian. Tajuk langgar Hadi di Rusila tetap dalam planning. Itu tahun depan punya program. Banyak gak xenan nak langgar tuh selain Hadi. Tapi Hadi maybe keperluan pertama la.

Setakat ini, gua masih menerima pro n kon meletakkan Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai jalan tengah. Gua rujuk kepada kebijaksanaan Mahathir ketika menyelesaikan krisis MCA dulu. 2-2 kem Mahathir tak bagi, dia bagi individu yang boleh menautkan antara 2 kem.

Tuan Ibrahim Tuan Man maybe pro Hadi, tapi maybe tidaklah sampai terlalu minat sangat dengan UMNO. Maybe lah. Tuan Ibrahim Tuan Man maybe anti erdogan, tapi taklah sampai menubuhkan blog2 dayus, agen2 dayus. Maybe lah. Kata lainnya, Tuan Ibrahim Tuan Man adalah watak :

1. Yang boleh mendamaikan beberapa kem dalam PAS.
2. Yang berkecuali.
3. Kawalan emosi yang bagus. Tidak pasif dan tidak hyper.
4. Aliran ulama, aliran pro (ulama dan pro ikut definasi Melayu)
5. Imej segar, moderat untuk bukan Islam. Belum ada imej khianat seperti Hadi dan team.

Itu cadangan awal gua lah. Yakni menyambut baik hasrat dan kaedah Nik Aziz memberi peluang kedua kepada semua pihak yang bertelangah melalui EGM.

Kalau EGM kekalkan statua quo, maka ahli perlu patuh sehingga peluang kedua menyusul.
Kalau EGM memilih tranformasi kepimpinan, maka pilihlah dengan bijak.

Manakala gua pulak, kekal sebagai orang luar yang tidak berbai'ah. Tidak terikat pada sesiapa. EGM kekalkan status quo, siaplah gua basuh lu semua. Perjuangan gua n memember tetap berjalan.

Eh.. takder mencarut ke N3 gua ni? Gile sopan nih. Kang dah jadi ulama plak. Fuck off abanghensem. Ok. Tamat.

82 comments:

Anonymous said...

cara sopan gini gua suke...
abg ensem plak yg kene..
kuang-kuang

Anonymous said...

last lap sempat lg lu mncarut tue..x psal2 abghensem yg kena..

-zargus-

joe penang said...

baru kelamarin mujahid kata isu KPP akan dibentang dlm muktamar akan datang. Lambat sangat. So isu KPP ni boleh dibahas dalam egm nanti. Kalau depa berani buat egm dan buat usul kpp nih

Anonymous said...

muktamad!walak la pd mursyidul am.jgn daleh takut perpecahan ahli. Isu nya nk menang atau nk kekal geng ganu yg dah kena beli dgn umno khasnya pak cik boroi(pcb)yg pendiam tp bodoh bila keluar statmen.

Anonymous said...

muktamad!walak la pd mursyidul am.jgn daleh takut perpecahan ahli. Isu nya nk menang atau nk kekal geng ganu yg dah kena beli dgn umno khasnya pak cik boroi(pcb)yg pendiam tp bodoh bila keluar statmen.

Anonymous said...

hj hadi kekal tp bawah sumer kasi tukar........ kasi ghulai lagi

Anonymous said...

SETIAP BLOG SILA BUAT POLL DESAK EGM PAS SERTA MERTA!

BUAT SEKARANG JUA WAHAI PEJUANG!

AdukaTaruna said...

hahaha.. x pasal2 abgensem kena. raya haji mintak maaf. kui3

Anonymous said...

Mana poll ni. Dah tak sabaq nat vote ni.

saye said...

egm untuk KPP la. tapi ok gak kalau usul tukar presiden/ timb, cuma penerangan nape diorang perlu ditukar tu kena lebih pasal yang dok baca blog dikalangan PAS tak seramai yang tak baca. lu kena wat keje sket la. print ke buat kempen haram ke kasi penerangan sket kat diorang ni, terutama yang tua, dok kampung & muslimat. yang muda & dok bandar, tak yah buang masa ngan diorang. leh cari kat internet je.

Anonymous said...

oii oii apasal lak wa terbabit ni..... wa takde wat apa² salah pun.... apa ni aduka... mentang² la wa nak bertanding jawatan presiden PAS, lu mengF*xkan wa plak yer..... takpa².... nanti wa menang.... pastu wa jadi PM nanti.... lu la orang pertama wa ISA.... hahaha

-abanghensem

Anonymous said...

Wa terbc bbrp blog dok ulas saranan TGNA sbgai tk kna timing.. Tk kna timing apekebenda? Tkkn nk tggu kalah n kalah lg br nk sdr? Sedar2 dh lps PRU13, tu pn lps kalah trk br terpk blk.. Ni la ms yg sesuai utk transform..

Anonymous said...

Wa terbc bbrp blog dok ulas saranan TGNA sbgai tk kna timing.. Tk kna timing apekebenda? Tkkn nk tggu kalah n kalah lg br nk sdr? Sedar2 dh lps PRU13, tu pn lps kalah trk br terpk blk.. Ni la ms yg sesuai utk transform..

Shannaro said...

Lu org dah kene virus puak erdogan...kene hasutan anai2 dlm pas. husam, anual bakri n geng + tg aduka = team anai2. team tg hadi,nasha task force, pro-ug = team ulat. tg nik aziz skang ni dpt maklumat salah dr team anai2, utk hentam ulat. ulat vs anai2, last pas reput. apa laa lu org bangang sgt.

team anai2 husam dpt sokongan byk bloggers. sbb tu nampak mcm kuat nak tumbangkan ug. pro-erdogan ni kuasai media. lu org ahli2 pas terpengaruh. asal berita pas saja lu orang angguk. asal berita umno lu org tak mo bace. so dlm byk2 berita pas, team erdogan anai2 ni cucuk jarum utk kepentingan mereka. diorang yakin, berita2 pas diyakini ahli2. then mudah le berita anti-ug ni tersebar.

tg aduka ni pulak ambik kesempatan dgn cai makinya dan dendam kesumatnya pd tg hadi, sbb xde org wala'. mane org nak wala' lu beb. lu blogger nyamuk. haha. siap kutuk org lg.

wa rasa susah nak menang pru13 klu keadaan dlm pas x harmoni. stakat ni xde tokoh yg dapat kembali menjernihkan, mcm arwah ustaz fadzil noor.

tg nik aziz masih ada power tu, tp org nampak mcm dia dikelirukan. kasihan tok guru. wa xmo tg nik aziz jatuh kredibilitinya klu duk ikut puak2 anai2. tg hadi plak, wa pun takut dia juga dikelirukan puak2 ulat2.

Orang Tua said...

Macam ni lah, saya cakap sikit saja.

Kalau nak Pas bersatu, Mursyidul Am kena selalu dtg mesyuarat. Datang Majlis syura. Kita tahu tgna sakit, jd majlis syura buatlah mesyuarat dekat Pulau Melaka.

Banyak kali dah saya tengok tgna ni salah faham. Salah info. Tak boleh begini.

Satu lagi, benda2 begini patut tgna telefon dululah tgha. Telefon dulu orang2 syura. Tanya elok2. Bincang baik2. Apa salah apa silap kena tanya. Kena faham. Takut salah faham.

Maklumlah sekarang banyak sangat fitnah. Banyak sangat Tipu helah. Banyak sangat amarah. UMNo ka, Pr ka atau orang dalam PAs sendiri.

Asad said...

Wa mau komen Aris Awang, yg menyokong TG nik aziz isu EGM pas..
http://kedahlanie.blogspot.com/2009/10/sokong-100-peratus-cadangan-tok-guru.html

aris awang lu pehal? hah? apa
racun2 ug? lu tau ke tg nik aziz tu kene hasut dgn husam n anual bakri? anai2 pas dah besar kepala skang ni sbb tg nik aziz ikut cakap diorang.

"tok guru, tembak stopa ali"

"tok guru, tolong lu ugut nasha keluar pas"

"er... tok guru, suruh buat EGM, kita pecat presiden"

"tok guru... lantik saya jd presiden"

semua diorang sembunyi bawak ketiak tg nik aziz. bawak maklumat salah kat tgna. mau cantas org yg x sehaluan dgn diorang.

lu tau husam n da gang tu dr irc beb. fikrah irc. org bfikrah tarbiyah dapat baca smua ni. lu fikrah apa? irc gak ke? bahalul!

lu tahu ke ug tu mende? hang tak tau ka aris?

wa dgr habaq, lu ni pro najib fahmi, betoi ka? ostaz azizan mb lu pon lu x sehaluan?

wa xtau la lu Kedah Lanie, akan siarkan komen wa atau x.

Xenan said...

Silap maklumat hape kebende daa.

Lu yg maklumat tak sampai ke akal.Org menilai PAS dari tindakan pimpinan PAS pro umno.Bukan saja2 jer kutuk2.Takan nak tengok PAS kalah pilihanraya sampai kiamat kot.

Salah timing bg wa in term of desakan ni kene sampai secara meyeluruh pada akar umbi.Sbb wa tgk bongok org PAS ni boleh tahan gak.Wa takut Nik aziz ckp pon tak paham2.

bagus gak Nik Aziz kasi kuar statement camnih kasi org PAS terkejut sket.

Jgn dok ikut pemikiran bodoh pimpinan "biar PAS kalah asal Islam menang".Tak sedar2 yg PAS tuh la wakil Islam.Kalau PAS tak menang makna nyer Islam mmg tak mng pon.

Anonymous said...

sajian lauk yg menyelerakan utk UMNO kkakaka teruskn AT lu tukang masak yg bagus, lu letak taik pon ade yg makan nyer

Nizam Mahmud said...

Penilaian mudah untuk EGM.

Ada dua team

1. Team Erdogan

-Prestasi dapat kekalkan Kelantan hingga dekat 20 tahun lama nya.

-Dapat mengekalkan Kelantan walaupun ketika Pak Lah baru memegang jawatan PM dan begitu popular. Pak Lah ketika popular, dapat lebih 90% kerusi parlimen (rekod BN dalam sejarah), dapat rampas balik Terengganu TAPI gagal rampas Kelantan.

-Dapat melaksanakan sistem Islam mengikut kuasa yang ada pada kerajaan negeri.

2. Team Terengganu

-Prestasi menang Terengganu satu penggal.

-Dah menang Terengganu tidak mengiktiraf peranan BA. Kerajaan Terengganu selalu di tekankan sebagai kerajaan PAS Terengganu.

-Sibuk bergaduh sesama BA selepas menang Terengganu dan 20++ kerusi parlimen.

-Penekanan terhadap Islam dilakukan dengan borong iaitu dengan pelancaran agenda Negara Islam. Tak ada tumpuan diberikan melaksanakan Islam secara berperingkat.

-Menerangkan agenda Negara Islam dengan begitu "jelas" sekali iaitu melalui penerbitan buku kecik dan nipis. Siapa tak faham psal negara Islam, itu masalah dia (sama seperti UG, sapa tak faham psal dia tak rajin membaca, siapa tak undi PAS, dia pakai cawat dll)

-Gagal mempertahankan Terengganu apabila Pak Lah popular.

-Gagal menawan Terengganu balik bila Pak Lah begitu tak popular (hilang 2/3 kerusi parlimen dan hilang 4 buah negeri)

Kesimpulan:

Oleh itu atas konsep wala, saya menyeru ahli PAS mengekalkan Hj Hadi boroi dan geng Terengganu.

Lagipun bukan korang kisah hilang negeri dan hilang kerusi bukan? Janji Islam menang, pilihanraya tak menang tak apa.

Nizam Mahmud said...

Satu lagi yang saya minta

1.Kekalkan sistem kira undi tertutup.

Alasan:

1. Walaupun PAS mendesak SPR agar lebih terbuka terutamanya pengundian secara POS yang tertutup, tapi itu untuk SPR saja.

2. Itu saja cara-caranya untuk mengekalkan geng Terengganu. Kalau geng Erdogan jadi popular susah la. Bagi la geng Terengganu lepak di ibu pejabat PAS yang besar dan megah itu.

Orang Tua said...

Xenan, itu masalah persepsi. Ir Nizar orang kata dia pro DAP sbb luluskan tanah kpd Cina. Tp betulkah dia DAP? Bknkah itu hak bukan Islam dlm negri Islam?

Yb Khalid orang kata pro Hindu sbb bela kuil di Sksn 23. Tp adakah dia Hindu? Bukankah tu juga hak Bukan Islam di negeri Islam?

Dr Hasan dikatakan pro UMNo pasal isu arak dan selcat. Tp, sejak bila tegur kerajaan negeri ni maka terus jadi UMNO?

