Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Sep 22, 2009

" Gagah Sulaiman, Gagah Ali, Gagah Musa."

Oleh : AdukaTaruna

Dalam 10 tahun dulu, kenduri kawin kat area rumah gua nih dilakukan secara gotong-royong satu kampung. Cuma skang ni dah jarang. Banyak yang katering jer.

Pendek cerita, satu pcik mahu mengangkat kawah lauk besar untuk dialihkan ke tungku sebelah. Dia pun minta tolong gua dan kengkawan. Time dia nak angkat tu, dia baca jampi serapah beb.

"Gagah Ali, gagah Musa."

Ini sudah mendatangkan semangat inkuri pada gua. Lalu gua pun bertanyalah. Apa yang pcik baca tu?

Pcik ni berlatarbelakangkan agama la sikit2, tapi taklah sampai tahap ostad. Dia pun story sama gua. Musa ni gagah. Satu penumbuk dia boleh membunuh dengan izin Allah. Ali pun gagah. Dia pernah angkat satu pintu besar dalam perang apa ntah (gua lupa) dengan hanya kedua-dua tangannya, juga dengan izin Allah. Jadi, sebut gagah Ali, gagah Musa sambil mengharapkan izin Allah. Jelas pcik tu pada gua.

Cerita tu terpendam sekian lama. Gua tak berapa endahkan la. Tak pula amalkan, dan tak pula bantah. Sehinggalah gua terjumpa ini.

So, persoalannya. Lepas ni Wak Albanjari mesti amalkan lafaz :

" Gagah Sulaiman, Gagah Ali, Gagah Musa."

Gagah Sulaiman harus didepan ma.... 60 per night. Weeeeeeeeeeee.....