Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Oct 20, 2009

Gua jawab Idris Ahmad.

Oleh : AdukaTaruna

Atas kapasity lu Ketua Penerangan, gua memang respek tanggungjawab lu membela carta organisasi. Dah jadi Ketua Penerangan, memanglah kena defend organisasi lu, termasuk Presiden. Tapi, masuk bab hujah, memang kompom lu kono tempeleng dengan gua. Ke, lu sajer jer bagi hujah bodoh sebab lu sendiri menyampah dengan ulama bodoh sekor tuh?


Apa asas beliau mengatakan pimpinan PAS pro Umno (Sinar Harian 19/10/09). Adakah semata-mata kerana buat rumah terbuka orang Umno datang maka orang ini dianggap pro Umno.

Kalau itulah tuduhan yang tidak ada fakta yang kuat amat malanglah sebagai seorang ahli akademik.
Aiseh.... teknik memperbodohkan ahli PAS yang sedia bodoh ni lu copy derect la dengan module UMNO. Lu dakwa satu benda yang memang tak sebut, then lu pertikaikan. Nik Aziz cakap undi UMNO boleh masuk neraka, tapi Utusan dakwa Nik Aziz sebut undi PAS masuk syurga. Kan ke benda yang tak sebut tuh.

Gua dapat jer sms uma tentang Sinar Harian, gua dah terus merempit pergi cari. Gua baca benda alah tu dulu dari berita lain ma. Bila kala Prof tu bagi hujah open house ni, ustaz? Lu kencing agak2 la. Gua tempeleng lu karang.

Apa bangang ker status Prof nak bagi hujah open house? Ingat dia bangang macam Hadi ke pasal hujah pakai cawat? Bangang sungguh la. Pusing2... asal ulama jer mesti bangang. Asal bangang jer, mesti ulama. Haiihhhh..

Tu yang kes mukobaloh tuh. Itu lah bukti dan persepsinya. Bukti satu hal, persepsi satu hal. Pundek lu. Hadi terhegeh2 nak mengaku 3 individu mengaku lepas Paklah dedahkan. Kalau tak pro UMNO, apa kejadah tu sampai tak nak mengaku pada asalnya?

Jangan sampai gua letak taraf otak lu bawah selipar gua bhai...


Pas tidak pernah khianat kawan dalam apa keadaan sekalipun. Prof Aziz boleh lihat tidak ada sejarah PAS meninggalkan kawan dalam apa-apa keadaan.
Ni satu lagi hujah jelek. Lu ingat ke tak, masa Hadi diizinkan Allah memperlihatkan kebangangan dirinya sendiri dulu? Masa dia ingat PAS menang pasal seluruh rakyat Malaysia adalah pengundi PAS. PAsal dia ingat dia menang kerana dirinya. Habis semua amanah dia sapu dan galas.

Mana tu dia khianati rakan2 Barisan Alternatif bhai... Lim Kit Siang ubat tamat tempoh katanya dengan bongkak. Macam la dia berjuang 100% kaedah nabi yang tak perlukan undi DAP. Bodoh tukil punya ulama. Dasar keldai usung kitab.

Tu, kalau tak khianat apa namanya tuh? Cer lu bagi hadis sket, gua nak tgk lu punya mazhab. Yang lu berjumpa dalam gelap pastu nak saman, tak nak mengaku tu tak khianat namanya? Macam sial la ulama kalau menipu. Lu khianat pada seluruh pengundi lu, termasuk gua bhai.... Asal ulama pasti sial sebab dia boleh menipu dengan hadis.


Kalau Tuan Guru Haji Hadi Awang gila sangat dengan Umno, kenapa beliau menolak awal-awal lagi pelawaan Datuk Seri Abdullah Badawi membentuk kerajaan bersama Umno selepas PRU 2008.
Pundek! Kalau takda blogger biadap macam kitorang, dah lama dah bhai... jangan cakap la tiada kerjasama dengan UMNO selepas PRU2008 ni pasal Hadi. Rasa nak meludah baca. Kalau tidak kerana rakyat, kalau tidak kerana dedahan blogger, kalau tidak kerana pengundi mengamuk, kerat janggut lu gua berani. Perkara pertama selepas gabungan PAS Selangor-UMNO Selangor ialah, gabungan PAS Terengganu-UMNO Terengganu.


Kalau beliau gila sangat dunia beliau tidak korbankan ijazah sarjana (MA) di awal tahun 1970 an. Kalau beliau hendak dunia lebih baik beliau menjadi ahli akademik, sewaktu itu berapa orang sangat yang ada kelulusan MA di negara ini.
Satu lagi hujah bodoh. Dulu punya cerita mana boleh dijadikan kesimpulan total di akhir cerita. Dey... ulama Melayu. Lu tahu tak asal Melayu jer, pasti bangang. Skang lu dengar sini. Lu kalau live dengan gua, memang lu kena sembeleh punya nih.

