Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jul 4, 2009

Tumbukan kedua di tangan Nik Aziz.

Oleh : AdukaTaruna

Memula Nik Aziz bagi satu penumbuk. Cabar Najib debat. Then media bina suasana debat kerja sia-sia.

Kemudian gua ada bagi cadangan Pemuda PAS rosakkan binaan media itu dengan masuk campur. Cabar pemuda UMNO pula.

UMNO plak boleh nak guna ilusi UG apabila mempromosikan debat itu kepada wacana. Kengkonon muzakarah yang hampir kepada penggabungan la tu. So, gua perasan word wacana dipromosi bagus oleh media perdana.

Oleh itu, pada gua, Nik Aziz ada satu peluang baikkk punya. Hantar sekali lagi penumbuk guna word wacana ilmiah.

"Nik Aziz hantar surat jemputan kepada Perdana Menteri untuk Wacana Ilmiah."

Gua nak tgk bagaimana media perdana nak mengelak serangan baikkk punya nih. Takan nak damagekan word wacana pulak? Itu satu bab.

Bab kedua, KP PAS laju. Memang laju. Bagus. Bab amah muslim dia capai, bab Sister In Islam dia capai, bab Manohara pun dia capai. Memang laju. Bagus. Tak macam Hadi. Lembab nak mampos. Hidup dalam ilusi teori dan peperiksaan.

Cuma intelek KP PAS jer. Ini yang gua belum kompiden. Terdahulu banyak menunjukkan gua bahawa si Tantawi ni serupa bodoh macam Hadi.

Kalau dia berjaya depani Khairy gua respek la. Kalau dia kena ayam kek Khairy, gua tak berperasaan apa2.

Hadi lembab, Tantawi laju. (Fakta yang gua rakam)
Hadi bodoh, Tantawi bangang. (Fakta yang hampir dirakam)

4 comments:

Anonymous said...

tumbukan ketiga di tangan wa.... ada peluang wa nak debik Keri.... hahaha

-abanghensem

Anonymous said...

lu aku tengok ok je pasal isu babi kat kedah, tak laju mcm supersonic maki dap kedah, Dap ugut nak kuar PR pun Lu diam je, tak maki pun, standet lu memang barua dap kan AT. hang bz dengan PAS je, siang malam wirid maki je

pria malaya said...

rasa mcm dunia hampir terbalik..haha..

cmni baru ok bro..nmpak pro, matang. positif..

artikel lu 'ulamak bodoh nak berdebat' nampak sgt lu terburu2, tak buat homework dulu..main hentam je..haha...

lelaki_ini said...

Misal kata la dua2 debat jadi.

TGNA-Najib dan Tantawi-KJ

Wa nampak bbrpa situasi yg b'kemungkinan bole b'laku, samada dirancang oleh pihak PAS atau pihak UMNO.

TGNA (1) vs Najib (1)
Insya Allah, TGNA menang.

Tantawi + 1 panel (possibility gol. pro) vs KJ + 1 panel (possibility gol. agama)
Nampak cam 50-50.

So sape nak jalan dulu? TGNA-Najib atau Tantawi-KJ?

Situasi 1

TGNA-Najib jalan dulu. Najib bungkus. Imej PAS naik.

Tiba Tantawi-KJ, Tantawi bungkus. Imej UMNO kembali diseimbangkan.

Secara matematik, kesudahannya seri. Tp umum lebih melihat kpd keputusan debat t'akhir yg secara x langsung m'gulungkan kesemua isi hujahan & m'hasilkan 1 persepsi yg mudah melekat di fikiran rakyat, lalu m'bentuk pemikiran (mind-set).

Cuma segelintir saje yg memiliki IQ yg mampu menilai tahap kerosakan UMNO akibat kekalahan Pres. drpd kemenangan Ketua Pemuda.

Situasi 2

TGNA-Najib tetap jalan dulu. Najib bungkus. Imej PAS naik.

Tiba Tantawi-KJ, Tantawi minta debat dibatalkan. Tantawi pun b'kata,

" Semua isu b'bangkit telah diulas dlm debat TGNA-Najib. Semua masalah telah dirungkai. Semua jalan penyelesaian telah dibentang & kebenaran telah m'jelma.

Wakil t'tinggi PAS telah b'hujah dgn wakil t'tinggi UMNO, so rasanye x perlu lg Ketua Pemuda masing2 b'debat isu yg sama skali lg. Semuanya telah pun t'jawab.

Maka pd saya debat seterusnya adalah sia2. Adalah lebih baik kita b'ganding bahu tumpu kpd usaha m'hadapi krisis ekonomi, masalah pengangguran dsb. Stop politic, let's work! "
Hehe.

So risiko utk imej UMNO kembali diimbangi adalah amat rendah. Cuma plan ni kena halus, kreatif & b'seni. Ada part yg perlu di'highlight'kan, ada part yg x perlu dilayan. Supaya Tantawi x dilihat pengecut, tetapi matang & pro.

Situasi 3

Think tank UMNO buang tebiat tetiba baca plak blog dak AT ni. Nak elak Situasi 2 depa create Situasi 3. Hehe.

UMNO mati2an nak dulukan Tantawi-KJ. Tantawi bungkus. UMNO leading.

Tiba TGNA-Najib, tetiba dpt berita Najib t'jatuh dr atas kuda, sakit tulang belakang la plak. Najib pun b'kata,

" Azam & nawaitu saya ikhlas utk b'wacana dgn Nik Aziz. Tetapi takdir m'atasi segala2nya. Mungkin blom rezeki saya utk b'temu dgn beliau di atas pentas setelah lama saya menunggu.

Oleh itu, demi meneruskan wacana ini, saya melantik Timb. saya utk m'gantikan tmpt saya bg mewakili parti keramat ini.

Jika dulu Dato' Shabery mewakili kerajaan dlm isu minyak, tp debat kali ini mewakili parti yg menyentuh dasar parti. Oleh itu, hnya Timb. saya yg layak m'gantikan tmpt saya. Uhukk uhukk adeehhhh.."


Sub ke Muhyidin beb. Cam Pengarah PRK BN la. Najib lead PRK Permatang Pauh & Kuala T'ganu. Dua2 lingkup. Tros sub Bkt. Gantang, Bkt. Selambau, Batang Ai & Penanti ke Muhyidin. Muhyidin wala' beb, haha.

Taichi baek punye. Alih risiko imej, aib peribadi & maruah parti ke org lain. Play safe. Maruah parti no. 2, maruah wa no. 1, 1 Mesia ma.. Haha.

Abis debat, Najib pun pelan2 sihat (terapi kat oversea tu, lari jauh, hehe).

Najib pulang ke tanahair & kembali b'tugas spt biase.

Tu smua pandangan & imaginasi wa la, hehe.