Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Sep 8, 2009

Kalau gua Haron Din.

Oleh : AdukaTaruna

Buat dosa sket. Nanti gua blue tooth sket kat Berg. Haron Din ni bongok gak beb. Stendet la Melayu ma.

Haron Din diberi kelebihan dari Allah untuk mengubat orang. Ada jenis2 sakit la yang dia buleh ubat. Satu hari dia ditakdirkan ubat orang paling berpengaruh Arab Saudi. Eh.. yang kontrol Mekah tu Arab Saudi ke, UAE? Apa beza Arab Sau dengan Emeriah Arab Bersatu? Apa beza Britain dengan England ha? Haha... gua baru cakap Haron Din bongok, terus gua jadi bongok.

Dengan izin Allah, sakit pesakit berpengaruh tu pun sembuh. Allahmdulillah. Bila sembuh dia nak bagi Haron Din hadiah. Haron Din tak nak sebab dia takut pasal hadiah ikhlas dia reject. Nanti bila ikhlas dia reject, penyembuhan tu ditarik Allah balik. Ulama punya fikir la.

Tapi orang berpengaruh tu tetap nak bagi gak. Time ni la gen Melayu Haron Din datang. Dia pilih hadiah solat dalam kaabah. Niamakahai. Anugerah terer Allah bagi, pastu pentingkan diri sendiri.

Kalau gua jadi Haron Din.

Kalau gua plak, gua minta Arab tu buat stesen TV (media) berpusat di Indonesia atau Selatan Thailand atau Singapore. Barulah ikhlas taraf bukan Melayu. Manfaat untuk muslim. Kepandaian yang Allah bagi tu digunakan untuk pembebasan dan keadilan manusia. Ni apa punya bongok solat dalam kaabah? Penting diri sungguh. Baik lu beribadat dalam gua jer. Ala2 ahli ibadah zaman dedulu.

Stesen TV tu plak dah tentu tak sampai kat Malaysia. Tapi gua akan hebahkan litar skematik mody decorder Astro untuk decorder tu terima signal stesen TV gua. Bila litar skematik tu dah tersebar, tukang repair TV pun lelap mata boleh buat. Bayar la upah. Gua nak tgk BN sekat bagaimana. Kalau guna parabola dah tentu kena tangkap, so guna lulit Astro la. Astro kan parabola gak tuh.

Jadi, dah ada stesen TV. Boleh lawan Buletin Utama. Skang ni orang kampung tahap bongok nak mampos pun guna Astro beb. Cuma diorang tgk AF la, tak tengok benda2 berfikir. Itu hanyalah cabaran bagaimana nak tarik penonton ke stesen TV. Janji pokoknya stesyen TV dah ada.

24 comments:

Anonymous said...

Aduka T lahanat,

lu patut tanya apa dato haron din doa dlm Kaabah?

Anonymous said...

Aduka mana main doa2 nie...tak praktikal...benda kena tersurat, fizikal baru nampak genius, yang tersirat secara halus nie nampak bongok katanya....hahahahah

Anonymous said...

haha,,
negara2 daripada UAE cuma Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah dan Umm al-Qaiwain.
tak termasuk arab saudi laa..
SAudi negara (terbesar arab) lain,,


[gugel nama negara part of UAE ceh baru perasan lect tipu sebut nama negara lain yg tak termasuk pun,]



nur

Anonymous said...

At oi waa hari ni baru tau lu memang bongok, tu pun selepas lu mengaku he he he..ada lak Saudi dan UAE negara sama... dua negara berbeza daaa....

sib baik lu AT waa tak heran dengan pandangan bongok lu terhadap harun din...mua ha ha


fanatik

Pak Oncu said...

batul ke HARON DIN IKHLAS,,,,,,,,?? just asking,,,,!!!

sai said...