Meh ikut mazhab dan tafsir bangang seekor ulama bangsat. Kalau Hadi gile sangat dengan dunia, kenapa tidak jadi ahli akademik?

Kalau Azazil gile sangat dunia, kenapa tidak mahu taat kepada Allah?

Kalau Nakahei gila sangat dunia, kenapa masa awal2 dulu dia tak terus masuk UMNO?

Dey... para ulama bangang. Dengar sini. Permulaan yang baik, belum tentu ending dia baik. Fuck off taklid buta kepada mazhab.


PAS bertahalluf dengan parti yang berlainan ideologi adalah hasil ijtihad ulamak PAS yang bersandarkan hukum. Untuk pengetahuan Prof Aziz bukan senang hendak meyakinkan penyokong PAS berkenaan dengan tahalluf politik dengan bukan Islam.

Bukan senang hendak menyuruh ahli PAS memangkah DAP, kerana selama ini kita telah diajar tidak boleh menyokong calon bukan Islam. Orang yang membuat kertas kerja tahalluf ini ialah Tuan Guru Haji Abdul hadi Awang dan dibawa ke dalam Majlis Syura Ulama dan diluluskan.
Dey.. bodoh.

Lu kalau one by one dengan gua, memang lauk nih bhai.. Kita masuk tajuk pertama dulu.

Dulu memang sukar nak yakinkan ahli PAS undi DAP. Undi DAP ini bukan idea Hadi, tapi idea dipungut dari suara2 ahli di internet. Gua yakin sungguh bukan idea Hadi, tapi Hadi dapat dari hasrat dan pandangan internet.

Kepercayaan ahli PAS terhadap DAP satu hal LEBIH MUDAH dari kepercayaan DAP kepada PAS. Baca ulang2 sebab otak lu jenis lembab. Lu sampai masuk tokong dan gereja untuk yakinkan non muslim kepada PAS, tapi DAP tak masuk masjid pun nak yakin ahli PAS kepada DAP.

Tapi bila masing2 kerja punya payah, punya teruk, termasuk para pembahas maya, lu selamba badak kata DAP ubat tamat tempah. Fuck off ulama! Hilang terus hormat dan respek non muslim kepada ulama dan Islam. Kena buat kerja dua kali.

Bangsat punya Hadi sekali lagi hilangkan perasaan hormat non muslim kepada Islam apabila membenarkan dalam pengetahuan 3 barua berjumpa gelap dengan UMNO, tak nak mengaku, ugut saman, kantoi, usung hadis dan kitab!

Huihh... lu kalau depan gua nih... memang gagap punya la. Gua sekolah cukup2. Setakat cedok idea dan buat kertas kerja bawa Majlis Syura berapa titik peluh nak dibandingkan dengan buruh kasar yang fight dalam medan maya, medan gereja, masuk tokong, buat forum?

Kemudian buat sial hapuskan kepercayaan yang terbina dalam kes ubat tamat tempoh, pecahnya Barisan Alternatif. Then, buruh kasar buat kerja balik. Then lu runtuhkan balik dengan Skandal Gelap (muzakarah konon. Bahasa Arab konon. Khahhk ptuih). Then buruh kasar buat balik. Then lu buat sial lagi dengan UG. Then bina balik, then buat sial lagi menggunakan Hasan Ali.

Maka celakalah ulama2 yang bangsat tanpa sedar menghalang Islamic State.


Dalam soal kenyataan mengenai politik di Selangor seolah-olah Presiden berdiam diri, adalah tidak betul. PAS ada cara tersendiri dalam menyelesaikan masalah ini Kita tidak perlulah memberi tahu kepada Prof apa yang kita buat. Sepatutnya Prof kena tanyalah kepada orang yang berkenaan.
Cara sendiri kepala serban hang. Hang bergantung kepada undi. Maka, lu kena ikut kepala pengundi. Kalau lu enggan, lu kena bentuk kepala pengundi dulu.

Kalau ikut cara Hadi, atau cara Idris, baik tak payah masuk PAS. Lu buat parti sendiri. Kalau dasar2 parti lu nak sorok, tak payah masuk wadah demokrasi undi. Lu masuk militan. Rahsia sepanjang masa. Hanya lu dengan SB jer tahu. Pundek punya ulama.

Bila pembolehubah pun silap, penetapan falsafah pun silap, apa lagi gua nak yakin terhadap lu semua?

