Skip to main content

Apa masalah PAS sebenarnya?


Oleh : AdukaTaruna

Jika kita lihat, macam2 masalah. Mari kita try listkan.
  1. Mursyidul Am jarang hadir mesyuarat.
  2. Kumpulan IRC, JIM, ABIM dalam PAS.
  3. Erdogan.
  4. Penasihat jahat Nik Aziz.
  5. Mustapha Ali.
  6. Hasan Ali.
  7. UG.
  8. Skandal gelap yang diberi nama arab.
  9. Ugut saman tak nak mengaku.
  10. Enggan memohon maaf, bagi ayat Al-Quran.
  11. Lembab.
  12. Terlalu kerap dan fokus pada aktiviti jemaah luar negara.
  13. Bodoh dan selalu kena kencing musuh.
  14. x
  15. x
  16. x
  17. x
Apa jalan penyelesaiannya? Mari kita ambil satu formula yang paling mudah. Yang gua dah mudahkan.

Masa Fadhil Noor jadi Presiden wujud tak masalah ini? Timbul tak si polan bagi nasihat salah pada Nik Aziz, si polan anggota IRC JIM ABIM? Timbul tak isu Presiden lembab dan merimaskan?

Di zaman Fadhil Noor, dari berbelas masalah, mungkin hanya 2-3, tapi di zaman Hadi Awang? So, apakah sifir yang telah gua mudahkan, tetapi terlalu berat untuk mengakuinya?

CABUT HADI AWANG, SELESAI HAMPIR SEMUA MASALAH.

Mahu atau tidak mahu? Tepuk serban, tanya kepala.


Comments

  1. Di kelantan pun banyak puak, siapa yang tak tahu jurang husam dengan takiyudin, jurang husam dengan fatah harun, jurang husam dengan nik amar, jurang husam dengan geng2 tiga abdul dan puak seangaktan denganya...

    apa kebenda ni, kata parti islam, apa sebenarnya yang direbut dalam parti dan kerajaan...

    jika pergolakan dalaman dikelantan pun wujud tak mustahil di negeri lain pun sama..

    cuma orang pas ni telah dididik tidak perbesarkan isu dalaman parti..

    tak tau le benda ini betul ke tidak..takut ia jadi nanah je suatu hari nanti..

    pasal negeri lain malaih komen, paham2 le, kalau negeri kelantan pun dah gitu, pikir la ye...

    ini sebenarnya ketakutan PAS kelantan, sape yang boleh ganti TGNA nanti, saat ini semua pihak duk lobi nak jadi menteri besar...jeng jeng jeng tungulah la ya

    fanatik

    ReplyDelete
  2. abis di Terengganu xdak masalah ka?
    Heran la aku dgn geng UG ni..ngok lebih dari UMNO!!

    ReplyDelete
  3. nok kedaghoh balak, husam dok kenne. kita tahu belaka. sbb tu set2 ulama kelate sokong ug. takiyudin? pat doh ko bini? dengar kato ghapat denge istana lo ni. balok jugak. taki boleh berambus!!!

    ambo ingat sapa bila2: "ambo sogheng" nadah tok guru.

    ReplyDelete
  4. silap wei, "ambo sogheng"' madah tok guru.

    ReplyDelete
  5. Wa dah ckp kat lu AT.Camna konpiden wa tak makin lemah.

    Kesimpulan nyer langgarkan saja hadi itu!!

    ReplyDelete
  6. kau org memang penyokong fadhil noor kerana fadhil noor penyokong anuar ibrahim, anuar ibrahim buat apa pun hang sokong, sesiapa presiden pas yg sokong anuar ibrahim hang mesti mesra punya, dosa-dosa anuar ibrahim pada parti pembangkang pun dah diampunkan kerana kau orang pencacai anuar ibrahim, kalu fadhil noor hidup dan tidak sokong anuar ibrahim mesti hang maki siang malam kat fadhil noor, Cabut anuar ibrahim dari pembangkang reda le pemuka quraisy dalam pembangkang, rancangan nk langgar hadi awang camno, teruskan atau dah berhenti, Rusila menanti Aduka taruna and the geng. Jangan jadi anjing je menyalak siang malam tapi lidah tetap terjelir gak

    ReplyDelete
  7. hek eleh..