Ikhlas ke tak ikhlas tu hanya Allah dan Haron Din je yg tahu. Lu pon agak2 bongok jgk AT, kalau dah haron din tu minta mcm tu, kalau2 nanti siaran Tv tu ada unsur2 maksiat, tak tentu pasal dia pun dpt share dosa. dah haron din tu ulama, so mentaliti dia pun tahap ulama gak la kot, sbb tu dia minta solat dlm kaabah.tak kisah la dia nak minta apa ke, nak doa utk diri sndri ke, utk umat Islam kat negara kita ke, itu hak dia. Kalau lu tak puas hati, lu pi la try tabur jasa kat sana gak dgn kepakaran yg lu ada, pastu lu yg bkn mentaliti ulama minta la stesen tv yer hehehehhe

Anonymous said...

kalau wa ni Haron Din... wa mintak mamat arab tu buat satu bom yang sekali bom, hilang trus orang yahudi di muka bumi ni..... hahaha

-abanghensem

lelaki_ini said...

Sepertimana SKMM bole sekat certain website, Astro bole gak sekat certain channel kan?

Sebenarnya, sehebat2 Pak Arab tu pun, bidang kuasanya terhad. Takat nak dpt lesen Kaabah, x de hal. Tp kalo soh dia arahkan Kerajaan Saudi sekat minyak ke US, mau b'pikir 37x dia. Haha.

sai said...

wa ada 1 cdgn yg ala2 bernas? hehehehe... kalau wa ni haron din, wa akan cdg pak arab kaya tu melabur kat negeri2 PR. buat bisnes dan invest kat negeri2 PR. tu lg baik sbb kesian wa tgk negeri2 PR nih , bkn di anak tirikan lg, tp di anak tong sampah terus hehehhe. amacam bernas tak cdgn wa ni AT, ke tahap kepala lembu kena seret je hahahahaahha

sai said...

wa ada 1 cdgn yg ala2 bernas? hehehehe... kalau wa ni haron din, wa akan cdg pak arab kaya tu melabur kat negeri2 PR. buat bisnes dan invest kat negeri2 PR. tu lg baik sbb kesian wa tgk negeri2 PR nih , bkn di anak tirikan lg, tp di anak tong sampah terus hehehhe. amacam bernas tak cdgn wa ni AT, ke tahap kepala lembu kena seret je hahahahaahha

rosul said...

At...lu pergilah belajar, berguru dengan Haron Din tu kat Darul Syifa'..Lu belajar nanti lu dapat tauliah untuk jadi Perawat Islam kan berbaloi lu..Lu boleh kasi Rawat mentaliti lu sendiri..

Evelyn said...

kalo jadik harun din, mintak la konsesi telaga minyak kat arab saudi tu. pastuh mintak lagi saham kat kampeni2 pak arab yg bnyk dpt kontrak kat iraq n afghanistan. pastu mintak semua org miskin yg ada kat mesia nih, yg dok menunggu2 pembedahan harga puluh2 ribu, bg bedah free kat hospital king apetahnamadia..

pastu mintak la ferrari sebijik yg lg laju dr boeing 737 mcm kat spore F1 punya gimik... baru kellasss.... park sebjik ferrari kaler merah depan daruss syifa.. ngeee...

saliq said...

taubatla at oi..lu xkenal dato...kalau lu kenal, lu xberani nak cakap macamni...semoga ALLAH SWT memaafkan lu...

Anonymous said...

ulamak pun dibongokkan. setan ke manusia ni? maklumlah asal pun N9 lama sgt dijajah UMNO/BN.

Anonymous said...

weih sibodoh...pergi mampos la klau itu yang die mintak...apesal kaw bongok sangat??dato yang ade ilmu...dato yang diberikan anugerah dari Allah swt...kaw ingat dato x pandai ke??pastu kaw bole fikir die selfish??memang luar dari kotak la lu fikir kan??bodoh...kutu...nak femes cepat ah tu...nak orang bace post blog kaw yang x ilmiah langsung nie,pastu nak orang maki kaw...bodoh...klau ini yang kaw fikir,xperlu lah aku bazir mase aku bace post2 kaw yang lain...punye la banyak orang dato da tolong...pusat perubatan die free...thats his way...klau melayu cakap,itu care die...lupe lak kaw bodoh...haih...kaw cari pasal ngan orang macam dato...memang bodo...seb baik dato nie bukan macam kaw...bodoh macam kaw...lembu...kutu...

lagi satu,dato tu ulama...ilmuan agama...kaw sape nak bongok kan dato??bodoh punye kutu...xsedar diri...

oh and to PAK ONCU...bodoh!xpayah tanye soalan bodoh macam tu la!

Anonymous said...

bodoh nak mampos..sia2 je kau kene abugit dari jauh japgi..