"Sikalang aaa ostad... kita semua aaa... boleh undi PAS. Tapi haaa... kita olang mahu tahu apa dasar dan tindakan ostad, untuk isu Broga ni. Manyak susah ma..."

"Kita ada cara kita sendiri. Rahsia. Shhhhh.... (sambil tengok kiri kanan) Meh sini ada bisik."

Semua pun rapatkan telinga.

"Psstttt..... Kalau anta semua nak tahu, tanya Presiden sendiri."

Fuck off. Marketing dan ilmu politik yang macam gampang. Asal ulama pasti bangang. Asal bangang pasti Melayu.

Sebelum lu bentang postmortem Bagan Pinang, lu bentang postmortem Terengganu 2008 dulu bhaii...

45 comments:

Anonymous said...

tengok & fikir dulu apa yang kritik Prof Aziz Bari itu, jangan asyik melenting saja. Memang ada benarnya & rakyat, even Melayu pun dah menyampah dengan sikap PAS ini.

jangan PAS hancur kerana sikap BODOH SOMBONG kepimpinan pas sendiri

Anonymous said...

-cikgu radikal-
assalamualaikum...dah lama aku follow blog AT...kadang2 point yang disampaikan bagus...cuma kena tgk maksudnya...baru dapat..kalau tgk ayat dan perkataan yg AT dok guna tak macam orang skema guna..payah la nak paham...teruskan AT

Lee Copper said...

Gua betoi-betoi suka lu bantai ulamak-ulamak dan ustad-ustad PAS yang tak sedaq diri.

TEKONG DARAT said...

tahniah bro...
aku rasa baru hari ni aku tinggalkan komen utk blog ni...
bahasa agak kasar...tapi tak kisah laa...maksud yg penting...
teruskan bro...
kondem kan jer ulama tuh...
kalau aku laa, biar aku bom jer puak umno...takde maknanya nak berkawan ngan puak bangsat umno...
tapi ada pulak kononnya pewaris nabi nak berkawan ngan munafiq...
cari mampus laa tuh

Anonymous said...

Adukataruna,

Bagus lu hentam itu Us.Idris.Dia cuba nak tegakkan benang basah - mana bolih.Lu suruh Ketua Penerangan PAS yang tak terang ni,baca dan studi betul-betul apa Prof Aziz komen,.Jangan dok nak mengampu Presiden membabi buta.Suruh dia lihat akan keadaan dan realiti PAS dewasa ini bukan buka cerita usang dan lapuk yang tak ada kena mengena dengan keadaan PAS hari ini.Dia ni bukan layak pun jadi Ketua Penerangan PAS cuma sebab "tukang angguk" dia dapat jawatan ni.

Isa said...

Desak buat EGM tak boleh ke...? Aku dah naik menyampah dengan geng bangsat UG nih...

Hadi tu bagi penerajang pergi syria lagi bagus. Awal tahun ni dengar khabar diorang nak ON balik isu UG nih... cerita belakang tabir dah dengar nih.

Sekarang ni bukan zaman "wala" lagi dah..., kalau presiden and the gang macam sial jer...

Anonymous said...

tak payah post mortem bagan pinang..cuba post mortem kenapa PAS tak pernah dapat 2/3 undi Melayu sejak Merdeka!!payah sungguh ahli PAS dah kedepan..pemimpin ja yg duk bongok lagi!

Anonymous said...

maki lagi.
x tulis maki x boley ker..
hang pon sama ngan geng PAS jumud..
asyik2 nk maki...
kalo hang buang ayat makian..
aku rasa hang menang anugerah..blogger bezz
aku gerentii afundi...

Anonymous said...

adoi derih oi..lu punya tulisan tak layak jadi ketua penerangan langsung..serupa polis pencen tulis blog je. Ade ke ungkit jasa hadi zaman 70an untuk justifikasi kesilapan taktikal 2009? bila paklah terbukti langsi PRU2008, umno yang bangsat pun xde ungkit jasa zaman datuk nenek dia.

OTK dgn soi lek buat hal, MCA adakan AGM. itu kafir tu..ini ulamak dah berapa kali buat hal pun xde tindakan. Orang nak masuk politik lu pun nak join masuk, orang bersistem dan berstrategi lu macam beruk dapat bunga. haha.tension gile gua.

HangNadim said...