    Cabut le anwar tuh.Pedulik hape gua..
    Yang penting demi islam hadi must go!

    ReplyDelete
  8. Adukataruna,

    Nak tambah sikit senarai yangn lu buat tu"
    () Ramai yang buta internet,tak tau apa yang berlaku disekeliling mereka.
    () Wala membabi buta.
    () Berani tak bertempat.
    () Nak berpolitik tapi malas membaca.

    Gua masukkan 4 perkara ini dalam senarai lu sebab akibat 4 perkara inilah yang menyebabkan Geng UG menguasai PAS Pusat.

    ReplyDelete
  9. team UG ni ape???
    Unit Geli ke???
    cabut Haji Hadi letak sapa???
    yang pasti gua nak A.T jadi timbalan presiden,bukan setakat hancor Pas malah dengan Islam sekali ghuyub fi dunia wal akhirah...

    wallahualam...

    ReplyDelete
  10. aku xkan sokong pas lg jika org macm tok guru nik aziz xde,walau dalam masa yg sama orang macm hadi,nasa ada4 juta dalam pas.....

    ReplyDelete
  11. Penayokong nik aziz byk minum jus tok guru kot tu byknya tebuka minda (agaknye le),lau penyokong hadi awang..mkn kepok lekor byk sgt hehehe,
    ramai yg berharap pada pas sbnrnye,
    buatla referendum ka apa ka utk tanya kt sluruh malaysian,mau ka depa(kami) pada islamic state,kalau xmau maknanya xckup keja lg la brother2 pmimpin pas oit,pegi jahanam la angpa jim ka irc ka fam ka jinbara skalipun,ulama' mesir ka tapi walk the talk lah,sian ahli2 bwhn marhain hina dina ni tmasuk apek2 macha2 yg sukung pangkah pas sblm ni,jgn la telalu bemegah dgn term2 politikal arab yg sepatah haram pun ramai org islam blur tp aspek leadership,cucur pisang! Yg anti anwar tu pilih la nk join pktn yg ada skang ka nk berambos ke umno.tk pyah sembang la dosa pahala kalau apa yg nua buat xckup beik lg utk rakyat,dr hadi awang yg ngok ngek dan nasha yg nerd! Moral of the story kalau nk org sokong "kurangkan kontrovesi,tingkatkan prestasi".

    (nota tmbhn 1: kalau ikut lagu islamic state pas ngok ngek yg ada skrg, "melodi" konfirm kena banned,di ganti dgn "mso-di",mso jd abg nas bwk citer2 panas artis oops politician pas tumbuk kat majlis raya lah bla bla.
    (nota tmbhn 2-pnah aku jumpa subky latif wktu prk bkit gantang,aku cadang kat dia dua bnda utk harakah,kurangkan artikel2 smpah yg duk hentam umno dr muka dpn smpai blakang,nama lidah pengarang pas tp jahanam lgsung xdak beza dlu smpai skrg,aku cdg guna harakah utk pekenal tokoh2 pas,muda ka tua ka,cerita ceritikan siapa mereka so nk plhnraya umum kot2 dicalunkan nanti people knai,ni tak.. jahanamkan umno smpai kiamat. Pas..fuck off

    ReplyDelete
  12. calon yg bagus ramai je..contoh: http://hasbullah.pit.my/2009/10/tak-sangka-najib-jilat-balik-ludahnya.html

    geng ganu main politik lebih...admin hancur.

    tuduh irc la, jim la, abim bla bla. ustaz fadhil noor dulu pun abim. hj hadi pernah join abim. husam lu tuduh irc.
    abes sape yg original Pas? mustafa ali, harun taib, bakar chik? fuck off