Mmg la Dr Hasan xpatut tegur selcat dr luar sdgkan dia exco, tp itukan perangai biasa semua pemimpin PR? LGE sndiri brtindak macam pembangakng dlm isu buah pala. Tak campur lagi kawan kita DAP dlm isu kuil s23.

Kita dh hidup 52 tahun sbg pmbangkang. Jd sikap tu trbawa2 bila jd kerajaan. Samalah macam Khir Toyo yg cakap macam masih jd MB.

Kalau krn persepsi org maka kita kena tukar, kita kena tukar semua oranglah. Tukar Tuan Ibrahim, tukar Azizan, tukar Husam, tukar khalid, tukar tgha, tukar nasha, tukar Dr Hasan, tukar Nizar, tukar Taib Azamudin, tukar tghd, tukar Idris Ahmad, tukar Dr Mariah, tukar Takiyuddin, tukar Mustafa Ali, tukar ...tukar..tukar..

Patut slg dia xsalah, atau dia xkhianat kpd perjuangan pas, kalau dia salah prosedur, kena tegurlah. Tegur baik2. Sebelum tegur dlm media tanya dulu elok2. Telefon dulu. Bukan susah.

Nak buat cadangan besar, telefon dahulu. Telefon tgha, telefon tghd. Susah2 telefon Tuan ibrahim pun boleh. Telefon Us Azizan pun boleh. Biar cadangan ni tak nampak bias. Sebab orang atas pun sokong. Pemimpin kanan pun sokong.

Sekarang org nampak tgna anti tgha. Tgna tak benci tgha, tp orang nampak begitu. Sama mcm Dr Hasan, dia tak umno, tp orang nampak umno. Jd, tgna orang lagi tua takkan nak buat silap macam Dr Hasan buat. Tak eloklah.

Awak nak kata otak saya tak sampai ilmu tak apalah. Orang muda ni darah panas kita faham. Tp, kena ingatlah sikit, jangan sebab nak menang, kita tinggal apa yang Islam suruh.

Pas tu gerakan dakwah bkn gerakan politik. Itu semua kena ingat. Kalau semua boleh faham, tak ada masalah.

Anonymous said...

Tok Guru sudah lm berpolitik.. Dia tk perlukan penasihat utk buat ape2..So, bg yg dok ckp tok guru tk dpt info, tk hadir meeting, gua dgn ni isytihar lu sgt2 bongok!!! Syok sdri tk hbs2..

Anonymous said...

ye, da 52 thn jd pembangkang, dan akn trs jd pembangkang jika ade sikap mcm 'Org Tua'..

Orang Tua said...

Tuan anonymous boleh check dgn majlis syura, berapa kali tgna tidak hadir meeting. Tp bukan tidak hadir saja-saja. Ada sebablah tu. Dia kan sakit. Dah tua. Kita kena faham. Sebab itu saya kata kita kena buat mesyuarat di Pulau Melaka. Jgn buat sgt di Jln Raja Laut. Sekali sekala sudahlah.

Semua org perlukan penasihat. Islam ni tegak dgn jemaah, bukan dgn individu. Nabi dah bagi contoh. Dalam Perang Uhud, Nabi tak buat keputusan seorang diri. Tak. Nabi panggil rakyat Madinah. Nabi buat mesyuarat. Masa Perang Badar begitu juga. Nabi tak buat seorang diri. Ada syuranya.

Kalau Nabi pun buat syura,tanya cadangan sahabat, takkan tgna yg xlebih hebat dr Nabi ni xperlukan penasihat lgsung?

Benda skrg byk fitnah. Zaman fitnah. Musuh tu di mana2. Kita tak tahu. Ada orang nak fitnah, kita tak tahu. Jd kita selidik. Sebab itu saya minta hubungan antara dua tuan guru ni dieratkan. Byk kali telefon, tanya khabar. Kalau ada hal, telefon dan tanya. Jangan harap sangat penasihat. Salahkah saya kata ni?

Tak apalah, mungkin cadangan saya lapuk sangat agaknya.

Xenan said...

Baru wa tau PAS gerakan dakwah..bukan gerakan politik.Wa ingatkan dlm PAS politik tuh alat dakwah??

Mmg cadangan lu lapok kot.Sbb info mmg tak sampai kat lu.Skang tadak sapa pikir Nik aziz benci TGHH. Kita suruh TGHH turun sbb die lembab jek.Tak bape sesuai jd Pres.Lagi sesuai jd menteri luar PAS sbb minat sgt gi luar negara.Lu sorg jer pk bukan2.Tak ke lapuk pemikiran lu tuh.

Sbb maklumat tak sampai kat lu, mesti lu tatau gak yg dulu nasha tipu ckp tak jumpa UMNO tapi sbnrnyer jumpa.

Lu mesti tatau gak yg Hasan Ali critik selcat atas dasar menjaga pegawai melayu bkn sbb nak jaga islam.

Tuh la wa ckp maklumat tak sampai kat pale otak.Lu baca suratkhabar tapi lu tak paham ape tah lagi ade pemikiran sendiri.

Pitty u lah org tua

Anonymous said...

mana ade nik aziz kena hasut.mane ade org nmpak nik aziz 'gaduh' dgn hadi awang.nik aziz terror bab strategi politik beb.pemerhatian yg tajam,mata hati pun tajam.wa yakin dia ada dpt petunjuk dlm doa dia.sbb tu dia syor cadangan tu sebab pemain-pemain politik pas agak slow dan lembap.sapa tak nak Islam state?tapi kalau striker slow je,camne Islam nak menang?

Orang Tua said...

Terima kasih xenan sebab ada respon.

Mungkin xenan tak fikir tgna anti tgha, tapi ada orang fikir begitu. Ini biasanya orang2 yang pro tghh lah. Biasalah taksub manusia. Macam juga bila Dr Hasan kritik selcat. Orang kata dia pro umno. Tp bukan semua. Orang2 yg pro PR saja. Yg nampak PR semua betul saja. Tapi orang2 biasa tak nampak begitu. Tak semua nampak begitu.

Itu maksud saya. Bukan semua orang baik dan cerdik macam xenan. Ada orang lapuk macam saya. Ada orang lagi cerdas dari kita berdua. Perspektif manusia ni berbeza. Jadi persepsi berbeza jugalah. Persepsi ni dibentuk dr cara berfikir juga. Kita tak boleh kata semua orang fikir sama macam kita.

Dalam politik kena ada tipu helah. Tapi jangan bagi orang tahu tipu helah kita. PAS pun buat tipu helah. Itu antara sebab Pas menang di Arau tahun 1997. Tuan xenan tanyalah orang2 pas di situ. Atau masa Pkr buat tipu helah di Lunas sampai boleh menang tahun 2000. Ini cerita lama, tapi tipu helah pkr tu bagi saya jahatlah sebab libatkan orang yang tidak salah. Tak baik.

Macam isu jumpa umno. Saya xpasti semua tahu atau tidak. Tapi pemimpin Pas jumpa sebab diundang. Undang sebab Umno nak bentuk kerajaan sama2. Ini khalid samad pun ikut. Bukan Dr Hasan saja. Mereka ikut bukan sebab nak bentuk kerajaan. Tapi sebab nak lengah2kan BN, bagi masa utk PR buat kerajaan di Selangor. Kawan saya setpol adun Pkr tak tahu. Saya cerita dan dia faham.

Macam tu juga nak muzakarah dengan UMNo. Boleh saja muzakarah. Muzakarahlah. Itu Islam bagi. Muzakarah ni kena buat. Muzakarah datang dulu baru tahalluf datang. al-aslu baqo' maa kana 'ala maa kana.

Tapi kalau bagitahu orang, nanti persepsi salah datang. Jadi senyapkan. Mungkin juga yang belah sana minta senyapkan dulu. Buat fikir. Sama macam datuk anwar juga. Senyap-senyap.

Cadangan mana yang lapuk tu Tuan Xenan. Saya cuma bagi 3 cadangan saja rasanya.

1. Eratkan hubungan antara 2 tuan guru. Ini kita bagi kurang salah faham.

2. Banyakkan mesyuarat majlis syura di Pulau Melaka. Hormat tgna. Biar dia boleh datang. Dia ketua, kalau dia miss pas susah juga.

3. Sebelum buat apa2 cdgn grand, kena consult dulu dgn kawan2. Consult tgha, tuan ibrahim atau ustaz azizan. Biar jelas, biar terang.

Yang mana ya?

Anonymous said...

-pahamkan anak2 muda sume,org tua ckp,nik aziz kna slalu dtg miting majlis syura,bru la ade prpaduan n info yg jelas ttg sesuatu isu..hadi awang takpe kalu x dtg miting,sebab dia ade urusan yg lebih bsar di luar negara,lg kerap ke luar negara lg bagus..

-lagi satu org tua ckp kalu ade bnda @ cdangan yg grand jgan wat kenyataan terbuka atau semborono,tu x pndai taktikal tak pndai tipu helah..wat mcm nasa time nk BERBINCANG ngan umno ,diam2 je , tue bru pndai taktikal..wat mcm stopa ali BERBINCANG ngan mat said,tp org awam nmpak just jualbeli lembu je,tu bru bijak..wat mcm hasan ali BRBINCANG ngan DO kt umah die stiap mlm,tue bru namenye tipu helah..

pergh!!,tak rmai org yg berpikir mcm orang tua nie..thats way pntingnye wala'..sume kena ade pemikiran bahawa setiap tndakan pemimpin2 yg nmpak unik @ pelik @ dlm gelap semestinye ade sesusatu yg baik..diorang sume kasyaf lbih tggi maa..

ingat btul2 WALA!!

-zargus-

Anonymous said...

hahaha sudah2 lah orang tua janganlah nak bodohkan anak muda cam kami nih.


anak muda sekarang tak bodoh dan buta. kalau jelas FCUK tu FCUK jugak.


woi bodoh. kalau dah namanya main acilut semua orang dah nampak ko masih boleh sabar lagi ka?


mana ketelusan? mana tarbiyyah ? bangang , sial


anak muda ni otaknya nampak, jelas, tak macam puak2 wala' , kena lebong pun ia juge, kena tipu pun betol juge, tambah2 ade sapot dengan golongan agama buta kayu.


kalau atakat ada kelulusan tapi bangang serupa ahli umno, baik isi borang umno je.



clear la sikit , jelas lah arah tuju, PAKATAN NAK MAMPOSKAN UMNO, PAS NAK HAMCORKAN UMNO.


yang ko pegi bermesyuarat dengan umno tu nak buat ape bangang!


celakalah seluruh manusia yang seperti ini yang luarnya rencong dan dalamnya munafiq.


moga kamu menerima balasan di dunia lagi sebelun ditibai oleh malaikat allah

Xenan said...

wahahaha..org tua..pemikiran lu dah cam geng taksub Anwar dlm PKR yg gua encounter zaman awal PR perak jatuh.Lawak gila nihh..wakakaka.

Die(ketua pemuda PKR taiping pon sebenarnya) nih ckp kat wa..

Pem PKR : jamaludin n osman tuh lompat sbb ada tektikel Anwar.Nanti lepas wat damage kat UMNO die masuk balik PKR.

Wa: Bro, kalau boleh jgn cerita bende mcm ni kat org lain tau.

Pem PKR : Apesal pulak?

Wa : Wa takut nanti org lain ckp lu bodoh..

Kesudahan nya sampai ari ni wa dah tak nampak muka die.wahahaha.

Meh la kita lepak sembang minum teh org tua.Boleh kite diskas mcm mana Hero hasan ali melengahkan kan BN.Wahahahahaha...

Orang Tua said...

Maaf lah, saya tanya sedikit. Apa sebenarnya yang salah ya?

Salahkah berunding dengan umno? Saya rasa zaman arwah fadzil Noor pun ada muzakarah. Pas adalah pihak yg selalu memulakan tawaran muzakarah. Ini biasa. Selalu ada.

Sekarang saya nampak sikit masalah anak2 muda bila saya baca tuan komen anonymous. Iaitu minda kita sudah set utk kalahkan Umno. Itu bukan perjuangan pas. Itu bukan perjuangan Islam pun. Perjuangan Islam ni kita kalahkan kebatilan. Kita kalahkan kezaliman. Zalim dan batil ini perbuatan, bukan orang. Kita lawan umno sebab dia zalim, dia jahat, dia batil. Tapi bila dia betul kita kena sokong. Saya ingat zaman saya saja ada politik benci. Zaman ini ada juga. Tak boleh begitu.

Pasal tu Saidina Ali ada pesan. Unzur ma qala wala tanzur man qala. Tengok apa dia cakap bukan siapa yang cakap. Kita boleh buat kesimpulan dah. Jangan nilai perbuatan melalui orang. Nilai orang melalui perbuatan. Ini baru betul.