Bhai, aku suka cara hang komen. Nak mintak tolong sket arr ... boleh tak hang komen artikel terbaru RPK yang pasal Undang-undang syariah tu. Bagi kitorang faham sket apa yang dia cakap tu bleh pakai banyak kaa atau tak bleh pakai langsung. Kalau dapat hang komen artikel RPK macam yang komen Ustaz Idrih ni lagi baguih. Mintak tolong bhai. Bawah ni dia nyer link untuk kesenangan hang merujuk:

What many Malays do not know

Anonymous said...

aku rase la duka, baik bagi mat sabu la , lagi boleh harap, bodoh piang macam nih pun ada orang nak amik dia, malu la aku dok jadi ahli pas . aku akan cuba merubah ahli2 pas semua! yah!

Anonymous said...

" Tapi bila masing2 kerja punya payah, punya teruk, termasuk para pembahas maya, lu selamba badak kata DAP ubat tamat tempah. Fuck off ulama! Hilang terus hormat dan respek non muslim kepada ulama dan Islam. Kena buat kerja dua kali. "

Abeh yang hang dok maki ulama maki Aisyah nie apa? Nak bagi non muslim tambah hormat kat Ulama kat Aisyah kot? Hipokrit betoi...kunun defend Islam arr dengan cara maki2 orang nie ... konon pandai sangat daripada 4 imam mazhab la tuh...muahahaha

Anonymous said...

hang Nadim,
AT ni bukan terra BI.
nanti aku suruh RPK translate artikel tue...
dare to celen the Pelaq RPK.. kapiaq punya melayu..

Evelyn said...

angah..

"dasar keldai usung kitab" <<

wakakaka.. angah, leh tak jgn kejam sgt. have some sympathy :P

Anonymous said...

(سَبَابُ المُسْلِمِ فُسُوْقٌ، وَقِتَالُهُ كُفْرٌ)
“ Mengutuk (mencela) orang islam itu adalah suatu kefasiqan. Sementara membunuhnya pula adalah kekufuran ”
(Bukhari n Muslim )
Bahasa jiwa bangsa. Petuturan lidah -termasuk penulisan pena - adalah imbasan hati sanubari.Membudayakan gaya bahasa kotor tidaj menyumbang ke arah pembentukan jemaah Islam dan Iman yang diredhai Allah.
Insafilah..Berfikir tulus ikhlas kerana Allah sebelum mula menulis.Hanya tulisan yang baik ( toyyib ) diterima Allah sebelum diterima hambanya.

renzo said...

ok AT wa sokong lu... bantai je pimpinan yg atas tu... bkn nk dgr apa akar umbi ckp... dpt kuasa sket dh lupa semua mcm lahanattt... bantaii lagii wa sokong luu ok!!! makin hari makin siakkk je wa rasa pimpinan kat atas tuu...

Anonymous said...

AT,walopon sedikit pedih hati pimpinan ekau tibai,aku mula setuju saranan ekau.teruskan AT....

Anonymous said...

rasa selesa n syok sendiri masih lagi menebal dalam diri pemimpin PAS.... tak bleh ditegur.... asyik wala' wala' wala'.... tunggu PRU 13 nanti....... biar kerusi PR banyak dirampas Bn baru lahnak sedar semua tu..... takpa takpa.... kita buat post mortem..... pastu kita simapn laporan tu dalam almari... orang lain tak belh tengok.... yang penting wala'......

-abanghensem

Anonymous said...

kah kah kah . . . dah datang dah.... dah datang..... abis semua segala nas quran , hadis dibawaknye nak baking mana yang patut. susah kalo lawan totok nih. palotak cam tahik...

Anonymous said...

duka..wa dah lama follow blok lu.wa rase lu tahu saper wa..walau wa duk bawah parlimen presiden..atikel ni wa paling tunggu..good job duka.

Anonymous said...

duka..wa dah lama follow blok lu.wa rase lu tahu saper wa..walau wa duk bawah parlimen presiden..atikel ni wa paling tunggu..good job duka.

-toyong-

hussin said...

lagi respon terhadap prof dr aziz bari

http://buletinonline.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1109:lagi-respon-terhadap-tulisan-dr-aziz-bari&catid=37:pendapat&Itemid=50

institut kajian polisi negeri terengganu(ikpnt), mana, terengganu? mestilah kena respon macam ustaz deris jugak. ustaz deris, sbg ketua penerangan kena jawab la. ikpnt pun cam tu, terengganu kena support tereganu, kena respon la.

aduka, ko sampuk pulak kenyataan ikpnt tuh.

bagi wa komen sikit je. wa tertarik dgn:

"apakah sekonyong2nya, pemimpin pas perlu ditukar selepas kekalahan di bagan pinang? apakah rasional akademiknya atau saintifiknya, bagi dr aziz, hanya dengan 'satu kekalahan' di bagan pinang mewajarkan dr aziz membuat penilaian begitu?"