    ReplyDelete
  13. wa stuju ngan xenan,ape2hal lu lnggar je hadi tue,xguna dah nk taji org2 bwah die,tp die dok pekak kt atas tue..

    ati kecik wa amat yakin,yg EGM yg dicadangkn oleh nik aziz akan dibawa angin lalu..ahli pas maa,lu pun ckp ahli pas nie jumud die kurang skit dr ahli umno,x reti diorang nk wat ikut care MCA..

    umno pun wat EGM bknnye nk usulkan undi tak prcaya kt najib,wlaupun dah trpalit mcm2 skandal,tp diorang wat EGM utk luluskan dan pinda perlembagaan parti,alih2 jd pak angguk gak..

    susah beb nk EGM yg mcm nik aziz cdangkan tue..

    -zargus-

    ReplyDelete
  14. saya memohon pada TGHA mengakui kelemahan diri dan melepaskan jawatan demi Islam.kekurangan Tuan Guru amatlah byk dari dulu hingga skrg dalam politik.




    cuba listkan rakaman lu tentang kelemahan hadi awang ni, AT

    ReplyDelete
  15. gua nak bagitau sesapa yang buat alasan TG nik aziz jarang g meeting sebagai punca dia masalah pada PAs adala satu PENGHINAAN BESAR KEADA INTELECTUAL TGNA. dosa korang lagi besar dari A.T he he
    korang ni mcm tak penah jadi ahli mesyuarat. kalau tak datang takkan mesti tak dapat maklumat ke? apa guna minit? ke mesyuarat syura tak de minit? maklum la ulama semua kira standart imam syafie la ye

    takde minit?
    takkan TG tak tanya apa keputusan or mesti mesyuarat bagi tau kat ketua ape keputusan, itu yang biasa dilakukan kat meeting2 yang pengerusinye tak hadir.
    TGNA is an Ulama and a great politician. don't ever underestimate him

    ReplyDelete
  16. zaman ust fadhil, Pas tgh lemah, hidup susah... sapa nak pedulik (kecuali pejuang2 yg ikhlas), zaman Badar yang sanggup pakai pelepah tamar utk berperang....

    La ni zaman dah berubah... dah ada sikit kuasa.. ghanimah depan mata.. banyak yang dah turun dari bukit uhud...

    ReplyDelete
  17. tu sal wa kata..
    exco2 PAS... MB pas..
    ahli majlis PAS yg dok majlis pbandaran tu..
    kasi bg gaji kecik je...haha


    wa rasa PAS lemah aje...haha
    x kuat manaa pon..
    dari dulu sampai la ni...hehe
    wa x rasa PAS kuat..

    mungkin PAS yg rasa diaorg kuat kot.
    syok sendiri..haha

    ReplyDelete
  18. Aku pulak tak kisah aziz ke hadi ke mustopal ke husam ke ada ke tak de ke, sebab aku berjuang untuk Islam aku tak berjuang kerana manusia sebab manusia tak kekal.Islam akan kekal dunia dan akhirat. waaaaa kakkaaaa kan dah kena weeekkeeeee padam muka .....Nabi pun tak suruh berjuang kerana dia, dia suruh berjuang kerana Allah, ni simamat mangkok ni berjuang kerana Aziz....wukakakaaa heheeeeee padam muka....

    ReplyDelete
  19. cuba implemenkan berjuang kerana Allah tu kaedah dia lagu mana?

    ReplyDelete
  20. fanatik lu geng mso ke?
    atau lu mso wannabe?
    org cite masalah pusat lu cite kelantan yg dah diperintah pas 19 taun.
    pas pernah perintah kelantan selama 5 taun dgn kelebihan 1 krusi saje.
    kenapa takde adun pas yg terima tawaran jota2 dr umno utk melompat?
    bayangkan kalau tu berlaku di trengganu?
    kompem semua nak melompat.
    jangan lupa kisah bekas pemimpin ulamak pas kwsn dungun yg kuar parti pd awal 2000.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.