Anonymous said...

AT,
tahniah, mungkin haron din akan reply post ni.lets see what he says nak? or rather, bg kau tanggungjawab yg dia pikul. kau akan buat keputusan berdasarkan apa. sebab lu rasa otak lu lagi hebat dpd haron din yg belajar kat mesir tu ngan double dgree dia, mungkin keputusan lu akan lg memanfaat kan umat islam sejagat tak?? :)

nk kecik ati or marah kat kau ni mcm tak berapa berbaloi sebab org berilmu dan mendalami ilmu mereka, takkan mempersoalkan ulama'..memang semua umat islam tak terlepas drpd membuat kesilapan, mungkin cara aku tegur ni silap. and kau mungkin rasa its freedom of speech nk tulis apa.

sedangkan hal haron din nk smayang dlm kaabah adalah antara dia dan Allah, ni kan lagi hal kau kutuk ulama'..

im just gonna give a person who cant differentiate between britain and england a piece of advise.. sebanyak mana pon lu hentam gua, gua hentam balik. kat lua kita bersaudara. lu jgn lupa selagi org yg kau buat dosa dengan tak maaf kan lu, jgn harap lu nk bau syurga baii..

firdaus said...

bodoh gak ko nih yer? dah la UAE nganarab saudi tak tau beza...England ngan Britain pon tak tau?? tah tah UK ngan europe pon tak tau beza kot?
pastu ade hati nak kutuk org lain??
pastu leh cakap standard melayu?? org2 mcm ko nih la yg menjatuh kan martabat melayu..pemikiran kolot..mane ko tau yg permintaan dier tuh pentingkan diri sendiri?? dier mintak smayang kat kaabah..kalo niat yg betul ape salah nye...narrow minded tol la ko nih..

nih lagi satu kebodohan org2 mcm ko yg aku takleh terima..nak mod astro decorder??..ape kebodoh nye ko nih bahlol..kalo nak curik satellite TV pon agak2 la...ko kene transmit data kat MEASAT dulu...baru leh mod..lain la kalo ko nak mod MEASAT tuh skali..ishhh perkataan bodoh tuh tak cukup tok describe ko sebenar nye...org yg bodoh tu patut panggil ko bodoh..

Siti Zubaidah said...

Assalamualaikum,

terlalu sedih saya baca kenyataan saudara..Nauzubillah, saya mintak Tuhan bukakan pintu hati saudara secepat mungkin..

Siapalah kita jika nak dibandingkan dengan Ustaz Haron Din ataupun Tuan Guru Nik Aziz?. mereka berkhidmat tanpa mengenal sakit dan lelah untuk kita juga, yang terlalu daif dan naif untuk mencari jalan mengenali mereka.

Di sekolah pun kita dilarang sama sekali untuk ingkar atau biadap kepada guru kerana ilmu yang diberi, kita dilarang sama sekali walau untuk berkata 'AH' kepada ibu bapa kerana bau syurga terletak pada mereka... inikan pula, mencaci dan menghina dan mempertikaikan ulama' hanya kerana beliau mempunyai hajat untuk lebih mendekati Allah bila diberi peluang? Nazubillah saudara.. bawa mengucap..

Apakah stesyen TV lagi penting dari beribadat? Kita di Malaysia sudah ada pelbagai ruang media untuk menegakkan keadilan, tetapi rakyat masih memilih jalan untuk membutakan mata mereka.. apakah itu salah ulama' juga?

Ustaz Haron Din setelah saya kaji selidik, beliau tidak pernah gagal menjejakkan kaki ke masjidil haram setiap tahun..Jika kelapangan beliau akan membawa semua ahli keluarganya menjejak sejarah2 Nabi..bukan ke England atau Disneyland..apakah itu pentingkan diri sendiri? beliau juga punya kepentingan untuk menebalkan iman di dada, bertafakur, berdoa... kenapa kita perlu menunggu hingga ulama' datang untuk membawa pembaharuan yang moden?

saudara menyamakan solat didalam rumah Allah, dengan solat di dalam gua? SubhanAllah.. apakah ulama2 dulu juga pentingkan diri sendiri kerana tiada arus permodenan yang mereka minta sedangkan Nabi punya kuasa yang terlalu tinggi dan dekat untuk meminta apa sahaja? tidak.. bukalah mata saudara.. mengucaplah..