1. ada kebimbangan ikpnt terhadap kemungkinan perubahan kepimpinan dlm masa terdekat.

2. ini akan menjejaskan all the rancangans in the pipeline.

3. nak tunjuk bahawa deme pun hebat, maka hebatlah soalannya, apa "rasional akademiknya atau saintifiknya"! fulamak!

4. tahap gedebe, soalan itu cuba memperlekehkan aziz bari.

5. aziz bari tidaklah sejumud mereka untuk merumuskan pandangan dgn hanya berpandukan 'kekalahan' di bagan pinang. hujah dangkal yang tidak bermotif lain kecuali usaha mempertahankan tindakan2 songsang yang telah 'jemaah' mereka lakukan. wala'lah konon tu.

6. bab 'pembohongan' langsung tidak diambilkira. tindakan2 songsang yang mengenepikan keputusan muktamar pas ke 54 dan 55 "memperkasakan pakatan rakyat" dan slogan "pas for all" yang diperkenalkan menjelang pru 12 digelapkan.

7. saya cabar ikpnt membuat kajian, sejajar dgn kewujudannya sbg institut kajian, mengkaji secara mendalam perkembangan2 selepas pru 12, bermula dgn isu muzakarah sehinggalah isu selcat.

8. apa pula pandangan ikpnt mengenai hujah2 stopa ali dlm malaysianinsider "pas admits makkal sakthi helped bn's big win."

9. apakah ikpnt beranggapan bahawa apa yang pas sesuatu negeri lakukan tidak akan memberi kesan kepada pas keseluruhannya? apakah, apa yang dilakukan pas selangor tidak sedikitpun memberi kesan kpd prk bagan pinang?

apakah ucapan2 negatif terhadap pakatan rakyat oleh pemimpin pas tidak langsung memberi kesan kpd pas? apakah tindakan2 pas hari ini tidak akan memebri kesan kpd pru 13? apakah tiada tindakan atau ucapan pemimpin pas yang memberi 'keuntungan' politik kpd umno, seteru pas?

adakah ia berlaku secara tidak sengaja atau memang mengikut skrip? apakah tindakan2 yang berlaku tidak memperlihatkan pas benar2 komited dgn pakatan rakyat? apakah semua itu tidak boleh dikaitkan dgn "pertemuan dlm gelap" yang sedaya upa cuba dinafikan pada awalnya?

bagaimana kedudukan seorang pemimpin yang berbohong? bohong sunat, boleh pakai?

Yong said...

Yong memang teramat kecewa dengan perangai geng UG nih. Lebih kurang 50% pengundi Melayu pompuan. Tapi deme ateh tu langsung tak ingat kita. Camne kita nak sokonmg deme? Jadi, Yong sokong AT untuk belasah deme.

acapelos said...

skg ni adalah masa yg terbaik utk jatuhkan bn..tp dgn syarat pas harus di rombak..kalau tak kena tunggu berapa puluh tahun lg..aduh letihnye...

Anonymous said...

mungkin ade sebabnye Allah masih mengekalkan dan menaikkan geng UG (kebanyakannya puak2 pas trgnu)
di peringkat pusat mase pemilihan yg lepas..

mungkin ini slah satu cara Allah mendidik atau menunjukkan kebangangan penetapan falsafah dan taktikal oleh puak2 UG dihadapan mata ahli2 pas sendri seblm PRU13 yg kebanyakan masih tolol n bengap dlm memilih pemimpin yg benar2 berkualiti..

dalam masa tahun 2009-2011,kite akan saksikan pemimpin2 yg ahli pas pilih akan melakukan byk kesilapan..baik pemuda atau petua,sume same jer bangang..

harap pemilihan 2011 ahli semakin bijak dan cargas kepale otak dlm menilai pemimpin..

tapi kalu sebelum 2011 jika terlalu byk kebinasaan yg dilakukan oleh pemimpin pas baik di pusat atau di negeri,sesuatu prlu dilakukan oleh ahli pas..

MCA telah menunjukkan caranya..UMNO pun wlupun tak menyeluruh tp brani meminda perlembagaan parti..PAS???

WALA"!!!!hahahahaha

-zargus-

Anonymous said...

wa tunggu-tunggu komen pencinta-pencinta ulamak pewaris nabi / pro UG:

1. searchforheaven
2. ali zaidan
3. malin
4. zaragosa
5. kapt shiqaqi

masa nasa mat isa menang pemilihan, meleleh-leleh ayaq liyoq dok menjilat....bila hadi awang buat onar,smua walak!

sami'na wa atho'na!
kami dengaq kami taat!
idop ulamak pencinta umno!!!!

haahaaaa.......

C++ said...

Bhai..

