Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 22, 2009

Pengganti Hadi.


Oleh : AdukaTaruna

Masalah juga bhai.. sebab genetik Melayu ni penakut. Dalam pemilihan lepas, ada satu jer yang berani calon orang lain sebagai Presiden. Tu pun Nik Aziz. Sebenarnya, siapa penganti Hadi, mudah jer kalau diberi peluang. Selagi tak diberi peluang kita tak tau kredibilitynya. Macam permohonan PAS supaya diberi peluang memerintah la.

Cuma, masalahnya, dari Husam sampai Khalid Samad sampai Mat Sabu, semua bacul. Dah la bacul, bodoh pulak tu. Macam 2 ekor new comer kucing jantan yang berebut kawasan kucing jantan lama. Kesepakatan lawan Nasha egen Task Force 2010 pun Husam dan Mat Sabu fail. Last punya ending, UMNO menang.

Khalid atau Husam atau Muhajid atau Mat Sabu boleh memang boleh pada gua. Tapi kena berani kalah la. Kena berani lawan arus walau macam sungai Nil. Hati mesti kering. Kena berani pecahkan tembok budaya dan kebiasaan. Kalau tak, baik Hadi jer la walau panas hati dengan bodoh satu persatu.

Katakan Khalid tawar diri menjadi Presiden pemilihan depan. Dia kena bagitau dengan jelas manisfesto dan arah yang di bawa. Budaya segan nak kempen dalam pemilihan ala PAS perlu diterajang. Kalau tak berani bawa budaya segar, jangan memekak suruh Hadi menjadi segar.

"Saya, Khalid menawarkan diri menjadi Presiden hanya 2 penggal. Tujuan saya menawarkan diri menjadi Presiden adalah untuk membawa satu perubahan bla bla bla bla.."

a. Sedaya-upaya meyakinkan Majlis Syura untuk menjadikan KPP sebagai sayap. Inilah sahaja peluang yang ada bagi membentuk Islamic State dalam wadah undi pelbagai kaum, pelbagai agama.

b. Melakukan tranformasi sistem kiraan undi pemilihan party yang menjadi rungutan ahli. Menjadi punca terbentuknya persepsi tidak sihat kepada party. Saya akan cuba dengan bantuan anda semua untuk menjadikan sistem undi PAS adalah paling telus dan terbaik berbanding party2 yang ada.

c. Akan berusaha meyakinkan PAS menggubal satu undang-undang party yang mewajibkan Presiden hanya 2 penggal. Untuk itu, saya menggariskan langkah pertama ialah mendapatkan pungutan suara berkenaan dengan hasrat ini.

d. Saya akan menjadikan indeks sokongan Melayu dan bukan Melayu kepada PAS sebagai KPI kepada amanah jawatan Presiden. Saya akan mengumumkan berapa persen sokongan Melayu yang perlu saya capai dalam beberapa fasa yang disusun; berapa persen sokongan bukan Melayu yang perlu dicapai oleh PAS.

Saya akan meletak jawatan seandainya tidak berjaya mencapai KPI itu sendiri. Segala tindak-tanduk saya tidak boleh memusnahkan target yang dibuat oleh saya sendiri; dalam masa yang sama, tindakan-tindakan yang saya lakukan itu, tidak melanggar ketetapan yang disediakan Majlis Syura. Atau kata lainnya, Majlis Syura berhak membatalkan apa sahaja dasar yang dikalukan saya.

e. Saya akan mengetegahkan satu sistem baru pemilihan PJ negeri. Cadangan saya, PJ negeri dipilih sendiri oleh akar umbi satu-satu negeri. Teorinya, akar naik kepada pucuk dan pucuk turun kepada akar. Barulah pohon itu kukuh, sihat dan stabil. Namun, seperti di atas, saya perlu dapatkan pungutan suara terlebih dahulu.

Itu contoh la. Cuma masalah penganti ni kendian punya masalah. Gua pegang teori satu2 entiti yang dimusnahkan akan diganti oleh satu entiti baru. Bagi peluang... kalau sama atau lagi jahanam, cam biasa, selagi masih dalam perlembagaan dan kebenaran demokrasi, kita langgar la.

Last punya penutup.... tahun depan.. lepas settle beberapa agenda, gua langgar Hadi di Rusila. Insyaallah. Tumbang ke tak tumbang ke, janji langgar dulu.

p/s : Gua dah start jogging seminggu dah ni bhai.. takut2 awam keliru yang mana satu Hadi dalam peristiwa langgar-melanggar tuh. 2-2 sama boroi.

sms biadab xenan : "Lepas ni sure Prof Aziz Bakri lak kene kifarah. Hahaha."

