Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Sep 11, 2009

Bila PAS ni nak benti jadi bangang.

Oleh : AdukaTaruna

Memula dapat jer kesahihan maklumat tu, gua dah mula berasakan berapa perlunya maki benda alah ni. Tapi dalam dilemma plak. Gua kena mode sopan skang ni. Tapi selepas member gua si Dayat suarakan kebebuluan hatinya dan betapa perlunya menempeleng PAS sebelum terlambat, maka gua terpaksa menyimpan tasbih gua yang gua pegang 24 jam sehari nih.

Calon Ketua Ulama Kassim Tahir.

Ada ke nama ulama pundek tu tersenarai as calon dalam wadah perang undi? Dey PAS.... bawak2la berhenti gigit falsafah Kepimpinan Ulama yang paling sesat dan celaka nih. Kembali kepada falsafah Islam. Serahkan sesuatu bidang itu kepada ahlinya. Lu main borong jer ulama pundek tu sebagai senarai calon apa kejadah?

Ulama pundek tu apa yang dia reti? Dia wala' jer tuh. Padahal dunia perang undi ni memerlukan ahli dalam bidang ni. Kalau dia jenis cerdik analisis kelemahan dan kekuatan diri, dia pasti tolak punya. Ni sengeh bangga nama dalam senarai calon. Sial punya ulama.

Kenapa gua cakap ulama Kassim adalah ulama pundek?

Dulu gua story pasal program solat hajat. Lu cari la N3 gua yang lepas. Ulama pundek ni la imam. Janji pukul 3 pagi, lu tahu dia datang pukul berapa? Nak dekat pukul 5 beb. Tionaseng! Kepimpinan Ulama kepala ayah korang. Janji pun tak boleh tepat, nak jadi ahli perang? Khak ptuih!

Itu baru satu bukti pundek. Pundek yang seterusnya, jemaah kol dia beberapa kali. Dia cakap dia on the way la, cakap lewat sikit la. Ok la. Takda hal punya. Tapi bila dia sampai, lu tahu dia cakap apa?

"Apsal tak mulakan jer dulu. Tak payahlah tunggu ana."

Gua ada depan ulama pundek ni beb. Pendek paras dada gua jer. Kalau dia baya2 gua, dah makan kaki dah orang tua nih. Pundek punya ulama. Apsal lu tak cakap dalam tepon tadi? Kan ke senang. Memudahkan jemaah. Kita beriyalah tunggu dia takut melanggar organisasi, langgar ketua. Cerdik takda langsung. Bodoh piang! Falsafah Kepimpinan Ulama apa kejadah lu cipta untuk perjuangan Islam? Ceh. Gua tak secelaka ahli PAS ma.

"Hello, assalamualaikum ustaz. Ustaz kat mana?"

"Waalaikumussalam. Ana on the way. Maaf sangat2 lambat. Anta mulakanlah dulu. Tak perlu tunggu ana. Anta mulakan dulu. Utamakan jemaah dulu. Program tu jalan dulu, nanti ana sampai kemudian. Maaf sangat2."

Ha. Kan ke cerdik. So, kitorang ni boleh teruskan solat. Bila dia sampai, dia boleh sambung apa yang kendian. Ni apa kejadah Falsafah Ulama Pundek yang lu ikut? Kalau berperang dah mampos dah. Huih.... tak tergambar betapa sialnya pencipta falsafah sesat nih.

Memang la soal lewat tu tak besar, tapi soal cerdik tu besar. Setakat bodoh nak mampos tersenarai nama as calon berdasarkan apa? Falsafah Kepundekan Ulama? Ntah bila la PAS ni nak cerdik entah la. Sesat sesesatnya.

Last2... sahih nama dia ada dalam list calon. Pergh... bergelojak hati gua beb. Tapi simpan jer la. Dan hari ni, gua luahkan.

Falsafah Kepimpinan Ulama yang sangat pundek!

15 comments:

C++ said...

Pelik bin ajaib la bhai...

Macam mana semua nie boleh tercalon... kalu gitue la.. gua rasa ader can kalah besar kali nih...

Gua bukan tak setuju gak ulama jadi calon... tapi bak orang kata la... perati-perati keliling la... kalu rasa tak leh nak amik tanggungjawab... jangan amik..

Lepas tue lagi satu... kalu inilah cara perang saraf yang PAS nak bawak... alamat tergolek dog la N31 Bagan Pinang....

Kenapa la tak kaji medan perang... kalu musuh guna senjata biologi.. kita takkan la nak perang secara konvensional... bawak senapang main rempuh jer.. itu bunuh diri namanyer tue

merdekakan pemikiran said...