Tghh jarang miss meeting. Tuan zargus boleh check dgn majlis sura. Tp jangan salah faham. Saya tak salahkan tgna. Sebab dia tahu dia darurat. Orang sakit tak boleh kita paksa2. Sebab itu saya kata majlis syura kena ambil tindakan. Buat syura di Pulau Melaka. kalau boleh kat rumah tgna. Masa tu kalau tgna tak boleh bangun pun kita boleh mesyuarat lg dgn dia. Syura kena hormat dia.

Saya tak tahu pula Dr Hasan selalu meeting dgn DO malam2. Alhamdulillah. Ini bagus. rapat hubungan antara kerajaan negeri dan pegawai kerajaan. Pegawai kerajaan kita kena ambil hati juga. Kena jaga juga maruah dia. Ajar dengan hikmah bukan dengan hukum. Kadang2 seorang saja dimalukan. Tapi 100 orang lagi akan rasa hal sama. Ini biasa. Sebab itu kena hati-hati. Jangan drastik sangat. Umar Abdul aziz pun buat tajdid perlahan lahan. Kalau buat drastik, orang salah faham. Boleh jadi fitnah. Kita juga rugi. Ini tak boleh.

Yang lain tu saya tak faham. Minta maaflah. Saya nak komen tak boleh juga kalau tak faham. Nanti salah komen jadi fitnah pula. Tak boleh begitu.

Orang Tua said...

Tuan xenan, kenapa hasan ali saja. Kenapa tak sebut juga YB Khalid. Dia ikut juga.

Umno jemput, kita kena datang. Kita kena dengar apa dia cakap. Dia ingat kita nak kat dia. Tapi kita tak mahu pun. Jadi, masa kita buat kerajaan, dia tak kacaulah sebab dia ingat kita nak kat dia. Sebab itu kita boleh buat kerajaan di Selangor. Masalah tak banyak.

Saya rasa lain sangatlah dengan kawan kita Osman jailu tu. Dia dah hancurkan kerajaan perak kita. Nak damage bagaimana? Kalau ezam masuk untuk kacau umno tu logik jugalah. Jadi saya tak rasa sama saya dan kawan tuan xenan tu.

Saya masih tunggu tuan xenan tunjuk mana cadangan saya yang salah. Saya nak belajar juga.Ilmu Allah ni luas.

hussin said...

apakah pas tidak pernah menyimpan cita2 politik untuk menggantikan umno di persada politik tanah air? sekiranya tidak, adalah lebih baik bagi pas untuk bersama kumpulan2 dakwah yang lain dan tinggalkan politik.

berdasarkan ucapan presiden "pas kerajaan yang ditunggu" membayangkan pas memang ada cita2 untuk menggantikan umno. justeru, apabila melabelkan pas sebagai "kerajaan yang ditunggu", maka sewajarnyalah pas bergerak ke arah itu. hanya orang yang sakit sahaja tidak dapat melihat teguran terhadap pas membayangkan bahawa penegur2 lebih peka dan faham akan maksud "pas kerajaan yang ditunggu".

teguran yang diberi janganlah disalahtafsir sebagai menyokong mana2 kumpulan yang “diada2kan” kerana berbeza pendapat dalam pas. apa yang perlu diperhatikan adalah arah mana tujuan “kumpulan” yang berbeza pendapat ini hendak membawa pas. siapa yang konsisten tindakan mereka dengan keputusan yang telah dibuat pada muktamar ke 54 dan ke 55 “memperkasakan pakatan rakyat”. “kumpulan” mana yang benar2 dilihat menepati slogan “pas for all”.

janganlah menghina diri sendiri dengan pelbagai tohmahan hanya kerana perbezaan pendapat tetapi lihatlah dengan mata hati riak2 songsang dari “memperkasakan pakatan rakyat” dan “pas for all”. anggaplah pandangan serta teguran sebagai nasihat dari kalangan yang sayangkan pas. sebagai pendokong kepada sebuah parti politik yang bercita2 besar, keupayaan “membaca” setiap tindakan politik oleh pemimpin amat perlu dan bukan mengiyakan sahaja semua tindakan walaupun ia merugikan. jangan terpengaruh dengan komen2 yang berbunyi “dia hanya seorang ahli akademik, dia tak layak beri pandangan politik”. tidak perlu berkecimping dalam politik untuk membolehkan seseorang memberi pandangan berkaitan politik. apa guna “ kilas ikan di air sudah tahu jantan betina”?

hussin said...

jangan mudah termakan sogokan oleh “seteru” pas yang sentiasa mencari ruang untuk merobek2 pas. membiarkan penembak tepat seteru melepaskan tembakan tepat ke sasaran ‘at the earliest opportunity’. lihat sahaja bagaimana perkembangan di selangor dimanupulasi sepenuhnya. pendokong pas yang menegur tindakan2 pj selangor dicop sebagai mempertahankan “kemaksiatan”. apakah teguran mereka itu setaraf dengan pemberi lesen menjual arak? adalah berat menuduh mereka tidak tahu mengenai islam.

semua orang islam akur arak itu haram. termasuk orang umno. pemberi lesen penjualan arak tanpa kawalan. apa yang perlu difahami adalah tindakan2 itu dilihat sebagai menolak persefahaman dan setiakawan yang langsung memberi persepsi negatif kepada pas keseluruhannya, bukan sekadar pas selangor sahaja. ia semata2 ego seorang pemimpin demi meraih sokongan penelan2 pil wala’ yang diedarkan sebelum muktamar ke 55. ia tidak lebih dari usaha untuk dilihat sebagai menolak tuduhan yang dilemparkan ke atas pas perak, mengikut telunjuk dap. sehingga jerat yang dipasang seteru mengena. siapakah yang membuat tuduhan tersebut?

bukan sahaja kelakuan selangor yang dijadikan sebagai hujah untuk menegur pas. apa yang berlaku di selangor dilihat ada kaitan dengan kejadian sebelumnya, yakni selepas pru 12. pokok tak akan bergoyang kalau tak ada angin. ia seolah2 kesinambungan dari muzakarah yang cuba digelapkan. yang tidak mahu lenyap kerana timbul pula kerajaan perpaduan. rentetan dari peristiwa2 ini memberi persepsi salah kepada rakyat yang telah mendekati pas. ia mudah dieksploitasi oleh seteru pas. salah satu faktor kekalahan pas di bagan pinang.

hussin said...

kepada yang mabuk pil wala’, siapakah yang mewujudkan “kumpulan erdogan” dalam pas? siapa yang tidak faham konsep ‘kepimpinan ulama’? siapa yang menjaja dan memperjuangkan presiden dan timbalan mesti ulama? sudah tentu “kumpulan” yang satu lagi. lalu, siapa yang memfaraidkan pas kepada dua “kumpulan’? sudah tentu bukan “kumpulan erdogan” tetapi “kumpulan yang satu lagi. kerana cemas akan hilang kedudukan, “musuh” dicipta dan dijaja “kepimpinan ulama tercabar”. lalu yang di bawah bertanya, dicabar oleh siapa? siapa lagi, “musuh”lah! “musuh” yang mana? “musuh” ulamalah ngok!.bertanya lagi, yang mana? “kumpulan erdogan”!

mereka menegur pemimpin kerana mereka sayangkan pas. bukan kerana benci. benci mereka kepada cara2 tindakan yang dilakukan. yang jauh dari mencerminkan bahawa pas benar2 ikhlas dengan keputusan muktamar "memperkasakan pakatan rakyat". dengan slogan "pas for all". tindakan2 yang berupaya menimbulkan keraguan dan keprcayaan pengundi.

pas dilihat tidak mampu menggunakan "kekuatan" yang ada padanya. yang teruk, pas tidak mampu menyembunyikan "kelemahan"nya. di mana perginya "swot"?

jika pas "kerajaan yang ditunggu", ia mestilah dengan kekuatan pas sendiri bukan kerana perpecahan dalam umno seperti yang berlaku di terengganu. pas tidak perlu menahan lukahnya "pas keraajaan yang ditunggu" di pergentingan "perpecahan umno”. anggaplah itu satu 'hadiah' dari Allah swt untuk memantapkan lagi pas. gunakanlah dia dengan sebaik mungkin dengan penuh bijaksana bukan dengan penuh rasa syok sendiri.

hussin said...

terengganu adalah satu pengajaran. pas tidak mampu mengambilalih kerajaan negeri pada dua pru selepas berjaya menang besar pada 1999. pas tewas pada 2004 dan pada 2008 walaupun pakatan rakyat berjaya menawan 4 negeri dan mempertahankan 1. terengganu pas leaders failed to recapture terengganu for whatever the reasons. for reasons only known to them. for reasons known only to the voters.

mereka yang sama kini bersesak2 di jalan raja laut. apakah ia tidak akan sedikitpun menjejaskan pas di mata umum? lebih2 lagi dengan rentetan2 peristiwa yang berlaku sejak "pertemuan dalam gelap"? the congregation of the same political players who failed to recapture terengganu state are now in pas hq. jadi tidak salahlah kalau persepsi ramai "cara" pas terengganu kini menjadi "cara" pas pusat.

jangan segera menuduh saya benci pas terengganu. ingat pepatah melayu, "sebab nila setitik, rosak susu sebelanga." perhatikan sendiri akan ucapan2 mereka serta cara mereka bertindak.

pemimpin tidak boleh menggunakan "Boleh jadi apa yang kamu tidak suka, ianya baik bagi kamu, dan apa yang kamu suka ianya tidak baik bagi kamu, sesungguhnya Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahuinya" apabila berhadapan dengan ahli2.

"Boleh jadi apa yang kamu tidak suka, ianya baik bagi kamu, dan apa yang kamu suka ianya tidak baik bagi kamu, sesungguhnya Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahuinya", sewajarnya menjadi pegangan dan peringatan kepada pemimpin di sepanjang perjuangan.

wallahu'alam.

Anonymous said...

Salam..xpelah org tua..org muda ni sllnya cepat panas d sbnarnye kurang paham apa itu mainan politik..msh baru dlm sepak terajang politik..bg mereka sepak terajang mesti dibalas ngan sepak terajang shj..walhal msh ade jln bijak nk selesaikannya..sepak terajang akan digunakn bl sampai masanya..ade idea ada tp terlalu gopoh nk dlaksanakn..yg sebenarnya kurang tarbiyyah..itu kelemahan mereka..kita puji sikap laju mereka tp perlu ada pengawasannya..biar kita kalah tp islam menang ini mereka msh x paham maksudnya..gunakan akal pikiran mereka menterjemahkannya..walhal benda ni selalu disebut dlm riwayat..byk lg mereka kena kaji..ttg isu2 ni sejak dr dl lagi ada..matlamatnya sama tp perlaksanaannya je yg berbeza..matlamat nk pecah belahkan pas..dr dulu lg ada..dulu guna org dalam tp skang alam maya amik alih..tp peranan org dalam msh lg terlibat tp dikuatkan ngan peranan blog..benda ni biasa dlm mana2 gerakan islam..itulah yg org muda kurang terdedah ngan benda nih..kalu diaorg dtg usrah mesti tau punya..mcm org islam jgk..mst ada syaitan dan nafsu nk robohkn iman org islam tersebut..benda baik..mesti ade dengki punye..diorang jg msh belum paham peranan presiden sampaila ke satu organisasi pas ni ape bendenya..sbb kurang tarbiyyah..mereka hanya paham masuk pas ni hanya nak lawan umno je..bkn sebab perlembagaan pas tu sendiri..tp xpelah..benda ni dah lama dah..sejak dr zaman almarhum ust yusuf rawa lg..zaman islam nak bersinar..wassalam

Xenan said...

mmg betul khlid pon ada..tapi die tak jumpa sampai 3x cam pak lah ckp.

Maner lu tau diorg nak lengah2 kan BN?Lu hasan Ali ke bro?Kalau tak tayah nak menduga2.Itu ckp2 nak menyedap hati.

Ok la kalau jumpa niat baik.Naper bile tanya tak ngaku.Siap ugut nak saman.Kalih2 pak lah yg bocor rahsia.Tektikel mende menimbulkan syak rakan seperjuangan.

Yg atas ni semua fakta sejarah yg jd.Wa malas nak elobrate..takan lu tatau cerita nih semua?Lu turun dr gunung mana?

Gua tau lu menduga2 jer.tektikel la..hape la.Bro, wa tau walaupon lu niat baik nak backing PAS..tayah la lu citer kat org lain idea lu ni.Kang org ckp lu bodoh.Sekali PAS pon tercalit bodoh pasal lu

Anonymous said...

