Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Aug 29, 2009

Bagaimana BR berhadapan dengan taktikal ini?

Oleh : AdukaTaruna

Memula skali kita bahagi kepada UMNO elite dan UMNO bawahan. UMNO elte dah pasti ada pemikir mereka sendiri. Tetapi UMNO bawahan kekal bodoh piang.

Pemikir UMNO cerdik gua percaya sudah mengetahui bahana kempen perkauman apabila tewas dalam kawasan pilihanraya yang mempunyai penentu bukan Melayu seperti Permatang Pasir. Gua percaa mereka dah tahu. Mustahil mereka selembab ulama Melayu PAS.

Namun, begitu, mereka tetap memerlukan kempen perkauman untuk luar bandar kerana luar bandar adalah talian hayat mereka. Dan mereka tetap perlukan kempen perkauman untuk buruh kasar bawahan mereka.

Selain itu, akibat kempen perkauman mereka, adakalanya mereka tidak dapat mengawal tindakan buruh kasar mereka seandainya buruh kasar mereka bertindak diluar skrip. Jadi, bagaimana jika pemikir UMNO elite menggunakan kaedah ini?

1. Mereka api2kan perkauman seperti demo kepala lembu dengan menggunakan lulit. Sasaran ialah UMNO bawahan dan Melayu luar bandar.

2. Kemudian mereka membuat kenyataan mengutuk perbuatan lulit mereka. Sasaran ialah masyarakat bukan Melayu. Kutukan mereka ini hanya disiar dalam media alternatif (internet), bukan dalam media perdana.

So, dengan cara ini, sasaran untuk Melayu berjaya, tanpa rosakkan persepsi bukan Melayu. Jika ini taktikal mereka, bagaimana BR dan PAS untuk berhadapan dengannya?

Amaran : Jawapan tiada dalam kitab kuning.

No comments: