Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 3, 2009

Lu memang nak kono tempeleng Berg.


Oleh : AdukaTaruna

Budak Berg ni baik orangnye.. sopan-santun. Memang gua rekemen lah kat sesiapa yang nak buat menantu. Pemuda PAS ma... Dia juga mempunyai sifat kepergantungan kepada Allah yang tinggi. Jenis tak plan, main redah jer. Yerlah iman dia bukan tahap gua.

Namun dia lupa.. kalau sikap kepergantungan dia kepada Allah itu dilakukan secara solo, gua rasa berkesan. Tapi kalau membabitkan manusia lain, Allah takkan izinkan. Kalau semua boleh direct kat Allah, baik tak payah minta maaf kat manusia kalau salah. Minta maaf kat Allah jer dah cukup. So, Allah ni dasyat gak adil dia. Dia hormati hambanya. Suh settle sama manusia tu dulu. Lu faham tak ni Berg? Tu la... sapa suh follow sangat mazhab. Kuang3

Contoh. Kalau hutang manusia, kena settle kat manusia, tak boleh terus settle kat Allah. Kalau plan membabitkan manusia, kena settlekan dengan manusia, baru settle dengan Allah. Kalau lu main kering tawakkal lu yang tinggi kepada Allah tu, solo boleh la Berg. Ni membabitkan urusan ramai manusia, kena ikhtiar dulu. Settle dengan setiap manusia yang terbabit. Jangan ikut ulama sangat. Yang mana bodoh piang tu campak jer dalam longkang.

Di permulaan PRK Bagan Pinang, dia sound gua. Nak tempeleng gua. Gua pun ok lah. Sebab gua tuan rumah. Dengan bantuan Dayat as org dalam PAS N9, dan Pendi, kitorang pun try macam-macam cara nak mudahkan dan raikan memeber bloggers. Dayat dapat cari satu rumah kat PD, bawa gesaan iktiraf blogger dalam PAS N9, dapat bantuan Abang Derih beradrenalin tinggi dan sebagainya. Alhamd. Itu untuk tajuk bloggers.

Untuk tajuk Berg plak, gua merayap pergi cari rumah kat PD. Sasaran gua budak poli. Koling sana-sini sket la. Dah settle, alhamdulillah. Untuk tajuk Berg, selesai. Cun.

Beberapa hari lepas, dia sms. Dia turun tak lama lagi. Stanby rumah. Gua memang dah stanby dah. Gua kol minta detail bila jam dia turun. Senang gua uruskan. Lu tahu dia cakap apa?

"Gua acah lu jer bro. Gua turun dengan PAS Penang. Dah ada rumah dah. PAS Penang sewa. Apa2 pun tq banyak2."

Pergh.... niamakahai budak pro ulama nih. Kalau bebudak kat sini tahu Berg buleh acah2 gua camtuh, mesti diorang respek. Adik2 gua mesti nak tahu siapakah gerangan Berg yang mampu memperolok2kan abang dia. Gua kena kencing sebijik macam Kassim Tahir Ketua Ulama N9 buat. Ceh.

"Oooo... yeker Berg. Ok2... selamat. Selamat. Apa2 hal kol gua." Releks. Cool. Hero mesti pandai kaber emosi. Gua tebalkan muka, kenselkan semua bantuan dari bebudak poli.

Sabtu memang gua plan mahu uruskan sedikit urusan keluarga di KL. Gua dah takda ayah, so, gua la jadi ayah. Dan Ahad gua kosongkan untuk Bagan Pinang. Tapi sebab Berg acah gua, maka gua tak perlu peruntukan Ahad. Sabtu tu gua boleh balik Seremban lewat sket, dan Ahad gua boleh sambung balik urusan gua. Cantet la, gua plan.

Jam 10 lebih malam, on the way balik Seremban, gua dapat kol dari Berg yang mempunyai tawakkal tinggi nih.

"Salam bro. Gua nak bas malam ni. Sampai dalam 7 pagi esok."

Ha? Gua dah terpinga2 sket.

"Lu dengan PAS Penang ka?"

"Taklah. Gua turun pun tak bagitau diorang nih. So, lu boleh jemput gua tak?"

Pergh..... ini budak gila babun punya tinggi makam. So, adakah gua kena minta sedekah rumah budak poli balik? Adakah gua kena kensel plan2 gua? Pagi esok, lu kompom kono tempeleng dengan gua Berg.

"Elo... semekom Berg. Sori la.. gua tak dapat hambek lu. Lu tawakkal lah dulu, planning2 kendian cerita. Insy... adalah jalan tu."


5 comments:

Anonymous said...

nih namanya menyusahkan org. si berg ni ingat dia ni makam tinggi sgt kot sampai semua org nak bentang tikar tok dia. rasakan berg.. muahahaha..

Anonymous said...

ramai ugut lu la duka,so nampak gayanya lu kena setel dgn manusia jugak maaaaa.. kalau tak u kena bunuh la,memandai jer lu tulis entry macam tu baru buat tak tahu.hahaha.so lu keluarkanlah kenyataan maaf supaya org tak carik hang dan buat tak elok sama hang.setel sama manusia dulu sebab lu dah jolok sarang tebuan maaa.lu pandai cakap tapi buat harammmmmmmm

Anonymous said...

hahaha... trok la lu aduka... mentang² la berg tu pro ulama.... lu buat naya dia yer... sepatutnya by hook or by crook lu kena tolong kawan kita tu..... jangan memain tu.... tahap ulama kawan kita tu..... ilmu tahap 9 petala langit tu.... hahaha

PEKIDA Sungai Petani said...

perjuangan tak dibentang dengan permaidani merah. kalau nak senang duduk rumah sahaja.

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體