Ustaz tidak pernah terima wang/hadiah dalam segala urusan yang beliau jalankan.. samada mengubat/ceramah... beliau juga selalu tekankan kepada anak2 murid yang mengikuti kuliahnya (pada kiraan saya, saudara tak pernah pun ikuti), jangan terima wang/hadiah..kerana perawat2 darussyifa hanyalah orang ketiga dalam membantu menyembuhkan penyakit...kerana ustaz yang berpuluh2 tahun berguru ke sana dan kesini mendalami ilmu agama mempunyai ayat2 Al-quran yang boleh digunakan untuk penyakit2 tertentu..maka dgn itu, Ustaz turunkan kepada anak2 muridnya yang kini mencecah angka ribu2an.. jika ustaz adalah seperti yang saudara katakan, kenapa ustaz tidak kenakan ganjaran terhadap penat lelahnya berpuluh2 tahun untuk menyenangkan orang ramai?

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]selling software, [url=http://firgonbares.net/]download microsoft office 2007 enterprise serial[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] nero home page windows xp sp3 download
macromedia fireworks software [url=http://firgonbares.net/]nero home page[/url] adobe software downloads
[url=http://firgonbares.net/]largest selling software[/url] vista oem software
[url=http://firgonbares.net/]hacking software for sale[/url] buy macromedia dreamweaver 8
windows vista home premium [url=http://firgonbares.net/]macromedia software flash installer[/b]

aku yang handsome said...

kahkah.. lu memang bengap la aduka tenuk....
UAE ngan ARAB SAUDI pun tak tau...
BENGAP TAHAP TENUK!

walaupun gua macam setan.. tapi gua respek Ust HAron Din.. berpuluh tahun dia dan pelajar dia rawat orang... tiap-tiap hari.. satu sen pun dia tak mintak..

gua harap... satu hari lu kena santau... pastu tengok lu nak pegi cari sapa berubat... kahkahkah

sgray said...

Haron Din memang berberbeza dengan TGNA..Tapi keduanya tiada bezanya dengan kita .Zubaidah..bukan ape takut tertaksublak nnt dengan salah satu.

Apa yang nak di fikirkan .Yahudi takan lenyap dari muka bumi berdoa lah walau sepanjang hayat kita.Orang bijak takkan mendoakan kecelakaan bagi orang laian ...Ini beza nya Haron Din dgn TGNA haprak tu.

DALAM Qoran' dah dinyatakan tuhan,Tak yah fikirkan semua tu.Yang patut di fikrkan cara membantu palestine je.

Kalau Yahudi dah takde kat muka bumi nie apa gunanya Allah TURUNKAN Nabi..yang juga bani yahudi.bukan utk kaum kristian yang tgna duk pertahanku dgn kuncu2nya...ada masa belek2 lah Quran' yang basahkan lidah dgn bibir dgn yang mungka r je AT.

Abg Chaq said...

pergi mamposs la....solat pun x nak bercakap pasal islam..pikirla brader..klu lu nak wat jahat..solat pun x...lu jangan la kutuk alim ulama or ustaz ni..biarla diorang nak ajak orang buat baik...klu harap lu..mampus ke neraka la jawabnye...haron din ke TGNA ke memang xterlepas dari buat salah..manusia bukan nabi...tp ape hal pulak korang nak ngutuk diorang ni...yang puakx2 UMNO ni..lu apehal..dah UMNO bongok...maksiat banyak...kroni makan duit banyak..anak bini UMNO semua mewah berparti joli sana sini...berpuluh tahun hidup senag ko xbising...yang TGNA bersusah payah ajak org buat baik ko kutuk...ko pikirla..TGNA ni menteri besar..tp dia xrasa pun kemewahan sebagai menteri besar...ape yang dia pikul bebabn pemimpin..nak bawa agama...malaysia ni bukan 100 orang islam...60 percent je islam...yang lain bukan islam...bukan mudah nak bawa islam di tengahx2 bukan islam ni...cakap memang senang tp nak implement tu susah...so bg la support pada sape saje yg nak bawa islam...memang akan ada perbezaan pendapat..itu biasa..apex2 hal korang jawabla dalam kubur nanti

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體