Pimpinann atas nie nak tunggu PAS jadi balik macam tahun 80'an dulu ... baru la ader akai...

Cuba la berubah... ini tidak... still bengap zaman dulu kala jer..

Ahmad Garang 2 said...

Diorang ni sume pengikut2 tegar pemimpin 80an dulu la ni..x nak belajar dari sejarah lepas..

Anonymous said...

gua klau sari x baca artikel lu mesti x leh tidur!

org macam lu kena di bawa kedepan tuk tegakkan kebenaran !

klau harap pemimpin pas yang ada sekrg aku rasa pru 13 lingkup..gulung tikaq..
bila Pkr n Dap dapat byk lagi kerusi dari pas nanti..lagi la pas akan jadi balaci ja..tgk sekrg sudey...

sia2 ja perjuangan yang dah berpuluh taun...
xkan nak tgk bulan purnama jadi bulan sabit..
bangun la wahai ustaz hadi and the geng..
kuasa saja x cukup nak bantu rakyat!

blogger kritik bukan sbb x suka tapi sebab kecewa...
kecewa dgn sikap yang pemimpin mereka yang menjadi sebaliknya..
jika benar islam ingin di martabatkan kita harus korban dan gunakan kuasa ke arah yg betul untuk berjuangan menentang Umno yg kejam lagi zalim itu..bukan bersetongkol dengan mereka...!
biar kita susah dlm perjuangan dan senang dlm menikmati rintangan...
ganjaran ada di mana2..
ganjaran di dunia hanya semntara..
tapi ganjaran di akhirat adalah selamanya!

from damansara with love
ahmad Ferrychill

FZY said...

Fitnah itu tidur.., Allah melaknat orang yg membangunkan fitnah yg tidur.

FZY said...

AT dn para pendokongnya adalah musuh Islam dlm selimut. Awas!! Jgn terpedaya dgn orang mcm ni. Semua dia maki hamun. Mak Bapak dia pun dimaki hamun juga agaknya. Wallahu'alam.

FZY said...

AT kata:

"masuk bab hujah, memang kompom lu kono tempeleng dengan gua"

- sembang dlm ni je la. aku cabar kau pergi jumpa ust idris?? ada berani?? x beraninya kau nk berhujah. kau jenis cakap dlm komp aje. x ada satu pun tindakan susulan kau. mana tindakan susulan kau bersama dgn anjing2 kau?? mana??

"Lu dakwa satu benda yang memang tak sebut, then lu pertikaikan"

"Bila kala Prof tu bagi hujah open house ni, ustaz? Lu kencing agak2 la. Gua tempeleng lu karang."

- itu salah satu contoh yg diberi. jgn la bengap sangat. bodoh la kau ni.

"Pusing2... asal ulama jer mesti bangang. Asal bangang jer, mesti ulama."

- aku x pasti agama hang apa?? Yahudi?? Nasrani?? Majusi?? Hang boleh sampai ka kalau tanpa mereka?? Hang hentam Ulama'.., maknanya hang x suka depa., ..hang ikut la Sami?? atau Paderi pulak?? ok

"Tu yang kes mukobaloh tuh."

"Kalau tak pro UMNO, apa kejadah tu sampai tak nak mengaku pada asalnya"

- saya rasa sudah ada ceramah/penerangan pasal ni dari Ust Nasaruddin Mat Isa, ..tapi saudara x jumpa, ..mungkin kerana terlalu seronok maki hamun waris Nabi, maka Allah tutup pintu hati saudara. Jgn seronok sangat maki hamun ke Ulama'.

"Asal ulama pasti sial sebab dia boleh menipu dengan hadis"

- teruk penyakit kau ni. sekali lagi aku meragui keislaman kau.. maaf.

"Lu kalau live dengan gua, memang lu kena sembeleh punya nih"

- pergi la jumpa Hadi Awang. Jgn jadi anjing salak bukit la dlm ni. Bosan dah aku dgr kau punya cakap besar. Tapi habuk pun tarak. Bawak sekali la anjing2 kau. Aku cabar kau.. Tapi kau kan keturunan penakut. Cakap dlm ni boleh la. Pergi kalau kau berani, kalau x aku kerat anu kau.

"Meh ikut mazhab dan tafsir bangang seekor ulama bangsat"

- Aku rasa yg bangsat tu adalah kau. ..kalau kau benci Hadi Awang sbg ahli politik, sekurang2nya cuba hormatinya sebagai pendakwah. Aku takut apa yg kau cakap termakan diri nanti. Jadi berhati2.

"Fuck off taklid buta kepada mazhab"

- Kau 'off' kan. Aku 'on' kan balik.. Jgn marah.

