Skip to main content

Anak Roslan sms....


Oleh : AdukaTaruna

Gua percaya anak Roslan sms pasti akan baca gua punya tulisan. Kalau tak hari ni, esok luas pasti punyalah. Ni gua nak cakap pasal abah lu nih. Apo la bongap bona abah lu nih. Stendet n pro. Untuk sekian kalinya gua belasah abah lu ni, walau gua sebenarnya rasa segan ubi nak belasah intelek individu tahap cenggini.

Dear son of Roslan... cewah.. intro omputeh ni bhai.. ebelin mesti dengki nih.

Kalau lu tak rerti nak tetapkan falsafah, jangan terlalu yakin tetapkan falsafah. Bongok! Ahli perlu memperkatakan tentang keahliannya sendiri. Kengkonon betul lah tuh. Kalau Prof Aziz ulas bab undang2, maka, dia ada hak. Tapi kalau dia ulas bab politik, maka, dia hilang hak? Bongok gak abah lu ni kan.

Gua bidang kejuruteraan. Kalau gua ulas bab kejuruteraan, maka gua ada 'keahlian'. Tapi gua tak boleh ulas bidang cinta? What the hell is this? Politik dan cinta adalah fitrah dalam kehidupan. Ianya membabitkan setiap individu dalam alam tuhan. Harimau ada politiknya sendiri, ada cintanya sendiri. Katak ada politiknya sendiri, ada cintanya sendiri. Dr Zul bidang apa masa study? Skang bidang apa?

Jangan kita pandang keahlian pada sijil rasmi yang dikeluarkan university. Itu namanya satu penetapan falsafah yang bangang. Keahlian dipandang pada kepakaran pandangan, pada bernas idea, pada tepatnya tindakan yang telah terbukti dan terbukti selama ini. Mungkin dia gagal sekali dua, tetapi apabila dia berjaya 10 kali berbanding 2, itu bermakna dia memang AHLI.

Apa punya bangang lulusan undang2 tak diiktiraf pandangannya terhadap politik hanya kerana sijil rasmi peperiksaan? Ni lah namanya ilmu yang dibawa keldai. Atas kertas pekse jer terer. Bodoh piang serupa Hadi. Stupid ma.. genetik Melayu.

Dear son of Roslan... ni ada satu story sket. Luar tajuk punya lah.

Dulu, masa gua kat TKO, abah lu pernah buat satu thread beb. Pasal isu apa ntah gua lupa la. Tapi yang pasti pasal merajuk. Masa tu dia belum dilantik jadi SU Akhbar kepada Presiden lagi. Dia buat thread kerana merajuk, ingat nak tarik simpati suruh pembaca pujuk, tapi kena belasah dengan gua sebab merajuk.

Yang backing dia masa tu moderator si zul_mz atau greenboc. Last2 bila semakin ramai meluat thread tarik simpati dengan dia, dia keluarkan kenyataan nak test market. Ada word test market. Itu gua ingat sampai skang. Bila dia wat kenyataan thread tu just nak test market (market kepala paip dia), dan zul_mz malu2 kucing kerana ter-bermati2an backing sebelum itu, terus dia (zul_mz / GB) ghaibkan thread tersebut.

Isu tu panas bhai... gua orang lama TKO ma... then.... tak lama kendian, Presiden lantik dia jadi SU Akhbar. Fuck off sungguh. Hanya orang bangang yang dicondongkan Allah lantik orang yang bangang. Ni tajuk bangang, bukan tajuk amal dan iman.

So, kita imbas balik level stupid pengampu pewaris nabi. Lu baca ni bebaik anak Roslan. Lu pasti akan baca tulisan gua ni satu hari nanti. Gua open komen ni bai.. tak macam abah lu yang penakut tuh. Tak fighter langsung.

Aziz Bakri hanya layak ulas bab undang2. Tapi hilang keahlian bila ulas bab politik.

So, mari kita memisahkan agama dengan politik, undang2 dengan politik, sains dengan politik, makanan dengan politik, keperluan hidup dengan politik, pendidikan dengan politik.

Fuck off.

Comments

  1. weh aduka..roslan tu lulusan ape aah? sesuka hati je cakap orang lain hilang kelayakan. Orang macam ni jadi SU hadi patutlah..lingkup bertambah lingkup. Nasha bidang apa? Hasan Ali bidang apa? pigidaa

    ReplyDelete
  2. aku setuju pandangan hang.. bab ni
    tapi back fakap org aku x setuju..
    sbb hang pon mcm kimak jg kadang2.. org lain pon mcm nk fakap hg..
    tapi.. depa iman kuat kot..
    aku dak.. sebaguih mana pun idea hang.. tang fakap org.. aku rasa Mak hang mmg x reti bela anak..

    ReplyDelete
  3. salam aduka

    gua nampak apa yang lu perjuangkan..dan banyak gak perkara dan pandangan lu sama dengan gua lebih2 bab kepimpinan perlu kepada pembaharuan...tapi gua tak berapa setuju dengan cara lu tiow orang cam tu...

    bro gua harap lu paham maksud gua...apapun...keep on writing...otak lu bagus dan gua suka pandangan lu yang tajam...

    sori beb...gua letak anonymous sobab gua tak de i.d...

    ReplyDelete
  4. Bodo piang budak bahalol tahap gaban nih...

    nak hujah guna surat kabar, macam tok mat bulat, rais yatim....level ko tak boleh masuk buku....

    asyik maki, taik punya idea!

    ReplyDelete
  5. hehehe... like tok guru, like anak guru lah hahaahha..... roslan sms dulu mmg ok aku follow die , pastu la ni bukak page pun dah naik lupa alamat hahahaha.... sussah kalah duit jawatan dah jadi raja nih.... wo ho ho.... PERPADUANG PERPADUANG!

    ReplyDelete
  6. Lbey kurang falsafah klu bkn lulusan timur tengah tk bley pegang jwtn2 top dlm PAS.. Hahahaha..

    ReplyDelete
  7. terkadang tue dlm PAS kena ada cek & belen.. sapa yg nk cek & belen depa..

    ReplyDelete
  8. memang ramai kaki ampu dan penyelamat 'pembohongan' dlm pas kini sejak "pertemuan dlm gelap" ngan umno. aku ingat ada fulu$ masuk maa...

    kalau hassan ali jadi mb, ada lagi pulangan tu. melaburlah katakan.

    ReplyDelete
  9. cakap dlm ni boleh laa. cuba la bertemu dgn mana2 pimpinan, lepas tu tanya. x berani punya (lebih2 lg AT), sembang boleh laa, nampak gempak, ayat power, tapi habuk pun tarak. poodah..

    ReplyDelete
  10. fzy,

    i accept your challenge with a proviso, of course. to be done at dewan fadzil noor, markaz tarbiyyah, taman melewar. closed-door attended by all leaders from top down to ydp level. can u arrange that?

    jumpa one to one tak main. ok fzy, the ball is now at ur feet.

    ReplyDelete
  11. fzy,

    dah over 72 hours. lain kali jangan celupar mulut tu. aku taklah sampai nak "poodah" kan ko.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.