-old skol said-Salahkah berunding dengan umno? Saya rasa zaman arwah fadzil Noor pun ada muzakarah. Pas adalah pihak yg selalu memulakan tawaran muzakarah. Ini biasa. Selalu ada.

slah mmg tak slah,itu jgak la hujah yg digunakan oleh ketua pemuda pas utk membenarkn prjumpaan dgn umno,ketua pemuda siap bole kate sedangkn nabi musa bole g jpa firaun xkan pas takleh g jpa umno?..yg slahnye wahai pakcik,care n mase nk brjumpa tue yg salah,bole mnimbulkan kekeliruan kpd org awam yg tak wala' pd pimpinan,ape cite g jpa umno dlm gelap,x beritahu kt majlis syura,pastu bile kantoi,siap nk saman lg,akhirnye bile umno sndri ngaku,dan2 time tu plak,sruh wala',itu namenye taktikal @ strategi?..nak jpa umno bribu kali pun jpa la,xde sape mrah tp yg penting jgn dlm gelap,lbih2 bru je pas plhanraya umum dan kbtulan plak krajaan yg baru blum lg dilantik..bukankah itu trlalu ketara?..matlamat @ niat tdak mnghalalkan cara kan orang tua?..isu khalid samad g jpa skali,tue tak pasti,tp yg pasti nasa n hasan ali mmg ade..

-old skol said-Saya tak tahu pula Dr Hasan selalu meeting dgn DO malam2. Alhamdulillah. Ini bagus. rapat hubungan antara kerajaan negeri dan pegawai kerajaan. Pegawai kerajaan kita kena ambil hati juga. Kena jaga juga maruah dia. Ajar dengan hikmah bukan dengan hukum. Kadang2 seorang saja dimalukan. Tapi 100 orang lagi akan rasa hal sama. Ini biasa. Sebab itu kena hati-hati. Jangan drastik sangat. Umar Abdul aziz pun buat tajdid perlahan lahan. Kalau buat drastik, orang salah faham. Boleh jadi fitnah. Kita juga rugi. Ini tak boleh.

bab nie agaknye old skol tak brape jelas,prjumpaan DO hmapir stiap adalah krana DO2 trsebut ingin mengadu kat hasan ali ttg perbicaraan SELCAT yg dikatakan memalukan dan merendahkan org melayu @ Islam..tup2 esoknye hasan ali bole ckp kat media yg selcat terlalu memalukan pegawai kerajaan,old skol prnah tgk SELCAT secara live kt internet?..kalu blum g kat youtube,kalu tgk,old skol bole nmpak sendri cmner bengkengnye DO2 nie mnjawab soklan dr ahli panel SELCAT,brlagak n mcm bdak sekolah..itu yg org awam runsing bile hasan ali backing DO2 nie yg mmg dr dulu,kini dan selamanye UMNO,yg meluluskn peruntukan berjuta2 untk adun umno mnghadapi pas dlm plihanraya yg lalu,malah hasan ali siap bg cdangan bernas SELCAT ptut dilakukan secara trtutup!!..pergh!!sumenye nk tertutup!!..sebiji mcm umno yg taknak wat liputan parlimen secara live..

xpe la orang tua,zaman org tua dlu jgn dibandingkn dgn zaman org muda skang,tak terikut orang tua nk mengejar..

-zargus-

Anonymous said...

gilo sapa kata TGNA dengar cakap orang lain.... 19 tahun dah TGNA jadi MB..... kalau TGNA jenis mudah percaya cakap orang dah lama dah kerajaan PAS kelantan tumbang..... team erdogan ni sapa yang create???.... kan ke pencacai UMNO.... pastu korang plak yang dok percaya kat dia orang..... lu orang yang bangok dok percaya cakap pencacai UMNO.....

-abanghensem

Anonymous said...

OOOOO, time nk UG, blh plak hangpa suma pi kt public buat press conference ye???? Time TGNA nk kritik yg berkenaan, tk blh buat kt public, kna buat ikut prosedur, meeting, syura?? Hape ni??? Bongok sunggoh!!!

Shannaro said...

habis laaa... ideologi puak erdogan dah bkembang. caya la lu husam n anual bakri. lu ada orang mcm tg aduka, xenan, abghensem dll...

bangsat2 pro-PR = pro-erdogan...hasut tg nik aziz. describe geng2 tganu seolah2 pro-tganu tu = pro-umno.

lu org yakin ke pakatan rakyat yg lu orang taksub sgt2 tu boleh menang dan memerintah dgn baik? statusnya, lu org pun belum tahu. BN/umno tu biawak tua yg masih kuta mencengkam kerajaan. tak mudah dicabut. kalo tumbang sekali pon, akar umbi, kerak2nya masih lg umno/bn. mungkin presiden nampak perkara ni. sbb tu la dia propose ug. bukan join umno. bukan kerjasama dgn umno. lu orang saje buat2 bangang, hasut org ramai yg ug tu = join umno. mmg bangang,. bangsat!

pd masa sama, geng2 anti-ug ni hasut tgna, guna kuasa veto tgna attack pro-ug. mcm sial la lu orang. bangsat. sangat bangsat. lu selidik dulu siapa husam, siapa anual bakri. apa peranan dua ekor tu. lu tau attack pro-ug saja, sbb lu dah kene virus anai2 husam.

lu x nampak apa yg pimpinan nampak. nama pon pucuk pimpinan. lu siapa, akar2 kayu saja. akar kayu, adatnya mana nampk semua. duduk bawah. cari baja, cari air. pucuk nampak semua, sbb duduk kat atas. kalau apa2 bahaya hlilintar ke apa ke, pucuk kena dulu. lu orang sesedap je maki2.

aziz bari kata tg hadi mcm paklah umno.

mana sama beb. harap je prof, tp tak teliti sebelum buat kenyataan.

tg hadi mcm biasa je. cuma pas yg bgerak laju kononnya.

paklah lembab sbb lebih lembab dr umno yg sedang tenat.

masa mukhtamar, lu rang yg laju2 xmo btanding presiden sape suruh. mmg bangsat main kutuk2 lepas mukhtamar.

wa malas nak komen pjg. letih menaip. nnt wa tunggu lu kat tganu, nk tgk lu langgar hadi.

kpd pencaci tg hadi, insaflah. lu attack peribadi tu...apa boroi2... lu takde telor ke?

Hanz_Azdi said...

aku tak pernah benci TGHH sebagai ulamak pasal dia memang bagus perkara tu, akhlak pun ok tak pernah pulak aku dengar cerita tak molek...TAPI dah nama Presiden PAS aku rasa ramai pun tengok seorang ketua kalau background asik kalah drp menang (tempat sendiri pun kalah), dah tu lembab tindakan dlm memperkasa PAS & PR terutama kes sensitif negara, ditambah dgn. team think tank (pendokong) dia pulak sah penipu (hal UG), baik ada pembetulan & aku sokong adanya 1 reformasi dalam kadar segera...kalau boleh settle dalam, lagi bagus...saranan TGNA adakan EGM pun ok jugak bagi semua ahli & penyokong PAS buka mata & minda untuk perbaiki diri, satukan hati dalam hal yg perlu saja.

UG dgn UMNO tu hal tak perlu...don't tell me otherwise!

Orang Tua said...

Saya minta maaf. Keluar tadi. Ada urusan bisnes sedikit.

Saya ulas ya kawan-kawan.

Mula-mula Xenanlah. Begini, saya tak duga-duga. Ini pasal betul tak jumpa untuk kelabui BN. Tuan boleh tanya sendiri YB Khalid atau Dr Hasan. Saya ingat mereka ada sebut. Ini masa isu UG tengah hangatlah.

Jadi semua setuju boleh runding dengan UMno. Tak ada masalah. rundinglah. Jadi saya fikir dah selesai satu masalah.

Sekarang masuk hal runding dalam gelap.

Masa saya mengaji dulu, tapi lama dah la. Mungkin awak tak hidup lagi masa tu. Saya ingat kisah Khalid Al walid. Dia panglima Perang Islam pada zaman Abu Bakar. Kemudian tengah berperang, Abu Bakar wafat. Naik Umar ganti. Umar putuskan ganti Khalid dgn Abu Ubaidah. Satu riwayat yang saya ingatlah, Khalid terima tapi minta Abu Ubaidah senyapkan dulu berita ini. Sebab takut moral tentera jatuh. Habis perang baru bagitahu.

Jadi saya rasa ini boleh kita tengok pada rundingan senyap2 ni. Kenapa disenyapkan. Kalau jumpa terang2 lepas PRU saya fikir orang akan nampak yang kita tidak ikhlas. Kita tak mahu nampak begitu, tapi tanggungjawab kita kena penuhi. Jadi jumpa senyap-senyaplah. Saya tak fikir ini kali pertama PAS buat. Kalau tuan-tuan duduk dalam politik lama tuan-tuan tahulah.

Sekarang kita cakap pasal bohong pula. Saya pun tak setuju. Tapi saya faham pemimpin tersepit. Kalau mengaku, mesti orang akan pandang serong. Jemaah retak. Jadi nak pilih mudharat pada diri atau pada jemaah?. Tipulah. Mudharat pada diri saja.

Tapi mungkin juga pemimpin tak sangka Pak Lah boleh dedah pula. Ini silap strategi juga. Sebab itu jangan fikir hari ini. Letak diri kita sekejap di tempat mereka waktu itu. Berat.

Orang kata kita kena mengaku. Katalah hari itu mengaku, orang akan marah. Ahli rasa dikhianat. Masa itu mungkin kita marah kepada Us Nasha pula. Kenapa mengaku kalau dah boleh merosakkan? Tipulah. Jangan bendul sangat. Mungkin kalau dia mengaku hari itu, kita akan kata begitu hari ini.

Helah berhelah dalam politik ni biasa saja. Orang lama mesti rasa. Cuma saya tak setuju satu saja. Saya rasa sebelum jumpa dengan Umno, gelap atau terang, bagitahu tgna dan tghh. Hormat dia. Jangan bagitahu satu tg kemudian tak bagitahu satu tguru lagi. Ini hal besar.

Dia orang tua. Orang tua ni hati dia sensitif. Cepat terusik. Jaga hati dia. Hati mak ayah kita macam tu juga.

Saya rasa itu Us Nasha, Khalid samad dan Dr Hasan buat silap. Patut hal-hal begini kena satu hati. Bukan buat kerja sendiri-sendiri. Ini tak baguslah bagi saya.

Ok lah, ini buat zargus pula. Macam ni, baguslah DO tu jumpa Dr Hasan. Maknanya dia percaya jugak kepada YB PR. Ini petanda baik. Jarang DO nak jumpa YB kerajaan baru mengadu masalah. Kalau DO biasa, dah tentu jumpa YB BN. BN boleh buat bekal.

Isu Dr Hasan inipun saya nak ulas juga. Saya tak setujulah dia buat media statement begitu. Tak manis. Orang pandang serong. Sebab dia dalam kerajaan. Macam adik tak puas hati dengan abang kemudian mengadu kat public. Tak manislah. Kalau jiran bergaduh dengan jiran kemudian bagitahu JKKK, itu lain sikit.

Kalau orang-orang lain macam YB Khalid buat itu saya setuju. Sebab dia bukan orang government. Jadi, kalau dia cakap, nampak elok sikit. Atau mungkin Dr Shafei boleh tolong cakapkan. Tak apa. Dia kan backbenches.

Apa yang Dr Hasan sebut tu betul. Saya setuju sangat. Tapi cara dia, saya rasa tak kenalah.

Orang Tua said...

Sambung sikit. Dia tak bagi komen banyak-banyak rupanya.

Sambung..

Macam tu juga dengan YB Khalid. Saya setuju dia tegur Dr Hasan. Tapi lepas mesyuarat dah ambil ketetapan dan dia ada di situ sekali, dia kena setujulah. Kalau dia tak setuju, dia mesti terus mesyuarat. Ataupun dia tak boleh duduk sekali semasa press statement tu Dr Hasan baca. Ini selapas selesai, dia upkan pula dalam blog dia. Upkan hujah-hujah dia. Jadi masalah yang dah selesai, jadi tak selesai balik. Ini tak eloklah. Kita dah setuju, setujulah. Nak menang kena ada disiplin. Saidina Ali sebut, haq yang tiada disiplin akan kalah kepada batil yang ada disiplin.

Tapi bagi saya nak menyatukan Pas senang sahaja. Tak perlu tukar tghh atau tak perlu tukar tgna. Tapi rapatkan hubungan antara dua orang ni. Dahulu tahun 2002 begini juga. Tiada masalah pun. Sebab dahulu rapat. Sekarang kurang rapat saya tengok.