"Lu kalau one by one dengan gua, memang lauk nih bhai.."

Huihh... lu kalau depan gua nih... memang gagap punya la. Gua sekolah cukup2

- Sudah la. Aku cabar utk kali yg ke 100. Jumpa la.., jgn sembang je berapi, tapi habuk pun tarak. Poodah. Aku takut kau yg kena lauk nanti. Terkencing2. Satu hal pulak nk lap.

* * *

Sudah la Aduka Tirana, aku nk tengok tindakan susulan kau. Adaa kaa?? Tarak. Dasar geng2 munafik.

Wallahu'alam.

Anonymous said...

to FZY,

huh apapun jenis bahasa yang dia gunakan..di depan atau belakang...bukan satu masaalah atau rektorik semata-mata..yang patut kita lihat dan fikirkan adalah fakta dan isu yang cuba di kongsikan menggunakan pendekatan belui sendiri.untuk apa mengampu jika sekadar dan menyedapkan hati..untuk apa menyanjung bahasa sendiri jika bangsa sendiri di letakkan ke tepi!

jangan pandang pada kulit pandanglah pada isi di dalamnya..

from damansara with love
Ahmad ferrychill

Taliban said...

FZY,

lu kena beli filter la.kalau minum air tu try guna penapis ke.hahaha.
lu macam tak pandai tapis la.bukan maki lu pun artikel tu.lu dah goyang.apa barang?

Anonymous said...

Anonymous (Wednesday, October 21, 2009 6:40:00 PM) kata:

"apapun jenis bahasa yang dia gunakan"

"bukan satu masaalah "

- masalah lah tu saudara.. melampau (ciri2 munafik). faham x??

"yang patut kita lihat dan fikirkan adalah fakta"

- saudara x boleh bezakan antara fakta atau tohmahan yg x bertanggungjawab?? jgn keras hati., ..itu penyakit (bala terhadap saudara)

"untuk apa mengampu"

- sape yg mengampu?? idris ahmad?? nasarudin tantawi?? saudara x boleh kenal antara bayang2 & manusia?? selalu pergi surau utk dgr kuliah x?? x pernah?? pergi cepat?? saya kerja skrng ni.

jgn terpedaya dgn bisikan syaitan saudara.

"untuk apa menyanjung bahasa sendiri jika bangsa sendiri di letakkan ke tepi"

- sape yg letak bangsa ke tepi?? bukan UMNO ke?? saudara x tahu atau pura2 x tahu.

"jangan pandang pada kulit pandanglah pada isi di dalamnya"

- betul, ..itu baru ayat asas. ada hujah lg selepas ayat itu.

Tapi masalahnya, ..apa isinya??

ulama' bangsat, ulama' pundek, hadi genetik bodoh dll (saya x sanggup nk tulis). ini ke isi di dalamnya?? jgn butakan mata hati saudara.

allah taala berfirman, maksudnya:

"Sesiapa yang diberi pertunjuk oleh Allah (dengan sebab persediaannya) maka dialah yang beroleh pertunjuk; dan sesiapa yang disesatkan oleh Allah (dengan sebab keingkarannya) maka merekalah orang-orang yang rugi."(7:178)

"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahaminya dengannya (ayat-ayat Allah) dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keEsaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai." (7:179)

FZY

Anonymous said...

Taliban kata:

"bukan maki lu pun artikel tu.lu dah goyang.apa barang"

- bukan goyang saudara. tolong menolong atas perkara kebaikan. jgn baik sangat.

FZY

FZY said...

saudara taliban x boleh mengenali AT drpd tulisannya. Kesian..

Renung firman Allah SWT:

"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahaminya dengannya (ayat-ayat Allah) dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keEsaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai." (7:179)

Anonymous said...

C walk said.....
Waa Lanne....gua suka lu hantam cara kasar tp ati baik wooo..Teruskan bro...

hussin said...

"fitnah itu tidur, Allah melaknat orang yang membangunkan fitnah dari tidur."

siapa agaknya yang membangunkan fitnah yang sedang tidur, kalau tidak mereka yang "bertemu dalam gelap" dengan umno?

isu "pertemuan dalam gelap" jelas mendedahkan pemimpin berbohong. yang berbohong bagaimana pula?

apabila isu "pertemuan dalam gelap" terdedah, tidak ada mana2 pemimpin yang terlibat mengaku. setelah didedahkan oleh paklah, dibohongi pula dengan "dipersetujui majlis syura ulama." mana mungkin kerana ada ahli majlis syura ulama yang menjelaskan bahawa ianya tidak pernah dibincang. DUA pembohongan telah dilakukan, tak nampak?

tak payahlah 'jual' ayat2 al-Qur'an dalam berhujah, kalau pembohongan pemimpin hendak digelapkan. itu zalim namanya.