Hish kalau dah taknak ulama mcm2 arr lu ni aduka.. Tapi kalau betull lu citer tu, wa pun taknak. Ulama lesu wat per? Wat malu jer pegang title ulama... baik jadi mamak jual roti canai.. nama pun mamak nak wat salah pun org tak kata sgt.

sai said...

Salam AT. Eh so mcm mana plak PJ PAS N9 skrng, ko kenal ke dia AT? Citer le skit. Mana tau lbh baik dr ex-ketua Dewan Ulama tu...........

Anonymous said...

tionaseng tu apa?

pundek tu apa?

tolong jelaskan wahai tuan.

untuk dikongsi bersama.

uma said...

wa lebih suka PAS bubuh
calon tentera yg pangkat beso
yg bagus masa dlm tentera dulu2.
leh gak cari makan...hehe

ntahlaaa
wa mcm rasa PAS ni
tak ada wat module utk preparation calon2 wakil rakyat utk diangkat pd mate rakyat awam dikws masing2.
klu nak main game ni laaa
kene laju dari org lain.

muraisenja said...

sabar AT.... kalau betul citer lu tu... wa pun sedih gak la At, naper pilih calon sesuka hati jer... asal jawatan tinggi dlm parti amik jadi calon... aduuhhh ubahlah skit cara kuno tu... skang ni strategik... strategik... wa cakap lu. persiapan dah mantap tapi strategik out apa kes??

kepiah hitam said...

hang ler jadi calon lagi baguih...AP.
Hang bijak bagi pandangan....Pemimpin semua tak pandai....Aku setuju hang jadi Calon.
Nanti hang boleh masuk kem...Sebab hang tau sirah perjuangan....Semoga hang menang.

BDK BAGAN said...

ad u bdk mana ehh
den bdk bagan pinang gak mesteri lah u nie kan mcm mana pun letih den bilo dgr nama kassim tu adoi~~~~~~~~~~~~~~~~~penat je lah nanti den psang bendero11 carilah jen2 bersara kan ramai! TAKBIR nanti ad emailkan kat den profil yoo
injagro@yahoo.com ado cito skit lah ponting!!!!!!!!

Anonymous said...

ni yang wa kureng.... mentang² ada tittle ulama.... janji kul 3 datang kul 5 pun buat muka tak bersalah..... ingat kalau ulama janji tak tepat tu tak berdosa ke..... pengalaman wa pernah ada sorang ulama PAS gak la (kalau wa bagitau nama konfem korang kenal)..... dia bawak kete ... sampai kat parking kete dia nak parking kete.... masa dia undur kete dia trlanggar satu kete dok parking belakang kete dia... wa ingatkan dia kuar kete tu tanya sapa tuan punya kete kat belakang.... nak mintak maaf ke nak bagi ganti rugi ke.... tapi selamba badak jer dia kuar kete trus masuk bilik mesyuarat buat bodo jer..... alahai...

-abanghensem

Sober said...

apa punya budus la lu AT..

lu cadang la kt Uts Kasim lu bule jd Imam, itu pn susah ker?

kate berstrategi, mende simple mcm ni pn emo.. lu xyah crite psl perang la,
wa rs, org jenis lu ni duk bwh ketiak mak lg, sembang je lebih..

Anonymous said...

(apa punya budus la lu AT.)

wa rase lu lagi Budus SI SOBER OI!!
AT telah buktikan strategi perang kat blog dye.lu ade ape bro...

-toyong-

Sober said...

bukti perang dlm blog..
lawak jakun ker hapa?

itu sembang namanya,atau kuat berangan namanya.. hobiu tgk kartun brother AT ni..

sesapa pn bule..

Anonymous said...

Orang marah2 maki2 nie, sebab terlebih gen bodoh, dah dekat sgt dengan tempat lu, suh berjumpa Pesuruhjaya kat situ pun pemalu, nie la gen MALu + lembap, setakat cakap nak tendang, nak penampaq dlm blog boleh la, bila suh face to face tau pulak lu terketaq2 nak bercakap hahahahahha... lu jangan salahkan orang lain dalam hal nie, dah lu tuh yang Gen Malu+ lembap tanak bertindak walau dah kat tmpt lu sendiri dah pun, dasar melayu hahahahaha!!

sEmut said...

gua sokong at. lu tak suka lu pi layan parpukari. atau sepulbukari

Anonymous said...

Rilek bai....

lu baca nie...telan dalam2...


" Wa hentam lu, lu hentam wa. Di luar kita tetap bersaudara. Pro. : )..."