Itu yang saya sebut, majlis syura kena berkorban. Buat mesyuarat di Pulau Melaka. Kat rumah Tuan guru pun boleh. Jadi, kuranglah salah faham. Jangan salahkan dia. Hormat dia. Berkorban untuk dia. Dia dah banyak berkorban untuk kita.

Saya bukan sokong mana-mana tuan guru. Saya sayang dua-dua. Siapa-siapa yang hidup dalam PAS zaman Dr Asri mesti tahu macammana tghh lawan tak mahu pas masuk BN. Tapi Pas masuk juga. Tapi atas sebab itu orang boleh nampak tegas tghh. Saya rasa begini, jangan kalau kita sayang tgna, kita benci tghh. Tak baik. Begitu juga sebaliknya. Setiap tg kita ada lemah dia. Kita kena sedar. Tgna pun ada buat silap. Ada kena tegur dengan Arwah Fadzil Noor. Ini saya dapat maklumatlah. Tapi kita tak bawa keluar. Sebab salah silap itu biasa. Jangan sebab satu silap, kita lupa 1000 jasa yang dia buat.

Macam dalam Perang Siffinlah. Jangan sebab kita sokong Ali, kita marah Muawiyah. Tak elok. Ini sahabat Nabi. Adab kena jagalah.

Saya nak tidur dahulu. Penat sangat pulang. Terima kasih layan saya. Ada rezeki kita bincang lagi InshaAllah.

Xenan said...

brader org tua,

Kalau org lama dlm politik ni mmg suka berhelah2 tipu pengundi terpulang lah.Maknanya satu ja..semua penipu2 ni kene dibersih kan by hook n by crock.

Wa mmg idealist n wa takleh terima pimpinan PAS yg ISLAM tipu pengundi camtuh.Kalau betul nasha mmg saja tipu, wa tak halalkan duit yg jadi gaji lu jadi adun n MP.Duit tuh duit rakyat.bukan duit bapak lu.N wa mmg tak nampak ape menangnyer ISLAM ngn cara lu menipu.

Pengundi PAS(ISLAM + NON MUSLIM)mengundi PAS sbb bencikan UMNO yg penuh ngn Rasuah n Penyelewengan.Org mengharap perubahan.Bukan takat harap arak diharam jek.Tapi harap negara bersih..pentadbiran bagus ekonomi bagus.Tak cukup islamik ke hasrat tuh?

Asal Islam jek kene masuk bab ARAK n BABI?Hal rasuah tak cukup islamik??Bodoh!

Tetibe nasha terasa sesuai pulak berkhalwat ngn perasuah hanya kerana perasuah tu melayu islam?Permainan org lama dlm politik?muga anda dilakhnat allah!Gila tak jaga amanah pengundi langsung!

Lain kali cakap jer terus mmg nak bersatu ngn UMNO.Senang sket org nak undi.

Xenan said...

btw
sembang boleh la.tipu ahli pas totok boleh la.

Jumpa utk beli masa konon.kalau betul cara tuh,nape lepas tuh yb khalid tanak join dah jumpa UMNO?

n kisah khalid al walid tuh ape kaitan dgn berjumpa dgn gelap?Jauh sgt tuh bai.

Bayangkan kalau khalid al walid jumpa musuh senyap2 utk kenkonon bincang.Lu rase Umar nak senyapkan sbb takut moral askar jatuh?

Kalau cam ni kes nya baru boleh banding bro.Takat tuka panglima..ape masalahnyer??

Juga jgn banding ngn perang Saffin.Kat sini kebanyakan org tak sokong sesapa.Main pointnyer hadi tak perform.Sng cite lu leh bayang tak Hadi jd PM?sukarrr diterima akal.Akal ahli PAS jer kot leh terima.Ini pendapat wa sbg org luar n wa yakin lagi ramai rakyat malaysia yg tak konpiden ngn hadi dari konpiden.

Ini ke product PAS nak kasi kat rakyat malaysia.Carik la pres yg steady sket.Yang leh diterima rakyat rentas bangsa.

Ker PAS sebenarnyer mmg tamau menang ni?

Anonymous said...

salam.

wat tatapan org tua....

tak payah muzakarah la....

masuk umno je terus....

bebelit belit ckp mcm biawak...

Anonymous said...

Kepada "Orang Tua" yang dah lama hidup(kalau betul tuala) dan banyak pengalaman - PAS adalah sebuah parti politik cum dakwah (politik dulu baru dakwah).Kalau bukan parti politik semata-mata nak berdakwah,tak payahlah kita semua buang masa dan tenaga berpolimik seperti yang berlaku sekarang.PAS tutup kedai dan buka PDM -Pusat Dakwah Makaysia.

Tak dinafikan Khalid Samad pada mulanya turut pergi jumpa UMNO tapi selepas "tahu" apa yang dibincangkan,dia tarik diri dari Geng UG ini.Bermakna dua dah buat silap dan telah pun membetulkan kesilapannya.Orang Tua tak payahlah nak ungkit-ungkit cerita ni
Amat tertarik dengan komen Orang Tua mengenai "berbohong" - bolih pula pilih yang mudarat besar atau kecil.Ana nak tanya: Mana lebih penting mudarat kepada diri atau mudarat kepada harakah? Besar atau kecil mudaratnya,tak penting.Soalan kedua: Bolihkan orang bertaraf ulamak berbohong kepada jemaahnya?

Akhir sekali,benar dizaman Us.Fadzil Nor ada muqabalah,tapi Allahyarham bermuqabalah bukan untuk kepepentingan diri.Bukan untuk tawar-menawar jawatan menteri dan tidak pula dibuat dalam gelap.

Anonymous said...

Kenapa pula sekarang ni dah tak boleh tegur kepimpinan PAS. Bila bentuk satu gerakan atau badan, organisasi atau parti politik tentunya nak menawan hati masyarakat. kalau masyarakat bagi tau apa yang mereka nampak dan minta parti tersebut segera memperbaiki pun tak boleh juga eloklah buat syarikat sdn bhd. sahaja. kalau parti plitik kenalah berusha memenangi hati rakyat dan bukan nya menimbulkan kekeliruan. Susah sangat ke nak buat EGM itu. Mungkin juga lah sebab kami buka kedai runcit saja, beli cash, barang tak suka tak payah beli, barang rosak buangkan saja. Kalau yang untuk di jual perlulah nampak cantik, bersih, segar dan menawan hati.

Anonymous said...

shannaro, lu kata nak tunggu kat terenganu..so memang lu orang ganu. tak heranlah lu backup geng lu kan.

camni lah, gua tak kisah lu nak wala' kat mustafa ali semua tu tapi krtorg yg bukan tganu ni tak hingin lah. Lu suruh stopa ali buat parti sendiri kat tganu. lantik hadi jadi musyidul am. pastu lu nak UG dengan mat said tu lantak lu lah..nak melingkup masuk laut pun gua tak peduli.

cam bangsat. parti PAS lu buat macam abah lu punya..semua lu nak konker

Anonymous said...

-Ok lah, ini buat zargus pula. Macam ni, baguslah DO tu jumpa Dr Hasan. Maknanya dia percaya jugak kepada YB PR. Ini petanda baik. Jarang DO nak jumpa YB kerajaan baru mengadu masalah. Kalau DO biasa, dah tentu jumpa YB BN. BN boleh buat bekal.
Apa yang Dr Hasan sebut tu betul. -Saya setuju sangat. Tapi cara dia, saya rasa tak kenalah.

-thanx org tua coz bg respon.utk 2 statement nie wa amat x stuju..DO2 tue jpa hasan ali sebab die tau hasan ali bole dipengaruhi dgn sentimen melayu,tp yg pelik nyer nape hasan ali tak tiow kau2 DO2 nie yg terserlah korupnye mase kt umah die?..kan senang klu die ckp "tuan sume ckp la trus trang depan panel selcat tue,jgn la jwb dgn jwpan yg streotaip,
1.tak tau
2.tak pasti
3.dapat arahan dr kerjaan negeri

sebab yg DO2 sume dibicarakan kerana bagaimana dapat meluluskan peruntukan berjuta2 ringgit duit rakyat beberapa bulan sblm plihanraya sedangkan peruntukan itu adalah utk kegunaan setahun?"

org tua bekerja sndri so mayb org tua tak brape tau prosedur pengeluaran wang dlm kerajaan.sgala disiasat,bile sebut harga dikeluarkan,L.O.(Local Order @ pesanan kerajaan ) dikeluarkan,sape yg sahkan,atas tujuan aper,brape hribulan,jika ade invois jg prlu disahkan,cek utk keluarkn duit sape yg sign?,DATO' SUK atau dr Bendahari negeri dan mcm2 lg yg disoalkan dlm SELCAT dr sebesar2nye hgga sekecilnye..ini soal Integriti,ini soal ketelusan,sume rakyat selangor yg byar cukai pintu,cukai tnah,cukai taksiran dan sgala mcm lancau cukai berhak tahu kemana duit digunakan,setiap satu sen!!

dan sume pendedahan ini dpt dilihat dgn live kat web selangornet,baik melayu,baik cina,baik india..alih2 hasan ali wat sidang media,nsib tak pegang keris,bole plak ckp SELCAT nie memalukan pegawai awam.mnjatuhkan moral,khususnya org melayu,SELCAT perlu dirombak,SELCAT prlu dibuat scara trtutup,seorang istri DO malu nk kuar umah,cube org tua menilai sndri tndakan AHli UG nie?..dlm SELCAT ade 2 adun pas.DR halimah n saari sungib,nape hasan ali tak amik pndangan mereka sblm semberono wat sidang media?..Org tua gak ckp persepsi dibentuk dr pemikran,dan kna ingat pemikiran jgak dibentuk oleh sekitaran (t.v.,internet,paper,kwn2 dll),so bile org awam tgk,khususnye pndududk selangor yg celik IT lbih skit dr ngri lain,bile diorang tgk SELCAT,tgk peel hasan ali yg membacking pegawai awam yg korup yg gune duit rakyat mcm makbapak die je byar cukai,ape agaknye persepsi terbntuk wahai OLD SKOL?..
harap OLD SKOL bole trik knyataan yg mngatakan ape yg hasan ali tu ckap btul,tp tndakan yg x kena..ape knyataan hasan ali yg btul utk isu itu?..

ape damages yg trhasil akibat tindakan AHLI UG ini?..sungguh berjaya n bergaya!!

-zargus-

Shannaro said...

wa bukan org tganu la beb. x men la backup sbb tganu. apa punya mangkuk la lu bsemangat kenegerian. wa sokong atas tajuk.

Anonymous said...

-old skol said=Sekarang masuk hal runding dalam gelap.

Masa saya mengaji dulu, tapi lama dah la. Mungkin awak tak hidup lagi masa tu. Saya ingat kisah Khalid Al walid. Dia panglima Perang Islam pada zaman Abu Bakar. Kemudian tengah berperang, Abu Bakar wafat. Naik Umar ganti. Umar putuskan ganti Khalid dgn Abu Ubaidah. Satu riwayat yang saya ingatlah, Khalid terima tapi minta Abu Ubaidah senyapkan dulu berita ini. Sebab takut moral tentera jatuh. Habis perang baru bagitahu.

Jadi saya rasa ini boleh kita tengok pada rundingan senyap2 ni. Kenapa disenyapkan. Kalau jumpa terang2 lepas PRU saya fikir orang akan nampak yang kita tidak ikhlas. Kita tak mahu nampak begitu, tapi tanggungjawab kita kena penuhi. Jadi jumpa senyap-senyaplah. Saya tak fikir ini kali pertama PAS buat. Kalau tuan-tuan duduk dalam politik lama tuan-tuan tahulah.

wa said = lu sume anak2 mude yg bakal bertemu beberapa kali lg plhanraya sblm lu mampus yg bace blog nie or blog2 lain,korang tgk ar atas nie hujah2 pyokong2 AHLI UG yg tetap membenarkn,tetap menghalalkn,tetap merestui tndakan pemimpin2 yg berjmpa diam2 dlm semak..byangkan jika kate2 old skol kt atas trsebut diucapkan oleh pemimpin yg brtaraf ulama di depan jemaah2 dlm majlis usrah ker,tazkirah ke,ceramah ke diselang seli plak ngan ayat2 Al-Quran,disulam plak ngan hadis2 yg brkaitan,mau tersipu2 malu jemaah2 @ ahli2 nk prtikaikn isu jpa dlm gelap..trdetik kat ati msing2,"ish xkan la,ustaz @ naqib @ ulama nie nk menipu rakyat,mti ade hikmah nyer pjpaan trsebut.."