Anonymous said...

Wahai Ulama' PAS. Jangan biarkan orang seperti AT ini mengutuk pewari nabi. Akuilan kelemahan anda. Berilah pada orang yang lebih berkelayakan. Mereka juga adalah saudara anda pejuang Islam. Jangan kerana kesilapan anda menyebabkan ulama' lain dihina dan Islam tidak berkembang. Turun le dengan cara terhormat.

Anonymous said...

Gua tak hairan lu maki Pimpinan Pas..Sebab lu musang berbulu kinzir,senang kata,pewaris Umno la...

Hanz_Azdi said...

hehe...1 hari aku pun nak aje tulih entri guna gaya bahasa yg lebih bahaya daripada AT nih...mungkin. Tu pun kalau ada lagi spesis aku yg Melayu-Islam tak nak paham lagi apa yg prioriti dlm politik, dalam pengurusan pentadbiran dll.
aku setuju dgn Ahmad Ferrychill & taliban..some guys kena reti beza isi & kulit..filter ler sendiri sampai dapat yg jernih..yg kotor,busuk tu jelas dah..sapa pun tau...lu tanya anak/adik lu yg belum sekolah pun dia tau mana 1 busuk, kotor, seumpamanya...hehe

ikhqoi said...

Pimpinan PAS penakut dan bacul!!! Kasar ke ayat tu? Memang pun. Reasonnya senang je.. Bila Profesor Aziz Bari puji melangit kat PAS aka YAB Nizar fight untuk maintain Kerajaan Negeri Perak, maka seluruh pimpinan PAS puji melangit prof ni, dan quote statement dia. Tapi bila Prof dia kritik sedikit kepimpinan PAS rentetan daripada kekalahan PAS di Dun Bagan Pinang, semua juak-juak PAS melenting sampai kata Prof bukan ahlinya dalam bicara tentang politk. Aiyo, bila korang suka statement dia, korang puji melangit, tapi bila korang tak suka statement dia korang kutuk dia. Kalau rasa tak leh terima pendapat jangan sebuk memegang jawatan kalau hanya mengharap pujian selangit

Anonymous said...

Masalahnya artikel Prof Aziz tuh boleh disangkal. Faktor dia berikan tuh merupakan persepsi dia semata-mata. Bukan benda mutlak. Dlm erti kata lain, ijtihad dia, faktor2 sekian adalah penyebab kekalahan di Bagan Pinang. Sedangkan berderet lagi faktor lain menyebabkan PAS kalah di Bagan Pinang dan ilang undi non muslims. Kalau Hadi tak maksum, cakapnya boleh diterima boleh ditolak, sama la kesnya ngan Aziz, tak maksum pun, cakap dia boleh diterima dan ditolak.So, what the fuss? Hak pemimpin PAS la nak terima dan nak tolak pendapat Aziz tuh. Berani suruh Presiden berundur beranilah terima balik risiko bila bercakap mcm tuh. Normal la dalam mana2 organisasi pun.

Anonymous said...

Takde jalan pintas nak menang. Sama la dengan PAS. Tade jalan pintas nak bina Negara Islam. Allah dah tentukan kena melalui perit getir dan cubaan baru Dia akan bantu. Samalah jugak dengan korang2 yang anti geng UG nih. Tade jalan pintas/mudah utk korang rampas kuasa Presiden atau suh geng UG semua letak jawatan melainkan memberi sokongan kepada pemimpin2 yang anti-UG nie dalam sesi pemilihan parti kelak. Tade jalan pintasnya, semua mesti mengikut sistem demokrasi. Lu terpekik terlolong la lagi 20 tahun pun, tapi kalau setakat dalm blog jer level luh, tak mungkinlah PAS akan berubah. Wa tau buat masa nie blog nie menjadi sumber bacaan utama, tetapi artikel sampah maki hamun macam nie, lama2 org dah mangli, dah bosan dengan cara camnie, maki2 tapi action tade, usaha ilang pudar macam tuh aje. Macam teloq takde. Baik lagi yang bertanding kat Permatang Pauh tuh, parti ape kejadahnya, AKIM ker aper. Telur dia besar sikit daripada lu orang semua. Dia tak setuju dengan PAS dia buat parti AKIM. Lu orang ade 2 choice jer, calonkan pemimpin2 pilihan lu orang dlm pemilihan parti akan datang ATAU tubuh parti baru cam AKIM tuh dah tak puas hati dengan pemilihan perwakilan, dah tak setuju dengan presiden kan?