24 comments:

Anonymous said...

jadi president pas ni - tak dak sapa kebuloq, bukan boleh buat duit, nak buat apa pun orang duk teropong je,....ingat senang ke nak cari org yang ikhlas n istiqamah dalam perjuangan...

Nizam Mahmud said...

jadi president pas ni - tak dak sapa kebuloq, bukan boleh buat duit,
-----

Siapa kata tak leh buat duit & harta? Dapat jadi MB, dapat jd Ketua Pembangkang pastu perasan dia bos besar pembangkang, kerja tak buat tapi rajin mengutuk sesama sendiri (cth: Anwar dah tak relevan, Kit Siang ubat tamat tempoh dll)

Ada pengikut setia bagi kereta mewah. Tak perlu mintak pun akan ada orang bawah offer punya la.

Siapa kata tak leh buat harta? Boleh woooo...

Nizam Mahmud said...

Cuma, masalahnya, dari Husam sampai Khalid Samad sampai Mat Sabu, semua bacul. Dah la bacul, bodoh pulak tu. Macam 2 ekor new comer kucing jantan yang berebut kawasan kucing jantan lama.
----

Setuju sangat. Husam memang lembik. Mat Sabu berani sikit tapi dalam berani tue pun boleh jadi bodoh gak.

Husam oh Husam, kalau engkau la jadi Mursyidul Am hari tue, memang konfem UG akan jadi. Tengok Tok Guru Nik Aziz, tak ada tapis-tapis, tak ada diplomasi lagi reject UG. Dia nie berbuih jer mulut nak kata anak buah Tok Guru tapi takut-takut, macam pondan nak buat perubahan dalam PAS.

Aku cukup meluat dengan Husam. Parti benarkan pertandingan. Maknanya halal la tu. Dan dia tau siapa Nasa. Lagi la.

Bila berlakunya pertandingan, last minute baru declare nak bertanding. Apa hujah dia? Tak nak parti berpecah? Kalau macam itu haramkan semua pertandingan jawatan, senang cerita.

Lembab betul. Nasib jer Mursyidul Am adalah orang yang nama Nik Aziz. Kalau nama dia Husam Musa, memang sah akan jadi UG. Memang sah fraksi UMNO akan menang dengan bergaya nya.

Husam balik Kelantan la jaga PAS Kelantan. Tak yah la nak pergi peringat nasional. Botol budu belum pecah, baik tak yah la arrr.

Anonymous said...

Bodoh punya bhye.....mana ko nak letak nizar, zulkifly etc. banyak lagi...tapi Pas tak macam ko. Bahlul pikir perasan sendiri bijak..Pas ada disiplin..

Nizam Mamud

Anonymous said...

hai nizam yan bodoh, tu kan contoh je duka cakap, ape ke baghal ko ni , hahaha... perpaduang perpaduang

Anonymous said...

gua rasa selagi mentaliti ahli ahli Pas tak berubah, susah nak gantikan hadi n nasha. Sebab bagi mereka, president dan bakal pres kena ada ijazah dalam bidang agama. Kalaupun hebat macam husam atau khalid samad hanya layak bantu sahaja tapi xboleh jadi president. kalau tengok lineup pimpinan sekarang, dari naib pres sehingga ajk pusat, banyak terdiri gol bukan aliran agama. option untuk gantikan hadi hanyalah tuan ibrahim, mujahid, idris ahmad dan tantawi..selain mujahid, yg lain memang kureng dari segi politik. Maka, gua meramalkan akan berlaku krisis kepimpinan dalam pas 5 tahun akan datang kalau mentaliti ahli masih tak berubah.

yang gua tau dr. dzul dan saari sungip dulu pimpinan mahasiswa islam di UK. ilmu agama diorang terror jugak tu sebab pendedahan antarabangsa. kalau setakat nasha, memang boleh pukul punyalah.

gua yakin suatu hari nanti akan ada parti islam baru yg lebih progresif ditubuhkan. Di Turki dan Indonesia dah jadi dah.

Nizam Mahmud said...

Pas ada disiplin..
----

Memang ada disiplin. Sebagai contohnya pengiraan undi perwakilan yang dilakukan secara tertutup dan wakil calon pun tak leh tengok.

Tapi bila SPR buat undi POS yang tertutup dia marah la pulak. Nak bawak ke peringat antarabangsa la, apa la.

Lawak betul kepimpinan Ulama ni.