Old Skol,jgn ingat lu sorang je mngaji kisah sahabt tue,crita tue pun wa mngaji gak,dan wa yakin anak wa nti pun akan mngaji gak kisah tue,org2 muda kt blog nie pun ade mngaji kisah trsebut tp mngikut sudut2,lekok2 yg brbeza dr old skol..

org tua kna ingat,kisah khalid yg suruh senyapkn dlu prlantikan oleh Umar itu adalah bukan satu ketetapan,tp adalah pembolehubah dimana bole diseswaikn mngikut zaman..mayb care trsebut seswai zaman tu tp blum tntu lg kena pd zaman peperangan skang,dan jgn skali2 nk samekan berkhalwat senyap oleh Ahli UG ngan kisah khalid..jauh bro..kisah khalid tue melibatkn rakan2 seperjuangan,bkn melibatkn pihak musuh skali..zaman Rasulullah or para sahabt,kebiasaannye akan menghantar wakil utk berunding dgn pihak musuh sebelum brperang - utk brbincang setel cara aman tnpa agkat snjata,semasa brperang - utk brbincang samaada utk meneruskn fight or surender lps brperang pun htr wakil utk urusan pentadbiran,keselamatan dll..tp kna ingat sume prjumpaan trsebut dilakukn scra trang2an,dan sume panglima2,otai2 perang trut trlibat dlm memberi idea dll,pastu akn dihebahkn kpd tentera bwhan melalui medium yg ade..

u see what im trying to explain?..kisah geng2 UG adalah selepas peperangan (plihanraya jika bole disamakan),diorang pndai2 g jpa pihak musuh (UMNO),tnpa mrujuk kt majlis syura or ajk pusat agaknye cume bgtahu kt pres je sbb mereka ingt pres lg tgi dr majlis syura kot,tnpa bgtahu kt rakan sekutu (PKR,DAP,PSM),ape diorang ingt kisah khalid tu same keadaan ke ngan situasi diorng?..orang tua rase same ke?.same bab niat je kot yakni dua2 brniat baik..bknkah tndakan geng2 UG mngundang fitnah yg lebih bsar?..mnunjukkan ade hidden intention dr pas,yg seolah2 dilihat ahli pas, org awam,rakan2 sekutu,ade sesuatu yg besar dirncang oleh PAS-UMNO..org tua ckp prjumpaan sbegini bkn kali prtama dilakukn oleh pas..yela,sebab skang zaman dah cnggih,ade cctv,ade sms,ade email,ade blog,dan mcm gadget disebabkn itu pimpinan pas bole kantoi..dulu zaman muda2 org tua bole wat jpa senyap,xde org tahu,public pun tak tahu,dan disebabkn itu la,pas sering kali diluku pale oleh UMNO stiap tahun dan stiap plihanraya..xkan Orang tua x bole nmpak sudut pndangan dr kaca mata awam,dr kaca mata anak muda yg sayangkn pas, dr kaca mata pembenci2 UMNO?..tuan,tanggal dan letakkn dulu kaca mata tuan ke tepi dan pkai la mane2 kaca mata yg sya sebutkn td,brula dpt brbagai2 maklumat..

p/s:pergh!! aduka,wa tak prnah nk blas komen pnjang mcm LRT nie,tp blog lu jd 'sejarah hri ini' bg wa..hahaha..

-zargus-

Orang Tua said...

Saya minta maaf. Semalam tidur awal. Tak laratlah. Biasalah dah tua cepat letih sikit.

Saya respon sikit sajalah sebab semalam saya dah respon panjang.

Mula2 zargus dululah. Saya faham sangat prosedur kerajaan. Saya dah berapa lama berurusan dengan kerajaan. Macammana mereka korup pun saya tahu. Kadang2 mohon projek kena suruh bayar 10% pada UMNo. Jadi tolak. Sebab kalau ambil tak berkat juga.

Saya rasa dah clear isu dr Hasan. Dia tak bela pun salah pegawai. Dia sebut tentang jangan malukan pegawai terang2. Ini psikologi. Bila awak serang depan2, dia mesti tak nak mengaku. Dia akan belit2. Semua orang akan jadi begitu. Kena ada cara pujuk. Jangan keras saja.

Dan saya setuju sangatlah pasal bincang tu. Patut sebelum buat apa2, bincang dahulu dengan kawan2.

Ok, saya pergi kepada tuan anonylous 12:13:00 AM MYT. Sebenarnya bohong ni haram. Tak kiralah ulamak atau orang biasa buat. Tapi saya sebut keadaan pemimpin masa itu. Usul fikah sebut, dalam pilih 2 mudharat pilih yang terkecil. Antara dosa menipu dan jemaah berpecah, mana kita nak pilih. Terpaksa pilih menipulah. Bukan suka suka menipu. Tidak. Kalau tuan baca betul2, tuan fahamlah maksud saya.

PAS gerakan dakwah tuan. Politik ini jalan saja. Pas ambil semua jalan. Sebab itulah Pas kena terbuka. UMno, Dap, PKR, MCA kalau nak bincang untuk kepentingan Islam, kepentingan negara, kita kena sahut. Kalau ada ruang untuk naikkan Islam, Pas kena consider juga. Tapi kena cerdiklah. Kadang-kadang masuk jerat musuh.

Akhir sekali tuan xenan. Kisah Khalid Al Walid tu saya bawa supaya kita boleh tengok, boleh ke tak senyapkan apa yang kita buat daripada jemaah. Jadi merahsiakan ni boleh. Tak ada masalah. Tukar Khalid kepada Abu Ubaidah tu hal baik. Hal strategi. Sama juga dengan muzakarah. Jadi kita qiaskan lah. Boleh. Qias ni bukan kena sama perbuatan. Sama ciri dah boleh. Harap tuan xenan nampaklah.

Sebenarnya tak perlu bawa dalil pun, kita dah boleh fikir logik dah.

Saya sokong gelap atau cerah. Selagi mana apa yang pemimpin buat tak bertentangan dengan dasar Pas. Tak bertentangan dengan Islam. Jadi saya sokong. Kalau bertentangan dengan perlembagaan Pas, saya tak akan sokong.

Saya rasa UG ni kalau kita satu hati kita boleh pakai sebagai senjata. Bn tak pernah mahukan UG. Percayalah. Kalau BN nak UG, kenapa dia cakap pasal perpaduan Melayu? Ini dia nak kelirukan rakyat. UG bukan perpaduan Melayu. UG ni semua parti kena jadi kerajaan. Kerjasama sebagai kerajaan. Bukan kerjasama dalam politik parti. Ini tak ada.

Syarat nak buat UG ni tghh bagi cantik dah. Kena bersihkan sistem keadilan. Mustahillah Najib nak buat macam tu. Kalau Najib nak buat, habislah dia kena dakwa. Kalau kita semua satu hati dulu sokong UG, Najib akan gelabah. Akhirnya Najib sendiri akan tolak UG tu. Ada faedah politik pada kita.

Sebab itu saya tajk setuju jugalah dengan orang yang propose UG. Kena bagitahu tgna dulu. Ini tgna tak tahu, maka dia tak sokong. Tgna ada pengaruh dia. Bila dia tak sokong, berpecahlah Pas.

Sebenarnya tgna sokong saja kalau nak kerjasama pun. Ini anak dia bagitahulah. Saya baca dalam blog dia. Mustahillah anak dia tipu. Kalau anak dia tipu, mesti tgna dah nafi. Hal ini dah masuk surat khabar pun.

Saya ingat kalau orang baca komen saya baik-baik, orang boleh faham. Minta maaflah, saya dah tua. Kadang2 membebel tu panjang sangat. Minta maaf.

uma said...

apa2pon wa setuju dgn xenan

presd PAS kene imej 1msia..hehe
mantap,licik,bgaya
lg bijaksana sini...haha
calon kene sesuai dgn realiti semasa
dlm situasi politik yg ada masa kini.

calon dah ada..
cume kene gilapkan je..
calon menanti utk takeover msia.

Xenan said...

org tua,

dosa tuh bkn takat menipu jek.dosa menipu pengundi semalaysia.Bro sile tanggung gak skali dosa kalau setuju menipu2 ni.Kalau jumpa sekali n dedahkan kita nak buying masa jek ade pecah jemaah ke?Nape nak jumpa lagi 2 kali pastuh?lu tatau jgn jwb org tua.buat dosa jek.kasi wa statement n hujah semua nak backing lu nyer cerita nih.

Tak jawab pon naper khalid tak follow pertemuan ke2 n 3.Buying time konon..porahh!!

usaha menentang rasuah n penyelewengan wajib di buat terang terangan.Kalau salah patut di hukum sekejam2 nyer.Bukan cover2 takut malu.Mane lagi berat mudharat? kesalahan rasuah ke atau nak kesalahan memalukan org yg terlibat ngn rasuah.

Org tua,
moga allah lakhnat nasha kalau die mmg penipu!!

Moga allah melakhnat Hasan Ali kalau die betul memilih utk tidak memalukan gologan perasuah kerana sebab islam n melayu dr berusaha melindungi kerajaan dr rasuah!!

Anonymous said...

Yang si xenan ni xhabis2 tanya soalan sama. Dah la, kau tu pengalaman takde lagi. Takat idealis tak guna beb. Kau kena tengok keadaan semasa jugak. Hasan Ali tu tegur prosedur Selcat, bukan dia pergi bela orang jahat pun. Abih, masa Kugan tu apsal kau bantah polis seksa dia sampai lagu tu? Apsal masa kes ketuk ketampi bogel tu kita bising lak. Pegawai tu belum tentu salah, kenapa nak malukan dia. Banyak lagi cara, slow talk pun boleh. Weih, Korang buat opean gitu, korang ingat pegawai kerajaan ttu nak dedah la bangsat yang BN buat? Bodoh lah korang ni. Kalau aku pegawai kerajaan, pi mampus aku nak dedah. Buat open gitu, kantoi ngan Khir toyo, tak mampos? Ni mentaliti takut pd pegawai kerajaan la mangkuk. Kau jangan pikur ikut otak kau aje.

Yang Khalid follow tu pasal kerajaan Pas-UMno. Yang dia tak folo tu UG. Orang tak ajakla tu. Tanya la apsal dia tak folo. Amende salah Ug ni? UG ni gabung Pas-UMNo ke? Apsal bodoh sangat ni? Bodoh tapi nak sembang lebat gak.

Aku respek dengan Orang tua. Banyak pengalaman. Mangkuk2 muda ni biadab dia steady ja. Salute!

Xenan said...

hek leh anon..

Lu yg tak pandai bro..normal bercakap atau menulis.lu pilih topik yg lu selamat.kalau lu tulis cukup bergaya, org terlupa bende yg lu tanak tulis..podah la.Dah org tue konon cool tak jawab2.Asyik posing2..wa tanyer le.

Pengalaman menipu nak wat pe?gi mati le anon.taktikel konon.jaga jemaah konon.Ckp jek la bodoh n tersalah langkah.Tak rugi ngaku n minta maaf camtuh.

Pernah tak nasha minta maaf pada para pengundi pas/pr sbb mencetus pasal jumpa UMNO?haram tak peduli amanah org pon.Tektikal la sgt!!

Moga allah lakhnat pemecah2 amanah nih

Bab hasan ali sile tgk video selcat dlm utube.Tgk ape yg patut.Sila catat ape yg lu tak puas ati pasal selcet.

Pastuh lu bukak komplen hasan ali nih

http://www.bernama.com/bernama/v5/newsgeneral.php?id=441625

Tang mana selcat wat pegawai cam budak2?Bodoh nyer hasan ali

Lu anon lenkali ckp bawak fakta..jgn bual2 konek jer ikut suka hati n ckp2 bodo cam org tua.fakta hapa pon tader

Anonymous said...

Untuk geng aduka nih,memang lah aduka ni otaknya bergeliga,tapi anda masing-masing biarlah punya gaya sendiri.Janganlah taksub sangat pada member,sampaikan semuanya pun nak meniru member. Biarlah ada gaya dan jati diri sendiri.Jangan terlalu terikut-ikut dan terpengaruh dengan rentak orang lain yang kita puja.Salam'alaik.

Orang Tua said...

Terima kasih tuan anonymous 12:40:00 PM MYT. Tapi saya minta maaf sebab saya kurang sikitlah kata2 yang tak elok ni. Sebab tuan sependapat dengan saya, saya harap sikap pun kita boleh share juga. Kata-kata kita kena jaga. Adab tu penting dalam Islam.

Kita nak buat macammana kalau tuan xenan tak boleh faham. Faham dan hidayah ni Allah yang bagi. Kita cuma boleh bagi maklumat saja.

Mungkin persepsi dia lain juga. Dia kata dia idealist. Saya ni orang tua, lebih kepada realist. Idealist sikit saja. Mungkin 20%. Masa saya muda saya idealist juga. Banyak idea. Orang muda begitulah.

