Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 31, 2009

Resepi lengkap Briani Gam.

bro.... bagi la resepi dia wa nak try buat la....

-abanghensem


Lu dah bikin blog gua jatuh tahap keblackmetalan la bro. Apa kes blog gua tulis resepi2? Dah macam pakai seluar jeans kaler pink kat Terminal One dah gua rasa.

Tapi pasal lu, gua telan semua ni bro. Member punya pasal, gua tetap turunkan resepi Briani Gam kat blog gua. Huhu.. sepatutnya gua guna blog lulit nih.

Resepi Briani Gam.

Bahan-bahan ( 4org )

  • 3 cwn beras Siam. Pastikan seludup punya.
  • sedikit budu
  • *6 ulas mangga Siam (blend)
  • *5 ulas solok lado (blend)
  • *2"halia (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • sedikit daun ketum, daun marijuana. Bunga poppy sket.
  • 2-3 tbsp minyak dagu
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning merah dan hijau (kalau lu 3 line)
  • gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2tbsp rempah baryani
  • 4 setengah cwn air
  • setengah cwn susu cair

Cara-cara

  1. panaskan minyak dagu,kemudian tumis rempah dan rempah baryani
  2. masukkan mangga Siam..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran solok lada+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. masukkan air..tunggu sampai didih
  4. masukkan daun ketum, marijuana, bunga poppy.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8. Image108
    masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan kat jiran sebelah. Lu beli lain...

4 comments:

Anonymous said...

TQ bro.... terharu wa kat lu.... sanggup lu cemarkan maruah lu ngan pakai seluar jeans kaler pink untuk wa (sambil bercucuran air mata)....

-abanghensem

Xenan said...

Nak lagi kick, peram seminggu dan panaskan bila nak makan.

Resipi sama dgn Pablo Escobar nyer resipi ni

Anonymous said...

den dah jumpa semua resepi, beras import siam, daun ketum. yg tak jumpa lg nih.. minyak dagu..

-_-

nyle

maymot said...

woi woi
tokey beriani gam tekno mekno nak saman ekau adukataruna...
ready rm24 jota yo!!!