PAS oh PAS

Anonymous said...

bai

idea lu untuk lawan hadi dalam pemilihan akan datang memang bernas

cuma ada ke orang yang berani nak lawan hadi?

wala bai wala

pemimpin pas banyak yang bacul

gua harap mp gua khalid samad terbuka hati nak lawan hadi pemilihan akan datang. kalau guna idea lu untuk jadi manifesto dia lagi baik. tapi kena tambah sikit la, kalau tidak lu cakap dia ciplak lu pulak

jibam

sean said...

salam taruna....

gua rase kan PAS mmg ade problem leadership.selagi Hadi jd presiden selagi 2 la UG akan berbunyi.hapuskan jer semua puak Ug lam PAS.Naikkan puak Erdogan.bg gua la kan Husam jadi presiden,khalid or nizar jd Timb.presiden,dr.zul jadi setiausaha.yg penting khalid kena jd PJ Selangor.hadi,mustafa ali,hassan ali,idris ahmad,nasha semua kena cantas.kena ingat org india and cina sokong PAS sebab TG Nik Aziz.bukan sebab lain

ikhqoi said...

menentang HJ HADI sebagai presiden bukan melanggar displin atau melanggar wala' dalam demokrasi PAS.

Cuba kawasan - kawasan PAS hormat sangat HJ HADI sehingga lupa untuk mencalonkan orang lain...

takut sangat kene sabar petir barangkali..

hehe

Anonymous said...

pelik tol pas ni puak erdogen kan dah kalah, dok diam2 dah lar ,yg dok nyalak kat hadi apsal, puak dia dah menang dia nyer pasal la nak buat apa , nak ikut acuan apa janji x langgar perlembagaan parti klu lu org tak puas ati berambus la buat le parti baru panggil sumer geng erdogol jd ahli yg diketuai president oztad aduka boroi ( hehehe sori lu sendiri ngakukn )

x de parti

Shannaro said...

oi2.. geng2 husam and anual bakri... sedar2 laa... duk kutuk hadi pehal. mmg dia ada kelemahan. lu org pun kena kutuk geng2 erdogan gak. memecahbelah parti saja. peralat tg nik aziz utk agenda diorang.

rosul said...

ok..ok..oklah...aku cadangkan Saari Sungib jadi Presiden PAS boleh tak....??

Anonymous said...

Aduka Taruna sebenarnya mempunyai agenda tersembunyi untuk menaikkan Ustaz Nasha sebagai Presiden PAS, lantas menyemarakkan semula idea UG

Chor said...

Yang paling layak jadi presiden PAS ialah Nizar Jamaluddin.

Anonymous said...

presiden kena tibai,tmbln pres rilek je kat umah banglo dia kt nilai..smbil minum kopicino kt laman rumah,dan berkata dlm hati..."x lama lagi aku la jd presdien pas nie.."..

-zargus-

Anonymous said...

pelik tol pas ni puak erdogen kan dah kalah, dok diam2 dah lar ,yg dok nyalak kat hadi apsal, puak dia dah menang dia nyer pasal la nak buat apa , nak ikut acuan apa janji x langgar perlembagaan parti klu lu org tak puas ati berambus la buat le parti baru panggil sumer geng erdogol jd ahli yg diketuai president oztad aduka boroi ( hehehe sori lu sendiri ngakukn )

x de parti

==================

dah tu.. hadi tak yah bising la bn nak buat apa pun!!!
dah kalah tu... tak payah nak menyibuk dah...

kepala babi ko dia buleh buat suka hati dia bila menang... dia masih lagi terikat dengan amanah orang bawahan yang kerja petani, nelayan, buruh yang bagi duit dekat parti... bukan buleh suka hati dia nak buat apa...

kalau nak bawak pas masuk amnu... keluar saja dari pas!!! orang nak kuatkan pas... dia termakan hasutan jawa gila tanah! babi tu orang amnu totok laa... pas tu duk dengar penggila balak ganung...

Anonymous said...

biol punya bai...disiplin bukan makna dekat aji adi je...

biol...biol...

Nizam Mamud

hussin said...

Pas: Keperluan Muktamar Khas Luarbiasa?

http://www.blogtokguru.com/pages/posting/29/pas-keperluan-muktamar-khas-luarbiasa

gelanggang sudah dibuka...

Anonymous said...

Tok Guru ilang sabar dos, royat2 xdengar, nok jugok ko amNo.. Ape tunggu lagi..

Anonymous said...

dengan pengisytiharan TGNA kali ni, gua mendesak AT and pakatan bloggers memulakan kempen ke arah itu..set la poll atau petition online. desak supaya perwakilan PAS sedar diri. Jangan jadi macam pemilihan lepas. Sembelih geng terengganu ni cukup cukup.

Anonymous said...

-cikgu radikal-

idea bernas dari TG nik aziz..apalagi husam..takan dok diam ja...

Anonymous said...

AT...mulakan kempen dr skrg.ramai pemimpin2 berkaliber dlm PAS ni.alhmdlh TGNA dah perasan...

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體