Tapi itu juga masalah orang muda kita. Orang muda kita banyak yang berfikir. Tapi tak ramai yang melaksana. Yang ini kita rugi. Ini saya tak kata kepada xenanlah. Ini saya sebut secara umum. Tapi ya lah, zaman muda. Saya muda begitu juga dulu.

Saya rasa dalam isu Selcat, maksud 'budak-budak' ni ialah bila orang Selcat marah2 dalam siasatan terbuka. Marah orang depan-depan ni biasanya kena kat budak2 saja. Itu maksud Dr Hasan barangkali. Macam mak ayah marah anak buat salah depan orang ramai. Memanglah anak buat salah, tapi aib anak kena jaga juga.

Bagi saya kita memang patut marah. Tapi kalau kita nak marah, itu lebih baik tertutuplah. Jadi, tak lah pegawai kerajaan terasa hati. Susah juga kalau pegawai kerajaan terasa hati. Goncang kerajaan negeri.

Saya tak mahulah doa2 moga Allah laknat orang ini xenan. Saya fikir tak baik. Ada orang sebut, moga Allah laknat Mahathir. Saya pun kena zalim juga dengan Tun dahulu. Tak perlulah saya cerita. Tapi saya tak doa begitu. Saya sebut, semoga Allah bagi hidayah kepada dia. Arwah Ustaz Fadzil pun doa supaya tun panjang usia, supaya dia boleh lihat kerosakan tangan dia. Ini untuk apa? Untuk Tun insaflah.

Ok lah, saya rasa jelas pendirian saya. Saya minta maaflah apa yang lebih apa yang kurang. Apa yang kasar apa yang tidak. Terima kasih.

Xenan said...

org tua..tunjuk kat wa mana video pegawai kerajaan kene marah cam budak2 dlm selcat.

wa dah ulang juta2 kali..jgn menduga2.bawak fakta kasi semua org paham.Bukan dgn jawab "kita ada cara kita"

btw bro
"Ini saya tak kata kepada xenanlah. Ini saya sebut secara umum"

cam ayat ceramah jek..wahaha.Bro..tader masalah bro nk kritik wa or kutuk.yang penting bwk fakta n tayah pusing2 ckp.wa tak terasa langsung pon

Orang Tua said...

Tuan xenan, video ada di utube. Saya dah kata ini persepsi. Mungkin tuan xenan tengok macam biasa saja. Mungkin orang kerajaan tengok macam marah. Macam marah pada budak2.

Macam saya sebut, lain orang lain cara fikir. Lain cara tengok. Otak semua manusia ni bukannya sama.

Saya rasa ini kita kena tengok betul2. Kena terbukalah terima teguran. Orang lihat macam kita tak boleh terima teguran sekarang. Dah macam BN. Tak elok. Kalau teguran tu salah, kita jawablah tanpa emosi. Baru rakyat suka. Ini kita label2 dia pro umno, dia fraksi umno. Kalau dia betul2 ikhlas cuma salah cara bagaimana? Kita juga dapat dosa.

Politik label, politik flaming, politik kebencian ni dah berlalu dah. Saya rasa generasi baru tak patut ikut hal2 macam ni.

Xenan said...

ganerasi baru benci rasuah dan hipokrit.Selcat tuh our future.Org kerajaan sila ready n takut sikit nak makan rasuah.Kang tak pasal masuk TV.

Kalau rase cara perbicaraan "close door" ala hasan ali terbaik utk bro..sile join die masuk UMNO.Org UMNO jer suke tutup2 pintu ni.

Pulak tu teguran dlm media sedangkan die exco.Patut die dah tahu n marah awal2 dlm meeting exco tentang selcat ni.Asal tak cakap awal2?

Ni wa panggil ikhlas yg tungang langgang.Nak panggil bodo, phd die DrM kate nilai 1 juta.Baik wa panggil die pro UMNO jer la.Lagi mulia sket dr bodo.

Orang Tua said...

Bukan begitu tuan xenan. Close door bukan cara terbaik. Tapi kalau mahu marah2, kalau mahu selidik dalam2, buat close door lah. Lebih selamat. Mereka pun senang bagitahu. Kalau open ni kita kena jaga sikit budi bicara kita. Kita kena lebih mesra. Nanti orang tak salah faham.

Tak semestinya Umno saja yang suka tertutup. Banyak juga yang tertutup. Arwah Fadzil tegur tgna pun tertutup. Yang kita nak ni apa sebenarnya. Nak cari salah BN atau nak suruh pegawai malu? Dia ada beza tu.

Nak salahkan orang kerajaan ni susah sikit. Orang kerajaan kerja dengan kerajaan. Bila orang atas korup, orang bawah tak boleh buat apa2. Ini realiti. Xenan mungkin tak tahu sebab Xenan mungkin muda lagi. Tak kerja kerajaan. Tiada pengalaman. Apatah lagi kalau yang buat tu MB. Susah Xenan. Kita cakap senang. Yang nak buat tu susah.

Akhirnya kena makan hati. Bila soal depan2, nak bagitahu pun mereka takut. Takut juga. Mana tahu takut keluarga kena ugut? Kalau Xenan ada kawan2 yang kena tahan ISA, xenan tahulah macammana polis Sb ni Bn pakai. Kesian.

Akhirnya nak dedah atau nak keluarga selamat. Nak keluarga selamatlah. Kena tipulah. Saya fikir ini perasaan mereka. Satu lagi mungkin ego. Tak mahu mengaku salah. Ini naluri manusia juga.

Polis satu dunia buat begitu. Siapa bagi maklumat, kena lindung. Witness Protection Program. Kerajaan Selangor nak buat begitu mungkin susah. Jadi boleh juga ambil maklumat diam-diam.

Sebenarnya bukan generasi baru saja. Generasi nenek moyang saya juga benci rasuah. Benci hipokrasi. Yang saya sebut, orang muda ni darah panas. Jangan terburu2 sangat buat keputusan. Hasilnya boleh jadi tak baik. Kene hati2. Xenan mungkin tak nampak hari ini. Mungkin 30 tahun lagi xenan nampaklah agaknya. Saya doa-doa begitu.

Xenan said...

bro org tua,
Agak berskill jugak bubuh nama org tua.pastuh claim org lain tak cukup pengalaman.hehehe.

Ok la..sbb bro tak nampak2 lagi nih.Wa dah start suspek bro org UMNO ni.

1st Dlm Selcat, penyelewengan yg dibuat bukannya pakai duit bapak die, atau duit BN, atau duit PR tapi duit rakyat.Sekarang bro nak ckp pengadilan perlu dibuat tertutup dr TUAN PUNYA SEBENAR DUIT TUH.Keadilan ke ini?Bukan soal nak cari salah BN atau nak malukan pegawai.Tuh wa ckp..kalau rase camni adil silakan masuk UMNO.Sgt sesuai dgn bro.

Fadhil Nor tegur TGNA nak dibandingkan?Bukan hak kita pon nak sebok tahu lah bro.Ade sekelumit harta kita ke kat situ?

2nd Mana lebih besar?Usaha mencegah mudharat rasuah pada masyarakt atau menjaga malu pegawai kerajaan ni.

3rd Org cam bro bagi alasan org atas buat org bawah takleh buat apa2
Kerajann PR selangor bagi solution, dedahkan semua disini once n for all.Kalau ikut pale bro..ape solution masalah rasuah ni?

Nak ikut perangai melayu yg kenkonon semua boleh "setel blkg".Tadr hal nyer kenkawan?"

Yg di panggil SELCAT tuh org bawah2 ke?

Ni ke pemikiran the so called xperience n kenkonon wise?

Wa doa Selcat ni berterusan so tayah gua nak paham n terima realiti cam bro.Wa doa anak2 wa tak kenal pon rasuah tuh ape bende.

N wa harap allah reject doa bro sbb ia bermakna mendoakan 30 tahun lagi kita masih di belenggu rasuah.Doa jenis ape ni??

Xenan said...

Kasi la link video yg bro rasa persepsi bro memalukan pegawai.Wa pon nak tgk gak.Maner tau kot persepsi wa boleh bertukar.Wa ckp nih sbb wa dah studi kebanyakan video selcat.

ni link blog gua ade sket video kat situ.

http://xenanhu.blogspot.com/2009/09/selcat-pas-selangor-hasan-ali-nak-bela.html

terus terang bro ckp ngn ikhlas...bro dah tgk ke belom video2 Selcat ni?Tak perlu malu2 sbb kita nak educate cakap yg berasas.bukan ckp kosong.Kalau teori sendiri, kita akan ckp teori sendiri.

Orang Tua said...

Tuan xenan nak cakap saya orang umno silalah. Saya dah lali. Perjuangan Islam ni cabaran dia bukan dari musuh, tapi dari dalam jemaah. Orang jemaah. Atau penyokong jemaah.

Saya tak mahu sebut banyak kali hal sama. Saya rasa xenan tak faham. Kita nak cari siapa tukang songlap sebenar. Ini BN. Tapi kita buka luas2. Jangan cakap sebagai orang luar. Selami dulu hati pegawai kerajaan. Mereka saksi. Kadang2 tak ada pilihan pun. Kalau Khir Toyo kita nak buat begitu lainlah. Sebab dia penjenayah.

Dua, Yang lebih besar adalah mengawal rasuah. Dan mengawal rasuah ni perlukan kita tangkap orang jahat (pemimpin BN). Nak tangkap kena ada bukti, saksi. Nak dapat bukti kena jaga malu saksi. Kalau tak jaga, saksi tak beri. Saksi tak mahu kerjasama. Apa susah, kalau kerajaan Selangor marah, mungkin mereka fikir kerajaan pusat boleh bela. Pemimpin korup boleh jaga mereka. Ini mungkin yang mereka fikir. Sebab itu kita kena fikir dalam2. Jangan fikir setengah jalan saja. Jangan buru2.

3rd, nak selesai rasuah ni bukan kerja senang. Kita buat perlahan lahanlah. Kalau kita paksa, tak guna juga. Sebab mereka tak mahu kerjasama. Kita kena tambah baik selcat. Apa kurang kita bagitahu. Jangan fikir emosi sangat.

Saya dah tengok. Kalau saya jadi dia saya pun mungkin belit juga. Malu. Salah ni siapa nak mengaku. Depan2 pula. Risiko lagi. Ini kita kena faham.

Saya fikir cadangan Dr Hasan bagus untuk selcat, cuma bila dia yang cakap tak kenalah.

Tak apalah kalau Xenan tak mahu doa saya. Tapi saya tetap doakan agar Allah bagi Xenan faham. Allah bagi hidayah. Kalau tak hari ini, 30 tahun lagi. Kalau saya silap, saya doa Allah tunjukkan juga.

InshaAllah. Kuasa Allah siapa tahu. rancangan Allah siapa tahu.

Anonymous said...

Aku xmo komen pape lah. Sebab sorang ni sangka buruk, sorang agi sangka baik. Hakikatnya betul ke tak niat Hasan Ali ni, Allah jua Maha Mengetahui.

Cuma aku suka gaya bahasa orang Tua. Kena maki hamun pun rilek saja. Cool. Ni kalau gaduh depan2 ni, mau pihak lawan merah muka. Kehkehkeh..

Anonymous said...

orang Tua ni sape ek? Cam jauh je pikir. Aku ni bebudak agi r. Baru doploh lebih. Tak tepikir lak gitu memula. Patut r orang2 muda ni xleh memimpin agi. Nabi jadi rasul umo pat ploh. Tapi aku ade dengar gak ah, orang Cina xmo undi pas sbb hasan Ali tegur derek punye kat geng selcat nih. Aku pun dgr gak yg orang melayu xmo undi pas sbb depa ni protes pas lembik ngan pkr dap. Hasan Ali tegur selcat tp pemimpin pas attack dia balik.huhuhu.Hasan Ali cakap pasal arak,pkr bebel sikit, pas senyap.So, org melayu xnampak r yg pas ni buleh bekap dorang.So, bek undi umno jek.Huhuhu.Xtau la aku. aku tukang dgr je.Nak caye,caye r. Tanak caye sudah.ekekekeke ;)

Xenan said...

link die mane bro?banyak belit la.

bro pernah dengar psl mcm mana Hong kong menentang rasuah?Rasuah diorg lagi teruk sbb campur politik+kongsi gelap.

Selcat adalah salah satu cara di guna oleh HK.Sampai satu ketika hampir 60% kakitangan kerajaan di dakwa.Kakitangan kerajaan ni wat mogok.Last2 Govt HK wat satu skim pengampunan utk perasuah2 nih.

Hasilnya HK diiktiraf hampir rasuah sifar di dunia.

Ini yg patutnya.Tindakan tegas supaya jadi example pd yg lain.Jgn sampai org pandang rendah.Tak takut nak merasuah.

