Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 28, 2009

Kisah ulama bodoh piang lagi.

Oleh : AdukaTaruna

Iran sebuah negara yang cerdik. Cerdik2 pun mereka, mereka tidak mampu menyekat sejenis pesawat tanpa pemandu terbaru US.

"Pesawat itu kemungkinan dicat dengan sejenis bahan serap radar." Telah ketua saintis berbangsa Parsi.

Kepala negara itu yang berstatus ulama masih diam berfikir.

"Menurut saksi, pesawat itu terbang sangat rendah. Memang sukar radar kita mengesannya."

"Bermakna boleh ditembak dengan senapang biasa?" Soal Kepala Ulama.

"Benar. Jarak boleh dicapai dengan senapang biasa. Tapi, kehadirannya tidak disangka. Mustahil kita meletakkan penembak tepat disepanjang sempadan kita."

Mesyuarat mereka terganggu apabila seorang kerani memaklumkan terdapat panggilan dari Malaysia.

"Dari siapa?" Soal Kepala Ulama.

"Dari ulama Malaysia."

"Untuk apa?"

"Katanya, dia ada idea untuk masalah ini, tuan."

"Ulama Melayu?" Soal Panglima Tertinggi Iran yang berbangsa Parsi separuh ketawa.

"Mesti budak2 Mesir nih. Kompom. Hahahaha." Ketua Saintis tak dapat tahan tergelak.

Ahmadneejad tersenyum. Gampang sungguh member2 gua.

"Sangka baik." Kepala Ulama menjeling. Semua terdiam.

"Assalamualaikum saudara."

"Walaikumussalam. Ya Sheikh, ana ada idea bagaimana nak settle problem tuan."

"Alhamdulillah. Silakan.. silakan."

Ahmadneejad, Ketua Saintis dan Panglima Tertinggi Iran berdebar.

"Kita harus kembali kepada Kepimpinan Ulama...."

"Kepimpinan Ulama? What the fuck is that?" Bisik Ketua Saintis dengan hairan. Ahmadneejad menyekeh kepalanya meminta diam.

"Kita rujuk sirah Nabi SAW. Ana cadangkan kita guna kaedah yang telah diguna nabi."

"Yer, yer.. kaedah bagaimana tu."

"Kita bina parit."

Tanpa berlengah lagi Ketua Saintis Iran berlari ke keluar untuk ketawa sehingga terlanggar pintu.

10 comments:

Anonymous said...

apa lu punya pandangan dunia Islam tanpa ulama, yg ada hanya saintis, sasterawan dan korporat. kalau ada masaalah agama kita tanya pada diaorang.

bagaimana pulak kalau wa terbalikkan tulisan-tulisan lu yg menghina ulama, wa jadikan mangkuk-mangkuk liberalis atau sosialis atau apa nama sekalipun nak cakap tentang ulama dan islam, mana nampak lagi bodoh.

bro.. bulan puasa orang buat amal, lu buat dosa kutuk ulama, orang sayang ulama, lu maki sesedap rasa lu.

Anonymous said...

ulama-ulama pas perlu berfikir di luar kotak. jangan dok cakap dorang jer paling cerdik sekali dalam muka bumi..

yang dok syok sendiri ni, orang PAS yang taassub dengan ulama. yang dok anggap ulama macam nabi jer..

rakyat kat luar ni. meluat jer ngan ulama2 PAS. jumud tahap gaban.

bukan PAS for All.. All For Ulama PAS.

kalau hangpa nak ambil contoh, tengok ulama macam nik aziz, jangan tengok ulama macam haji hadi. hancusss.

Anonymous said...

ini lah dia yg dikatakan FITNAH akhir zaman...

tunggu lah saat Allah mematikan semua alim ulama atas dunia ini, waktu itu kepada siapa kita nak merujuk sebelum berlakunya hari kiamat?

nizamtoha said...

bro...
lu hagak-hagak la nak hentam.
apa lu menuntut dgn madey kutti ke.

pewaris nabi tu bro.klu lu ilmu tinggi jgn lu pandang semua macam macai..islam ada had...

Anonymous said...

Langgar pintu?? haahaaaahhhhaaaa.. lawak la tu Duka... kelas!

Anonymous said...

Bina parit?? Tak klimaks lansung kisah AT nie. Kisah kali nie gagal nak menunjukkan kelucuan sikap ulama...nampak cam tak logik jer bila cakap bina parit tuh...syok sendiri kut...hehehehe

Shannaro said...

Iran sebuah negara yang cerdik. Cerdik2 pun mereka, mereka tidak mampu menyekat sejenis pesawat tanpa pemandu terbaru US.

"Pesawat itu kemungkinan dicat dengan sejenis bahan serap radar." Telah ketua saintis berbangsa Parsi.

Kepala negara itu yang berstatus ulama masih diam berfikir.

"Menurut saksi, pesawat itu terbang sangat rendah. Memang sukar radar kita mengesannya."

"Bermakna boleh ditembak dengan senapang biasa?" Soal Kepala Ulama.

"Benar. Jarak boleh dicapai dengan senapang biasa. Tapi, kehadirannya tidak disangka. Mustahil kita meletakkan penembak tepat disepanjang sempadan kita."

Mesyuarat mereka terganggu apabila seorang kerani memaklumkan terdapat panggilan dari Malaysia.

"Dari siapa?" Soal Kepala Ulama.

"Dari Aduka Taruna."

"Untuk apa?"

"Katanya, dia ada idea untuk masalah ini, tuan."

"Si blogger nyamuk tu?" Soal Panglima Tertinggi Iran yang berbangsa Parsi separuh ketawa.

"Mesti budak2 gagak itam nih. Kompom. Hahahaha." Ketua Saintis tak dapat tahan tergelak.

Ahmadneejad tersenyum. Gampang sungguh member2 gua.

"Sangka baik." Kepala Ulama menjeling. Semua terdiam.

"Assalamualaikum saudara."

"Walaikumussalam. Ya Sheikh, gua ada idea bagaimana nak settle problem lu."

"Alhamdulillah. Silakan.. silakan."

Ahmadneejad, Ketua Saintis dan Panglima Tertinggi Iran berdebar.

"Kita kena kutuk Ulama...."

"kutuk Ulama? What the fuck is that?" Bisik Ketua Saintis dengan hairan. Ahmadneejad menyekeh kepalanya meminta diam.

"usah ikut ulama rujuk taktikal Nabi SAW. ulama bodo piang"

"Yer, yer.. kaedah bagaimana tu."

"Jangan gali parit, takut aedes membiak"

Tanpa berlengah lagi Ketua Saintis Iran berlari ke keluar dan memaki aduka sebab bodo piang...

Anonymous said...

bai

lu bab kutuk hadi memang no 1

gua gelak sampai nak nangis baca lu punya cerita

cuma ending kali ni lu buat anti klimeks

ini menunjukkan yang lu kalau dah takde idea nak hentam hujah hadi lu buat citer bodoh ni

gua ishtihar lu kalah dgn hadi kali ni bab hukum sebatan sebab cerita lu semuanya ending dia bodoh

jibam

Anonymous said...

wat da fuk..

Anonymous said...

ape ke celaka sgt kamu ni wahai wahai BangkaiTaruna...???