Kalau nak maju kene tegas n laju.Takleh perlahan2.Takleh malu2.Dah 52 tahun pelan2 n malu2 ape hasil nyer bro.

Bagi wa cara bro tak bijak n malas.tak wise sgt pon

Xenan said...

btw,

Biar betul bro..tak touch pon pasal hak rakyat nak tahu kemana duit diorg di pusing.

Lagi sebok dgn teknikal2 yg ketinggalan zaman n kemelayuan nih.

Bajet ckp baik2 harap simpati?podah!

Anonymous said...

Lol. HK len.Mesia len. Suasana len beb. Org Arab pun len. Orang Arab ko cakap jahil, dia steady je. Org Melayu ko nak cakap jahil, mmg makan penampo le..Wakakaka.

Anonymous said...

Kahkahkah. member hangin sbb xde orang sokong."Bajet ckp baik2 harap simpati?podah!" <-- kahkahkah. Hangin badan la tuh. Malu sendirik.Kahkahkah

Orang Tua said...

Tuan xenan, sebab tu saya cakap tuan ni terburu-buru. Di Hk yang banyak korup ni pegawai kerajaan. Di India pun sama. Tapi di Malaysia ni yang banyak korup politician. Pegawai korup ada juga tapi tak banyak. Yang kena pun sebab terpaksa, kena tunduk, kena akur pada arahan. Bila kita buat begini, mungkin orang nampak kita hukum pegawai2 ini. Kita tak hukum, tapi orang nampak begitu. Media main begitu. Tak eloklah untuk kita.

Di HK media pula bebas. Sini kita kena hati2. Kita buat drastik, sebab media boleh mainkan isu. Di Hk pun mereka mogok, barulah kerajaan HK tolak ansur. Takkan kita nak pegawai kita mogok juga? Cuba pegawai kerajaan selangor mogok, bayangkan apa jadi pada kerajaan kita? Bayanfgkan bagaimana media akan mainkan? Orang kita ni sensitif sikit. Tengok macam tu, media pula main, kita hilang pengaruhlah. Rugi. Kita nak hapus rasuah cepat2, tiba2 rasuah hidup balik tahun 2013 bila orang tak mahu undi kita.

Ambil konsep boleh. Tapi ambil cara bulat2 tu tak kenalah. Suasana kita lain. Itu kita kena tengok.

Saya rasa rakyat berhak tahu. Saya sokong juga kita dedah masalah Dr Khir ni dalam DUN. Tapi tak semestinya melalui open hearing saja kita boleh dedah. Kalau buat closed hearing kemudian announce keputusan, rakyat boleh tahu juga. Tak ada masalah pun.

Saya minta maaflah. Saya memang cakap begini. Mencarut tidak, menyumpah tidak. Asalkan tidak berdosa tak apalah. Kalau xenan nak saya cakap kasar, saya minta maaflah. Saya tak mahu.

Xenan said...

ckp lu tanpa ade fakta pon sebenarnya.Andaian yg konon2 bagus sahaja.Pas tuh attack org lain tade pengalaman?Sgt funny..lu tau ke wa sape?hahaha.

bajet bersopan itu semestinya bagus?

Kalau ikut lu, wa rase baik kite tayah wat parti PAS.Berjuang dlm UMNO pon ok.Kene sabar la sikit.Najib ok aper...masjid pon die bina.Nanti die insaf..die wat la negara islam.Kan kan?

Cth HK ialah mcm mana diorg bertegas dlm menyelesaikan masalah.Itu yg patut jadi cth.Biar sampai mogok.N biar nampak Govt yg kuat kasi pengampunan.Sbb hasilnya berbaloi.

Mudharat Rasuah sama jek level ngn kominis dulu bagi wa.Bayangkan kalau dulu kita tangani masalah komunis cam saranan bro.Naya la.

Tapi kalau PAS(wa anggap org pas cam lu la) nak bela gak..ape kan daya.Terpulang pada anda.

Thats malay prob yg susah nak buang siege mentality(ayat KJ).Sbb tuh PAS akan stay jd pembangkang jer.Sbb mentality ahli tak banyak beza ngn UMNO.

Orang Tua said...

Maaf tuan xenan, PAS tu satu bentuk usaha. Tapi PAS gerak kerjanya hati2. Kalau setakat nak perintah, angkat perang kita boleh menang. Ada 500000 pemuda. Tentera berapa ramai sokong kita? nak buat revolusi mudah saja. Tapi, perjuangan kita dengan hikmah, dengan strategi. Tak boleh terburu-buru. tak boleh drastik. Macam tu lah selcat. Kena hati2. Jangan drastik. Jangan buat benda yang betul tapi beri persepsi yang salah. Ini xenan kena faham dulu.

Selcat ni baru. Saya ada baca juga cadangan Dr Hasan. Caranya saya tak setuju. Tapi cadangannya tu betullah. Selcat kena ada guideline, tatacara yang khas. Kena putuskan tatacara soal jawab yang bagaimana. Bila ada guideline ni lain sikit.

Contoh HK tu saya dah jawab. Tak perlulah saya ulang. Keadaan kita di Selangor yang serba kekurangan tak bolehlah kita nak banding dengan kerajaan HK. Kalau kita ni dah jadi kerajaan Pusat itu lainlah. Media sudah bebas. Rakyat dapat maklumat. Masa itu nak buat open hearing depan padang pun mungkin tak ada masalah. Masa jadi kerajaan negeri, kena kongkong, kena buli dengan media ni kena hati-hati lagi. Kita kena sedar keadaan kita bagaimana. Idealist tu bagus. Tapi kita kena realistik.

Tak apalah. Saya tak rasa kita main fakta sangat pun. Kita banyak kongsi pandangan. Pandangan ni persepsi kita. saya kongsi persepsi dan pendapat. Ada jugalah fakta. Kalau xenan tetap nak kata tiada fakta langsung, saya tidak ada daya. Saya hujah dengan orang Umno dulupun lebih kurang begini juga. Tak apalah. Saya tak tahulah bajet bersopan tu bagaimana, sebab saya memang beginipun. Tak apa, asal tak dosa. Kalau xenan tak suka, saya tak boleh buat apa2 lah. Redha manusia di tak bermakna kalau Allah tak redha kita.

Anonymous said...

Bodolah xenan ni. Kita bkn bela pegawai korup. Kita just mintak supaya proses lebih adil. Adil islam ni untuk semua. Penjenayah pun kena dapat keadilan jugak. Takkan pasal dia zalim, kita zalim gak kat dia. Ni prinsip bodo geng. Macam Kugan gak. Kita bela bukan sebab die curik kete beb. Kita bela sebab polis buat zalim kat dia. Belum tentu dia salah, so yang kau nak aniaya dia, aibkan dia watpe?. Kau nak maklumat ke kau nak malukan die nih?Kalau takat nak info, senyap pon boleh ape.

"Hasilnya HK diiktiraf hampir rasuah sifar di dunia.". Oi mangkuk, kau nak tipu lembu, nak kencing orang tua boleh la bhai. Nak kencing gua sori la. Hampir sifar palotak lu. Hk tu no 12 dunia beb. Kalau HK tu hampir sifar, Singapore yang duk no 4 tu camne weh? Negatif? hahahahaa.. Takyah sembang orang lain xde fakta la, Lu nyer fakta terpesong beb!Tu la, orng soh membaca malas.wakakakaa..

Lu kalo nak tiru cara orang, lu tengok camne Singapore wat. Xpon camne Denmark wat. Ni top country la. Takyah nak bangga ngan HK la weh. Hampir sifar konon. Kahkahkahakah...

Anonymous said...

Bodolah xenan ni. Kita bkn bela pegawai korup. Kita just mintak supaya proses lebih adil. Adil islam ni untuk semua. Penjenayah pun kena dapat keadilan jugak. Takkan pasal dia zalim, kita zalim gak kat dia. Ni prinsip bodo geng. Macam Kugan gak. Kita bela bukan sebab die curik kete beb. Kita bela sebab polis buat zalim kat dia. Belum tentu dia salah, so yang kau nak aniaya dia, aibkan dia watpe?. Kau nak maklumat ke kau nak malukan die nih?Kalau takat nak info, senyap pon boleh ape.

"Hasilnya HK diiktiraf hampir rasuah sifar di dunia.". Oi mangkuk, kau nak tipu lembu, nak kencing orang tua boleh la bhai. Nak kencing gua sori la. Hampir sifar palotak lu. Hk tu no 12 dunia beb. Kalau HK tu hampir sifar, Singapore yang duk no 4 tu camne weh? Negatif? hahahahaa.. Takyah sembang orang lain xde fakta la, Lu nyer fakta terpesong beb!Tu la, orng soh membaca malas.wakakakaa..

Lu kalo nak tiru cara orang, lu tengok camne Singapore wat. Xpon camne Denmark wat. Ni top country la. Takyah nak bangga ngan HK la weh. Hampir sifar konon. Kahkahkahakah...

Xenan said...

bangang gila nih...wa amik cth HK sbb rasuah die terlampau teruk dulu.Lebih teruk dr malaysia nih.Usaha die jd model seluruh dunia dlm menangani rasuah dlm masa singkat.2 tahun maa...sape brani buat.

PR Selangor buat dlm ruang lingkup kuasa yg ade.Wa nak tanyer masa selcat nih dibuat tdr guideline ke?Kerajaan PR selangor bodoh sgt ke masa penubuhan Selcat tuh.Kalau PR selangor bodoh , sekali Hasan Ali pon bodoh sbb die exco.

Org Tua pon banyak betul gak.Cuma bagi wa, orang tua banyak seige mental jek.Takut pd perubahan.

Perubahan camni wajib dibuat masa dr kerajaan negeri.Baru rakyat dpt beza antara BN n UMNO.Selcat la salah satu asset kita.Kalu tak apa beza PR n UMNO.

Maybe pd PAS, Arak lagi bahaya dr rasuah kot.Tuh la wa ckp seige mental.Konsert beyonce lagi bahaya dr rasuah.

Wa ulang balik..buktikan selcat menganiya kakitangan kerajaan.Jgn dakwa dakwi camnih.Sampai sekarang Hasan Ali sendiri tdr ground atas ape yg die ckp.Sama la cam korg.

Sbb berbincang ngn org yg ckp tdr ground, wa rase enough kot.Buang masa jer nih.

Xenan said...

Adakah tindakan hasan ali mempertikai selcat bawa paedah pd Pas atau rakyat.Rakyat makin tolak pas ade la..

Keep on dreaming bro..realistik la sgt

Anonymous said...

Ko r bangang gile. Aku xkate pun HK xberubah in term of rasuah die. Aku ckp ko nak kencing orang pasal hampir sifar rasuah di Hk la mangkuk. Ko kalo dah kantoi kencing, ngaku r kencing. Takyah nak bekap2 beb. Kalo ko nak tau negara ape paling power. Hah, Republic Dominicia beb. Tu setahun je boleh pintas Mesia. Ko kena usha sendirik r TI nyer index. Check r camner die wat. Ikut HK gak ke? Ko nak ikut style HK bleh beb, tapi ni mesia. Realistik la mamat. Ko ingat otak orang mesia sama ke ngan orang HK? Weh, nih ko ade issue ke ngan orang tua?Takut berubah palotak ko. Aku tgk dia suruh hati2 jek. Slow n steady. Jgn drastik. Bile mase lak die suruh bela pegawai yg salah rasuah or bubar selcat?Kalo die wat camtuh, baru r ko nak sembang dia mental block pun mampoih pi la. Umar Abdul aziz pun, masa dia buat perubahan kat negara dia, dia wat slow2. Anak dia tego beb. Apsal ayah slow sangat? Kite kan betul?Tuhan pasti ngan kite r. Ko tau Umar jawab ape? Hah, ko carik r sendirik dalam kitab Fiqh daulah. Baru tau malu ko nantih.

Ala, mase Permatang Pasir, pengundi tolak gak Pas beb. Mase tu ade kes selcat ke? Ko ade gi Bagan pinang tak nih? Kau tau x, sstgh puak2 sane xtau pun ape jadah selcat tu. Pijak kepala lembu pun xtau. Bodo r kalau nk salahkan Hasan ali jek. Apsal ko xtan salahkan gak guan eng yg xreti hendel Buah Pala. India lari pasal ni r beb. Or Jeff Oi hina Jim pastu tanak mintak maaf. Ko tak pakai otak ke, taleh pikir melayu lari sebab nih?


Ko ni cam ade isu peribadi ngan hasan ali r. Aku xbrp suka gak weh ngan hasan ali tu. Aku ada history la ngan dia. Tp, aku malas r cite sini. Xde pekdah.